Site Overlay
Groenten en fruit op de juiste manier bewaren

Groenten en fruit op de juiste manier bewaren

Groenten en fruit op de juiste manier bewaren. Ons eten is waardevol. Ze brengen ons onze dagelijkse portie vitaminen en mineralen. Daarom laten we je een paar tips zien hoe je groenten en fruit beter en langer kunt bewaren.

Groenten en fruit op de juiste manier bewaren

 • Haal groenten en fruit altijd uit de verpakking en doe ze in glazen of aardewerken potten of plastic bakjes.
 • Verwijder bladgroen, bijvoorbeeld van bosjes wortelen en radijsjes, voor opslag, het onttrekt vocht aan de plant en anders begint het snel te verschrompelen. Maar niet bij alle groenten. Bij koolsoorten en dergelijke, bijvoorbeeld bloemkool, kun je de stronk en bladeren er het beste aan laten zitten.
 • Fruit & groenten houden niet van grote temperatuurschommelingen. Daarom mag de koelketen niet worden verbroken en mag het voedsel niet in de keuken worden bewaard.
 • Bewaar wortels nooit in de buurt van appels, anders worden ze bitter.
 • Bewaar voedsel dat ethyleen afgeeft, zoals appels, peren, tomaten, broccoli, selderij, altijd gescheiden van andere soorten fruit en groenten. Anders kan het sneller bederven.
 • Tomaten verliezen hun smaak in de koelkast, dus bewaar ze indien mogelijk op een koele plaats.
 • Zet geen exoten in de koelkast, ze komen meestal uit warme streken en houden niet van sterk koelen, terwijl lokale soorten liever koel worden bewaard.
 • Regelmatige inspectie. Verwijder zachte, beschadigde of verrotte stukken zo snel mogelijk.
 • Bewaar rijst, meel, pasta en graan altijd in gesloten containers (bij voorkeur in herbruikbare potten) om mottenplagen te voorkomen.

Koel en donker bewaren

De voorraadkast, meestal in een kelder, was en is nog steeds de beste plek om de meeste boodschappen op te slaan. In deze ideaal donkere en koele ruimte is de temperatuur lager dan 15 °C. Als je zo’n plek in huis hebt, moet je die zeker gebruiken.

Correcte bewaring van klassieke bewaarde groenten

Wortelgroenten met hun bekende vertegenwoordigers als wortelen, pastinaken, bieten, maar ook aardappelen, uien en knoflook behoren tot de bewaargroenten en echte keukenklassiekers.

Wij raden aan om wortelgroenten en aardappelen indien mogelijk in wat zand te steken op een donkere, koele plaats (dit houdt vocht vast en biedt bescherming voor de opgeslagen groenten). Het beste is geel zand met wat steentjes erin, en dan in houten kosten op een koele plek. Appels mogen nooit samen met opgeslagen groenten worden bewaard, het rijpingsgas ethyleen dat door de appels wordt afgegeven, stimuleert veel bewaargroenten en aardappelen om te ontkiemen.

Bewaren in de koelkast

De koelkast moet over het algemeen worden ingesteld op 2 tot 8 °C. De luchtcirculatie creëert verschillende zones die het meest geschikt zijn voor verschillende soorten voedsel.

 1. Plaats de koelkast niet te vol.
 2. Dek voedsel af of breng het van de verpakking over in geschikte bewaarbakken.
 3. Hou de koelkast netjes. Zo voorkom je “vergeten” levensmiddelen die bederven.
 4. First in, first out, gebruik eerst ouder voedsel.
 5. Bewaar rauw voedsel onder kant-en-klaar voedsel
 6. Regelmatig schoonmaken en ontdooien

Langer bewaren

Wil je groenten langer bewaren dan enkele dagen tot een maand, dan kun je de groenten eigenlijk alleen maar inwecken of invriezen.

Beide methoden zijn wat bewaartijd betreft ongeveer gelijkwaardig, maar de methode is anders, en afhankelijk van je eigen voorkeur. Voor het invriezen moeten de meeste groenten kort worden geblancheerd.

Overigens kun je veel soorten fruit ook invriezen en inwecken.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier voorstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *