Site Overlay
Vijgen invriezen

Vijgen invriezen

Vijgen invriezen, een delicatesse die helaas niet het hele jaar door in de winkels te vinden is. Juist daarom zo’n goed oplossing, want het invriezen gaat erg makkelijk.

Zo kun je langer van deze lekkernij genieten.

Natuurlijk kun je wel vijgen op siroop kopen, maar de smaak komt daarvan niet in de buurt van verse of ingevroren vijgen.

Overigens kun je niet alleen verse vijgen invriezen, maar ook vijgentaart, vijgenpuree of gekonfijte vijgen kun je gerust invriezen. Jam gemaakt van vijgen, maar dat ligt niet aan de vrucht, kun je helaas niet goed invriezen. Althans niet echt lekker als de jam ontdooit wordt.

Hoe vijgen invriezen?

Belangrijk is hierbij dat je alleen rijpe vijgen gebruikt. Dus nog groene of harde vijgen kun je beter niet gebruiken voor het invriezen.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Fruit
Keuken Internationaal
Trefwoord vijgen invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 42 kcal

Ingrediënten

  • 4 Vijgen

Instructies

  1. De rijpe vijgen goed schoonmaken en afspoelen. Afdeppen met keukenpapier.

  2. Leg de vijgen plat in een diepvriesbak. Zoveel mogelijk los van elkaar.

  3. Voorzie de bak van een etiket met daarop de naam en de invriesdatum.

  4. Invriezen bij minimaal minus 18 graden.

Vijgen ontdooien en bereiden

Vijgen ontdooi je het beste in de koelkast. Omdat er wat vocht uit kan lopen bij het ontdooien wel een bakje of bord gebruiken om de nog bevroren vijgen in te leggen.

Vijgenpuree hoef je niet echt te ontdooien maar kun je direct in een pan warm maken.

Hoe lang kun je vijgen bewaren?

Vijgen kun je een half jaar tot 8 maanden in de diepvries bewaren.

Verse vijgen kun je het beste in de koelkast bewaren. Dan zijn de vruchten 5 tot 7 dagen houdbaar. Buiten de koelkast worden vijgen al snel minder lekker. Dat komt omdat de vruchten bij kamertemperatuur doorrijpen. Te rijpe vijgen kun je overigens nog wel prima gebruiken voor vijgenpuree of je kun er nog jam van maken.

Vijgen langer bewaren met behulp van vacumeren.

Door vijgen vacuüm te verpakken, kun je hun houdbaarheid verlengen en ze langer vers houden.

In de koelkast kun je vacuümverpakte vijgen tot ongeveer 1 tot 2 weken bewaren. Dit is langer dan wanneer ze niet vacuüm verpakt zijn, omdat vacuümverpakking helpt om de groei van schimmels en bacteriën te vertragen.

In de vriezer kunnen vacuümverpakte vijgen tot 10 tot 12 maanden worden bewaard zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat. Dit is veel langer dan wanneer ze niet vacuüm verpakt zijn, waarbij ze meestal maar 2 tot 3 maanden houdbaar zijn in de vriezer.

Zorg er bij het vacumeren voor dat ze volledig droog zijn voordat je ze verpakt, om te voorkomen dat er vocht in de verpakking achterblijft. Op deze manier kun je optimaal profiteren van de voordelen van vacuümverpakking voor het bewaren van vijgen.

Veelgestelde vragen

Kun je vijgen invriezen?
Ja, de verse vruchten kunnen worden ingevroren om ze langer te bewaren.

Moet ik vijgen schillen voordat ik ze invries?
Nee, je hoeft ze niet te schillen voordat je ze invriest. De schil kan gewoon blijven zitten.

Moet ik vijgen blancheren voordat ik ze invries?
Nee, de vruchten hoeven niet te worden geblancheerd voordat je ze invriest.

Hoe bereid ik vijgen voor op invriezen?
Je kunt het fruit gewoon wassen, drogen en eventueel in stukjes snijden voordat je ze invriest. Verwijder eventueel de steeltjes als je dat wilt.

Moet ik vijgen in suikerwater invriezen? Nee, het is niet nodig om ze in suikerwater te invriezen, maar je kunt dit doen als je dat wilt om hun smaak te behouden.

Hoe bewaar ik ingevroren vijgen?
Doe het fruit in een luchtdichte diepvrieszak of -bak en leg ze plat in de vriezer om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken.

Hoe lang kunnen ingevroren vijgen worden bewaard?
Het kan ongeveer tot 8 maanden worden bewaard in de vriezer. Het is echter het beste om ze binnen 6 maanden te consumeren voor de beste kwaliteit.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.