Site Overlay
Eekhoorntjesbrood invriezen

Eekhoorntjesbrood invriezen

Eekhoorntjesbrood invriezen is een goede methode om deze lekkernij langer houdbaar te maken, maar rauw invriezen wordt afgeraden.

De paddenstoelen zouden na ontdooien of verhitten een groot deel van de omvang verliezen, en daarmee ook veel van de smaak verkiezen.

We raden daarom in om eekhoorntjesbrood vooraf te koken of te bakken, waardoor ook de houdbaarheidsduur verlengd wordt.

Hoe Eekhoorntjesbrood invriezen?

Eekhoorntjesbrood moet je eerst voorzichtig met een borsteltje schoon borstelen. Dat doe je met een zacht borstel of een stukje vochtig keukenpapier.Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord Eekhoorntjesbrood invriezen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 3 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 18 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 16 kcal

Ingrediënten

 • 500 Gram Eekhoorntjesbrood
 • Olijfolie

Instructies

 1. De paddenstelen in plakjes snijden, de olijfolie verhitten, en hierin het eekhoorntjesbrood 15 tot 30 seconden bakken.
 2. Eventueel uit laten lekken op keukenpapier.
 3. In diepvriesbak of diepvrieszak luchtdicht verpakken.
 4. Afsluiten en voorzien van label met naam en invriesdatum.
 5. 24 Uur in het invriesvak van de vriezer leggen.

Eekhoorntjesbrood ontdooien en bereiden

Eekhoorntjesbrood, of dat nu voor het invriezen geblancheerd is of kor gebakken, hoeft niet eerst ontdooit te worden, maar kan meteen vanuit de vriezer verwerkt worden of verder gebakken worden.

Hoe lang kun je Eekhoornstjesbrood bewaren?

Rauwe of gebakken eekhoorntjesbrood kun je in de koelkast nog 2 dagen bewaren. Vanzelfsprekend moeten de paddenstoelen dan wel afgedekt zijn.

In de vriezer kun je deze paddenstoelen nog drie maanden bewaren.

Eekhoorntjesbrood langer bewaren met behulp van vacumeren

Het vacuüm verpakken van eekhoorntjesbrood kan helpen om de versheid en smaak langer te behouden. Hier zijn enkele stappen en tips om eekhoorntjesbrood te vacumeren:

 1. Kies verse eekhoorntjesbrood van goede kwaliteit. Borstel ze voorzichtig schoon om eventueel vuil te verwijderen. Je kunt de stelen verwijderen en de paddenstoelen in plakjes snijden voor gemakkelijker gebruik.
 2. Als je van plan bent om het in porties te gebruiken, verdeel het dan in stukken die geschikt zijn voor één keer gebruik. Dit maakt het gemakkelijker om alleen de hoeveelheid te ontdooien die je nodig hebt.
 3. Plaats elke portie in een vacuümzak die geschikt is voor gebruik in de vriezer. Zorg ervoor dat de zak groot genoeg is om de paddenstoelen volledig te bedekken.
 4. Volg de instructies van de fabrikant om de vacuümzakken goed te sealen. Zorg ervoor dat alle lucht uit de zak wordt verwijderd om een goede afdichting te garanderen.
 5. Label elke vacuümzak met de inhoud en de datum waarop deze is ingevroren. Dit helpt je bij het bijhouden van de houdbaarheid van de paddenstoelen.
 6. Plaats de vacuümzakken in de vriezer en zorg ervoor dat ze plat liggen om ruimte te besparen.
 7. Om de ingevroren eekhoorntjesbrood te gebruiken, laat je het langzaam ontdooien in de koelkast. Vervolgens kun je het bereiden zoals gewenst, bijvoorbeeld bakken, roosteren of toevoegen aan sauzen en stoofschotels.

Door eekhoorntjesbrood vacuüm te verpakken voordat je het invriest, behoudt het zijn smaak en textuur beter en kun je het langer bewaren voor toekomstig gebruik.

Kun je eekhoorntjesbrood bevroren gebruiken in gerechten?

Ja, je kunt bevroren eekhoorntjesbrood gebruiken in gerechten. Eekhoorntjesbrood, ook bekend als porcini, behoudt meestal goed zijn smaak en textuur wanneer het wordt ingevroren. Om deze bevroren paddenstoelen te gebruiken, laat je het langzaam ontdooien in de koelkast voordat je het in je gerecht verwerkt. Het kan iets zachter zijn dan verse, maar het behoudt over het algemeen nog steeds zijn heerlijke smaak en aroma. Je kunt ze gebruiken in risotto’s, pasta’s, sauzen en andere gerechten.

Veelgestelde vragen

Kan ik verse eekhoorntjesbrood invriezen?
Ja, je kunt ze invriezen, maar het is belangrijk om ze eerst goed schoon te maken en in kleine stukjes te snijden voordat je ze invriest.

Hoe bewaar ik eekhoorntjesbrood in de vriezer?
Plaats de schoongemaakte en gesneden paddenstoelen in luchtdichte zakjes of bakjes en zorg ervoor dat je ze goed afsluit voordat je ze in de vriezer plaatst.

Hoelang kan ik eekhoorntjesbrood in de vriezer bewaren?
Het kan tot ongeveer 6 maanden tot 1 jaar in de vriezer worden bewaard zonder significant verlies van kwaliteit, zolang ze goed zijn ingepakt.

Moet ik eekhoorntjesbrood blancheren voordat ik het invries?
Het is niet nodig om ze te blancheren voordat je het invriest, maar sommige mensen geven er de voorkeur aan om dit te doen om de kleur en textuur beter te behouden.

Kan ik bevroren eekhoorntjesbrood direct in gerechten gebruiken?
Ja, je kunt bevroren paddenstoelen direct toevoegen aan gerechten zoals risotto’s, soepen en sauzen. Ze zullen tijdens het koken ontdooien en hun smaak afgeven.

Kan ik eekhoorntjesbrood na het ontdooien nogmaals invriezen?
Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om paddenstoelen opnieuw in te vriezen nadat het eenmaal is ontdooid, omdat dit de kwaliteit van de paddenstoelen kan verminderen.

Hoe kan ik bevroren eekhoorntjesbrood het beste ontdooien?
Het beste is om bevroren eekhoorntjesbrood langzaam te laten ontdooien in de koelkast. Hierdoor blijven ze verser en behouden ze hun smaak en textuur beter.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.