Site Overlay
Couscous invriezen

Couscous invriezen

Couscous invriezen is misschien iets waaraan je niet zomaar zult denken, want couscous komt immers normaal gesproken in gedroogde vorm uit de winkel.

Toch kan het natuurlijk voorkomen dat je een gerecht gemaakt hebt met couscous, of simpelweg teveel gemaakt hebt. En weggooien zou ook weer zonde zijn.

Ook als je complete gerechten met couscous in wilt vriezen, kun je deze werkwijze hanteren.

Hoe couscous invriezen?

Couscous invriezen kun je simpel doen, maar zorg er wel voor dat de couscous niet meer warm is.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Pasta en Rijst
Keuken Internationaal
Trefwoord couscous invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 20 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 109 kcal

Ingrediënten

 • 300 Gram couscous

Instructies

 1. Laten afkoelen tot op kamertemperatuur.

 2. Voor de zekerheid nog afdeppen met keukenpapier, want vocht vriest natuurlijk vast.

 3. De couscous bij voorkeur in een diepvriesbak invriezen, dat is makkelijker bij het ontdooien. Eventueel kun je het eerst op een plaatste schaal invriezen en na invriezen in een diepvrieszak doen.

 4. Bak of diepvrieszak voorzien van etiket met daarop de datum van invriezen, en natuurlijk dat het couscous betreft.

 5. De couscous in de diepvriezer leggen.

Couscous ontdooien en bereiden

Diepvriesbak of diepvrieszak uit de vriezer halen en bij voorkeur in de koelkast leggen om te laten ontdooien.

De inhoud daarna afdeppen met keukenpapier, daarna kun je de ontdooide couscous gebruiken in een gerecht of warm maken in de magnetron.

Deze ontdooide couscous is minder geschikt voor een salade, maar wel om warm te bereiden in een gerecht.

Hoelang kun je couscous bewaren

Couscous wordt normaliter in droge vorm bewaard. Daarbij is het wel van belang om goed droog te houden, want schimmel kan snel toeslaan als het ook maar iets vochtig wordt.

Gebruik dus een afsluitbare bewaarbox of iets dergelijks, waarin de couscous droog en donker bewaard kan worden. Droge couscous kun je in principe maanden goed houden, mits dus de bewaarmethode donker en droog is.

Reeds verwarmde couscous kun je maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. Datzelfde is ook van toepassing om gerechten met couscous.

Ontdooide couscous kun je ook maximaal twee dagen bewaren.

Couscous langer bewaren met behulp van vacumeren.

Om couscous langer te bewaren met behulp van vacuümverpakking, volg je deze stappen:

 1. Kook de gewenste hoeveelheid volgens de instructies op de verpakking en laat het volledig afkoelen.
 2. Verdeel de afgekoelde couscous in gelijke porties en plaats deze in geschikte vacuümzakken. Zorg ervoor dat het gelijkmatig wordt verdeeld over de verpakking en dat er niet te veel ruimte overblijft om luchtinsluiting te minimaliseren.
 3. Sluit de vacuümzakken volgens de instructies van het vacumeerapparaat.
 4. Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zakken verwijderen.
 5. Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zakken goed af.
 6. Bewaar de vacuümverpakte couscous op een koele, droge plaats zoals de voorraadkast of in de koelkast voor een nog langere houdbaarheid.

Door het vacuüm verpakken van de couscous wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, wat de kans op bederf vermindert en de couscous langer vers houdt. Let op dat de textuur en smaak van de couscous behouden blijven na vacumeren. Verwerk de couscous binnen een redelijke tijd na vacumeren voor de beste kwaliteit.

Kun je couscous bevroren gebruiken in gerechten?

Nee, couscous wordt meestal niet bevroren verkocht of gebruikt in gerechten. Couscous is een droog graanproduct dat gemaakt is van durumtarwe of griesmeel. Het heeft geen vochtgehalte dat bevriezing vereist om te behouden, zoals bij groenten. In plaats daarvan wordt couscous meestal gekookt door het te laten wellen in kokend water of bouillon. Het toevoegen van bevroren couscous aan gerechten zou niet goed werken, omdat het de textuur en kookresultaten zou veranderen.

Veelgestelde vragen

Kan ik couscous invriezen?
Ja, je kunt couscous invriezen om het langer houdbaar te maken.

Moet ik couscous eerst laten afkoelen voordat ik het invries?
Ja, het is het beste om gekookte couscous eerst volledig te laten afkoelen voordat je het invriest om condensatie te voorkomen.

Hoe moet ik couscous verpakken voordat ik het invries?
Plaats de afgekoelde couscous in luchtdichte diepvrieszakken of diepvriesbakjes. Verwijder zoveel mogelijk lucht voordat je de zakken of containers afsluit.

Hoelang kan ik ingevroren couscous bewaren?
Ingemaakte couscous blijft doorgaans 1 tot 2 maanden goed in de vriezer, maar voor de beste kwaliteit is het raadzaam om het binnen 1 maand te gebruiken.

Hoe ontdooi ik ingevroren couscous?
Je kunt ingevroren couscous het beste langzaam in de koelkast laten ontdooien gedurende enkele uren of ‘s nachts. Je kunt het ook voorzichtig opwarmen in de magnetron of in een pan op het fornuis.

Kan ik ingevroren couscous direct in gerechten gebruiken zonder te ontdooien?
Ja, je kunt ingevroren couscous direct toevoegen aan gerechten tijdens het kookproces. Het zal tijdens het koken ontdooien en opwarmen.

Kan ik ingevroren couscous opnieuw invriezen nadat het ontdooid is?
Het wordt niet aanbevolen om ingevroren couscous opnieuw in te vriezen nadat het eenmaal ontdooid is, omdat dit de kwaliteit kan verminderen en de kans op bacteriële groei kan vergroten. Het is het beste om alleen de hoeveelheid couscous te ontdooien die je van plan bent te gebruiken.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier overstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept