Site Overlay
Courgette Invriezen

Courgette invriezen

Courgette invriezen is niet alleen goed mogelijk, afhankelijk van de vulling kun je bijvoorbeeld ook gevulde courgette goed invriezen.

Courgette kun je dus in blokjes, in schijfjes, maar ook helften van de vrucht kunnen worden ingevroren.

Bovendien is deze groente ook in meerdere kleuren en vormen goed in te vriezen, dus alle soorten kunnen goed worden ingevroren. Ook kun je zelf kiezen of je de groente eerst wilt blanceren, of rauw wilt invriezen. Beide kan dus, hoeveel het voor veel gerechten en salades natuurlijk makkelijker is om de groente eerst te blancheren.

Hoe Courgette invriezen?

Courgette invriezen kan dus rauw en geblancheerd. We gaan hier van het laatste uit.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord courgette invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 16.5 kcal

Ingrediënten

  • 2 Courgettes

Instructies

  1. De courgette alleen invriezen als deze vers is en geen vieze plekken heeft.

  2. Courgette schoonmaken en goed wassen. Eventueel de pitten uit de vrucht verwijderen, maar nodig is het niet.

  3. Je kunt de courgette halveren, in plakken snijden, of in stukjes.

  4. Eventueel water koken en 120 seconden blancheren in het kokende water. Daarna goed laten uitlekken en droog deppen met keukenpapier.

  5. Luchtdicht verpakken in diepvrieszak of diepvriesbak, en voorzien van etiket met naam en invriesdatum.

  6. In de vriezer plaatsen en daar minimaal 24 uur in bewaren.

Courgette ontdooien en bereiden

Als het goed is, is de courgette droog ingevroren. Is dit niet het geval dan op een bord in de koelkast ontdooien. Deze methode heeft wel een nadeel. De courgette kan wat slap worden, waarna je eigenlijk alleen nog soep of puree kunt maken van de groente.

Courgettes kun je, en bij deze methode wordt de groente niet slap, ook zonder te hoeven ontdooien direct verwerken in gerechten. Doe de stukjes of plakjes bijvoorbeeld direct vanuit de vriezer in kokend water.

Gevulde courgette kun je zonder ontdooien in de magnetron of oven opwarmen.

Hoe lang kun je courgette bewaren?

Ingevroren courgette kun je 3 tot 12 maanden bewaren in de vriezer.

Verse courgette kun je het beste in de koelkast bewaren, daar is de groente tot een week koudbaar. Buiten de koelkast kun je de vrucht misschien nog 2 dagen bewaren.

Courgette langer bewaren met behulp van vacumeren.

In de koelkast kan vacuümverpakte courgette tot 1 tot 2 weken worden bewaard, in vergelijking met ongeveer 3 tot 5 dagen voor niet-vacuümverpakte courgette. In de vriezer kan vacuümverpakte courgette tot 9 tot 12 maanden worden bewaard, terwijl niet-vacuümverpakte courgette meestal tot 3 maanden houdbaar is.

Het is belangrijk om de courgette goed voor te bereiden voordat je het vacuüm verpakt. Was en snij de groente zoals gewenst en zorg ervoor dat het volledig droog is voordat je het vacuüm verpakt om condensatie te voorkomen.

Label de verpakkingen met de datum van verpakking voor een goede controle van de houdbaarheid. Op deze manier kun je optimaal gebruikmaken van de langere houdbaarheid van vacuümverpakte courgette.

Kun je courgette bevroren gebruiken in gerechten?

Bevroren courgette is handig voor gebruik in gerechten zoals soepen, stoofschotels, roerbakgerechten en ovenschotels.

Als je deze groente bevroren wilt gebruiken, kun je het het beste vooraf laten ontdooien voordat je het in gerechten verwerkt. Dit kun je doen door het in de koelkast te laten ontdooien gedurende enkele uren of door het kort op kamertemperatuur te laten komen. Je kunt de groente bevroren toevoegen aan warme gerechten tijdens het kookproces.

Het behoudt over het algemeen zijn smaak en textuur goed, waardoor het een handige optie is om bij de hand te hebben voor verschillende gerechten, vooral wanneer verse courgette niet beschikbaar is.

Veelgestelde vragen

Kan ik courgette invriezen?
Ja, het kan worden ingevroren om de versheid te behouden voor langdurige opslag.

Moet ik courgette blancheren voordat ik het invries?
Ja, het wordt aanbevolen om kort te blancheren voordat je het invriest. Dit helpt om de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden.

Hoe blancheer ik courgette voor het invriezen?
Breng een grote pan water aan de kook, voeg de in plakjes gesneden groente toe en kook het gedurende 1 tot 2 minuten. Verwijder vervolgens de courgette en dompel het direct onder in ijswater om het kookproces te stoppen.

Moet ik courgette in blokjes snijden voordat ik het invries?
Dit hangt af van je voorkeur en hoe je van plan bent om de groente later te gebruiken. Je kunt het in plakjes, blokjes of reepjes snijden voordat je het invriest.

Hoe bewaar ik ingevroren courgette?
Plaats de geblancheerde en afgekoelde groente in luchtdichte diepvrieszakken of diepvriesbakjes. Zorg ervoor dat je alle lucht uit de zakken drukt voordat je ze afsluit om vriesbrand te voorkomen.

Hoe lang kan ik ingevroren courgette bewaren?
Het kan ongeveer 3 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer, maar het is het beste om het binnen 6 maanden te consumeren voor de beste kwaliteit.

Hoe gebruik ik ingevroren courgette?
Je kunt ingevroren courgette rechtstreeks toevoegen aan gerechten zoals stoofschotels, soepen, roerbakgerechten, en pasta’s. Je kunt het ook ontdooien en gebruiken in gerechten waarin het rauw wordt gegeten, zoals salades of dips.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier overstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept