Site Overlay
Vacuüm verpakken, voedsel luchtdicht verpakken

Vacuüm verpakken, voedsel luchtdicht verpakken

Voedsel vacuüm verpakken, bij het vacumeren worden je etenswaren ruimtebesparend verpakt en gaan ze langer mee. We laten je zien hoe het werkt.

Wat kan ik vacumeren?

Je kunt bijna alles wat je in de keuken vindt wat voedsel betreft gebruiken om te vacumeren, van groenten tot vlees tot vloeistoffen zoals wijn, sauzen, soepen, of stoofschotels. Zowel rauw als gekookt, in principe is alles geschikt om luchtdicht te sealen.

Fruit vacuüm verpakken

Voordat je begint, moet je het fruit schillen of grondig wassen, afhankelijk van de soort. Het is dan belangrijk dat het zo droog mogelijk is voordat je het gaat vacumeren. Fruitsoorten, zoals bessen, kun je ook vooraf invriezen zodat ze niet geplet worden in de zak.

Groenten vacumeren

Net als bij fruit dien je de verschillende soorten groenten goed te wassen of te schillen voordat je ze luchtdicht afsluit in de daarvoor bestemde bakjes. De enige uitzonderingen zijn gasvormende groenten en fruit, zoals uien of kool, je moet ze blancheren voordat je ze verpakt.

Vacuüm sealen van vlees en vis

Deze methode is bijzonder geschikt voor vers en rauw voedsel zoals vlees en vis. Je moet er ook voor zorgen dat deze voedingsmiddelen zo droog mogelijk zijn voordat je ze vacumeert. Je kunt ze het beste voorzichtig droog deppen met keukenpapier. Vlees kan snel en gemakkelijk worden gemarineerd en zelfs gerijpt dankzij vacuümafdichting.

Daarnaast wordt het vlees door dit proces veel malser en worden jouw hippe steaks gegarandeerd een succes.

Vacumeren van reeds gekookt voedsel

Voedsel dat al gekookt is, bevat al veel vloeistof, dus je kunt het beste bakjes gebruiken in plaats van vacuümzakken. Als alternatief kun je de levensmiddelen ook een nacht kort invriezen om te voorkomen dat ze bij luchtgebrek samendrukken.

Kaas vacuüm sealen

Vooral bij harde kazen is deze techniek een fijne zaak. Het melkproduct verliest veel smaak als het bevriest. Aan de andere kant, als het vacuüm luchtdicht is afgesloten, blijft de kaas vele weken vers.

Vacuüm verpakking van brood

Of het nu gesneden of heel is, brood kan luchtdicht in vacuümzakken worden afgesloten en vervolgens in de vriezer worden geplaatst. Daar blijft het vele weken vers. Laat je brood langzaam, bij kamertemperatuur, ontdooien en bak het daarna kort (ongeveer vijf tot acht minuten bij een temperatuur van ongeveer 125 graden circulerende lucht) in de oven. Zo wordt het krokant.

Vloeistoffen luchtdicht verpakken

Kook je graag stoofschotels en soepen? Het is de moeite waard om grotere hoeveelheden te bereiden en een deel ervan te bewaren. Het is belangrijk dat je hete, vloeibare etenswaren zoals soepen, sauzen en stoofschotels goed laat afkoelen. Je kunt ze een dag invriezen voordat je ze in de vacuümzakken doet. Anders kunnen ze onder vacuüm opzwellen en zelfs de zak doen barsten. Of het gevacumeerde voedsel op kamertemperatuur, in de koelkast of in de vriezer wordt bewaard, hangt af van het gebruik ervan. Ontdooien doe je het beste in de koelkast.

Op de juiste manier vacumeren

Vacuüm sealen zelf is relatief eenvoudig als je een vacuümmachine hebt. En deze praktische keukenhulpjes zijn qua aanschafkosten goed te overzien. Voor zo’n 60 euro krijg je al een eersteklas toestel.

Vacuüm sealen zonder vacuümmachine

Twijfel je of de aanschaf van een toestel voor jou echt de moeite waard is? In principe kun je vers vlees of vis ook bereiden voor sous-vide koken of invriezen zonder vacuümmachine. Als je echter regelmatig en in grote hoeveelheden voedsel wilt bewaren, zal deze helper je werk een stuk gemakkelijker maken.

  • Eerst heb je goede diepvrieszakken nodig of, als plasticvrij alternatief, geschikte glazen bakjes met een minipompje om de lucht te laten ontsnappen.
  • Als je hebt gekozen voor de diepvrieszak, doe er dan je eten in en sluit het volledig, behalve een kleine opening.
  • Gebruik een rietje om de resterende lucht uit de zak te zuigen.
  • Belangrijk, tijdens het proces mag je niet in het rietje ademen om uw voedsel kiemvrij te vacumeren.
  • Trek ten slotte het rietje eruit en sluit de zak.

Omdat deze werkwijze erg omslachtig is, kunnen we de onderstaande vacuümmachine alleen maar aanraden.

Vacumeren of invriezen?

Om je etenswaren zo lang mogelijk te bewaren, combineer je het vacumeren het beste met invriezen. Je dient op het volgende te letten:

Luchtdicht verpakt in de vriezer – Waarom?

Natuurlijk kun je de etenswaren ook invriezen zonder vacuümzak. Maar er zijn goede argumenten voor luchtdicht verpakken met vacuümzak.

  • Het maakt niet uit of het verse groenten, vlees of vis is, voedsel verliest altijd zijn smaak en vitamines als het wordt ingevroren. Tijdens het invriezen, maar ook tijdens het ontdooien, verliezen ze water en spoelen zo belangrijke voedingsstoffen en aroma’s weg.
  • Vriesbrand, voedsel dat niet vacuüm verpakt is, kan snel uitdrogen in de vriezer, vooral aan de randen.

Vacumeren of inmaken?

Bij beide methodes wordt het voedsel in principe luchtdicht bewaard. Het verschil is echter dat je bij het vacumeren vers voedsel verpakt, zoals vlees. Deze behouden hun smaak en consistentie en rijpen zelfs verder.

Waar is inmaken geschikt voor?

Inmaken is een goede methode, zeker als je groenten en fruit van het seizoen wilt bewaren in de vorm van jam, chutneys, gelei of augurken. Hierdoor kun je verse levensmiddelen uit de zomer enkele maanden bewaren.

Waarvoor is vacumeren geschikt?

Je legt verse levensmiddelen vacuüm in de vriezer en verlengt zo de houdbaarheid aanzienlijk (tot wel drie keer langer). Luchtdicht afgesloten krijg je aromatische en voedzame gerechten die je direct kunt gebruiken voor vitaminebehoud sous-vide koken. Een ander voordeel van het vacumeren van vlees ten opzichte van conserveren is dat het met deze methode zelfs kan rijpen en je een nog betere smaakbeleving hebt.

Vacumeren, wat je moet weten over houdbaarheid

Hoewel vacuümverpakt voedsel veel langer houdbaar is en het ontbindingsproces van het voedsel aanzienlijk wordt verminderd, is de doorslaggevende factor hier hoe vers het product is verpakt. Vacumeer voedsel en kant-en-klaarmaaltijden daarom direct na aankoop of bereiding. Over het algemeen geldt, hoe beter het vacuüm, hoe langer het voedsel houdbaar is.

Vacumeer vlees, gevogelte en vis

Rundvlees, varkensvlees en wild zijn tot 30 dagen houdbaar in de koelkast, afhankelijk van de verpakkingsdatum. Als je vacuümverpakt vlees in de vriezer legt bij vriestemperaturen van -15 graden Celsius tot -18 graden Celsius, verdrievoudigt de houdbaarheid. Vis- en gevogelteproducten verdubbelen hun houdbaarheid door vacuüm verpakt in de koelkast.

Vacumeer groenten en fruit

Vacuüm verpakte groenten en fruit blijven tot drie weken vers in de koelkast. Over het algemeen verdubbelt vacumeren de houdbaarheid als je de zakjes in de vriezer legt bij -15 tot -17 graden Celsius.

DE bescherming tegen vriesbrand

Of het nu groenten of fruit, vlees of zuivelproducten zijn, alle voedingsmiddelen behouden voedingsstoffen, vitamines en smaken als ze luchtdicht verpakt zijn.

Dit is hoe vriesbrand ontstaat

Het veelvuldig openen van het vriesgedeelte leidt tot regelmatige temperatuurschommelingen. De koelketen wordt onderbroken en er vormen zich ijskristallen op het voedsel. Dit leidt tot witte vlekken op groenten en fruit en grijsbruine vlekken op vlees en zuivelproducten. De verkleuring is niet schadelijk voor de gezondheid, maar het voedsel verliest alle voedingsstoffen en vitaminen en vooral zijn smaak. Vlees dat niet vacuüm is verpakt, smaakt na het ontdooien leerachtig en taai.

Vacumeren zonder plastic

Als we de term vacumeren horen, denken we als eerste aan plastic bakjes of zakjes. Maar dat hoeft niet zo te zijn, want er zijn inmiddels vergelijkbaar goede maar milieuvriendelijkere alternatieven op de markt. Zo zijn er vacuümzakken die BPA-vrij zijn, dus geen plastic weekmakers bevatten, en die na gebruik gewoon in de vaatwasser kunnen.

Vacumeren in een glazen pot

Een ander duurzaam alternatief zijn glazen potten, die worden geleverd met een minipomp om de lucht te laten ontsnappen. De potjes zijn een plasticvrije uitvoering die ideaal is voor het inmaken van thee, kruiden, gebak, salades, fruit, groenten en voorgekookt voedsel. Je gevacumeerde etenswaren moet je er echter niet in doen om het in de vriezer te koelen.

Aanbevolen merken en modellen

KitchenBrothers Vacumeermachine

KitchenBrothers Vacumeermachine

4 Standen - Incl. Folierol, Vacumeerzakken en Vacuumslang

Verkrijgbaar bij

bol.com (€57,99)
Solis Vac Quick 576 Vacumeermachine

Solis Vac Quick 576 Vacumeermachine

Vacuum Sealer Met Slangaansluiting - Wit

Verkrijgbaar bij

bol.com (€49,00)
Vacumeermachine

Vacumeermachine

met 10 x vaccumzakken - voor groente, fruit, vlees, vis en ander vers voedsel - Zwart

Verkrijgbaar bij

bol.com (€24,93)
Vacuumzakken Voedsel

Vacuumzakken Voedsel

BPA vrij - 20x30 cm - 100 stuks

Verkrijgbaar bij

bol.com (€23,95)
Solis Vac Plus 571 Vacumeermachine

Solis Vac Plus 571 Vacumeermachine

Vacuüm Sealer met Ingebouwde foliesnijder

Verkrijgbaar bij

bol.com (€103,00)
SILVERCREST® Vacumeermachine sealapparaat

SILVERCREST® Vacumeermachine sealapparaat

Inclusief 3 meter folierol en 3 vacuümventiel-adapters - BPA VRIJ

Verkrijgbaar bij

bol.com (€44,99)
COOKTIME® – Vacumeermachine

COOKTIME® – Vacumeermachine

met 15 x Vaccumzakken - voor Groente, Fruit, Vlees, Vis en Ander Vers Voedsel - Zwart

Verkrijgbaar bij

bol.com (€39,89)
alpina Vacumeermachine

alpina Vacumeermachine

inclusief: Snoer, Rol Plastic (20 x 200 cm) - 5x Langer Vers - Ingebouwde Snijder

Verkrijgbaar bij

bol.com (€44,99)

Zelf zoeken?

Meer keuze heb je door zelf te zoeken, wij kunnen de volgende partners aanbevelen.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier voorstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *