Site Overlay
Gehaktballen Invriezen

Gehaktballen invriezen

Gehaktballen invriezen en dit populaire stuk vlees voor langere tijd bewaren. Je kunt daarbij op twee verschillende manieren invriezen; rauw of gebraden.

Rauw is natuurlijk eigenlijk hetzelfde als gehakt invriezen.

Gebraden gehaktballen gaat op een iets andere manier.

Hoe gehaktballen invriezen?

Rauwe gehaktballen kun je simpel in een diepvrieszak doen en in de vriezer invriezen.

Bij gebraden gehaktballen kun je het beste de onderstaande stappen volgen zodat het vlees lang houdbaar blijft.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Vlees
Keuken Internationaal
Trefwoord gehaktballen invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 197 kcal

Ingrediënten

  • 4 Gehaktballen

Instructies

  1. Gebraden gehaktballen eerst laten afkoelen tot op kamertemperatuur.

  2. Plaats de gehaktballen bij voorkeur in een diepvriesbak, hoewel een diepvrieszak ook mogelijk is.

  3. Luchtdicht afsluiten en voorzien van etiket met naam en invriesdatum.

  4. In de vriezer plaatsen en gedurende een dag laten invriezen op minimaal minus 18 graden.

Gehaktballen ontdooien en bereiden

Rauwe gehaktballen plaats je afgedekt in de koelkast om te ontdooien. Bij voorkeur uit diepvries op een bord en afdekken.

Bij gebraden gehaktballen kun je de op het aanrecht ontdooien, maar ook hier heeft de voorkeur om deze op een bord te leggen en afgedekt in de koelkast te ontdooien.

In de koelkast ontdooien duurt weliswaar wat langer, maar het vlees blijft lekkerder.

Hoe lang kun je gehaktballen bewaren?

Ingevroren gebraden gehaktballen kun je drie maanden bewaren, ingevroren rauwe gehaktballen zijn ook ongeveer drie maanden houdbaar.

Bij gehakt, en dus ook bij rauwe gehaktballen is iets aan de hand dat bij veel andere ingevroren levensmiddelen niet zo is. Ontdooit gehakt kun je namelijk nog een keer invriezen. Handig als je te veel uit de vriezer hebt gehaald en het toch niet nodig hebt.

Vers gemaakte rauwe gehaktballen kun je nog een dag in de koelkast bewaren, daarna moet je de ballen echt braden. Rauwe gehaktballen kun je overigens niet buiten de koelkast bewaren. Deze moet je echt binnen een uur braden om er zeker van te kunnen zijn dat het vlees nog goed is.

Gebraden gehaktballen kun je, mits het niet te warm is, nog wel een paar uur buiten de koelkast bewaren. In de koelkast gedurende maximaal twee dagen.

Gehaktballen langer bewaren met behulp van vacumeren.

In de koelkast kunnen vacuümverpakte gehaktballen meestal tot 1 tot 2 weken worden bewaard. In de vriezer kunnen vacuümverpakte gehaktballen veel langer worden bewaard, meestal tot 3 tot 4 maanden zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de het vlees volledig zijn afgekoeld voordat je ze vacumeert en dat ze goed zijn verpakt om vriesbrand te voorkomen. Etiketteer ook de verpakking met de datum van vacumeren, zodat je weet hoelang de gehaktballen al in de vriezer liggen. Op deze manier kun je genieten van verse gehaktballen wanneer je maar wilt.

Veelgestelde vragen

Kun je gehaktballen invriezen?
Ja, het vlees kunnen worden ingevroren om ze langer vers te houden voor toekomstig gebruik.

Moet ik gehaktballen eerst bakken voordat ik ze invries?
Het is niet nodig om ze volledig te bakken voordat je ze invriest, maar ze moeten wel worden gevormd voordat ze worden ingevroren.

Hoe bereid ik gehaktballen voor op invriezen?
Vorm de ballen van het gehaktmengsel en leg ze op een bakplaat. Plaats de bakplaat in de vriezer totdat de gehaktballen stevig zijn, en verpak ze vervolgens individueel of in porties in diepvrieszakken of -containers.

Hoe lang kan ik gehaktballen in de vriezer bewaren?
Ze kunnen ongeveer 3 maanden in de vriezer worden bewaard voordat de kwaliteit begint af te nemen.

Hoe ontdooi ik bevroren gehaktballen?
Ze kunnen het beste langzaam in de koelkast worden ontdooid. Dit kan enkele uren tot een nacht duren, afhankelijk van de grootte van de gehaktballen.

Hoe verwarm ik bevroren gehaktballen?
Verwarm het ontdooide vlees door ze langzaam op te warmen in een pan met saus, bouillon of water, of in de oven bij een matige temperatuur. Zorg ervoor dat de gehaktballen volledig zijn verwarmd voordat je ze serveert.

Kunnen bevroren gehaktballen rechtstreeks in gerechten worden gebruikt?
Ja, bevroren gehaktballen kunnen rechtstreeks worden toegevoegd aan warme gerechten zoals soepen, stoofschotels en sauzen, maar ze hebben mogelijk wat extra kooktijd nodig om volledig gaar te worden.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.