Site Overlay
Zo moet je groentelade in de koelkast gebruiken

Zo moet je de groentelade in de koelkast gebruiken

Zo moet je de groentelade in de koelkast gebruiken. Het groentevak in de koelkast is ideaal voor het bewaren van grote hoeveelheden. Daar is de groentelade echter niet voor ontworpen.

Zo moet je de groentelade in de koelkast gebruiken

Als alle schappen in de koelkast vol zijn, gaat de rest van het voedsel meestal in de groentelade. Iedereen moet zich ervan bewust zijn dat dit gebruik niet correct is. En dat had je kunnen weten vanwege de term groentelade. De lade wordt meestal verkeerd gebruikt, eigenlijk zouden alleen groenten daar moeten worden bewaard.

En waarom zouden zovelen het nu bij het verkeerde eind hebben? Er is namelijk een verschil welke groente of fruit in welk compartiment beter af is.

Groentevak in de koelkast, Welke groenten gaan in welk vak?

Koelkasten zijn elk compleet anders. Sommige hebben twee groentevakken, andere slechts één en weer andere hebben een kleine schakelaar die de ventilatie van het vak regelt. In alle gevallen krijgt je groente en fruit gegarandeerd voldoende vocht. Voedsel blijft langer vers, afhankelijk van hoe vochtig of droog het compartiment is. Daarom moet je bij het bewaren van voedsel rekening houden met het volgende:

Bewaren van groente en fruit als de koelkast een schakelaar heeft

Heb je je ooit afgevraagd waar de schakelaar in je koelkast voor is? Hier is het antwoord, je kunt het gebruiken om de ventilatie van je groentelade te regelen. Zodra je bijvoorbeeld de ventilator helemaal uitzet ontstaat er meer vocht in het compartiment. Omgekeerd is de ventilatie beter en daalt de luchtvochtigheid.

Dus hoe je de schakelaar instelt, moet afhangen van het voedsel dat zich in het compartiment bevindt. Zo is een hogere luchtvochtigheid geschikt voor groenten die over het algemeen snel uitdrogen, zoals asperges, kool of groene groenten. Fruit daarentegen heeft in de meeste gevallen veel minder vocht nodig.

Voedsel bewaren als je koelkast geen schakelaar heeft

Als je koelkast maar één compartiment heeft zonder schakelaar, is de luchtvochtigheid daar in de meeste gevallen automatisch erg hoog. Het is daarom perfect voor groenten die snel uitdrogen, bijvoorbeeld spinazie, snijbiet en sommige slasoorten, en dus heeft fruit en groenten die langer houdbaar zijn zoals koolsoorten, daar niets te zoeken.

Maak in dat geval duidelijk onderscheid tussen de groentelade en de onderste lade van de koelkast. Maar durf ook minder bederfelijke groenten buiten d koelkast te bewaren. Voorbeelden van groenten die rustig buiten de koelkast bewaard kunnen worden, bij een maximale temperatuur van 12 tot 15 graden, zijn onder andere koolrabi, knolselderij, en de meeste koolsoorten.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.