Site Overlay
Erwten invriezen

Erwten invriezen

Erwten invriezen is natuurlijk net zo goed mogelijk als andere peulvruchten, maar erwten uit blik kun je vanzelfsprekend niet goed invriezen.

En daar moeten we maar even mee beginnen. Erwten uit blik hoef je niet in de vriezen. De erwten zijn door het inblikken bijzonder lang houdbaar. Kijk zelf maar eens naar de houdbaarheidsdatum op het blik.

Het komt vaak voor dat de houdbaarheid veel langer is dan bij ingevroren erwten.

De erwten hoeven dus niet uit het blik gehaald te worden op vervolgens in te vriezen. De houdbaarheid zou dan zelfs veel korter zijn, ongeveer 6 tot 10 weken.

Verse erwten, van de groenteboer of van eigen land, kun je prima invriezen, en worden dan ook lang houdbaar.

Voor diegene die het verschil al eens geproefd heeft tussen verse erwten en erwten uit blik, die weet waar we het over hebben.

Hoe Erwten invriezen?

Erwten invriezen is dus een prima optie om verse erwten langer houdbaar te maken. Wel moeten de peulvruchten eerst gedopt worden, dus uit de peul gehaald worden.

Daarom ook vaak de naam doperwten. De erwten komen uit de dop.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord kikkererwten invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 81 kcal

Ingrediënten

  • 2 Kilo Ongedopte erwten

Instructies

  1. De gedopte erwten goed wassen.

  2. Water aan de kook brengen en de erwten voorzichtig in het water doen. Blancheer de erwten gedurende drie minuten.

  3. Afspoelen onder koud water om het kookproces te stoppen.

  4. In diepvriesbakken of diepvrieszakjes doen, en voorzien van label met naam en invriesdatum.

  5. 24 Uur in de vriezer laten invriezen.

Erwten ontdooien en bereiden

Erwten kun je het beste langzaam ontdooien in de koelkast.

Als de erwten ontdooit zijn hoef je ze alleen nog af te koken, hou daar wel rekening mee in verband met de blancheertijd voor het invriezen. De kooktijd na de tijd is dan ook korter.

Hoe lang kun je erwten bewaren?

Erwten kun je tien tot twaalf maanden in de vriezer bewaren.

Verse erwten die nog in de peul zitten kun je 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaren.

Gedopte erwten kun je maximaal nog 2 dagen in de koelkast bewaren. We afdekken en daarna zo snel mogelijk koken.

Ontdooide erwten kun je na het koken in de koelkast nog twee dagen bewaren.

Erwten langer bewaren met behulp van vacumeren.

Door erwten vacuüm te verpakken, kun je hun houdbaarheid verlengen en hun versheid behouden.

In de koelkast kunnen vacuümverpakte erwten tot ongeveer 1 tot 2 weken worden bewaard. In de vriezer kunnen vacuümverpakte erwten tot 6 maanden tot een jaar worden bewaard, afhankelijk van de kwaliteit van de verpakking en de vriesinstellingen van je vriezer.

Het is belangrijk om ze voor het vacuüm verpakken goed te wassen en te drogen om overtollig vocht te verwijderen, wat kan helpen om de kwaliteit van de erwten te behouden tijdens het bewaren. Zorg ervoor dat je de vacuümverpakkingen goed afsluit om lucht en vocht buiten te houden, waardoor de erwten langer vers blijven.

Kun je erwten bevroren gebruiken in gerechten?

Ja, je kunt bevroren erwten gebruiken in gerechten. Bevroren erwten zijn meestal snel ingevroren nadat ze zijn geoogst, wat helpt om hun smaak en voedingsstoffen te behouden. Ze zijn handig om bij de hand te hebben voor verschillende gerechten, vooral als verse erwten niet beschikbaar zijn of buiten het seizoen zijn.

Je kunt ze toevoegen aan warme gerechten zoals stoofschotels, soepen, roerbakgerechten, en risotto’s. Ze hoeven meestal niet vooraf te worden ontdooid; je kunt ze rechtstreeks vanuit de vriezer aan je gerecht toevoegen en ze laten koken tot ze gaar zijn.

Voor koude gerechten zoals salades of pastasalades kun je bevroren erwten ook gebruiken door ze kort te blancheren en vervolgens af te koelen voordat je ze aan je gerecht toevoegt.

Ze zijn een handige en voedzame toevoeging aan verschillende gerechten en kunnen gemakkelijk worden bewaard voor langere tijd.

Veelgestelde vragen

Kun je verse erwten invriezen?
Ja, deze peulvruchten kunnen worden ingevroren om ze langer houdbaar te maken.

Moet ik erwten blancheren voordat ik ze invries?
Ja, het is raadzaam om ze kort te blancheren voordat je ze invriest. Dit helpt om de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden.

Hoe moet ik erwten blancheren voordat ik ze invries?
Breng een pot met water aan de kook, voeg de erwtjes toe en kook ze gedurende 1 tot 2 minuten. Haal ze vervolgens uit het kokende water en dompel ze onmiddellijk onder in ijswater om het kookproces te stoppen. Laat ze uitlekken en dep ze droog voordat je ze invriest.

Moet ik erwten voorafgaand aan het invriezen ontdooien voordat ik ze gebruik?
Nee, bevroren erwtjes kunnen rechtstreeks vanuit de vriezer worden toegevoegd aan gerechten zonder vooraf te worden ontdooid.

Hoe lang kan ik erwten in de vriezer bewaren?
Gewoonlijk kunnen erwtje tot 6 tot 12 maanden in de vriezer worden bewaard zonder significant verlies van kwaliteit.

Kun je gekookte erwten invriezen?
Ja, gekookte erwten kunnen worden ingevroren, maar houd er rekening mee dat de textuur enigszins zacht kunnen worden bij het invriezen en ontdooien.

Welke soorten gerechten kan ik maken met bevroren erwten?
Ze kunnen worden gebruikt in diverse gerechten, waaronder soepen, stoofschotels, roerbakgerechten, salades, en pastasauzen. Ze zijn een handige toevoeging aan verschillende maaltijden.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.