Site Overlay
Ham invriezen

Ham invriezen

Ham invriezen is natuurlijk mogelijk, zowel de vleeswaren als een hele rauwe ham of gebakken ham. Ook gekookte ham kan ingevroren worden.

Natuurlijk moeten we er dan wel bij vermelden dat het verder niet veel uitmaakt om wat voor een soort ham het gaat. Want er zijn veel verschillende soorten.

Ook de vorm van invriezen is niet van belang,. Je kunt plakjes, blokjes, schijven, of een hele ham invriezen. Bij dit laatste moet je er wel op toezien dat de ham volledig invriest, en dit duurt langer dan bij plakjes of blokjes.

Hoe ham invriezen?

Bij een hele ham moet je de ham vooral goed inpakken voordat je deze kunt invriezen. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Vlees
Keuken Internationaal
Trefwoord Ham invriezen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Vriestijd 1 dag 12 uur
Totale tijd 1 dag 12 uur 15 minuten
Porties 1 Ham
calorieën 145 kcal

Ingrediënten

  • 500 gram Ham

Instructies

  1. De ham eventueel verdelen in blokjes of plakken.
  2. Blokjes of plakken in diepvriesbakken of diepvrieszakken doen. Een hele ham kun je of in een grote diepvriesbak doen, of verpakken in vershoudfolie en daarna in een grote diepvrieszak.

  3. Vergeet het label niet met naam en datum

  4. Minimaal 24 uur invriezen, bij een grote ham kan langer nodig zijn.

Ham ontdooien en bereiden

Blokjes ham hoef je niet eerst te ontdooien als je deze bijvoorbeeld wilt toevoegen aan macaroni of een ander gerecht dat verwarmd moet worden.

Plakjes ham of een hele ham, kun je het beste langzaam ontdooien in de koelkast.

Een hele ham kun je pas bakken als de hele ham ontdooid is.

Hoelang kun je ham bewaren?

Ham kun je doorgaans drie maanden in de vriezer bewaren. Hier maakt het niet uit of het blokjes zijn, pakken, of een hele ham.

Ook gebakken ham kan nog drie maanden in de vriezer bewaard worden.

Ham als vleeswaren, kun je doorgaans 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaren. Maar dan moet het wel verpakt zijn in een afgesloten verpakking.

Blokjes en een hele ham kun je ongeveer 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren.

Let wel goed op, want deze vleessoort staat er bekend om dat het snel kan bederven. Ziet het vlees er wat groenig uit, dan niet eten.

Ook als het vreemd begint te ruiken moet je het risico niet nemen.

Ham langer bewaren met behulp van vacumeren.

Ja, ham is geschikt om te vacumeren. Door het vacuüm te verpakken, blijft het langer vers en wordt vriesbrand voorkomen. In de koelkast blijft vacuümverpakte ham doorgaans tot 1 tot 2 weken houdbaar. In de vriezer kan vacuümverpakte ham tot 1 jaar worden bewaard zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat, mits deze op de juiste manier is verpakt en opgeslagen. Zorg ervoor dat de ham volledig is afgekoeld voordat je hem vacumeert en bewaart, en dat hij goed is verpakt om luchtdicht te zijn.

Kun je ham bevroren gebruiken in gerechten?

Ja, je kunt bevroren ham gebruiken in gerechten. Het is belangrijk om de ham langzaam te laten ontdooien in de koelkast voordat je hem gebruikt om de textuur en smaak te behouden. Als je haast hebt, kun je de ham ook ontdooien in de magnetron op een laag vermogen.

Zodra het ontdooid is, kun je hem gebruiken in verschillende gerechten, zoals omeletten, pasta’s, salades, soepen, sandwiches en meer. Het is belangrijk om het volledig te verwarmen voordat je hem consumeert, vooral als het om een vleesproduct gaat, om mogelijke bacteriën te doden en de voedselveiligheid te waarborgen.

Veelgestelde vragen

Kan ik ham invriezen?
Ja, het kan worden ingevroren om de houdbaarheid te verlengen.

Hoe moet ik ham invriezen?
Verpak het luchtdicht in plasticfolie, aluminiumfolie of diepvrieszakken om bevriezing te voorkomen. Zorg ervoor dat de verpakking goed afgesloten is om uitdroging en vriesbrand te voorkomen.

Hoelang kan ik ham in de vriezer bewaren?
Over het algemeen kun je het tot 1 tot 2 maanden in de vriezer bewaren zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Na deze periode kan de smaak en textuur van de ham achteruitgaan.

Moet ik ham ontdooien voordat ik het gebruik?
Het is aan te raden om bevroren vlees en vleeswaren langzaam te laten ontdooien in de koelkast om de beste kwaliteit te behouden. Dit kan enkele uren tot een dag duren, afhankelijk van de grootte van de ham.

Kan ik bevroren ham direct gebruiken in gerechten?
Ja, je kunt bevroren ham direct toevoegen aan gerechten zoals soepen, stoofschotels of ovenschotels zonder deze eerst te ontdooien. Zorg ervoor dat de ham grondig wordt verwarmd voordat je hem consumeert.

Kan ik ingevroren ham opnieuw invriezen?
Het wordt afgeraden om ingevroren vleeswaren en vlees opnieuw in te vriezen nadat het eenmaal ontdooid is. Dit kan de kwaliteit van de ham negatief beïnvloeden en de kans op bederf vergroten.

Hoe kan ik ingevroren ham het beste gebruiken?
Het kan worden gebruikt in diverse gerechten, zoals omeletten, pasta’s, salades, sandwiches, en meer. Het is veelzijdig en voegt smaak toe aan verschillende maaltijden. Zorg ervoor dat de ham volledig verwarmd is voordat je hem serveert om mogelijke bacteriën te doden.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier voorstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept