Site Overlay
Kip invriezen

Kip invriezen

Kip invriezen, of het nu een stuk filet is of misschien wel een hele kip, is vanzelfsprekend goed mogelijk. Bij gekochte kip moet je er wel om denken dat deze vaak al ingevroren is of is geweest.

Dat wil zeggen dat invriezen nog steeds gewoon mogelijk is, maar laten ontdooien en daarna weer invriezen is af te raden.

Tenzij je zeker weet dat het om vers geslacht vlees gaat.

Hoe kip invriezen?

Bij kip invriezen zijn er meestal niet veel handelingen nodig, omdat het vlees vaak in een in de winkel gekochte verpakking zit. In dat geval kun je het vlees gewoon in de vriezer leggen om in te vriezen. Natuurlijk nog in de verpakking.

Bij vers geslacht vlees, bijvoorbeeld van de slager, kan dit anders zijn.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Vlees
Keuken Internationaal
Trefwoord kip invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 239 kcal

Ingrediënten

  • 600 Gram Kip

Instructies

  1. Eventueel overtollig vet, vel, of botjes verwijderen. Dit is niet strikt noodzakelijk maar sommigen vinden dit prettiger.

  2. Eventueel de kip ook in stukken snijden, hoewel deze goed in haar geheel kan worden ingevroren.

  3. In diepvriesbakken doen of in diepvrieszakken, en van etiket voorzien met naam en datum van invriezen.

  4. Gedurende minimaal een dag in de vriezer leggen om in te vriezen.

Kip ontdooien en bereiden

Bij kip zijn, zeker bij het ontdooien, twee dingen belangrijk. Het gevaar van salmonella en het vocht dat een kip vaak verliest bij het ontdooien. Door dit vocht kan ander voedsel of je aanrecht besmet raken met deze salmonella.

Altijd dus in de koelkast ontdooien in bakje, schaal of op een diep bord. Zo voorkom je dat eventueel vocht ander voedsel besmet.

Daarna altijd de kip goed verhitten en er zeker van zijn dat het vlees door en door gekookt of gebraden wordt. Ook weer i.v.m. mogelijke salmonella.

De kans is overigens klein, maar beter het zekere voor het onzekere nemen.

Hoe lang kun je kip bewaren?

Ingevroren kip kun je, mits dit rauw was bij het invriezen, 9 maanden bewaren in de diepvriezer bij minimaal -18 graden. Kip dat geheel of gedeeltelijk gegaard was bij het invriezen, denk aan kip nuggets en dergelijke soorten vlees, kunnen slechts 3 maanden ingevroren bewaard worden.

Rauw kip kun je overigens nooit langer dan 45 minuten buiten de koelkast bewaren, dus gewoon in de koelkast. Daar is rauwe kip 12 tot 24 uur houdbaar. Beter is het dus niet te lang te wachten met de bereiding van het vlees.

Kip langer bewaren met behulp van vacumeren.

In de koelkast kun je vacuümverpakte rauwe kip tot 1 tot 2 dagen bewaren. In de vriezer kan vacuümverpakte rauwe kip tot 9 tot 12 maanden worden bewaard, mits het op de juiste manier is verpakt en de vriezer op de juiste temperatuur wordt gehouden.

Zorg ervoor dat het vlees volledig is afgekoeld voordat je het vacuüm verpakt en bewaart. Label de verpakking met de datum van verpakking om de versheid bij te houden en ervoor te zorgen dat je het op tijd consumeert.

Kun je kip bevroren gebruiken in gerechten?

Bevroren kip kan rechtstreeks uit de vriezer worden toegevoegd aan verschillende warme gerechten zoals stoofschotels, roerbakgerechten, soepen en curry’s. Tijdens het koken zal het geleidelijk ontdooien en gaar worden.

Als je het liever wilt ontdooien voordat je deze gebruikt, kun je dit het beste doen door de kip langzaam te laten ontdooien in de koelkast. Dit kan enkele uren of zelfs een nacht duren, afhankelijk van de dikte van de kipstukken.

Het is belangrijk om het vlees tijdens het ontdooien en koken grondig te verhitten om eventuele bacteriën te doden en voedselveiligheid te waarborgen. Zorg er ook voor dat het volledig gaar is voordat je het gerecht serveert.

Bevroren kip is een handige optie om bij de hand te hebben voor snelle maaltijden en kan gemakkelijk worden bewaard in de vriezer voor langere tijd.

Veelgestelde vragen

Kan ik rauwe kip invriezen?
Ja, het vlees kan rauw worden ingevroren om de versheid te behouden voor langdurige opslag.

Hoe moet ik rauwe kip voorbereiden voordat ik het invries?
Zorg ervoor dat het goed is verpakt in luchtdichte diepvrieszakken of -containers om besmetting te voorkomen. Je kunt de kip ook verdelen in porties die geschikt zijn voor één maaltijd voordat je het invriest.

Kan ik gekookte kip invriezen?
Ja, het kan ook worden ingevroren als het gekookt is of gebakken. Zorg ervoor dat de gekookte kip volledig is afgekoeld voordat je het invriest om condensatie en ijskristallen te voorkomen.

Hoe lang kan ik kip in de vriezer bewaren?
Het kan ongeveer 9 maanden worden bewaard in de vriezer, terwijl gekookte kip over het algemeen tot 2-6 maanden houdbaar is.

Hoe moet ik ontdooide kip bewaren?
Ontdooide kip moet binnen 1-2 dagen worden geconsumeerd en moet in de koelkast worden bewaard bij een temperatuur van 4°C of lager.

Hoe moet ik kip ontdooien voordat ik het ga gebruiken?
De veiligste manier om te ontdooien is in de koelkast. Dit proces kan enkele uren tot een dag duren, afhankelijk van de dikte van de kip.

Kan ik kip opnieuw invriezen nadat het eenmaal ontdooid is?
Het wordt niet aanbevolen om vlees opnieuw in te vriezen nadat het eenmaal is ontdooid, omdat dit de kans op bacteriële groei kan vergroten en de kwaliteit van de kip kan verminderen.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier voorstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept