Gebakken aardappelen invriezen kan een uitkomst zijn als je te veel gebakken hebt, maar ook als je wat meer voorraad wilt aanleggen.
Je moet natuurlijk eerst de aardappelen koken, voordat je er gebakken aardappelen van kunt maken.
Dus het is misschien wat meer tijdrovend, de gebakken aardappelen kun je een drietal maanden ingevroren bewaren. Daarbij maakt het verder niet uit of je de aardappelen in de schil of geschild bakt.
Ook kun je, want dat doen toch wel veel mensen, wat spek door de gebakken aardappelen mee bakken. Dit gerecht kun je dan gerust invriezen.
Ook maakt het niets uit of je de aardappelen bakt in boter, of in olie.
Na ontdooien kun je dit gerecht niet opnieuw invriezen.
Hoe Gebakken aardappelen invriezen?
Gebakken aardappelen invriezen om deze langer houdbaar te maken. Eventueel, zeker als je deze speciaal bakt om in te vriezen, kun je de aardappelen niet helemaal bakken. Daardoor kun je na het half of helemaal ontdooien, de aardappelen nog af bakken en goed opwarmen. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Ingrediënten
- 1 Kilo gebakken aardappelen
Instructies
De gebakken aardappelen helemaal tot op kamertemperatuur laten afkoelen.
Verpakken in diepvrieszak of diepvriesbak.
Luchtdicht afsluiten en voorzien van een label met naam en datum.
In de vriezer plaatsen en minimaal 24 uur laten invriezen.
Hoe ik gebakken aardappelen invries?
Gebakken aardappelen invriezen is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat ik altijd een smakelijke en gemakkelijke maaltijdoptie bij de hand heb. Ik eet ze zo graag dat ik vaak een extra grote portie maak, zodat ik de rest kan invriezen voor later. Het bespaart me niet alleen tijd op drukke dagen, maar zorgt er ook voor dat ik altijd iets lekkers in huis heb zonder extra moeite.
Het proces begint eigenlijk al tijdens het koken. Ik zorg ervoor dat de aardappelen gelijkmatig zijn gesneden, zodat ze allemaal op dezelfde manier garen. Als ze eenmaal goudbruin en krokant zijn, laat ik ze eerst even afkoelen. Dit is belangrijk, omdat warme aardappelen de andere producten in de vriezer kunnen beïnvloeden en bovendien niet goed invriezen. Terwijl ze afkoelen, maak ik alvast ruimte in de vriezer en zoek ik geschikte bakjes of zakjes waar ik ze in kan doen.
Eenmaal afgekoeld, doe ik de gebakken aardappelen in luchtdichte vriesbakjes of speciale vrieszakjes. Ik zorg ervoor dat ik de lucht zoveel mogelijk eruit druk voordat ik de zakjes dichtmaak. Dit helpt om vriesbrand te voorkomen en zorgt ervoor dat de aardappelen hun smaak en textuur beter behouden. Vervolgens label ik de zakjes met de datum, zodat ik weet hoe lang ze in de vriezer liggen. Het is altijd handig om te weten wanneer ik ze heb ingevroren, zodat ik ze binnen een redelijke tijd kan opeten.
Als ik trek krijg in een snelle en gemakkelijke maaltijd, haal ik gewoon een portie gebakken aardappelen uit de vriezer. Ik laat ze eerst een beetje ontdooien, meestal een paar minuten op kamertemperatuur. Daarna bak ik ze opnieuw op in de oven of de airfryer, zodat ze weer lekker krokant worden. Het is echt een uitkomst voor drukke avonden of als ik gewoon zin heb in iets hartigs en bevredigends zonder al te veel moeite te doen. Het invriezen van gebakken aardappelen is echt een van mijn favoriete keukenhacks geworden.
Gebakken aardappelen ontdooien en bereiden
Gebakken aardappelen kun je eerst rustig laten ontdooien in de koelkast.
Je kunt de gebakken aardappelen ook direct, of half ontdooit, opwarmen in airfryer, magnetron, of in een koekenpan. In dit laatste geval moet je dan wel het vuur laag houden, zodat de aardappelen niet nogmaals te hard bakken.
Hoelang kun je gebakken aardappelen bewaren?
Gebakken aardappelen kun je drie maanden in de vriezer bewaren.
Gebakken aardappelen kun je in de koelkast nog een dag of twee bewaren. Ook hierbij kun je beter de aardappelen eerst laten afkoelen.
Dat voorkomt veel vocht in de koelkast.
Gebakken aardappelen langer bewaren met behulp van vacumeren.
Het vacuüm verpakken helpt om de versheid van de aardappelen te behouden en voorkomt dat ze uitdrogen.
In de koelkast kunnen vacuümverpakte gebakken aardappelen doorgaans tot 4 tot 5 dagen worden bewaard. In de vriezer kunnen ze tot 10 tot 12 maanden worden bewaard zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat.
Zorg ervoor dat de aardappelen volledig zijn afgekoeld voordat je ze vacuüm verpakt en bewaart. Als je ze in de vriezer wilt bewaren, verdeel ze dan in porties voordat je ze vacuüm verpakt, zodat je alleen de hoeveelheid aardappelen ontdooit die je nodig hebt voor een maaltijd. Label de verpakkingen met de datum van invriezen voor een goede organisatie.
Mijn advies en tips?
- Niet alle aardappelen zijn geschikt om in te vriezen. Krieltjes en vastkokende aardappelen behouden hun structuur beter dan bloemige aardappelen. Die laatste kunnen een beetje papperig worden na het ontdooien.
- Zorg ervoor dat je je aardappelen bakt tot ze goudbruin zijn, maar nog niet helemaal krokant. Tijdens het opwarmen worden ze namelijk nog een keer gebakken en zo voorkom je dat ze verbranden of te droog worden.
- Leg je gebakken aardappelen op een bakplaat met bakpapier en zet ze eerst los in de vriezer. Als ze eenmaal bevroren zijn, kun je ze in een zak doen zonder dat ze aan elkaar plakken.
- Voeg een klein beetje olie toe aan de aardappelen voordat je ze bakt. Dit helpt niet alleen bij het bakken, maar zorgt er ook voor dat ze beter invriezen en opnieuw opwarmen zonder uit te drogen.
- Bak je aardappelen eerst kort op een hogere temperatuur (bijvoorbeeld 220 °C) en laat ze daarna afkoelen. Vries ze vervolgens in en bak ze later af op een iets lagere temperatuur. Dit zorgt voor een krokante buitenkant en een zachte binnenkant.
- Sommige kruiden verliezen hun smaak of veranderen van textuur na het invriezen. Probeer daarom minder gevoelige kruiden te gebruiken zoals rozemarijn of tijm. Voeg gevoelige kruiden zoals peterselie of bieslook pas na het opwarmen toe.
- Een klein beetje suiker in je bakolie zorgt ervoor dat de aardappelen mooi goudbruin worden tijdens het bakken. Dit werkt ook goed als je ze na het invriezen weer opwarmt.
- Verdeel je gebakken aardappelen in kleinere porties voordat je ze invriest. Zo kun je precies de hoeveelheid ontdooien die je nodig hebt en voorkom je verspilling. Plus, kleinere porties ontdooien sneller en gelijkmatiger.
Kun je gebakken aardappelen bevroren gebruiken in gerechten?
Ja, je kunt gebakken aardappelen die eerder zijn ingevroren gebruiken in gerechten. Gebakken aardappelen kunnen worden ingevroren nadat ze zijn gebakken en afgekoeld. Wanneer je ze nodig hebt voor een gerecht, kun je ze rechtstreeks uit de vriezer halen en opwarmen in de oven of in een koekenpan. Ze zijn handig als bijgerecht bij verschillende maaltijden of als ingrediënt in gerechten zoals roerbakgerechten, ovenschotels of zelfs in soepen. Let er wel op dat ze mogelijk iets langer moeten worden opgewarmd dan bij vers gebakken.
Veelgestelde vragen
Kun je gebakken aardappelen invriezen?
Ja, gebakken aardappeltjes kunnen worden ingevroren voor later gebruik.
Hoe moet ik gebakken aardappelen invriezen?
Laat ze eerst volledig afkoelen. Verdeel ze vervolgens in porties en plaats ze in luchtdichte diepvrieszakjes of diepvriesbakjes.
Hoelang kan ik gebakken aardappelen in de vriezer bewaren?
Ze kunnen tot ongeveer 2-3 maanden in de vriezer worden bewaard voordat de kwaliteit achteruitgaat.
Moet ik gebakken aardappelen eerst ontdooien voordat ik ze opwarm?
Hoewel het niet noodzakelijk is, kunnen ze rechtstreeks direct vanuit de vriezer worden opgewarmd. Dit kan in de oven, magnetron of koekenpan.
Wat is de beste manier om bevroren gebakken aardappelen op te warmen?
De oven of een koekenpan op middelhoog vuur zijn goede opties om het op te warmen. Hierdoor kunnen ze gelijkmatig opwarmen en een knapperige textuur behouden.
Kunnen bevroren gebakken aardappelen nog steeds knapperig zijn na het opwarmen?
Ja, door het op te warmen in de oven of een koekenpan op middelhoog vuur kunnen ze nog steeds een knapperige textuur behouden.
Kunnen bevroren gebakken aardappelen worden gebruikt in andere gerechten?
Ja, bevroren gebakken aardappelen kunnen worden gebruikt als bijgerecht, toegevoegd aan ovenschotels, roerbakgerechten of zelfs als ingrediënt in soepen en stoofschotels.