Site Overlay
De vriezer ontdooien, hoe doe je dat?

De vriezer ontdooien, hoe doe je dat?

De vriezer ontdooien, je kent deze situatie waarschijnlijk wel. Elke keer dat je naar de vriezer gaat, is het nog moeilijker om de lade eruit te trekken omdat er al wat ijs is neergeslagen. En elke keer denk je “Die moet je nog eens ontdooien.” Was dat maar niet altijd zoveel moeite. We laten je zien hoe je ijs uit de vriezer verwijdert en hoe je het voedsel zo voorzichtig mogelijk bewaart terwijl het wordt ontdooid.

De vriezer ontdooien, waarom is dat nodig?

De eerste vraag die opkomt is waarom zou je de vriezer helemaal ontdooien? Zowel door het opgeslagen voedsel als door het regelmatig openen van de deur komt er vocht in het apparaat. Deze vochtigheid bezinkt vervolgens in de vriezer in de vorm van ijs, waardoor het moeilijk wordt om de lades eruit te trekken. Daarnaast moet er door ijsvorming meer energie worden gebruikt om de gewenste temperatuur langdurig constant te kunnen houden. Dit brengt een verhoogd stroomverbruik met zich mee.

Hoe vaak?

Om ijsvorming te voorkomen en daarmee het energieverbruik zo laag mogelijk te houden, is het raadzaam om de vriezer één of twee keer per jaar te ontdooien. Afhankelijk van de luchtvochtigheid op de plek waar de vriezer staat, kan het ook zo zijn dat het apparaat vaker ontdooid moet worden. Regelmatig ontdooien zorgt er ook voor dat de vriezer op de lange termijn optimaal presteert.

Wat doe ik met mijn diepvriesproducten?

Voordat je begint met het ontdooien van de vriezer, moet je de ingevroren levensmiddelen uit de vriezer halen. Als je van plan bent er toch een heerlijk feestmaal van te toveren, dan is dit het perfecte moment. Misschien wil je aardige buurman je helpen en je een beetje ruimte in zijn vriezer geven. Je kunt het eten ook in krantenpapier wikkelen en dan op een koele plek bewaren. Of je kunt het eten samen met coldpacks in de lades van uw vriezer bewaren, die je uit de vriezer haalt en goed afdekt met een deken. Op deze manier kun je het ontdooiproces van het voedsel wat vertragen.

Een kleine tip van ons, ontdooi je vriezer in de winter. De toch al lage buitentemperaturen zijn ideaal voor de diepvriesproducten. Zo maak je efficiënt gebruik van de tijd die je nodig hebt om de vriezer te ontdooien.

Hoe snel en veilig ontdooien?

Voordat je begint met ontdooien, raden we aan om het apparaat uit te schakelen en vervolgens de stekker uit het stopcontact te halen. De beste manier om het ontdooiproces te starten is door de deur van de vriezer te openen zodat het ijs langzaam kan ontdooien. Je kunt dit proces versnellen door een kom met heet water in het apparaat te plaatsen en de deur gesloten te houden, zodat de warmte sneller zijn werk kan doen. Hierdoor smelt het afgezette ijs sneller en kun je de ijsvlakken, die ook aan de zijwanden hebben vastgehecht, gemakkelijker verwijderen. Het condenswater en overtollig ijs kun je het beste opvangen met een spons of doek. Zo voorkom je dat er te veel condenswater op je vloer komt.

Als de spons of doeken niet voldoende zijn omdat er te veel condenswater wordt geproduceerd, kun je ook een diepe bakplaat of een pan nemen en deze op de bodem van de vriezer plaatsen. Zo vang je in ieder geval een groot deel van het condenswater op.

Hoe maak ik mijn vriezer schoon?

Zodra het overtollige ijs en water is verwijderd, is het een goed idee om tegelijkertijd de vriezer schoon te maken. Hiervoor is het voldoende als u wat afwasmiddel in warm water doet. Gebruik liever geen middelen zoals azijn, dit tast het plastic aan. Nadat je alles grondig hebt schoongemaakt, veeg je het af met schoon water en droog je het goed af.

Nu kun je de vriezer weer in gebruik nemen. Steek de stekker weer in het stopcontact, schakel het apparaat in en zodra de temperatuur voldoende is afgekoeld, plaats je de levensmiddelen er weer in. Hou er rekening mee dat je ontdooide goederen niet opnieuw invriest. Hierdoor is de kwaliteit van je eten niet meer volledig gegarandeerd.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.