Site Overlay
Courgette Invriezen

Courgette invriezen

Courgette invriezen is niet alleen goed mogelijk, afhankelijk van de vulling kun je bijvoorbeeld ook gevulde courgette goed invriezen.

Courgette kun je dus in blokjes, in schijfjes, maar ook helften van de vrucht kunnen worden ingevroren.

Bovendien is deze groente ook in meerdere kleuren en vormen goed in te vriezen, dus alle soorten kunnen goed worden ingevroren. Ook kun je zelf kiezen of je de groente eerst wilt blanceren, of rauw wilt invriezen. Beide kan dus, hoeveel het voor veel gerechten en salades natuurlijk makkelijker is om de groente eerst te blancheren.

Hoe Courgette invriezen?

Courgette invriezen kan dus rauw en geblancheerd. We gaan hier van het laatste uit.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord courgette invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 16.5 kcal

Ingrediënten

  • 2 Courgettes

Instructies

  1. De courgette alleen invriezen als deze vers is en geen vieze plekken heeft.

  2. Courgette schoonmaken en goed wassen. Eventueel de pitten uit de vrucht verwijderen, maar nodig is het niet.

  3. Je kunt de courgette halveren, in plakken snijden, of in stukjes.

  4. Eventueel water koken en 120 seconden blancheren in het kokende water. Daarna goed laten uitlekken en droog deppen met keukenpapier.

  5. Luchtdicht verpakken in diepvrieszak of diepvriesbak, en voorzien van etiket met naam en invriesdatum.

  6. In de vriezer plaatsen en daar minimaal 24 uur in bewaren.

Mij Hoe ik courgette invries?

Courgettes invriezen is voor mij een uitstekende manier om het hele jaar door van deze veelzijdige groente te genieten, vooral omdat ik ze zo vaak gebruik in mijn gerechten. Zodra courgettes in overvloed zijn, vooral in de zomer, wil ik er zeker van zijn dat ik niets verspild laat gaan. Wat ik doe, is ze zorgvuldig voorbereiden om er zeker van te zijn dat hun textuur en smaak zo veel mogelijk behouden blijven tijdens het invriezen.

Allereerst begin ik met het schoonmaken en schillen van de courgettes. Hoewel de schil eetbaar is en een beetje stevigheid kan bieden, kies ik er soms voor om deze te verwijderen, afhankelijk van wat ik later met de courgette wil doen. Daarna snijd ik ze in schijfjes of blokjes, afhankelijk van hoe ik ze later wil gebruiken in mijn gerechten. Deze stap is cruciaal voor een efficiënte bereiding later; door nu al te beslissen hoe ik de courgette wil verwerken, bespaar ik tijd als ik ze uit de vriezer haal.

Blancheren is essentieel voordat ik de courgette invries. Dit zorgt ervoor dat de enzymen die de kwaliteit en kleur van de groente kunnen aantasten, worden gedeactiveerd. Ik breng een grote pan met water aan de kook en blancheer de courgettestukjes slechts twee tot drie minuten. Vervolgens dompel ik ze onmiddellijk onder in een ijsbad om het kookproces te stoppen. Dit helpt de groente zijn knapperige textuur en levendige kleur te behouden, zelfs na maanden in de vriezer.

Na het blancheren dep ik de courgettestukjes droog om overtollig water te verwijderen. Daarna verdeel ik ze in porties en leg ze op een bakplaat in de vriezer, zodat ze afzonderlijk kunnen bevriezen. Dit voorkomt dat de stukjes aan elkaar vastplakken, wat handig is als ik later slechts een kleine hoeveelheid nodig heb. Zodra ze stevig bevroren zijn, verpak ik de courgettestukjes in luchtdichte zakjes of bakjes, klaar om op elk gewenst moment gebruikt te worden. Zo heb ik altijd een voorraadje courgette ac

Courgette ontdooien en bereiden

Als het goed is, is de courgette droog ingevroren. Is dit niet het geval dan op een bord in de koelkast ontdooien. Deze methode heeft wel een nadeel. De courgette kan wat slap worden, waarna je eigenlijk alleen nog soep of puree kunt maken van de groente.

Courgettes kun je, en bij deze methode wordt de groente niet slap, ook zonder te hoeven ontdooien direct verwerken in gerechten. Doe de stukjes of plakjes bijvoorbeeld direct vanuit de vriezer in kokend water.

Gevulde courgette kun je zonder ontdooien in de magnetron of oven opwarmen.

Hoe lang kun je courgette bewaren?

Ingevroren courgette kun je 3 tot 12 maanden bewaren in de vriezer.

Verse courgette kun je het beste in de koelkast bewaren, daar is de groente tot een week koudbaar. Buiten de koelkast kun je de vrucht misschien nog 2 dagen bewaren.

Courgette langer bewaren met behulp van vacumeren.

In de koelkast kan vacuümverpakte courgette tot 1 tot 2 weken worden bewaard, in vergelijking met ongeveer 3 tot 5 dagen voor niet-vacuümverpakte courgette. In de vriezer kan vacuümverpakte courgette tot 9 tot 12 maanden worden bewaard, terwijl niet-vacuümverpakte courgette meestal tot 3 maanden houdbaar is.

Het is belangrijk om de courgette goed voor te bereiden voordat je het vacuüm verpakt. Was en snij de groente zoals gewenst en zorg ervoor dat het volledig droog is voordat je het vacuüm verpakt om condensatie te voorkomen.

Label de verpakkingen met de datum van verpakking voor een goede controle van de houdbaarheid. Op deze manier kun je optimaal gebruikmaken van de langere houdbaarheid van vacuümverpakte courgette.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Veel mensen denken dat je altijd de courgette moet schillen voordat je hem invriest, maar dat hoeft helemaal niet. De schil bevat veel voedingsstoffen en houdt de courgette steviger. Gewoon goed wassen, in stukken snijden en invriezen. Dit scheelt tijd en zorgt voor een gezondere maaltijd.
  2. Blancheren is een eenvoudige stap, maar het maakt echt een verschil. Kook de stukken courgette ongeveer 2 tot 3 minuten in kokend water en dompel ze daarna snel in ijswater. Dit proces zorgt ervoor dat de courgette zijn mooie kleur behoudt en dat de smaak fris blijft, zelfs na het invriezen.
  3. In plaats van de courgette direct in een zak te gooien, kun je ze beter eerst op een bakplaat verspreiden. Leg ze los van elkaar en zet ze een paar uur in de vriezer. Als ze eenmaal bevroren zijn, kun je ze in een diepvrieszak doen. Dit voorkomt dat de stukken aan elkaar vastvriezen en maakt het makkelijker om later porties te pakken.
  4. Wil je courgettes invriezen die je later snel aan soepen, sauzen of roerbakgerechten kunt toevoegen? Rasp ze dan! Verdeel de geraspte courgette over zakjes, per portie, en vries het in. Het ontdooit supersnel en is perfect om een extra portie groenten aan je maaltijd toe te voegen.
  5. Courgette wordt vaak gebruikt als een gezonde vervanging voor pasta. Als je courgettespaghetti maakt en invriest, heb je altijd een gezonde maaltijdoptie bij de hand. Zorg er wel voor dat je de courgettespaghetti kort blancheert, zodat de textuur na het ontdooien niet te slap is.
  6. Lucht is de vijand van bevroren voedsel. Het zorgt ervoor dat de courgette uitdroogt en ijskristallen vormen, wat de smaak en textuur aantast. Gebruik altijd diepvrieszakjes waar je zo veel mogelijk lucht uitdrukt, of gebruik bakjes die je goed kunt afsluiten. Dit zorgt ervoor dat je courgette langer vers blijft in de vriezer.
  7. Wil je tijd besparen in de keuken? Kruid je courgette alvast voordat je het invriest! Voeg een beetje zout, peper, knoflookpoeder of andere kruiden toe aan de courgette voordat je het invriest. Zo hoef je later minder tijd te besteden aan het op smaak brengen van je gerecht. Plus, de smaken trekken mooi in de courgette tijdens het invriezen.
  8. Wist je dat courgette een geweldige toevoeging is aan smoothies? Je kunt de bevroren stukken direct in de blender gooien zonder dat je ze eerst hoeft te ontdooien. Het geeft je smoothie een romige textuur zonder dat het de smaak teveel verandert. Bovendien krijg je zo extra groenten binnen zonder dat je het doorhebt.

Kun je courgette bevroren gebruiken in gerechten?

Bevroren courgette is handig voor gebruik in gerechten zoals soepen, stoofschotels, roerbakgerechten en ovenschotels.

Als je deze groente bevroren wilt gebruiken, kun je het het beste vooraf laten ontdooien voordat je het in gerechten verwerkt. Dit kun je doen door het in de koelkast te laten ontdooien gedurende enkele uren of door het kort op kamertemperatuur te laten komen. Je kunt de groente bevroren toevoegen aan warme gerechten tijdens het kookproces.

Het behoudt over het algemeen zijn smaak en textuur goed, waardoor het een handige optie is om bij de hand te hebben voor verschillende gerechten, vooral wanneer verse courgette niet beschikbaar is.

Veelgestelde vragen

Kan ik courgette invriezen?
Ja, het kan worden ingevroren om de versheid te behouden voor langdurige opslag.

Moet ik courgette blancheren voordat ik het invries?
Ja, het wordt aanbevolen om kort te blancheren voordat je het invriest. Dit helpt om de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden.

Hoe blancheer ik courgette voor het invriezen?
Breng een grote pan water aan de kook, voeg de in plakjes gesneden groente toe en kook het gedurende 1 tot 2 minuten. Verwijder vervolgens de courgette en dompel het direct onder in ijswater om het kookproces te stoppen.

Moet ik courgette in blokjes snijden voordat ik het invries?
Dit hangt af van je voorkeur en hoe je van plan bent om de groente later te gebruiken. Je kunt het in plakjes, blokjes of reepjes snijden voordat je het invriest.

Hoe bewaar ik ingevroren courgette?
Plaats de geblancheerde en afgekoelde groente in luchtdichte diepvrieszakken of diepvriesbakjes. Zorg ervoor dat je alle lucht uit de zakken drukt voordat je ze afsluit om vriesbrand te voorkomen.

Hoe lang kan ik ingevroren courgette bewaren?
Het kan ongeveer 3 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer, maar het is het beste om het binnen 6 maanden te consumeren voor de beste kwaliteit.

Hoe gebruik ik ingevroren courgette?
Je kunt ingevroren courgette rechtstreeks toevoegen aan gerechten zoals stoofschotels, soepen, roerbakgerechten, en pasta’s. Je kunt het ook ontdooien en gebruiken in gerechten waarin het rauw wordt gegeten, zoals salades of dips.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept