Site Overlay
Haring Invriezen

Haring invriezen

Haring invriezen? Ja hoor, dat is heel goed mogelijk. Zo kun je langer genieten van de echte Hollandse nieuwe, en dus ook in de winter van redelijk verse haring genieten.

We spreken altijd over verse haring, in veel gevallen is de verse haring in feite haring die al eens is ingevroren. En dat niet alleen maar om haring langer houdbaar te maken, maar omdat de wet dat vereist.

Invriezen kan echter zowel bij verse haring als bij reeds eerder ingevroren haring.

Hoe haring invriezen?

Haring invriezen kan dus, maar de smaak is wel minder dan bij de verse haring die je op de markt koopt. Dit smaakverschil is minder zolang de haring maar vers is bij het invriezen.

Vraag dus duidelijk bij de visboer of er inderdaad sprake van vers gevangen haring, of sprake van reeds eerder ingevroren vis.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Vis
Keuken Internationaal
Trefwoord haring invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 45 kcal

Ingrediënten

 • 4 Haringen

Instructies

 1. Vraag dus om verse vis, en maak deze grondig schoon.

 2. Verpak de vis per portie in een luchtdichte diepvrieszak.

 3. Voorzie de zakken van de naam haring en de datum van invriezen.

 4. Leg de zakken in de vriezer.

Haring ontdooien en bereiden

Ontdooien is simpel. Leg de diepvrieszak op een bord en plaats dit in de koelkast, Na ongeveer 2 uur kun je de haring eten.

Hoe lang kun je haring bewaren?

Haring is in de diepvriezer tot wel zes maanden houdbaar, en dat is dus langer dan veel andere levensmiddelen. Maar er is wel een maar bij. Vette haring is korter houdbaar, tot ongeveer drie maanden. Magere haring dus tot zes maanden.

Hollandse nieuwe is twee dagen houdbaar in de kolekast. Ontdooide haring moet eigenlijk zo snel mogelijk worden gegeten, dus zeg maar dezelfde dag.

Haring langer bewaren met behulp van vacumeren.

Om haring langer te bewaren met behulp van vacuümverpakking, volg je deze stappen:

 1. Spoel de haring grondig af onder koud stromend water om eventuele resten te verwijderen.
 2. Dep de vis voorzichtig droog met een schone keukendoek of keukenpapier.
 3. Verdeel de vis in gelijke porties en plaats ze in geschikte vacuümzakken of -bakken. Zorg ervoor dat de haring gelijkmatig wordt verdeeld over de verpakking en dat er niet te veel ruimte overblijft om luchtinsluiting te minimaliseren.
 4. Sluit de vacuümzakken of -bakken volgens de instructies van het vacumeerapparaat.
 5. Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zakken of bakken verwijderen.
 6. Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zakken of bakken goed af.
 7. Bewaar de vacuümverpakte haring in de koelkast voor een nog langere houdbaarheid.

Door het vacuüm verpakken van de haring wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor de kans op bederf wordt verminderd en de haring langer vers blijft. Let op dat de smaak en textuur van de haring behouden blijven na vacumeren. Verbruik de haring binnen een redelijke tijd na vacumeren voor de beste kwaliteit.

Kun je haring bevroren gebruiken in gerechten?


Ja, je kunt bevroren haring gebruiken in gerechten. Bevroren haring is vaak al schoongemaakt en ingevroren om versheid te behouden. Je kunt bevroren haring ontdooien in de koelkast voordat je het gebruikt, of je kunt het direct gebruiken in gerechten waarbij het ontdooien tijdens het koken plaatsvindt, zoals in soepen, stoofschotels of pasta’s. Houd er rekening mee dat bevroren haring mogelijk iets zachter van textuur is dan verse haring, maar het zal nog steeds een heerlijke smaak en voedingswaarde toevoegen aan je gerechten.

Veelgestelde vragen

Kan ik verse haring invriezen?
Ja, je kunt verse haring invriezen om het langer te bewaren.

Moet ik de haring schoonmaken voordat ik het invries?
Het is aan te raden om de haring schoon te maken en te fileren voordat je het invriest. Dit vergemakkelijkt het ontdooiproces en maakt het gemakkelijker om later te gebruiken in recepten.

Hoe moet ik de haring verpakken voordat ik het invries?
Wikkel de haring stevig in plasticfolie of stop het in luchtdichte diepvrieszakjes om bevriezing te voorkomen.

Hoe lang kan ik haring in de vriezer bewaren?
Over het algemeen kun je haring tot 3 maanden in de vriezer bewaren zonder dat de kwaliteit achteruitgaat.

Hoe ontdooi ik bevroren haring?
Het beste is om bevroren haring langzaam te ontdooien in de koelkast gedurende enkele uren of ‘s nachts. Hierdoor blijft de textuur behouden.

Kan ik bevroren haring direct in gerechten gebruiken?
Ja, je kunt bevroren haring rechtstreeks in gerechten gebruiken waarbij het ontdooien tijdens het koken plaatsvindt, zoals in soepen, stoofschotels of pasta’s.

Kan ik haring na het ontdooien opnieuw invriezen?
Het wordt niet aanbevolen om haring opnieuw in te vriezen nadat het eenmaal ontdooid is geweest, omdat dit de kwaliteit van de vis kan verminderen en de kans op bacteriële groei kan vergroten. Het is het beste om alleen de hoeveelheid haring te ontdooien die je van plan bent te gebruiken.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.