Site Overlay
Gember Invriezen

Gember invriezen

Kun je gember invriezen? Ja hoor, een ideale methode om verse gember langer houdbaar te maken. En dat is veel lekkerder dan in gedroogde vorm.

Want vers smaakt dit sterke smakende kruid natuurlijk heel anders dan in gedroogde vorm, en uit de vriezer is gember bijna hetzelfde als vers.

Hoe gember invriezen?

Gember wordt als kruid in veel verschillende gerechten gebruikt, maar het kan ook gebruikt worden in bijvoorbeeld speculaas of babi ketjap.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Kruiden
Keuken Internationaal
Trefwoord gember invriezen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 5 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 80 kcal

Ingrediënten

  • 250 Gram Gember

Instructies

  1. Gebruik alleen verse gember, en geen gember met rotte of minder mooie stukken.

  2. Schil de gember en snij het in kleine stukken.

  3. Stop de stukjes gember portiegewijs in diepvrieszakken. Wil je liever gember raspen en invriezen kan dit natuurlijk ook, maar dep het dan wel even af met keukenpapier.

  4. Vergeet het zakje niet te voorzien van een etiket met daarop naam en invriesdatum.

  5. Leg de zakken gember voor minimaal 24 uur in de vriezer om in te vriezen.

Mij Hoe ik gember invries?

Het invriezen van gember is iets wat ik regelmatig doe, zeker omdat het zo’n veelzijdige smaakmaker is in de keuken. Zodra ik een verse knol in handen heb, denk ik meteen aan al die gerechten die net dat beetje pit nodig hebben – van pittige wokschotels tot verwarmende thee. Maar gember heeft ook een nadeel: het kan snel uitdrogen of beschimmelen als het niet goed wordt bewaard. Daarom maak ik er een gewoonte van om mijn gember in te vriezen zodra ik het koop.

De eerste stap begint met het zorgvuldig schillen van de gember. Sommigen gebruiken een lepel om de schil af te schrapen, maar ik geef de voorkeur aan een dunschiller. Zo haal ik net genoeg schil weg zonder te veel van de kostbare gember te verspillen. Daarna snijd ik de gember in stukjes of rasp ik het, afhankelijk van hoe ik het het liefst gebruik in mijn gerechten. Ik weet dat veel koks zweren bij fijn geraspte gember voor marinades en sauzen, maar in mijn wokpan werk ik vaak liever met wat grovere stukken voor een intensere smaakbeleving.

Eenmaal gesneden of geraspt, verdeel ik de gember in kleine porties, vaak in een ijsblokjesvorm of kleine zakjes, zodat ik steeds precies de hoeveelheid kan pakken die ik nodig heb. Het invriezen van gember is als het ware een culinaire investering; je zorgt ervoor dat je altijd die frisse, scherpe smaak paraat hebt, zelfs als je geen tijd hebt om naar de winkel te gaan. Daarnaast merk ik dat de smaak en textuur van bevroren gember vrijwel niet veranderen, wat het een onmisbare techniek maakt in mijn keuken. Of ik nu een stoofschotel, een thee of een Aziatisch gerecht maak, ingevroren gember is altijd binnen handbereik.

Gember ontdooien en bereiden

Afhankelijk van het gerecht dat je met gember wilt maken, kun je de gember het beste op een bord in de koelkast laten ontdooien.

Het kan soms zelfs wenselijk zijn dit ontdooien helemaal over te slaan. Als de gember in bijvoorbeeld een keukenmachine fijn gemalen moet worden kun je nog niet ontdooide gember direct malen of kleiner maken.

Ook geraspte gember hoef je niet te laten ontdooien.

Hoe lang kun je gember bewaren?

Ingevroren gember, in blokjes of geraspt, kun je drie tot 6 maanden in de vriezer bewaren.

Verse, nog niet ingevroren gember kun je ongeveer een paar weken bewaren in de koelkast, mits het droog bewaard wordt. Je kunt gember droog houden door het in te wikkelen in keukenpapier. Wel iedere dag controleren of het keukenpapier niet vochtig is geworden, en als dit zo is meteen vervangen.

Buiten de koelkast slechts enkele dagen.

Gember langer bewaren met behulp van vacumeren.

Wanneer je gember vacumeert, kun je het in de koelkast bewaren voor een langere periode dan wanneer het niet vacuüm verpakt is. Vacuümverpakte gember kan tot 3 tot 4 weken vers blijven in de koelkast.

Als je ervoor kiest om vacuümverpakte gember in de vriezer te bewaren, kan het nog langer goed blijven. Het kan tot 6 maanden tot een jaar worden bewaard in de vriezer zonder dat de smaak significant achteruitgaat.

Zorg ervoor dat je dhet goed verpakt in vacuümzakken voordat je het in de koelkast of vriezer plaatst, om vriesbrand en geuroverdracht te voorkomen.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Veel mensen denken dat je gember eerst moet schillen voordat je het in de vriezer stopt, maar dit is helemaal niet nodig. Gember met schil kan prima ingevroren worden en de schil beschermt de wortel zelfs tegen uitdroging. Wanneer je het later wilt gebruiken, kun je de schil er makkelijker afschrapen als de gember bevroren is. Handig toch?
  2. In plaats van de hele wortel in de vriezer te gooien, is het slim om de gember van tevoren in porties te snijden. Zo kun je gemakkelijk een stukje pakken wanneer je het nodig hebt. Je kunt bijvoorbeeld plakjes of stukjes snijden en deze apart invriezen. Zo hoef je niet telkens een groot stuk te ontdooien en blijft de rest langer goed.
  3. Dit is een echte insider tip! Als je vaak gember in je gerechten gebruikt, overweeg dan om er een gemberpasta van te maken voordat je het invriest. Schil de gember (als je dat wilt) en pureer het in een blender met een klein beetje water. Vries de pasta in kleine bakjes of ijsblokjesvormen in. Zo heb je altijd een hapklare portie gemberpasta bij de hand.
  4. Gember kan veel vocht en smaak verliezen als je het niet goed invriest. Zorg er dus voor dat je het in een luchtdichte zak of bak stopt. Ziplock zakjes zijn perfect, maar je kunt ook vacuümzakken gebruiken voor extra bescherming. Hoe minder lucht erbij kan, hoe beter de kwaliteit behouden blijft.
  5. Wil je het jezelf echt makkelijk maken? Rasp de gember dan eerst en vries het geraspte gember in kleine hoopjes in. Als je de gember nodig hebt voor een recept, hoef je het alleen maar uit de vriezer te halen en direct in je pan te doen. Geen gedoe met schillen of hakken.
  6. Dit is een leuke bijkomstigheid van gember invriezen! Als je ooit hebt geprobeerd verse gember te raspen, weet je dat het soms lastig kan zijn door de vezelige structuur. Maar bevroren gember is een stuk steviger en daardoor veel makkelijker te raspen. Ideaal voor als je snel een beetje smaak wilt toevoegen aan je gerecht.
  7. Als je gember vaak gebruikt in roerbakgerechten of sauzen, dan is deze tip voor jou! Snijd de gember in stukjes of maak er pasta van, en meng het met een goede olie, zoals olijf- of kokosolie. Giet dit mengsel in ijsblokjesvormen en vries het in. Je hebt dan altijd gember in olie bij de hand die je direct in de pan kunt gooien.
  8. Veel gerechten vragen zowel om gember als knoflook. Waarom zou je ze niet samen invriezen? Maak een mix van gelijke delen gember en knoflook (geraspt of in pasta), en vries deze in kleine porties in. Zo bespaar je niet alleen tijd, maar voeg je ook in één keer twee geweldige smaken toe aan je gerecht.

Kun je gember bevroren gebruiken in gerechten?

Gember behoudt zijn smaak en aroma goed wanneer het wordt ingevroren, waardoor het een handige optie is om het hele jaar door te gebruiken, zelfs als verse gember niet beschikbaar is.

Je kunt het bevroren toevoegen aan warme gerechten zoals curry’s, roerbakgerechten, soepen en stoofschotels. Je kunt het raspen terwijl het nog bevroren is of het laten ontdooien en dan fijnhakken of raspen voordat je het aan je gerecht toevoegt.

Als je het wilt ontdooien voordat je het gebruikt, kun je het het beste langzaam laten ontdooien in de koelkast. Hierdoor behoudt het zijn textuur beter en wordt het gelijkmatig ontdooid.

Bevroren gember is een handige en smaakvolle toevoeging aan verschillende gerechten en kan gemakkelijk worden bewaard voor langere tijd.

Veelgestelde vragen

Kan ik gember invriezen?
Ja, het kan worden ingevroren om het langer vers te houden voor toekomstig gebruik.

Moet ik gember schillen voordat ik het invries?
Het is niet nodig om het te schillen voordat je het invriest, maar je kunt het wel doen als je dat wilt. De schil kan echter bitter zijn, dus als je gember met schil invriest, is het raadzaam om biologische gember te gebruiken.

Hoe bewaar ik ingevroren gember?
Snij het in stukjes of plakjes en leg ze op een bakplaat om ze individueel te bevriezen. Zodra ze bevroren zijn, kun je ze overbrengen naar een luchtdichte diepvrieszak of diepvriesbak om te bewaren.

Hoe lang kan ik ingevroren gember bewaren?
Het kan ongeveer 6 maanden worden bewaard in de vriezer. Na verloop van tijd kan de smaak echter iets verminderen.

Moet ik ingevroren gember ontdooien voordat ik het gebruik?
Nee, je kunt het direct gebruiken in gerechten zoals roerbakgerechten, soepen, sauzen en smoothies zonder het eerst te ontdooien.

Kan ik ingevroren gember raspen?
Ja, je kunt bevroren gember gemakkelijk raspen met een fijne rasp zonder het eerst te ontdooien. Dit is handig voor het toevoegen van gember aan recepten.

Kan ik ingevroren gember gebruiken voor thee?
Ja, je kunt bevroren gemberplakjes toevoegen aan hete water om gemberthee te maken zonder het eerst te ontdooien. Dit geeft een heerlijke smaak aan de thee.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept