Site Overlay
Wortels invriezen

Wortels invriezen

Wortels invriezen is vanzelfsprekend heel goed mogelijk. En hoewel er natuurlijk wel wat verschil zit tussen winterpeen en zomerwortels gaat het invriezen in grote lijnen hetzelfde.

Datzelfde is overigens ook van toepassing op de andere soorten wortels, of dit nu kleine worteltjes zijn, en zogenoemde oerwortels.

Een ontzettend dankbare groente die je op deze manier goed kunt bewaren.

Je kunt ook gerechten met wortel invriezen, en ook reeds volledig gekookte wortel invriezen.

We raden het af om rauwe wortels in te vriezen. De smaak en de textuur kunnen bij rauwe wortels verminderen als je deze invriest.

Hoe Wortels invriezen?

Wortels invriezen doe je in eerste instantie door goed te kijken of alle wortels die je wilt invriezen geen rotte of vieze plekken hebben.

En vanzelfsprekend moet ook deze groente worden geblancheerd zodat de houdbaarheid nog hoger wordt.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord wortels invriezen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 15 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 41 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Wortels

Instructies

  1. Alleen mooie wortels zonder rottende plekken selecteren om in te vriezen.

  2. Maak de wortels schoon en schraap deze eventueel. Vergeet ook niet het dunne worteltje en het loof eraf te snijden.

  3. De groente in stukken snijden, en goed wassen.

  4. In een grote pan ruim water aan de kook brengen.

  5. Voorzichtig de wortels toevoegen aan het kokende water.

  6. Gedurende 2 minuten blancheren. Afgieten en direct onder koud stromend water houden. Zo stopt het koken van de groente.

  7. In diepvrieszakken of in diepvriesbakken doen, en luchtdicht afsluiten.

  8. Voorzie de verpakking van een etiket met daarop de naam van de groente en de invriesdatum.

  9. Gedurende minimaal 24 uur in de vriezer invriezen.

Wortels ontdooien en bereiden

Wortels kun je rustig ontdooien in koelkast of op het aanrecht. Je kunt eventueel de wortels ook direct toevoegen aan kokend water als je de groente wilt koken.

Hoe lang kun je wortels bewaren?

Wortels kun je 9 maanden bewaren in de vriezer.

Wortels hoef je niet te bewaren in de koelkast, maar laat dan het loof aan de wortels en leg deze op een koele maar vooral donkere plek. De houdbaarheid bedraagt dan een week tot 10 dagen.

In de koelkast kun je ook het beste het loof aan de wortels laten, maar niet verpakken in plastic of groentelade. Op deze manier kunnen wortels meerdere weken goed blijven.

Wortels langer bewaren met behulp van vacumeren.

Door deze groente te vacumeren, kunnen ze langer vers blijven en worden ze beschermd tegen bederf en uitdroging.

In de koelkast kunnen vacuümverpakte wortels tot wel 2 tot 3 keer langer vers blijven dan niet-verpakte wortels. Normaal gesproken kunnen verse, onverpakte wortels ongeveer 2 tot 3 weken in de koelkast worden bewaard, maar vacuümverpakte wortels kunnen tot 6 weken vers blijven in de koelkast.

In de vriezer kunnen vacuümverpakte wortels tot wel 10 tot 12 maanden worden bewaard, terwijl onverpakte wortels in de vriezer meestal tot 8 maanden houdbaar zijn. Zorg ervoor dat de groente voor het vacuümverpakken goed schoon en droog zijn om de beste resultaten te behalen.

Kun je wortels bevroren gebruiken in gerechten?


Ja, je kunt bevroren wortels gebruiken in gerechten. Ze zijn vaak snel ingevroren nadat ze zijn geoogst, waardoor hun smaak en voedingsstoffen behouden blijven. Dit maakt ze een handige optie om het hele jaar door te gebruiken, zelfs als verse wortels niet beschikbaar zijn.

Je kunt ze direct toevoegen aan warme gerechten zoals stoofschotels, soepen, roerbakgerechten, ovenschotels en curry’s. Ze kunnen direct vanuit de vriezer aan de gerechten worden toegevoegd en tijdens het koken ontdooien en gaar worden.

Als je de wortels wilt ontdooien voordat je ze gebruikt, kun je ze het beste langzaam laten ontdooien in de koelkast. Hierdoor kunnen ze gelijkmatig ontdooien en behouden ze hun textuur beter.

Bevroren wortels zijn een handige en voedzame toevoeging aan verschillende gerechten en kunnen gemakkelijk worden bewaard voor langere tijd.

Veelgestelde vragen

Kun je wortels invriezen?
Ja, deze groente kunnen worden ingevroren om ze langer vers te houden.

Moet ik wortels blancheren voordat ik ze invries?
Ja, het wordt aanbevolen om de groente kort te blancheren voordat je ze invriest. Dit helpt om de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden.

Hoe blancheer ik wortels voor het invriezen?
Breng een grote pan water aan de kook, voeg de in stukjes gesneden wortel toe en kook ze gedurende 2 tot 3 minuten. Verwijder vervolgens de wortels en dompel ze direct onder in ijswater om het kookproces te stoppen.

Moet ik wortels in stukjes snijden voordat ik ze invries?
Dit is afhankelijk van jouw voorkeur. Je kunt ervoor kiezen om de groente in stukjes te snijden, plakjes te maken of ze heel te laten, afhankelijk van hoe je ze later wilt gebruiken.

Hoe bewaar ik ingevroren wortels?
Plaats de geblancheerde en afgekoelde groente in luchtdichte diepvrieszakken of containers. Zorg ervoor dat je alle lucht uit de zakken drukt voordat je ze afsluit om vriesbrand te voorkomen.

Hoe lang kan ik ingevroren wortels bewaren?
Ze kunnen ongeveer 8 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer, maar het is het beste om ze binnen 6 maanden te consumeren voor de beste kwaliteit.

Hoe gebruik ik ingevroren wortels?
Je kunt ingevroren wortels rechtstreeks toevoegen aan warme gerechten zoals stoofschotels, soepen, roerbakgerechten en ovenschotels. Je kunt ze ook blancheren voordat je ze invriest, zodat je ze kunt toevoegen aan salades of rauwe gerechten.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier overstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept