Site Overlay
Koriander invriezen

Koriander invriezen

Korander invriezen is veel lekkerder dan het kruid drogen. De gedroogde versie van koriander is vergelijken met de verse versie erg flauw, en kun je het kruid invriezen benader je toch aardig de verse variant qua smaak en textuur betreft.

Koriander, ook wel ketoembar of wantsenkruid genoemd, wordt vaak gebruikt in onder andere Aziatische gerechten.

Veel mensen die het kruid vaak gebruiken hebben zelf plantjes in de moestuin staan, of op de vensterbank, en tegenwoordig kun je ook verse koriander in de supermarkten kopen.

Helaas is de aanvoer nog niet het gehele jaar door.

Je ontkomt dus vaak niet aan zelf drogen, wat dus minder geschikt is, of invriezen.

Hoe Koriander invriezen?

Koriander invriezen is een goede methode dit kruid langer houdbaar te maken, maar gebruik alleen blaadjes en eventueel takjes, die mooi groen zijn.

Gelige en bruine bladeren zijn vanzelfsprekend niet geschikt om in te vriezen.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Kruiden
Keuken Internationaal
Trefwoord koriander invriezen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 15 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 20 kcal

Ingrediënten

  • 500 Gram Koriander

Instructies

  1. Gele en bruine bladeren verwijderen.

  2. De koriander wassen met water, en fijn snijden of malen met een blender.

  3. De koriander portiegewijs, dus net genoeg voor datgene waarvoor je het kruid wilt gebruiken, verpakken in diepvriesbak of diepvrieszak.

  4. Luchtdicht verpakken en een etiket erop met naam en datum.

  5. Gedurende minimaal 24 uur invriezen in de vriezer.

Koriander ontdooien en bereiden

Koriander hoeft niet eerst ontdooit te worden. Je kun het kruid vanuit de vriezer direct aan het gerecht toevoegen.

Hoe lang kun je koriander bewaren?

Koriander kun je 3 tot 4 maanden bewaren in de vriezer.

Heb je verse koriander uit de winkel, of vers gesneden van een plantje, dan kun je het kruid nog 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren.

Mits afgedekt en niet in plastic zakje in de koelkast bewaard. Dan zal het kruid veel sneller bederven.

Koriander langer bewaren met behulp van vacumeren.

In de koelkast kan vacuümverpakte koriander tot wel twee weken vers blijven, terwijl het normaal gesproken maar enkele dagen zou duren als het niet vacuümverpakt zou zijn. In de vriezer kan vacuümverpakte koriander tot zes maanden tot een jaar worden bewaard, terwijl het anders slechts enkele dagen vers zou blijven in de vriezer.

Het is belangrijk om koriander goed droog te maken voordat je het vacuümverpakt om te voorkomen dat het gaat rotten. Plaats het vervolgens in een geschikte vacuümzak of -container en verzegel het zorgvuldig voordat je het in de koelkast of vriezer plaatst.

Kun je koriander bevroren gebruiken in gerechten?

Ja, je kunt bevroren koriander gebruiken in gerechten. Dit kruid behoudt over het algemeen zijn smaak en aroma goed wanneer het wordt ingevroren. Dit maakt het een handige optie om het hele jaar door te gebruiken, zelfs wanneer verse koriander niet beschikbaar is.

Je kunt het rechtstreeks toevoegen aan gerechten zoals curry’s, stoofschotels, soepen, salsa’s, guacamole en andere gerechten waar koriander als smaakmaker wordt gebruikt. Het bevroren kruid kan tijdens het koken worden toegevoegd zonder dat het eerst hoeft te worden ontdooid.

Het is belangrijk op te merken dat bevroren koriander mogelijk een iets zachtere textuur heeft dan verse koriander, maar de smaak blijft behouden. Over het algemeen is bevroren koriander een handige optie om bij de hand te hebben voor verschillende gerechten.

Veelgestelde vragen

Kan ik koriander invriezen?
Ja, dit kruid kan worden ingevroren om de versheid te behouden voor langdurige opslag.

Moet ik koriander wassen voordat ik het invries?
Ja, het is een goed idee om het voorzichtig te wassen en droog te deppen voordat je het invriest om eventuele vuil of bacteriën te verwijderen.

Moet ik koriander heel of gehakt invriezen?
Je kunt het kruid invriezen in de vorm die het beste bij je behoeften past. Gehakte koriander kan gemakkelijker te portioneren zijn, maar hele korianderblaadjes kunnen ook worden ingevroren als je de voorkeur geeft aan die vorm.

Hoe bewaar ik ingevroren koriander?
Plaats de gewassen en gedroogde kruiden in luchtdichte diepvrieszakken of bakken. Verwijder zoveel mogelijk lucht voordat je ze afsluit om vriesbrand te voorkomen.

Hoe lang kan ik ingevroren koriander bewaren?
Het kan ongeveer 6 maanden worden bewaard in de vriezer, maar het is het beste om het binnen 3 tot 4 maanden te gebruiken voor de beste kwaliteit.

Moet ik ingevroren koriander ontdooien voordat ik het gebruik?
Nee, de ingevroren kruiden kunnen direct worden toegevoegd aan warme gerechten zoals stoofschotels, soepen of roerbakgerechten zonder eerst te worden ontdooid.

Kan ik ingevroren koriander gebruiken voor verse toepassingen zoals garnering?
Terwijl ingevroren koriander nog steeds smaakvol is, kan de textuur een beetje zachter zijn dan verse koriander, waardoor het minder geschikt is voor garnering. Het is echter nog steeds prima voor gebruik in gekookte gerechten waar de textuur minder belangrijk is.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier voorstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept