Site Overlay
Geitenkaas invriezen

Geitenkaas invriezen

Geitenkaas invriezen, daar zou je natuurlijk niet snel opkomen, maar het is goed mogelijk. Daardoor kun je deze kaas eigenlijk heel simpel langer houdbaar maken.

Wel moet je er rekening mee houden dat textuur en smaak ietwat kunnen veranderen.

Hoe Geitenkaas invriezen?

Geitenkaas invriezen, en dat is eigenlijk van toepassing op de meeste zachte en vaak witte kaassoorten, kun je met niet al te grote stukken doen.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Kaas
Keuken Internationaal
Trefwoord geitenkaas invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 364 kcal

Ingrediënten

  • 250 Gram Geitenkaas

Instructies

  1. Snij de kaas in stukken van maximaal 300 gram. Of in plakken snijden, kleiner is beter.

  2. Kaas in vershoudfolie wikkelen, of in de originele verpakking laten.

  3. Luchtdicht verpakken in diepvrieszakken, en voorzien van etiket met naam en datum.

  4. In de vriezer leggen en daar minimaal 24 uur laten invriezen.

Mij Hoe ik geitenkaas invries?

Geitenkaas invriezen is voor mij altijd een slimme manier geweest om ervoor te zorgen dat ik altijd wat in huis heb. Geitenkaas heeft een unieke, subtiele smaak die ik vaak gebruik in salades, over pasta, of gewoon op een stukje brood met een beetje honing. Maar soms koop ik iets te veel, en dan wil ik natuurlijk geen verspilling. Daarom kies ik er regelmatig voor om mijn geitenkaas in te vriezen, zodat ik het later kan gebruiken zonder dat het zijn smaak of textuur verliest.

In mijn ervaring blijft geitenkaas verrassend goed na invriezen, vooral als je het juist aanpakt. Het belangrijkste is om de kaas goed in te pakken voordat hij de vriezer in gaat. Ik gebruik meestal vershoudfolie of bakpapier om het eerste laagje bescherming te bieden, waarna ik de kaas in een luchtdichte diepvrieszak doe. Dit helpt om te voorkomen dat de kaas uitdroogt of vriesbrand oploopt, iets waar je als kok altijd alert op moet zijn. Daarbij let ik ook op de temperatuur van mijn vriezer – idealiter ligt die rond de -18 graden Celsius, de standaard voor het bewaren van voedingsmiddelen.

Een ander voordeel van het invriezen van geitenkaas is dat ik het heel gemakkelijk kan portioneren. Vaak snijd ik de kaas in kleinere porties voordat ik het invries. Op die manier hoef ik alleen maar een klein stukje te pakken wanneer ik iets kleins wil maken, zoals een snack of een topping voor een gerecht. En als ik de kaas later gebruik, laat ik het langzaam ontdooien in de koelkast. Dit helpt om de textuur zo goed mogelijk te behouden. Hoewel de kaas iets steviger kan worden na het ontdooien, blijft de smaak voor mij onaangetast, en dat is het belangrijkste.

Geitenkaas ontdooien en bereiden

Geitenkaas direct verwarmen in een gerecht, of langzaam in de koelkast ontdooien.

Hoe lang kun je geitenkaas bewaren?

Geitenkaas kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren.

Aangebroken verpakkingen geitenkaas kun je nog 4 tot 5 dagen bewaren in de koelkast, mits de houdbaarheidsdatum niet wordt overschreden. Kijk bij nog gesloten verpakkingen op de houdbaarheidsdatum op de verpakking.

Geitenkaas langer bewaren met behulp van vacumeren.

Het vacuümverpakken van deze kaas kan helpen om het langer vers te houden en de kans op bederf te verminderen.

In de koelkast kan vacuümverpakte geitenkaas doorgaans tot 2 tot 3 weken worden bewaard, in vergelijking met ongeveer 1 week voor niet-vacuümverpakte geitenkaas. In de vriezer kan vacuümverpakte geitenkaas tot 6 maanden tot een jaar worden bewaard, terwijl niet-vacuümverpakte geitenkaas vaak niet goed invriest vanwege de textuur en kan resulteren in een korrelige of droge kaas na ontdooien.

Zorg ervoor dat dekaas goed is verpakt en volledig vacuüm is gezogen om de beste resultaten te behalen bij het bewaren in de koelkast en vriezer. Label de verpakking ook met de datum van vacuümverpakking, zodat je weet hoelang het al is bewaard.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Niet alle geitenkazen zijn geschikt om in te vriezen. Zachtere geitenkazen kunnen na het invriezen korrelig worden. Voor het beste resultaat kun je kiezen voor halfharde of harde geitenkaas. Die behouden beter hun structuur en smaak na het ontdooien.
  2. Het is belangrijk om de kaas in kleinere porties in te vriezen. Op deze manier hoef je niet de hele kaas te ontdooien als je slechts een klein stukje nodig hebt. Snijd de kaas in blokjes of plakjes voordat je ze in een luchtdichte zak doet.
  3. Voordat je je geitenkaas invriest, is het slim om deze eerst in bakpapier te wikkelen en vervolgens in plasticfolie of een diepvrieszak te doen. Dit voorkomt vriesbrand en houdt de kaas vers. Zorg dat er zo min mogelijk lucht in de verpakking zit.
  4. Als je een vacuümmachine hebt, gebruik deze dan. Door de lucht volledig uit de verpakking te halen, voorkom je dat de kaas uitdroogt of ijskristallen vormt. Dit zorgt voor een veel betere smaak als je de kaas later weer gebruikt.
  5. Het klinkt misschien simpel, maar het is cruciaal om de verpakking goed te labelen met de datum waarop je de geitenkaas hebt ingevroren. Geitenkaas blijft namelijk ongeveer 2 tot 3 maanden goed in de vriezer. Na die tijd kan de smaak achteruitgaan.
  6. Heb geduld bij het ontdooien van geitenkaas. Haal de kaas een dag van tevoren uit de vriezer en laat deze langzaam in de koelkast ontdooien. Dit voorkomt dat de kaas een waterige structuur krijgt, wat kan gebeuren als je het te snel laat ontdooien op kamertemperatuur.
  7. Als je merkt dat de textuur van de geitenkaas na het invriezen iets korreliger is geworden, maak je geen zorgen. Het is perfect om de kaas in warme gerechten te verwerken zoals in sauzen, op pizza’s of in quiches. De hitte maakt de structuur weer heerlijk romig.
  8. Eenmaal ontdooide geitenkaas moet je direct gebruiken of in de koelkast bewaren, maar niet opnieuw invriezen. Door opnieuw invriezen gaat de smaak en kwaliteit drastisch achteruit. Zorg er dus voor dat je alleen zoveel ontdooit als je nodig hebt.

Veelgestelde vragen

Kan ik geitenkaas invriezen?
Ja, je kunt deze kaassoort invriezen om het langer te bewaren.

Welke soorten geitenkaas kunnen worden ingevroren?
Zachte kazen zijn het meest geschikt om in te vriezen. Harde geitenkazen, zoals gerijpte geitenkaas, kunnen ook worden ingevroren, maar de textuur kan enigszins veranderen.

Moet ik geitenkaas voorbereiden voordat ik het invries?
Het is niet nodig om de kaas voor te bereiden voordat je het invriest. Je kunt het gewoon in zijn originele verpakking laten zitten of het overbrengen naar een luchtdichte diepvrieszak of -bak.

Hoe lang kan ik geitenkaas invriezen?
Het kan tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard. Na deze periode kan de kwaliteit van de kaas achteruitgaan.

Hoe ontdooi ik geitenkaas?
Om de kaas te ontdooien, plaats je het gewoon in de koelkast en laat je het langzaam ontdooien gedurende enkele uren of ‘s nachts. Vermijd het gebruik van de magnetron, omdat dit de textuur van de kaas kan beïnvloeden.

Kan ik ingevroren geitenkaas gebruiken in gerechten?
Ja, ingevroren kaas kan worden gebruikt in gerechten zoals salades, pasta’s, ovenschotels en op pizza’s. De kaas kan wat zachter worden na het invriezen, maar de smaak blijft behouden.

Moet ik ingevroren geitenkaas opnieuw invriezen?
Het wordt niet aanbevolen om ingevroren kaas opnieuw in te vriezen nadat het eenmaal is ontdooid. Dit kan de textuur en smaak van de kaas verder beïnvloeden en de kwaliteit verminderen. Het is het beste om alleen de hoeveelheid geitenkaas te ontdooien die je nodig hebt voor een enkele keer gebruik.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept