Site Overlay
Haring Invriezen

Haring invriezen

Haring invriezen? Ja hoor, dat is heel goed mogelijk. Zo kun je langer genieten van de echte Hollandse nieuwe, en dus ook in de winter van redelijk verse haring genieten.

We spreken altijd over verse haring, in veel gevallen is de verse haring in feite haring die al eens is ingevroren. En dat niet alleen maar om haring langer houdbaar te maken, maar omdat de wet dat vereist.

Invriezen kan echter zowel bij verse haring als bij reeds eerder ingevroren haring.

Hoe haring invriezen?

Haring invriezen kan dus, maar de smaak is wel minder dan bij de verse haring die je op de markt koopt. Dit smaakverschil is minder zolang de haring vers is bij het invriezen.

Vraag dus duidelijk bij de visboer of er inderdaad sprake van vers gevangen haring, of sprake van reeds eerder ingevroren vis.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Vis
Keuken Internationaal
Trefwoord haring invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 45 kcal

Ingrediënten

 • 4 Haringen

Instructies

 1. Vraag dus om verse vis, en maak deze grondig schoon.

 2. Verpak de vis per portie in een luchtdichte diepvrieszak.

 3. Voorzie de zakken van de naam haring en de datum van invriezen.

 4. Leg de zakken in de vriezer.

Mij Hoe ik haring invries?

Haring invriezen, dat doe ik regelmatig, vooral omdat ik een grote liefhebber ben van deze zilte lekkernij. Het begint allemaal met het zorgvuldig uitzoeken van de beste haringen. Ik ga meestal naar de visboer die bekend staat om zijn verse vangst. De haring moet er glanzend uitzien en een stevige textuur hebben, dat is een teken van goede kwaliteit.

Eenmaal thuis, begin ik met het schoonmaken van de haringen. Ik verwijder de koppen en graten, hoewel sommige mensen de haring graag in zijn geheel invriezen. Ik verkies de filets, omdat ze zo makkelijker te bereiden zijn wanneer ik ze uit de vriezer haal. Na het schoonmaken dep ik de filets droog met keukenpapier. Dit is belangrijk, want te veel vocht kan de textuur en smaak van de haring beïnvloeden bij het invriezen.

De volgende stap is het verpakken van de haringfilets. Ik gebruik luchtdichte zakken of vacuümverpakkingen om de haring zo vers mogelijk te houden. Soms leg ik er een paar in een enkele laag, zodat ze niet aan elkaar vastvriezen. Zo kan ik precies de hoeveelheid nemen die ik nodig heb zonder de hele voorraad te hoeven ontdooien. Vervolgens label ik de zakken met de datum, zodat ik weet hoelang ze al in de vriezer liggen. Hoewel haring technisch gezien tot zes maanden in de vriezer kan blijven, probeer ik ze binnen drie maanden op te eten voor de beste smaak.

Als ik de haring wil eten, haal ik de benodigde portie de avond van tevoren uit de vriezer en laat ik deze in de koelkast ontdooien. Dit zorgt voor een langzame en gelijkmatige ontdooiing, wat de textuur ten goede komt. Soms, als ik ongeduldig ben, leg ik de filets in een kom met koud water om het proces te versnellen. Maar meestal heb ik het geduld om te wachten, want ik wil dat mijn haring net zo lekker is als de dag dat ik hem invroor. Zo geniet ik altijd van een heerlijke, zilte hap, zelfs als het haringseizoen al lang voorbij is.

Haring ontdooien en bereiden

Ontdooien is simpel. Leg de diepvrieszak op een bord en plaats dit in de koelkast. Na ongeveer 2 uur kun je de haring eten.

Hoelang kun je haring bewaren?

Haring is in de diepvriezer tot wel zes maanden houdbaar, en dat is dus langer dan veel andere levensmiddelen. Maar er is wel een maar bij. Vette haring is korter houdbaar, tot ongeveer drie maanden. Magere haring dus tot zes maanden.

Hollandse nieuwe is twee dagen houdbaar in de koelkast. Ontdooide haring moet eigenlijk zo snel mogelijk worden gegeten, dus zeg maar dezelfde dag.

Haring langer bewaren met behulp van vacumeren.

Om haring langer te bewaren met behulp van vacuümverpakking, volg je deze stappen:

 1. Spoel de haring grondig af onder koud stromend water om eventuele resten te verwijderen.
 2. Dep de vis voorzichtig droog met een schone keukendoek of keukenpapier.
 3. Verdeel de vis in gelijke porties en plaats ze in geschikte vacuümzakken. Zorg ervoor dat de haring gelijkmatig wordt verdeeld over de verpakking en dat er niet te veel ruimte overblijft om luchtinsluiting te minimaliseren.
 4. Sluit de vacuümzakken volgens de instructies van het vacumeerapparaat.
 5. Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zakken verwijderen.
 6. Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zakken goed af.
 7. Bewaar de vacuümverpakte haring in de koelkast voor een nog langere houdbaarheid.

Door het vacuüm verpakken van de haring wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor de kans op bederf wordt verminderd en de haring langer vers blijft. Let op dat de smaak en textuur van de haring behouden blijven na vacumeren. Verbruik de haring binnen een redelijke tijd na vacumeren voor de beste kwaliteit.

Mij Mijn advies en tips?

Je kunt het beste je haring in kleine porties invriezen. Dit maakt het makkelijker om precies de hoeveelheid te ontdooien die je nodig hebt. Bovendien blijft de kwaliteit beter behouden als je niet telkens de hele voorraad hoeft te ontdooien en opnieuw in te vriezen.

Een vacuümmachine is een geweldige investering voor het invriezen van haring. Door de lucht uit de verpakking te halen, voorkom je vriesbrand en blijft de haring langer vers. Als je geen vacuümmachine hebt, kun je de haring strak in plasticfolie wikkelen en daarna in een luchtdichte zak doen.

Een truc die weinig mensen kennen: je kunt haring ook invriezen in olie. Doe de haring in een afsluitbaar bakje, bedek het met olie en vries het in. De olie beschermt de haring tegen uitdroging en vriesbrand. Bovendien krijg je een heerlijk smeuïg resultaat als je de haring ontdooit.

Ontdooi haring altijd langzaam in de koelkast. Dit duurt misschien wat langer, maar het behoudt de structuur en smaak van de haring beter. Leg de haring ‘s avonds in de koelkast, dan is het de volgende dag perfect ontdooid en klaar voor gebruik.

Voeg een beetje citroensap toe aan de haring voordat je het invriest. Het zuur van de citroen helpt om de smaak van de haring beter te behouden en voorkomt dat de vis een te “vissige” geur krijgt na het ontdooien.

Kruiden en specerijen kunnen de smaak van de haring versterken tijdens het invriezen. Voeg bijvoorbeeld dille, peterselie of een beetje peper toe voordat je de haring invriest. Zo heeft de haring een heerlijke smaak wanneer je het ontdooit, zonder extra voorbereiding.

Het lijkt vanzelfsprekend, maar veel mensen vergeten het: label altijd je haring met de datum van invriezen. Haring blijft ongeveer drie maanden goed in de vriezer. Door te labelen weet je precies hoelang je haring al bevroren is en voorkom je dat je oude vis eet.

Door de haring licht te zouten voordat je het invriest, blijft de structuur steviger en de smaak intenser. Het zout werkt als een natuurlijk conserveringsmiddel en helpt om de textuur van de vis te behouden. Wees echter niet te royaal met het zout, een beetje gaat al een lange weg.

Kun je haring bevroren gebruiken in gerechten?


Ja, je kunt bevroren haring gebruiken in gerechten. Bevroren haring is vaak al schoongemaakt en ingevroren om versheid te behouden. Je kunt bevroren haring ontdooien in de koelkast voordat je het gebruikt, of je kunt het direct gebruiken in gerechten waarbij het ontdooien tijdens het koken plaatsvindt, zoals in soepen, stoofschotels of pasta’s. Houd er rekening mee dat bevroren haring mogelijk iets zachter van textuur is dan verse haring, maar het zal nog steeds een heerlijke smaak en voedingswaarde toevoegen aan je gerechten.

Veelgestelde vragen

Kan ik verse haring invriezen?
Ja, je kunt verse haring invriezen om het langer te bewaren.

Moet ik de haring schoonmaken voordat ik het invries?
Het is aan te raden om de haring schoon te maken en te fileren voordat je het invriest. Dit vergemakkelijkt het ontdooiproces en maakt het gemakkelijker om later te gebruiken in recepten.

Hoe moet ik de haring verpakken voordat ik het invries?
Wikkel de haring stevig in plasticfolie of stop het in luchtdichte diepvrieszakjes om bevriezing te voorkomen.

Hoelang kan ik haring in de vriezer bewaren?
Over het algemeen kun je haring tot 3 maanden in de vriezer bewaren zonder dat de kwaliteit achteruitgaat.

Hoe ontdooi ik bevroren haring?
Het beste is om bevroren haring langzaam te ontdooien in de koelkast gedurende enkele uren of ‘s nachts. Hierdoor blijft de textuur behouden.

Kan ik bevroren haring direct in gerechten gebruiken?
Ja, je kunt bevroren haring rechtstreeks in gerechten gebruiken waarbij het ontdooien tijdens het koken plaatsvindt, zoals in soepen, stoofschotels of pasta’s.

Kan ik haring na het ontdooien opnieuw invriezen?
Het wordt niet aanbevolen om haring opnieuw in te vriezen nadat het eenmaal ontdooid is geweest, omdat dit de kwaliteit van de vis kan verminderen en de kans op bacteriële groei kan vergroten. Het is het beste om alleen de hoeveelheid haring te ontdooien die je van plan bent te gebruiken.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier voorstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept