Site Overlay
Maak deze fouten niet bij het invriezen.

Maak deze fouten niet bij het invriezen

Maak deze fouten niet bij het invriezen, anders smaakt het voedsel niet meer na het invriezen en vooral het ontdooien.

Voedsel kan worden bewaard door het in te vriezen, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat de smaak en textuur er niet onder lijden.

Als alles in je vriezer belandt, kom je vroeg of laat bedrogen uit. Namelijk wanneer de smaak, consistentie en het uiterlijk na ontdooien niets te maken hebben met het oorspronkelijke voedsel. Dit kan simpelweg komen doordat u een voedingsmiddel heeft ingevroren dat hier niet geschikt voor is, zoals groenten en fruit met een hoog watergehalte, zuivelproducten of aardappelen. Maar er zijn ook details waarmee u rekening moet houden bij het invriezen.

Maak deze fouten niet bij het invriezen.

Te grote porties invriezen

Hoe sneller voedsel bevriest, hoe groter de kans dat het na het ontdooien in goede staat is. Vandaar de simpele eerste regel van het invriezen, snij het product zo klein mogelijk zodat het zo snel mogelijk invriest. De gemakkelijkste manier om fruit, groenten en kruiden te shock-freezen is als volgt. Snij alles in kleine stukjes en verdeel ze over een aanrechtblad of bakplaat (afhankelijk van de grootte van je vriesvak) die je eerder hebt bekleed met bakpapier. Vries alles een paar uur in en doe het dan pas in een diepvrieszak. Bijkomend voordeel, de diepvriesproducten blijven brokkelig en kunnen gemakkelijk geportioneerd worden.

Nog niet afgekoeld voedsel invriezen

Vries alleen voedsel in dat maximaal op kamertemperatuur is. Als je te warme etenswaren in het vriesgedeelte legt, stijgt de temperatuur en moet het apparaat hard werken en veel energie verbruiken om het weer af te koelen. Bovendien kan reeds ingevroren voedsel dat in contact komt met niet-bevroren voedsel ontdooien. Koel dus het voedsel dat je wilt invriezen van tevoren.

In de verkeerde verpakking invriezen

Zuurstof beïnvloedt de smaak van voedsel. Kies voor het invriezen een verpakking die zo min mogelijk lucht bevat. Speciale diepvrieszakjes, waar je de lucht uit kunt persen, zijn het meest geschikt. Stevige containers zijn alleen geschikt als je ze zo volledig mogelijk vult. Zo behoudt je het aroma van de diepvriesproducten en behoren de gevreesde vriesbrandjes, d.w.z. uitgedroogde plekjes, tot het verleden.

Rauwe groenten invriezen

Het invriezen van rauwe groenten is over het algemeen geen goed idee. Dit heeft vaak invloed op de smaak, consistentie en kleur. De oplossing voor dit probleem: blancheren. Om dit te doen, leg je de voorbereide groenten een paar minuten in kokend water en schok je ze vervolgens in ijswater om het kookproces te onderbreken. Laat de groenten vervolgens drogen en vries ze zoals gewoonlijk in.

Te veel tegelijkertijd invriezen

Iedereen kent dit fenomeen, het vriesvak loopt over en er liggen stapels “bevroren lijken” waarvan je de leeftijd niet meer precies kunt bepalen. Helaas is dit een groot obstakel voor het succesvol invriezen van voedsel en het heeft te maken met eenvoudige natuurkunde. Wanneer voedsel bevriest, zet het in het voedsel uit en neemt het meer ruimte in beslag. Deze ruimte moet beschikbaar zijn om tot een goed resultaat te komen.

Levensmiddelen te lang in de vriezer bewaren

Alleen omdat voedsel in het eeuwige ijs terechtkomt, wil nog niet zeggen dat het voor altijd zal blijven bestaan. Er zijn ook houdbaarheidsperioden voor diepvriesproducten en als deze worden overschreden, kunnen smaak, consistentie en dergelijke eronder lijden. Schrijf de invriesdatum dus direct op de diepvrieszak of plak een label met de datum op de container.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.