Site Overlay
Zo moet je groentelade in de koelkast gebruiken

Zo moet je de groentelade in de koelkast gebruiken

Zo moet je de groentelade in de koelkast gebruiken. Het groentevak in de koelkast is ideaal voor het bewaren van grote hoeveelheden. Daar is de groentelade echter niet voor ontworpen.

Zo moet je de groentelade in de koelkast gebruiken

Als alle schappen in de koelkast vol zijn, gaat de rest van het voedsel meestal in de groentelade. Iedereen moet zich ervan bewust zijn dat dit gebruik niet correct is. En dat had je kunnen weten vanwege de term groentelade. De lade wordt meestal verkeerd gebruikt, eigenlijk zouden alleen groenten daar moeten worden bewaard.

En waarom zouden zovelen het nu bij het verkeerde eind hebben? Er is namelijk een verschil welke groente of fruit in welk compartiment beter af is.

Groentevak in de koelkast, Welke groenten gaan in welk vak?

Koelkasten zijn elk compleet anders. Sommige hebben twee groentevakken, andere slechts één en weer andere hebben een kleine schakelaar die de ventilatie van het vak regelt. In alle gevallen krijgt je groente en fruit gegarandeerd voldoende vocht. Voedsel blijft langer vers, afhankelijk van hoe vochtig of droog het compartiment is. Daarom moet je bij het bewaren van voedsel rekening houden met het volgende:

Bewaren van groente en fruit als de koelkast een schakelaar heeft

Heb je je ooit afgevraagd waar de schakelaar in je koelkast voor is? Hier is het antwoord, je kunt het gebruiken om de ventilatie van je groentelade te regelen. Zodra je bijvoorbeeld de ventilator helemaal uitzet ontstaat er meer vocht in het compartiment. Omgekeerd is de ventilatie beter en daalt de luchtvochtigheid.

Dus hoe je de schakelaar instelt, moet afhangen van het voedsel dat zich in het compartiment bevindt. Zo is een hogere luchtvochtigheid geschikt voor groenten die over het algemeen snel uitdrogen, zoals asperges, kool of groene groenten. Fruit daarentegen heeft in de meeste gevallen veel minder vocht nodig.

Voedsel bewaren als je koelkast geen schakelaar heeft

Als je koelkast maar één compartiment heeft zonder schakelaar, is de luchtvochtigheid daar in de meeste gevallen automatisch erg hoog. Het is daarom perfect voor groenten die snel uitdrogen, bijvoorbeeld spinazie, snijbiet en sommige slasoorten, en dus heeft fruit en groenten die langer houdbaar zijn zoals koolsoorten, daar niets te zoeken.

Maak in dat geval duidelijk onderscheid tussen de groentelade en de onderste lade van de koelkast. Maar durf ook minder bederfelijke groenten buiten de koelkast te bewaren. Voorbeelden van groenten die rustig buiten de koelkast bewaard kunnen worden, bij een maximale temperatuur van 12 tot 15 graden, zijn onder andere koolrabi, knolselderij, en de meeste koolsoorten.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Het kan verleidelijk zijn om de lade helemaal vol te stoppen met verse groenten, maar je groenten moeten kunnen ademen! Een overvolle lade beperkt de luchtcirculatie, waardoor groenten sneller kunnen bederven. Een beetje ruimte tussen de groenten zorgt ervoor dat de koele lucht overal goed bij kan.
  2. Een vochtige doek op de bodem van je groentelade kan wonderen doen voor de versheid van je groenten. Het houdt de luchtvochtigheid in de lade op peil en voorkomt dat de groenten uitdrogen. Je zult merken dat je sla en kruiden langer knapperig blijven. Vergeet niet de doek regelmatig te vervangen.
  3. Veel moderne koelkasten hebben twee soorten groentelades: één met een hoge luchtvochtigheid en één met een lage luchtvochtigheid. Groenten zoals wortelen, paprika’s en komkommers doen het goed in de lade met een lage luchtvochtigheid, terwijl bladgroenten, zoals spinazie en sla, beter af zijn in de lade met hoge luchtvochtigheid. Controleer of je koelkast dit heeft en gebruik het in je voordeel.
  4. Het lijkt handig om fruit en groenten bij elkaar te bewaren, maar dat is niet zo slim. Sommige fruitsoorten, zoals appels en bananen, stoten ethyleengas uit, wat ervoor kan zorgen dat groenten sneller rijpen en bederven. Houd ze dus gescheiden, het liefst in verschillende lades.
  5. Veel mensen laten hun groenten in de plastic zakken zitten waarin ze ze gekocht hebben, maar dat kan juist slecht zijn voor de versheid. Plastic houdt vocht vast, wat kan leiden tot schimmel en rot. Haal je groenten dus uit de zakken en leg ze los of in herbruikbare, ademende zakken in de lade.
  6. Een rotte appel bederft de rest – en dat geldt ook voor groenten. Controleer minstens één keer per week je groentelade op items die beginnen te bederven. Verwijder deze meteen om te voorkomen dat andere groenten aangestoken worden. Zo blijft de rest langer goed.
  7. Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar we vergeten het vaak: de groentelade regelmatig schoonmaken. Restjes en vocht van groenten kunnen aan de bodem blijven plakken, wat een broedplaats wordt voor bacteriën. Een snelle schoonmaak met een warm sopje houdt alles fris en voorkomt nare geurtjes.
  8. Sommige groenten, vooral bladgroenten, kunnen vocht afgeven terwijl ze in de koelkast liggen. Leg een vel keukenpapier over of onder deze groenten in de lade. Het papier absorbeert het overtollige vocht, waardoor je groenten niet gaan liggen soppen en langer houdbaar blijven.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *