Site Overlay
Kip invriezen

Kip invriezen

Kip invriezen, of het nu een stuk filet is of misschien wel een hele kip, is vanzelfsprekend goed mogelijk. Bij gekochte kip moet je er wel om denken dat deze vaak al ingevroren is of is geweest.

Dat wil zeggen dat invriezen nog steeds gewoon mogelijk is, maar laten ontdooien en daarna weer invriezen is af te raden.

Tenzij je zeker weet dat het om vers geslacht vlees gaat.

Hoe kip invriezen?

Bij kip invriezen zijn er meestal niet veel handelingen nodig, omdat het vlees vaak in een in de winkel gekochte verpakking zit. In dat geval kun je het vlees gewoon in de vriezer leggen om in te vriezen. Natuurlijk nog in de verpakking.

Bij vers geslacht vlees, bijvoorbeeld van de slager, kan dit anders zijn.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Vlees
Keuken Internationaal
Trefwoord kip invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 239 kcal

Ingrediënten

  • 600 Gram Kip

Instructies

  1. Eventueel overtollig vet, vel, of botjes verwijderen. Dit is niet strikt noodzakelijk maar sommigen vinden dit prettiger.

  2. Eventueel de kip ook in stukken snijden, hoewel deze goed in haar geheel kan worden ingevroren.

  3. In diepvriesbakken doen of in diepvrieszakken, en van etiket voorzien met naam en datum van invriezen.

  4. Gedurende minimaal een dag in de vriezer leggen om in te vriezen.

Mij Hoe ik kip invries?

Het invriezen van kip is een essentieel onderdeel van mijn kookroutine. Omdat kip zo veelzijdig en smakelijk is, wil ik altijd een paar porties op voorraad hebben. Als ik een partij verse kip in handen krijg, zorg ik ervoor dat ik deze meteen verwerk voor de vriezer. Dat betekent allereerst dat ik de kip goed afspoel en vervolgens droogdep met keukenpapier. Het is van groot belang dat de kip droog is voordat ik hem invries, want overtollig vocht kan ijskristallen veroorzaken, wat de smaak en textuur negatief beïnvloedt.

Daarna snijd ik de kip in porties. Afhankelijk van wat ik van plan ben te maken, snijd ik de kip in filets, blokjes, of laat ik het aan één stuk. Een goed mes is hierbij onmisbaar; ik gebruik altijd een scherp koksmes om mooie, gelijkmatige stukken te krijgen. Vervolgens pak ik de porties zorgvuldig in. Ik gebruik graag plasticfolie of diepvrieszakken van goede kwaliteit om de kip luchtdicht te verpakken. Hoe minder lucht erbij kan, hoe beter. Soms gebruik ik zelfs een vacuümmachine om ervoor te zorgen dat de kip optimaal beschermd is tegen vriesbrand. Na het verpakken schrijf ik de datum op de verpakking, zodat ik precies weet hoe lang de kip in de vriezer ligt.

Als ik de kip eenmaal netjes heb verpakt, leg ik het op de koudste plek in mijn vriezer. Dit zorgt ervoor dat de kip snel bevriest, wat de celstructuur van het vlees beter intact houdt en later bij het ontdooien minder vochtverlies geeft. Over het algemeen probeer ik de ingevroren kip binnen drie maanden te gebruiken. Na deze periode kan de kwaliteit achteruitgaan, en dat zou zonde zijn van zo’n mooi stukje vlees. Wanneer ik de kip uiteindelijk wil gebruiken, ontdooi ik deze langzaam in de koelkast om de textuur en smaak zoveel mogelijk te behouden.

Kip ontdooien en bereiden

Bij kip zijn, zeker bij het ontdooien, twee dingen belangrijk. Het gevaar van salmonella en het vocht dat een kip vaak verliest bij het ontdooien. Door dit vocht kan ander voedsel of je aanrecht besmet raken met deze salmonella.

Altijd dus in de koelkast ontdooien in bakje, schaal of op een diep bord. Zo voorkom je dat eventueel vocht ander voedsel besmet.

Daarna altijd de kip goed verhitten en er zeker van zijn dat het vlees door en door gekookt of gebraden wordt. Ook weer i.v.m. mogelijke salmonella.

De kans is overigens klein, maar beter het zekere voor het onzekere nemen.

Hoe lang kun je kip bewaren?

Ingevroren kip kun je, mits dit rauw was bij het invriezen, 9 maanden bewaren in de diepvriezer bij minimaal -18 graden. Kip dat geheel of gedeeltelijk gegaard was bij het invriezen, denk aan kip nuggets en dergelijke soorten vlees, kunnen slechts 3 maanden ingevroren bewaard worden.

Rauw kip kun je overigens nooit langer dan 45 minuten buiten de koelkast bewaren, dus gewoon in de koelkast. Daar is rauwe kip 12 tot 24 uur houdbaar. Beter is het dus niet te lang te wachten met de bereiding van het vlees.

Kip langer bewaren met behulp van vacumeren.

In de koelkast kun je vacuümverpakte rauwe kip tot 1 tot 2 dagen bewaren. In de vriezer kan vacuümverpakte rauwe kip tot 9 tot 12 maanden worden bewaard, mits het op de juiste manier is verpakt en de vriezer op de juiste temperatuur wordt gehouden.

Zorg ervoor dat het vlees volledig is afgekoeld voordat je het vacuüm verpakt en bewaart. Label de verpakking met de datum van verpakking om de versheid bij te houden en ervoor te zorgen dat je het op tijd consumeert.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Je denkt misschien: “Ach, zo’n diepvrieszakje is toch prima?” Maar door de kip eerst strak in vershoudfolie te wikkelen, zorg je ervoor dat er zo min mogelijk lucht bij komt. Lucht is de vijand van ingevroren vlees, omdat het vriesbrand kan veroorzaken. Door die extra laag van vershoudfolie blijft je kip veel langer mals en smakelijk. En ja, het is een paar seconden extra werk, maar je proeft echt het verschil.
  2. Heel eerlijk: wie heeft er tijd om een hele bevroren kipfilet te ontdooien als je maar een stukje nodig hebt? Snijd de kip daarom alvast in porties die je vaak gebruikt, zoals stukjes voor een salade of blokjes voor een roerbakgerecht. Stop ze in kleinere zakjes of doosjes. Op die manier hoef je alleen het deel te ontdooien dat je nodig hebt, en blijft de rest lekker vers in de vriezer.
  3. Dit is misschien een gekke tip, maar probeer het eens! Door de kip heel kort in kokend water te blancheren voordat je het invriest, behoud je de smaak en textuur veel beter. Blancheren doodt bacteriën en stopt enzymen die de kwaliteit van het vlees kunnen aantasten. Doe het maar eens, je zult versteld staan van het verschil in smaak als je de kip later weer gebruikt.
  4. Kip neemt veel minder ruimte in beslag als je het invriest in platte zakjes. Zorg ervoor dat je de kip plat drukt in het zakje voordat je het in de vriezer legt. Zo kun je de zakjes ook stapelen, wat ruimte bespaart. En als bonus: platte stukken kip ontdooien ook nog eens veel sneller dan een dikke klomp vlees.
  5. Je denkt nu vast: “Dat vergeet ik echt niet.” Maar geloof me, over een paar weken weet je echt niet meer of die kip in de vriezer nu gemarineerd was of niet. Gebruik een markeerstift en schrijf de datum en eventueel de marinade op het zakje. Zo weet je precies hoelang de kip al in de vriezer ligt en waarvoor je hem het beste kunt gebruiken.
  6. Waarom zou je de kip niet alvast marineren voordat je hem invriest? Dit bespaart je later tijd en zorgt ervoor dat de smaken goed in het vlees trekken terwijl het in de vriezer ligt. Gebruik bijvoorbeeld een simpele mix van olijfolie, citroensap, knoflook en kruiden. Zodra je de kip ontdooit, is hij al heerlijk op smaak.
  7. Je hebt vast wel eens plastic bakken gebruikt om eten in te vriezen. Hoewel dat prima kan, is het bij kip beter om hersluitbare vrieszakjes te gebruiken. Ze nemen minder ruimte in beslag en zorgen ervoor dat er minder lucht bij het vlees komt, wat vriesbrand helpt voorkomen.
  8. Kip kan je zeker een paar maanden in de vriezer bewaren, maar langer dan 6 maanden wordt echt afgeraden. Na die tijd gaat de kwaliteit achteruit en kan de kip droger en minder smaakvol worden. Dus zorg ervoor dat je een systeem hebt om de oudste kip eerst op te maken. Bijvoorbeeld: zet een “eet-eerst” bakje in de vriezer met daarin de kip die er het langst ligt. Zo hou je alles vers en smakelijk.

Kun je kip bevroren gebruiken in gerechten?

Bevroren kip kan rechtstreeks uit de vriezer worden toegevoegd aan verschillende warme gerechten zoals stoofschotels, roerbakgerechten, soepen en curry’s. Tijdens het koken zal het geleidelijk ontdooien en gaar worden.

Als je het liever wilt ontdooien voordat je deze gebruikt, kun je dit het beste doen door de kip langzaam te laten ontdooien in de koelkast. Dit kan enkele uren of zelfs een nacht duren, afhankelijk van de dikte van de kipstukken.

Het is belangrijk om het vlees tijdens het ontdooien en koken grondig te verhitten om eventuele bacteriën te doden en voedselveiligheid te waarborgen. Zorg er ook voor dat het volledig gaar is voordat je het gerecht serveert.

Bevroren kip is een handige optie om bij de hand te hebben voor snelle maaltijden en kan gemakkelijk worden bewaard in de vriezer voor langere tijd.

Veelgestelde vragen

Kan ik rauwe kip invriezen?
Ja, het vlees kan rauw worden ingevroren om de versheid te behouden voor langdurige opslag.

Hoe moet ik rauwe kip voorbereiden voordat ik het invries?
Zorg ervoor dat het goed is verpakt in luchtdichte diepvrieszakken of diepvriesbakken om besmetting te voorkomen. Je kunt de kip ook verdelen in porties die geschikt zijn voor één maaltijd voordat je het invriest.

Kan ik gekookte kip invriezen?
Ja, het kan ook worden ingevroren als het gekookt is of gebakken. Zorg ervoor dat de gekookte kip volledig is afgekoeld voordat je het invriest om condensatie en ijskristallen te voorkomen.

Hoe lang kan ik kip in de vriezer bewaren?
Het kan ongeveer 9 maanden worden bewaard in de vriezer, terwijl gekookte kip over het algemeen tot 2-6 maanden houdbaar is.

Hoe moet ik ontdooide kip bewaren?
Ontdooide kip moet binnen 1-2 dagen worden geconsumeerd en moet in de koelkast worden bewaard bij een temperatuur van 4°C of lager.

Hoe moet ik kip ontdooien voordat ik het ga gebruiken?
De veiligste manier om te ontdooien is in de koelkast. Dit proces kan enkele uren tot een dag duren, afhankelijk van de dikte van de kip.

Kan ik kip opnieuw invriezen nadat het eenmaal ontdooid is?
Het wordt niet aanbevolen om vlees opnieuw in te vriezen nadat het eenmaal is ontdooid, omdat dit de kans op bacteriële groei kan vergroten en de kwaliteit van de kip kan verminderen.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept