Site Overlay
Rozemarijn invriezen

Rozemarijn invriezen

Rozemarijn invriezen, misschien een kruid waarvan je het niet zou verwachten, maar het is een prima bewaarmethode voor de langere termijn.

Daarbij moet je wel het blad van de houterige steel afhalen, en het hout vriezen we niet ook in.

Je kunt verder zelf bepalen of je het blad wilt fijn hakken, grof wilt snijden of in het geheel wilt invriezen.

We moeten er wel bij zeggen dat het drogen van dit kruid eigenlijk beter is, want door het invriezen verlies je wel ietwat aan smaak.

Hoe Rozemarijn invriezen?

Rozemarijn invriezen kun je door eerst de blaadjes te snijden of fijn te hakken. Daardoor blijft de smaak beter bewaard in de vriezer en kan de smaak na het ontdooien beter in het gerecht komen dat je wilt maken.Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Gang Kruiden
Keuken Internationaal
Trefwoord Rozemarijn invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 1 Portie
calorieën 374 kcal

Ingrediënten

  • 100 Gram Rozemarijn

Instructies

  1. Haal de blaadjes van de steel, en was de blaadjes.
  2. Met keukenpapier afdeppen en vervolgens fijn hakken of snijden

  3. Daarna gewoon in zakjes invriezen, maar dan wel per portie. Want ontdooide rozemarijn kun je niet nogmaals invriezen.

  4. De zakjes voorzien van label met naam en datum, en minimaal 24 uur invriezen.

Rozemarijn ontdooien en bereiden

Omdat we de smaak zoveel mogelijk goed in het kruid willen houden, laten we het langzaam ontdooien in de koelkast.

Zodra het ontdooit is direct gebruiken in het gerecht dat je wilt bereiden. Laat dus de ontdooide rozemarijn niet te lang liggen.

Hoe lang kun je Rozemarijn bewaren?

Rozemarijn is wat langer houdbaar dan andere kruiden, want de stelen en bladeren zijn wat stugger.

Zit het blad nog aan de steel, dan kun je dit kruid 4 dagen in de koelkast bewaren. Zonder steel kunnen de blaadjes maximaal 3 dagen bewaard worden.

In de vriezer kan rozemarijn 8 tot 10 maanden bewaard worden.

Rozemarijn langer bewaren met behulp van vacumeren.

Het vacumeren van rozemarijn kan helpen om de versheid en aroma’s langer te behouden. Je kunt de rozemarijnblaadjes van de takjes ritsen en ze vervolgens in een luchtdichte zak of vacuümzak plaatsen voordat je ze vacumeert. Op deze manier blijft de rozemarijn langer goed en behoudt het zijn smaak en aroma’s.

Kun je rozemarijn bevroren gebruiken in gerechten?


Ja, je kunt bevroren rozemarijn gebruiken in gerechten. Het invriezen is een handige manier om de smaak en aroma ervan te behouden, vooral als je een overvloed aan verse rozemarijn hebt.

Om dit kruid in te vriezen, kun je de blaadjes van de takjes ritsen en ze in een luchtdichte diepvrieszak of bakje doen. Bevroren rozemarijn kan vervolgens direct worden gebruikt in gerechten zonder dat het eerst hoeft te worden ontdooid.

Je kunt het toevoegen aan stoofschotels, soepen, sauzen, marinades, en meer. De smaak en aroma van rozemarijn zullen nog steeds goed worden behouden, waardoor je gerechten worden verrijkt met deze heerlijke kruiden.

Veelgestelde vragen

Kan ik rozemarijn invriezen?
Ja, dit kruid kan worden ingevroren om de versheid ervan te behouden voor langdurig gebruik.

Hoe moet ik rozemarijn invriezen?
Pluk de rozemarijnblaadjes van de takjes en doe ze in een luchtdichte diepvrieszak of bakje voordat je ze in de vriezer plaatst.

Moet ik de rozemarijn eerst wassen voordat ik het invries?
Ja, het is een goed idee om de rozemarijnblaadjes eerst voorzichtig te wassen en ze grondig te laten drogen voordat je ze invriest.

Hoe lang blijft ingevroren rozemarijn goed?
Ingevroren rozemarijn kan tot 6 maanden tot een jaar worden bewaard in de vriezer zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat.

Moet ik bevroren rozemarijn ontdooien voordat ik het gebruik in gerechten?
Nee, bevroren rozemarijnblaadjes kunnen direct worden gebruikt in gerechten zonder dat het eerst hoeft te worden ontdooid.

Kan ik bevroren rozemarijn gebruiken in warme gerechten?
Ja, het kan worden toegevoegd aan warme gerechten zoals stoofschotels, soepen en sauzen tijdens het kookproces.

Kan ik bevroren rozemarijn gebruiken als garnering?
Hoewel het nog steeds zijn smaak behoudt, kan de textuur wat zachter zijn na het invriezen, waardoor het minder geschikt is als garnering. Het wordt echter nog steeds aanbevolen voor het op smaak brengen van gerechten.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.