Gesneden groente invriezen is in de meeste gevallen mogelijk, maar bij sommige groenten kan het invriezen wat lastiger zijn.
Sommige groenten bevatten namelijk veel water. Voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld tomaat, sommige soorten sla, en komkommer. Dat water zal tijdens het invriezen uitzetten, en daardoor kan de structuur van de groente veranderen.
Nu is Nederland natuurlijk het land van de zakjes voorgesneden groente, want in iedere supermarkt worden deze zakjes verkocht. Het is immers zo lekker makkelijk.
Snel vanaf het werk nog even wat verse groente halen, en thuis zo in de pan gooien.
Inderdaad erg makkelijk, en doorgaans kunnen deze voorgesneden groente ook gewoon worden ingevroren, maar deze makkelijke variant heeft ook een nadeel.
De groenten zijn, alhoewel ze vaak er erg vers uitzien in het zakje, niet echt vers meer. Het wordt ruim voordat je het in de supermarkt koopt gesneden, en ligt dus al een tijdje te wachten.
Veel vitaminen en dergelijk zijn dus al weg. Beter zou het zijn om verse, niet voorgesneden, groente te kopen en deze thuis te snijden, dat kan met een mes of met een keukenmachine. Kost misschien 5 tot 10 minuten meer werk, maar is veel gezonder.
Voor nood, of een keertje, zijn overigens de voorgesneden groenten helemaal niet erg.
Maar, dit was nog niet alles, want de voorgesneden groente hebben met betrekking tot het invriezen nog een groot nadeel.
Zoals we al schreven worden de groenten vaak ruim voordat je het koopt gesneden. Dat betekent ook dat je de groente dan wel meteen moet invriezen.
Na een dag invriezen, of nog laten, raden we af. De groente heeft dan zoveel vitaminen en dergelijk verloren dat het invriezen eigenlijk geen zin meer heeft.
Dus meteen invriezen of gebruiken, en anders verse groente kopen en zelf snijden.

Hoe Gesneden groente invriezen?
Ingrediënten
- 1 Zakje gesneden groente
Instructies
Leg de groente in de vriezer, bij voorkeur in het invriesvak, en vries het gedurende minimaal 24 uur in.
- Overigens hoeft een etiket eigenlijk niet, want normaal gesproken zit er al een etiket op, met de tenminste houdbaar tot datum. Deze datum is dus na het invriezen niet meer van toepassing.
Gesneden groente ontdooien en bereiden
Ook deze groenten kun je het beste in de koelkast ontdooien. Daardoor blijven textuur, knapperigheid, smaak, en kleur het beste behouden.
Ontdooi je het bij kamertemperatuur, dan kunnen de groenten ietwat zuur gaan smaken, maar kunnen nog gewoon gebruikt worden.
Hoe lang kun je gesneden groente bewaren?
Een zakje gesneden groente kun je het beste dezelfde dag nog gebruiken, of anders maximaal nog een dag in de koelkast bewaren. Maak in dat geval het zakje open, zodat de groenten kunnen luchten.
Doe je dat niet gaan de stukjes groente zweten en kunnen snel beginnen te rotten.
Hen je de groenten ingevroren kunnen deze ongeveer 3 maanden bewaard worden.