Vijgen invriezen, een delicatesse die helaas niet het hele jaar door in de winkels te vinden is. Juist daarom zo’n goed oplossing, want het invriezen gaat erg makkelijk.
Zo kun je langer van deze lekkernij genieten.
Natuurlijk kun je wel vijgen op siroop kopen, maar de smaak komt daarvan niet in de buurt van verse of ingevroren vijgen.
Overigens kun je niet alleen verse vijgen invriezen, maar ook vijgentaart, vijgenpuree of gekonfijte vijgen kun je gerust invriezen. Jam gemaakt van vijgen, maar dat ligt niet aan de vrucht, kun je helaas niet goed invriezen. Althans niet echt lekker als de jam ontdooit wordt.
Hoe vijgen invriezen?
Belangrijk is hierbij dat je alleen rijpe vijgen gebruikt. Dus nog groene of harde vijgen kun je beter niet gebruiken voor het invriezen.
Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Ingrediënten
- 4 Vijgen
Instructies
De rijpe vijgen goed schoonmaken en afspoelen. Afdeppen met keukenpapier.
Leg de vijgen plat in een diepvriesbak. Zoveel mogelijk los van elkaar.
Voorzie de bak van een etiket met daarop de naam en de invriesdatum.
Invriezen bij minimaal minus 18 graden.
Hoe ik vijgen invries?
Vijgen invriezen is een truc die ik vaak toepas, vooral wanneer het seizoen op z’n piek is en de markt overspoeld wordt met die heerlijk zoete, sappige vruchten. Vers zijn ze al verrukkelijk, maar omdat ik ze niet allemaal in één keer kan opeten, is invriezen de perfecte manier om ze langer te bewaren. Het proces vergt wel wat aandacht, want vijgen zijn delicate vruchten. Een verkeerde aanpak kan hun textuur en smaak aantasten, en dat zou zonde zijn.
Allereerst zorg ik ervoor dat ik alleen rijpe, maar niet overrijpe, vijgen kies. Ze moeten nog stevig zijn, maar wel al vol van smaak. Na het grondig wassen van de vijgen, dep ik ze voorzichtig droog met een zachte doek. Vocht kan namelijk ijskristallen vormen tijdens het invriezen, en dat wil ik absoluut vermijden. Vervolgens snijd ik de vijgen in helften of kwarten, afhankelijk van hoe ik ze later wil gebruiken. Als ik ze bijvoorbeeld voor een dessert of als topping voor yoghurt wil gebruiken, snijd ik ze in kleinere stukken. Daarna leg ik ze op een bakplaat bekleed met bakpapier, zodat ze niet aan elkaar blijven plakken in de vriezer.
De vijgen gaan voor een paar uur de vriezer in totdat ze volledig bevroren zijn. Dit wordt ook wel ‘flash freezing’ genoemd. Eenmaal stevig bevroren, doe ik de stukjes vijg in luchtdichte zakjes of bakjes. Het is belangrijk om zoveel mogelijk lucht uit de zakken te persen; lucht is de vijand in de vriezer, omdat het vriesbrand kan veroorzaken en de smaak van de vijgen negatief beïnvloedt. Door dit proces behoud ik de authentieke smaak en structuur van de vijgen, zodat ik zelfs in de winter kan genieten van hun zoetheid.
Als ik de vijgen later wil gebruiken, haal ik ze uit de vriezer en laat ik ze rustig ontdooien in de koelkast. Dit voorkomt dat ze te snel hun vocht verliezen en zompig worden. Soms gebruik ik ze direct uit de vriezer, bijvoorbeeld als ik ze in een smoothie of in een stoofgerecht verwerk. Op deze manier zorg ik ervoor dat ik altijd een voorraadje vijgen heb om mijn culinaire creativiteit de vrije loop te laten. Of het nu gaat om een elegante vijgencompote of simpelweg als toevoeging aan mijn ontbijt, invriezen is de ideale manier om die zomerse smaak het hele jaar door vast te houden.
Vijgen ontdooien en bereiden
Vijgen ontdooi je het beste in de koelkast. Omdat er wat vocht uit kan lopen bij het ontdooien wel een bakje of bord gebruiken om de nog bevroren vijgen in te leggen.
Vijgenpuree hoef je niet echt te ontdooien maar kun je direct in een pan warm maken.
Hoe lang kun je vijgen bewaren?
Vijgen kun je een half jaar tot 8 maanden in de diepvries bewaren.
Verse vijgen kun je het beste in de koelkast bewaren. Dan zijn de vruchten 5 tot 7 dagen houdbaar. Buiten de koelkast worden vijgen al snel minder lekker. Dat komt omdat de vruchten bij kamertemperatuur doorrijpen. Te rijpe vijgen kun je overigens nog wel prima gebruiken voor vijgenpuree of je kun er nog jam van maken.
Vijgen langer bewaren met behulp van vacumeren.
Door vijgen vacuüm te verpakken, kun je hun houdbaarheid verlengen en ze langer vers houden.
In de koelkast kun je vacuümverpakte vijgen tot ongeveer 1 tot 2 weken bewaren. Dit is langer dan wanneer ze niet vacuüm verpakt zijn, omdat vacuümverpakking helpt om de groei van schimmels en bacteriën te vertragen.
In de vriezer kunnen vacuümverpakte vijgen tot 10 tot 12 maanden worden bewaard zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat. Dit is veel langer dan wanneer ze niet vacuüm verpakt zijn, waarbij ze meestal maar 2 tot 3 maanden houdbaar zijn in de vriezer.
Zorg er bij het vacumeren voor dat ze volledig droog zijn voordat je ze verpakt, om te voorkomen dat er vocht in de verpakking achterblijft. Op deze manier kun je optimaal profiteren van de voordelen van vacuümverpakking voor het bewaren van vijgen.
Mijn advies en tips?
- Veel mensen denken dat ze overrijpe vijgen kunnen invriezen om ze langer te bewaren. Fout! Kies altijd rijpe, stevige vijgen. Overrijpe vijgen verliezen hun structuur bij het invriezen en worden papperig. Dus, als je wilt dat ze na het ontdooien nog steeds een lekkere bite hebben, pak dan alleen de vijgen die rijp zijn, maar niet te zacht.
- Dit is een truc die veel mensen vergeten. Door de vijgen eerst doormidden te snijden voordat je ze invriest, bespaar je jezelf tijd en gedoe wanneer je ze later wilt gebruiken. Bovendien helpt dit om ze sneller en gelijkmatiger te ontdooien. Tip: leg de vijgen eerst los van elkaar op een bakplaat en vries ze een paar uur in. Daarna kun je ze in een diepvrieszak doen. Zo voorkom je dat ze aan elkaar plakken.
- Blancheren is een geheim wapen! Door de vijgen heel kort – een paar seconden maar, onder te dompelen in kokend water en daarna direct in ijswater, sluit je de smaak en voedingsstoffen in. Dit zorgt ervoor dat ze na het invriezen hun smaak en textuur beter behouden. Het kost maar een minuutje en het maakt echt verschil.
- Een oude truc uit grootmoeders keuken: vijgen invriezen in suikerstroop. Maak een simpele suikerstroop door suiker op te lossen in water en breng het aan de kook. Laat het afkoelen en giet het over de vijgen in een bakje voordat je ze invriest. Dit zorgt niet alleen voor extra smaak, maar houdt de vijgen ook sappig na het ontdooien.
- Leg je vijgen op een bakplaat met wat bakpapier en zet ze een paar uur in de vriezer. Dit wordt ook wel “flash freezing” genoemd. Pas daarna doe je ze in diepvrieszakken of bakjes. Waarom? Het zorgt ervoor dat de vijgen niet aan elkaar plakken, waardoor je makkelijk precies de hoeveelheid eruit kunt halen die je nodig hebt.
- Dit klinkt misschien logisch, maar het wordt vaak over het hoofd gezien. Gebruik altijd luchtdichte zakken of bakjes om de vijgen in te vriezen. Als er lucht bij komt, kunnen ze uitdrogen en hun smaak verliezen. Tip: als je zakjes gebruikt, probeer zoveel mogelijk lucht eruit te drukken voordat je ze dichtmaakt.
- Noteer altijd de datum waarop je de vijgen hebt ingevroren. Zo weet je zeker dat je ze op hun best gebruikt. Vijgen blijven in de vriezer ongeveer 10 tot 12 maanden goed, maar hoe eerder je ze gebruikt, hoe beter de smaak.
- Dit is een cruciale stap die vaak vergeten wordt. Haal de vijgen de avond voor gebruik uit de vriezer en leg ze in de koelkast om langzaam te ontdooien. Snel ontdooien op kamertemperatuur kan ervoor zorgen dat ze papperig worden en hun smaak verliezen. Langzaam ontdooien zorgt voor een betere textuur en smaakbeleving.
Veelgestelde vragen
Kun je vijgen invriezen?
Ja, de verse vruchten kunnen worden ingevroren om ze langer te bewaren.
Moet ik vijgen schillen voordat ik ze invries?
Nee, je hoeft ze niet te schillen voordat je ze invriest. De schil kan gewoon blijven zitten.
Moet ik vijgen blancheren voordat ik ze invries?
Nee, de vruchten hoeven niet te worden geblancheerd voordat je ze invriest.
Hoe bereid ik vijgen voor op invriezen?
Je kunt het fruit gewoon wassen, drogen en eventueel in stukjes snijden voordat je ze invriest. Verwijder eventueel de steeltjes als je dat wilt.
Moet ik vijgen in suikerwater invriezen? Nee, het is niet nodig om ze in suikerwater te invriezen, maar je kunt dit doen als je dat wilt om hun smaak te behouden.
Hoe bewaar ik ingevroren vijgen?
Doe het fruit in een luchtdichte diepvrieszak of -bak en leg ze plat in de vriezer om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken.
Hoe lang kunnen ingevroren vijgen worden bewaard?
Het kan ongeveer tot 8 maanden worden bewaard in de vriezer. Het is echter het beste om ze binnen 6 maanden te consumeren voor de beste kwaliteit.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.