Site Overlay
Kip invriezen

Kip invriezen

Kip invriezen, of het nu een stuk filet is of misschien wel een hele kip, is vanzelfsprekend goed mogelijk. Bij gekochte kip moet je er wel om denken dat deze vaak al ingevroren is of is geweest.

Dat wil zeggen dat invriezen nog steeds gewoon mogelijk is, maar laten ontdooien en daarna weer invriezen is af te raden.

Tenzij je zeker weet dat het om vers geslacht vlees gaat.

Hoe kip invriezen?

Bij kip invriezen zijn er meestal niet veel handelingen nodig, omdat het vlees vaak in een in de winkel gekochte verpakking zit. In dat geval kun je het vlees gewoon in de vriezer leggen om in te vriezen. Natuurlijk nog in de verpakking.

Bij vers geslacht vlees, bijvoorbeeld van de slager, kan dit anders zijn.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Vlees
Keuken Internationaal
Trefwoord kip invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 239 kcal

Ingrediënten

  • 600 Gram Kip

Instructies

  1. Eventueel overtollig vet, vel, of botjes verwijderen. Dit is niet strikt noodzakelijk maar sommigen vinden dit prettiger.

  2. Eventueel de kip ook in stukken snijden, hoewel deze goed in haar geheel kan worden ingevroren.

  3. In diepvriesbakken doen of in diepvrieszakken, en van etiket voorzien met naam en datum van invriezen.

  4. Gedurende minimaal een dag in de vriezer leggen om in te vriezen.

Kip ontdooien en bereiden

Bij kip zijn, zeker bij het ontdooien, twee dingen belangrijk. Het gevaar van salmonella en het vocht dat een kip vaak verliest bij het ontdooien. Door dit vocht kan ander voedsel of je aanrecht besmet raken met deze salmonella.

Altijd dus in de koelkast ontdooien in bakje, schaal of op een diep bord. Zo voorkom je dat eventueel vocht ander voedsel besmet.

Daarna altijd de kip goed verhitten en er zeker van zijn dat het vlees door en door gekookt of gebraden wordt. Ook weer i.v.m. mogelijke salmonella.

De kans is overigens klein, maar beter het zekere voor het onzekere nemen.

Hoe lang kun je kip bewaren?

Ingevroren kip kun je, mits dit rauw was bij het invriezen, 9 maanden bewaren in de diepvriezer bij minimaal -18 graden. Kip dat geheel of gedeeltelijk gegaard was bij het invriezen, denk aan kip nuggets en dergelijke soorten vlees, kunnen slechts 3 maanden ingevroren bewaard worden.

Rauw kip kun je overigens nooit langer dan 45 minuten buiten de koelkast bewaren, dus gewoon in de koelkast. Daar is rauwe kip 12 tot 24 uur houdbaar. Beter is het dus niet te lang te wachten met de bereiding van het vlees.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.