Site Overlay
Druiven Invriezen

Druiven invriezen

Rode of witte druiven invriezen dat is heel goed te doen. Je moet er wel rekening mee houden dat na het ontdooien de druiven geen verse druiven meer zijn.

Je kunt deze methode om fruit langer houdbaar te maken niet vergelijken met verse druiven.

Maar je kun zowel de rode als de witte druiven nog prima eten, of natuurlijk gebruiken in een smoothie, in een milkshake, een salade, en ga zo maar door.

Hoe Druiven invriezen?

Druiven invriezen kan, maar je moet de vruchten wel goed nakijken of er geen rotte plekjes aan zitten, of druiven die wat verdroogd zijn.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Fruit
Keuken Internationaal
Trefwoord druiven invriezen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 20 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 67 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Witte of rode druiven

Instructies

  1. De druiven nakijken op rotte plekken, en deze druiven weggooien.

  2. De druiven van de steel halen, wassen, en droog deppen met keukenpapier.

  3. Doe de gewassen en eventueel ontpitte vruchten op een bakplaat en zet ze in de vriezer totdat ze volledig bevroren zijn.

  4. De druiven kun je daarna het beste in een diepvriesbakje verpakken.

  5. Luchtdicht afsluiten en voorzien van etiket met datum en naam.

  6. In de vriezer invriezen.

Mij Hoe ik druiven invries?

Als ik druiven invries, let ik altijd op de textuur en smaak, omdat ik wil dat ze zo vers mogelijk blijven na het ontdooien. Eerst was ik de druiven zorgvuldig, omdat je natuurlijk geen vuil of pesticiden mee de vriezer in wilt nemen. Vervolgens dep ik ze goed droog, want vocht kan leiden tot ongewenste ijskristallen die de structuur van de druiven kunnen aantasten. Ik laat ze ook even op kamertemperatuur liggen, zodat ze niet vochtig aanvoelen.

Daarna spreid ik de druiven uit op een bakplaat, waarbij ik ervoor zorg dat ze elkaar niet aanraken. Dit is cruciaal, want anders krijg je een klomp bevroren druiven die je later moeilijker los van elkaar kunt halen. Na een paar uur in de vriezer, wanneer de druiven stevig bevroren zijn, verplaats ik ze naar diepvrieszakken of luchtdichte bakjes. Zo kan ik ze per portie bewaren zonder dat ze aan elkaar vastvriezen. Het is ook een handig moment om de juiste portiegrootte af te wegen voor mijn toekomstige gebruik.

In de keuken vind ik bevroren druiven een heerlijk ingrediënt voor smoothies of als verfrissende snack tijdens warme dagen. Omdat de druiven hun zoetheid behouden, voegen ze een natuurlijke frisheid toe aan verschillende gerechten. Het invriezen heeft bovendien het voordeel dat het de houdbaarheid van de druiven verlengt zonder dat ze hun smaak verliezen.

Druiven ontdooien en bereiden

Druiven kun je het beste rustig ontdooien, en dus in de koelkast laten ontdooien.

Echter, wil je jam maken, een smoothie, ijs, of een milkshake, dan hoef je de vruchten niet eerste ontdooien.

Dat is overigens ook van toepassing bij het maken van cake en taart.

Hoe lang kun je druiven bewaren?

Druiven kun je 10 maanden bewaren in de vriezer.

Buiten de koelkast kunnen druiven na enkele dagen al minder worden, daarbij valt vaak op dat zoete druiven sneller bederven dan zure druiven. De zoetigheid trekt vliegjes en dergelijke aan, daardoor gaan de druiven kapot en bederven.

In de koelkast kunnen druiven toe wel een week bewaard worden. Niet bewaren in de groentelade of in een afgeloten plastic zak.

Druiven langer bewaren met behulp van vacumeren.

In de koelkast kunnen vacuümverpakte druiven doorgaans tot 1 tot 2 weken worden bewaard. In de vriezer kunnen vacuümverpakte druiven tot 10 tot 12 maanden worden bewaard.

Zorg ervoor dat je de druiven goed wast en droogt voordat je ze vacumeert om eventueel vocht te verwijderen dat de kwaliteit kan aantasten. Label de verpakking met de datum van vacumeren om de versheid bij te houden.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Veel mensen slaan dit over, maar dit is cruciaal! Zorg ervoor dat je de druiven grondig wast en vervolgens goed droogdept. Als ze vochtig de vriezer in gaan, kunnen ze aan elkaar blijven kleven en dat wil je niet. Droge druiven invriezen zorgt voor een veel beter resultaat.
  2. Ja, je hoort het goed. Verwijder de steeltjes van de druiven voordat je ze invriest. Waarom? Steeltjes kunnen vocht vasthouden, wat kan leiden tot ijskristallen en minder smaakvolle druiven na het ontdooien. Je wil geen slappe druiven, toch?
  3. Dit is een supertip! Leg je druiven eerst los van elkaar op een bakplaat en zet ze zo in de vriezer. Laat ze eerst individueel bevriezen voordat je ze in een zak doet. Zo voorkom je dat ze aan elkaar vastvriezen en heb je mooie losse druiven als je ze eruit haalt.
  4. Als de druiven eenmaal bevroren zijn, doe je ze in een luchtdichte diepvrieszak of een bakje. Lucht is de vijand in de vriezer. Hoe minder lucht erbij komt, hoe beter de kwaliteit van je druiven blijft. En zeg nou zelf, je wilt toch lekkere, knapperige druiven als je ze weer uit de vriezer haalt?
  5. Dit klinkt misschien een beetje gek, maar bevroren druiven zijn een fantastische snack. Ze smaken bijna als kleine ijsjes. Het is een superlekkere traktatie op warme dagen of als je gewoon zin hebt in iets zoets en gezonds.
  6. Heb je hier ooit aan gedacht? Gooi een paar bevroren druiven in je glas wijn of limonade in plaats van ijsklontjes. Ze houden je drankje koel zonder het te verdunnen. En bonus: je hebt aan het eind van je drankje een paar heerlijk gekoelde druiven om op te eten.
  7. Ben jij een smoothie-fan? Gebruik je bevroren druiven in plaats van ijsblokjes in je smoothie. Ze geven een heerlijke zoetheid en zorgen voor een koude, romige textuur. Plus, je hoeft geen extra suiker toe te voegen – de druiven doen het werk voor je.
  8. Druiven kun je prima invriezen, maar vergeet niet dat ze na een paar maanden hun smaak en structuur kunnen verliezen. Ideaal is om ze binnen 2 tot 3 maanden op te eten. Dus gebruik ze op tijd en geniet van je voorraad bevroren vitaminen!

Veelgestelde vragen

Kun je druiven invriezen?
Ja, druiven kunnen worden ingevroren om ze langer vers te houden voor gebruik in gerechten of als gezonde snack.

Moet ik druiven wassen voordat ik ze invries?
Ja, het is een goed idee om het fruit grondig te wassen en droog te deppen voordat je ze invriest om eventuele residuen of vuil te verwijderen.

Moet ik druiven ontpitten voordat ik ze invries?
Dat hangt af van je voorkeur. Sommige mensen vinden het prettig om de druiven te ontpitten voordat ze invriezen, terwijl anderen ze liever invriezen met de pit erin. Het is belangrijk om te weten dat de textuuriets kan veranderen als ze ontdooid worden.

Hoe bewaar ik ingevroren druiven?
Doe de gewassen en eventueel ontpitte vruchten op een bakplaat en zet ze in de vriezer totdat ze volledig bevroren zijn. Vervolgens kun je ze in luchtdichte diepvrieszakken of bakken doen om ze langer te bewaren.

Hoe lang kan ik ingevroren druiven bewaren?
Ze kunnen ongeveer 9 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer. Zorg ervoor dat je ze goed afsluit om vriesbrand te voorkomen.

Hoe kan ik ingevroren druiven gebruiken?
Het ingevroren fruit kan rechtstreeks uit de vriezer worden gegeten als een verfrissende snack. Ze kunnen ook worden toegevoegd aan smoothies, fruitsalades of als ijsblokjes in drankjes.

Moet ik ingevroren druiven ontdooien voordat ik ze eet?
Nee, je kunt ingevroren druiven rechtstreeks uit de vriezer eten. Ze hebben een verfrissende en ijsachtige textuur die perfect is voor warme dagen.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept