Site Overlay
Gember Invriezen

Gember invriezen

Kun je gember invriezen? Ja hoor, een ideale methode om verse gember langer houdbaar te maken. En dat is veel lekkerder dan in gedroogde vorm.

Want vers smaakt dit sterke smakende kruid natuurlijk heel anders dan in gedroogde vorm, en uit de vriezer is gember bijna hetzelfde als vers.

Hoe gember invriezen?

Gember wordt als kruid in veel verschillende gerechten gebruikt, maar het kan ook gebruikt worden in bijvoorbeeld speculaas of babi ketjap.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Kruiden
Keuken Internationaal
Trefwoord gember invriezen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 5 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 80 kcal

Ingrediënten

  • 250 Gram Gember

Instructies

  1. Gebruik alleen verse gember, en geen gember met rotte of minder mooie stukken.

  2. Schil de gember en snij het in kleine stukken.

  3. Stop de stukjes gember portiegewijs in diepvrieszakken. Wil je liever gember raspen en invriezen kan dit natuurlijk ook, maar dep het dan wel even af met keukenpapier.

  4. Vergeet het zakje niet te voorzien van een etiket met daarop naam en invriesdatum.

  5. Leg de zakken gember voor minimaal 24 uur in de vriezer om in te vriezen.

Gember ontdooien en bereiden

Afhankelijk van het gerecht dat je met gember wilt maken, kun je de gember het beste op een bord in de koelkast laten ontdooien.

Het kan soms zelfs wenselijk zijn dit ontdooien helemaal over te slaan. Als de gember in bijvoorbeeld een keukenmachine fijn gemalen moet worden kun je nog niet ontdooide gember direct malen of kleiner maken.

Ook geraspte gember hoef je niet te laten ontdooien.

Hoe lang kun je gember bewaren?

Ingevroren gember, in blokjes of geraspt, kun je drie tot 6 maanden in de vriezer bewaren.

Verse, nog niet ingevroren gember kun je ongeveer een paar weken bewaren in de koelkast, mits het droog bewaard wordt. Je kunt gember droog houden door het in te wikkelen in keukenpapier. Wel iedere dag controleren of het keukenpapier niet vochtig is geworden, en als dit zo is meteen vervangen.

Buiten de koelkast slechts enkele dagen.

Gember langer bewaren met behulp van vacumeren.

Wanneer je gember vacumeert, kun je het in de koelkast bewaren voor een langere periode dan wanneer het niet vacuüm verpakt is. Vacuümverpakte gember kan tot 3 tot 4 weken vers blijven in de koelkast.

Als je ervoor kiest om vacuümverpakte gember in de vriezer te bewaren, kan het nog langer goed blijven. Het kan tot 6 maanden tot een jaar worden bewaard in de vriezer zonder dat de smaak significant achteruitgaat.

Zorg ervoor dat je dhet goed verpakt in vacuümzakken of -bakjes voordat je het in de koelkast of vriezer plaatst, om vriesbrand en geuroverdracht te voorkomen.

Kun je gember bevroren gebruiken in gerechten?

Gember behoudt zijn smaak en aroma goed wanneer het wordt ingevroren, waardoor het een handige optie is om het hele jaar door te gebruiken, zelfs als verse gember niet beschikbaar is.

Je kunt het bevroren toevoegen aan warme gerechten zoals curry’s, roerbakgerechten, soepen en stoofschotels. Je kunt het raspen terwijl het nog bevroren is of het laten ontdooien en dan fijnhakken of raspen voordat je het aan je gerecht toevoegt.

Als je het wilt ontdooien voordat je het gebruikt, kun je het het beste langzaam laten ontdooien in de koelkast. Hierdoor behoudt het zijn textuur beter en wordt het gelijkmatig ontdooid.

Bevroren gember is een handige en smaakvolle toevoeging aan verschillende gerechten en kan gemakkelijk worden bewaard voor langere tijd.

Veelgestelde vragen

Kan ik gember invriezen?
Ja, het kan worden ingevroren om het langer vers te houden voor toekomstig gebruik.

Moet ik gember schillen voordat ik het invries?
Het is niet nodig om het te schillen voordat je het invriest, maar je kunt het wel doen als je dat wilt. De schil kan echter bitter zijn, dus als je gember met schil invriest, is het raadzaam om biologische gember te gebruiken.

Hoe bewaar ik ingevroren gember?
Snij het in stukjes of plakjes en leg ze op een bakplaat om ze individueel te bevriezen. Zodra ze bevroren zijn, kun je ze overbrengen naar een luchtdichte diepvrieszak of -container om te bewaren.

Hoe lang kan ik ingevroren gember bewaren?
Het kan ongeveer 6 maanden worden bewaard in de vriezer. Na verloop van tijd kan de smaak echter iets verminderen.

Moet ik ingevroren gember ontdooien voordat ik het gebruik?
Nee, je kunt het direct gebruiken in gerechten zoals roerbakgerechten, soepen, sauzen en smoothies zonder het eerst te ontdooien.

Kan ik ingevroren gember raspen?
Ja, je kunt bevroren gember gemakkelijk raspen met een fijne rasp zonder het eerst te ontdooien. Dit is handig voor het toevoegen van gember aan recepten.

Kan ik ingevroren gember gebruiken voor thee?
Ja, je kunt bevroren gemberplakjes toevoegen aan hete water om gemberthee te maken zonder het eerst te ontdooien. Dit geeft een heerlijke smaak aan de thee.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier voorstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept