Site Overlay
Gehakt invriezen

Gehakt invriezen

Gehakt invriezen is heel goed mogelijk, misschien kunnen we wel stellen dat het de enige methode is en de enige goede bewaarmethode.

Daarbij moeten we natuurlijk voorop stellen dat er verschillende soorten gehakt zijn. Varkensgehakt, rundergehakt, en gehakt half om half. Dit laatste half rundergehakt en half varkensgehakt.

Maar we kennen ook nog kippengehakt, schaapsgehakt en lamsgehakt. We hebben het hier overigens niet over diverse soorten zeevruchten en vis die ook in een soort gehakt verwerkt kunnen worden.

Alles soorten gehakt van verschillende soorten vlees, of combinaties daarvan, kunnen gewoon ingevroren worden.

Maar let op, gehakt kun net als de meeste andere levensmiddelen maar één keer rauw invriezen. Heb je het ontdooit moet je het bereiden of weggooien.

Wel kun je gehakt invriezen, het uit de vriezer halen en bereiden, bijvoorbeeld in een gehaktbal, en dat vervolgens weer invriezen.

Vooral bij rauw vlees kan de structuur van het vlees, en de smaak, sterk veranderen als het twee keer rauw wordt ingevroren. Bovendien beperkt het vaker invriezen de houdbaarheid en kan vriesbrand ontstaan. En dat is in principe een soort bederven.

Hoe Gehakt invriezen?

Gehakt invriezen doe je natuurlijk meestal nadat je het bij de slager of supermarkt gekocht hebt. En ook al heb je van vlees zelf gehakt gemaakt, is de onderstaande invriesmethode hetzelfde.

Gehakt dat al, bijvoorbeeld van de supermarkt, in een voorverpakt plastic schaaltje zit, kun je direct invriezen. Ook in vetvrij papier verpakt kun je het gehakt direct invriezen.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Vlees
Keuken Internationaal
Trefwoord gehakt invriezen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 5 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 241 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Gehakt

Instructies

  1. Verpak het gehakt, al dan niet in vetvrij papier van de slager, in een diepvrieszak of diepvriesbak.

  2. Label de verpakking en schrijf daarop naam en invriesdatum.

  3. Leg het vlees gedurende minimaal 24 uur in de vriezer om het in te vriezen.

Gehakt ontdooien en bereiden

Gehakt kun je het beste op het aanrecht of in de koelkast laten ontdooien.

Hoe lang kun je gehakt bewaren?

Gehakt kun je 2 maanden bewaren in de vriezer.

Gehakt bewaar je na ontdooien, of als het vers gekocht is van de slager of supermarkt, het beste in de koelkast.

Dan blijft het één tot twee dagen goed. Let bij gekocht gehakt ook vooral op de houdbaarheidsdatum.

Is gehakt bruin, ruik er dan aan. Vaak raakt het dan bedorven maar dat hoeft niet.

Gehakt langer bewaren met behulp van vacumeren.

Het vacuüm verpakken kan helpen om de versheid langer te behouden en vriesbrand te voorkomen.

In de koelkast blijft vacuümverpakt gehakt gewoonlijk 1 tot 2 dagen langer goed dan niet-verpakt gehakt. Dit betekent dat het meestal tot 3 tot 5 dagen houdbaar blijft in de koelkast, afhankelijk van de versheid ervan voordat het werd verpakt.

In de vriezer kan vacuümverpakt gehakt veel langer worden bewaard. Het blijft over het algemeen tot 3 tot 4 maanden goed in de vriezer zonder significant verlies van kwaliteit. Zorg ervoor dat je het in de vriezer opbergt bij een constante temperatuur van 0°F (-18°C) of lager voor optimale houdbaarheid.

Kun je gehakt bevroren gebruiken in gerechten?

Ja, je kunt bevroren gehakt gebruiken in gerechten. Het kan direct vanuit de vriezer worden toegevoegd aan warme gerechten zoals stoofschotels, soepen, pastasauzen, roerbakgerechten en ovenschotels.

Je kunt het ook gebruiken voor het maken van gehaktballen of hamburgers. Als je het wilt gebruiken, kun je het het beste langzaam laten ontdooien in de koelkast voordat je het in je gerecht verwerkt. Dit zorgt ervoor dat het gehakt gelijkmatig ontdooit en dat de textuur behouden blijft.

Het is belangrijk om op te merken dat bevroren gehakt mogelijk iets meer vocht afgeeft tijdens het koken dan vers gehakt, maar over het algemeen is het een handige optie om bij de hand te hebben voor snelle en gemakkelijke maaltijden.

Veelgestelde vragen

Kan ik rauw gehakt invriezen? Ja, dit vlees kan rauwworden ingevroren om de versheid te behouden voor langdurige opslag.

Moet ik gehakt voor het invriezen kruiden of op smaak brengen?
Het is niet nodig om het te kruiden voordat je het invriest, maar je kunt dit wel doen als je dat wilt. Het kruiden kan de smaak van het gehakt verbeteren, maar het is niet essentieel voor het invriezen.

Hoe moet ik gehakt verpakken voor het invriezen?
Verdeel het vlees in porties die geschikt zijn voor jouw behoeften en verpak het luchtdicht in diepvrieszakjes of -bakjes. Zorg ervoor dat je alle overtollige lucht uit de verpakkingen drukt om vriesbrand te voorkomen.

Moet ik gehakt eerst braden voordat ik het invries?
Nee, je hoeft het niet eerst te braden voordat je het invriest. Rauw gehakt kan direct worden ingevroren.

Hoe lang kan ik gehakt bewaren in de vriezer?
Het kan ongeveer 3 tot 4 maanden worden bewaard in de vriezer. Voor de beste kwaliteit is het echter aan te raden om het binnen 1 tot 2 maanden te gebruiken.

Moet ik ontdooid gehakt meteen gebruiken?
Ja, het moet worden gebruikt zodra het volledig ontdooid is. Laat het gehakt indien mogelijk langzaam ontdooien in de koelkast en gebruik het binnen 1 tot 2 dagen na ontdooien.

Kan ik gebakken gehakt invriezen?
Ja, je kunt gebakken gehakt invriezen. Laat het gekookte gehakt volledig afkoelen voordat je het in porties verdeelt en invriest. Gekookt gehakt kan ook worden gebruikt in verschillende gerechten zoals pasta’s, stoofschotels en soepen.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier overstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept