Site Overlay
Groentesoep invriezen

Groentesoep invriezen

Groentesoep invriezen is mogelijk, maar dan hebben we het wel over zelf gemaakte groentesoep. Of je kant-en-klare groentesoep kunt invriezen ligt aan hoe de soep precies gemaakt is. Dat kun je beter op de verpakking kijken of er iets over invriezen staat.

Bij soep die gemaakt is uit een pakje of een blik, daar raden we het invriezen af.

Als je zelf een pan soep maakt, dan maak je snel teveel. Of misschien kook je de soep wel speciaal voor het invriezen, zodat je een keer gemakkelijk eten hebt, en alleen de soep uit de vriezer hoeft te halen.

Invriezen is dan ideaal, en je kunt vlees en gehaktballen natuurlijk gewoon mee invriezen.

We raden bij het invriezen wel aan om de soep in diepvriesbakken te verpakken, en niet in zakken. Hoewel deze misschien sterk genoeg zijn, zijn diepvriesbakken makkelijker afsluitbaar. En dat helpt weer tegen vriesbrand.

Hoe groentesoep invriezen?

Groentesoep invriezen is makkelijk, maar laat de soep wel eerst afkoelen tot op kamertemperatuur. Vries ook nooit reeds ontdooide soep weer in. De soep kan gaan schiften en slecht worden. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Soep
Keuken Internationaal
Trefwoord Groentesoep invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 118 kcal

Ingrediënten

  • 1 Liter Groentesoep

Instructies

  1. De soep laten afkoelen tot op kamertemperatuur.
  2. Verpakken in diepvriesbakken, en luchtdicht afsluiten.

  3. Voorzien van een label met daarop naam en datum.

  4. Volledig laten invriezen.

Mij Hoe ik groentesoep invries?

Groentesoep invriezen is een kunst op zich, maar ik doe het met liefde en precisie. Ik eet het zo graag dat ik altijd zorg dat ik een voorraad heb in de vriezer. Eerst maak ik een grote pan vol, met de lekkerste verse groenten die ik kan vinden. Wortels, prei, selderij, en een handjevol kruiden – het hele huis vult zich met de geur van comfort en warmte. Terwijl de soep op het fornuis staat te pruttelen, denk ik alvast aan de momenten waarop ik deze bevroren porties tevoorschijn kan halen.

Nadat de soep klaar is, laat ik deze goed afkoelen. Dit is een belangrijk deel van het proces, want warme soep direct in de vriezer stoppen kan niet alleen het vriesvak overbelasten, maar ook de smaak en structuur van de soep beïnvloeden. Terwijl de soep afkoelt, verdeel ik alvast porties in handige bakjes. Ik zorg ervoor dat ze goed afgesloten zijn, want ik wil niet dat mijn soep ijskristallen ontwikkelt. De bakjes label ik met de datum en soms met de ingrediënten, zodat ik precies weet wat ik uit de vriezer haal.

Op dagen dat ik weinig tijd heb of gewoon zin heb in iets makkelijks en voedzaams, zijn die porties groentesoep mijn redding. Ik warm ze op en voeg soms een extra handje verse kruiden of een scheutje olijfolie toe, om de smaken weer tot leven te brengen. Iedere keer dat ik een kom van mijn zelfgemaakte soep eet, herinner ik me waarom ik de moeite neem om het in te vriezen. Het is een klein stukje huiselijke warmte dat ik altijd binnen handbereik heb. Zo zorg ik ervoor dat ik altijd kan genieten van mijn favoriete comfortfood, zonder dat ik uren in de keuken hoef te staan.

Groentesoep ontdooien en bereiden

Je kunt de soep op het aanrecht laten ontdooien, zolang de deksel nog op de diepvriesbak zit.

Maar dat hoeft niet, want je kunt de bevroren soep direct uit de vriezer verwarmen of in de magnetron opwarmen. Laat de soep echter niet meer koken.

Hoelang kun je groentesoep bewaren?

Groentesoep kun je drie maanden bewaren in de vriezer.

In de koelkast kan de soep nog 2 tot 3 dagen bewaard worden, mits natuurlijk afgedekt.

Na deze periode bestaat er kans dat de groentesoep zuur wordt.

Groentesoep langer bewaren met behulp van vacumeren.


Groentesoep is geschikt om te vacumeren. Door soep vacuüm te verpakken, kun je de houdbaarheid ervan verlengen en de versheid behouden.

Als je soep vacuüm verpakt en in de koelkast bewaart, is deze over het algemeen tot 3 tot 4 dagen houdbaar. In de vriezer kan vacuümverpakte soep tot 4 tot 6 maanden worden bewaard zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat, mits deze op de juiste manier is verpakt en opgeslagen.

Zorg ervoor dat de groentesoep volledig is afgekoeld voordat je deze vacuüm verpakt en bewaart. Let ook op dat de verpakking goed is afgesloten om vriesbrand te voorkomen.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Veel mensen gebruiken plastic bakjes om soep in te vriezen, maar glas is eigenlijk veel beter. Glas behoudt de smaak van de soep beter en is ook milieuvriendelijker. Zorg ervoor dat je glazen potten kiest die speciaal gemaakt zijn voor invriezen, zodat ze niet barsten.
  2. Wanneer je soep invriest, vergeet niet dat vloeistoffen uitzetten als ze bevriezen. Vul je bakjes of potten niet helemaal tot de rand; laat minstens een centimeter ruimte over. Dit voorkomt dat de bakken barsten of dat er soep morst in je vriezer.
  3. In plaats van een grote hoeveelheid soep in een bak in te vriezen, verdeel het in kleinere porties. Zo kun je precies de hoeveelheid ontdooien die je nodig hebt, zonder dat je de hele batch opnieuw moet opwarmen. Dit is niet alleen handiger, maar helpt ook om voedselverspilling te verminderen.
  4. Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar het is cruciaal om elk bakje te labelen met de inhoud en de datum van invriezen. Dit voorkomt dat je maanden later een mysterieus bakje soep uit de vriezer trekt waarvan je de oorsprong niet meer weet. Een eenvoudige marker en plakband volstaan.
  5. Voordat je soep in de vriezer stopt, moet je ervoor zorgen dat deze volledig is afgekoeld. Zet de pan in een gootsteen gevuld met koud water of gebruik ijsklontjes om het proces te versnellen. Dit voorkomt dat de temperatuur in je vriezer stijgt, wat andere bevroren etenswaren kan beïnvloeden.
  6. Als je zelfgemaakte groentesoep kruiden of specerijen bevat, overweeg dan om deze apart in te vriezen in een ijsblokjesvorm. Voeg deze kruidenblokjes toe aan de soep wanneer je hem opwarmt. Dit zorgt ervoor dat de smaken fris en krachtig blijven, zelfs na het invriezen.
  7. Haal de soep de avond voordat je deze wilt eten uit de vriezer en laat deze langzaam ontdooien in de koelkast. Dit helpt om de textuur en smaak beter te behouden dan wanneer je de soep snel ontdooit in de magnetron. Geduld is hier echt een schone zaak.
  8. Als je soep verse groenten bevat die snel zacht worden, zoals spinazie of courgette, overweeg dan om deze apart in te vriezen en pas toe te voegen wanneer je de soep opwarmt. Zo blijven de groenten knapperig en vers, en krijgt je soep een heerlijke textuur.

Veelgestelde vragen

Kun je groentesoep invriezen?
Ja, soep kan worden ingevroren om het langer te bewaren voor toekomstig gebruik.

Hoelang kun je groentesoep invriezen?
Over het algemeen kun je soep tot 3 maanden invriezen zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat.

Welke soorten verpakkingen zijn het beste voor het invriezen van groentesoep?
Luchtdichte bakken of diepvrieszakken zijn ideaal voor het invriezen van soep. Zorg ervoor dat de verpakking geschikt zijn voor gebruik in de vriezer om bevriezingsbrand te voorkomen.

Moet je de groentesoep laten afkoelen voordat je hem invriest?
Ja, het is raadzaam om de soep volledig af te laten koelen voordat je hem invriest. Dit helpt condensatie en ijskristallen te minimaliseren, wat de kwaliteit van de soep ten goede komt.

Hoe moet je groentesoep ontdooien?
Het beste is om de soep langzaam te laten ontdooien in de koelkast. Dit kan enkele uren tot een nacht duren, afhankelijk van de grootte van de portie.

Kun je groentesoep direct vanuit de vriezer opwarmen?
Hoewel het mogelijk is om soep direct vanuit de vriezer op te warmen, is het beter om het langzaam te laten ontdooien en vervolgens op te warmen op het fornuis of in de magnetron.

Kun je groentesoep opnieuw invriezen nadat het ontdooid is?
Het wordt over het algemeen afgeraden om soep opnieuw in te vriezen nadat het volledig ontdooid is, omdat dit de kwaliteit van de soep kan aantasten en het risico op voedselbederf kan vergroten. Het is het beste om alleen de hoeveelheid te ontdooien die je van plan bent te gebruiken.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept