Site Overlay
Rozemarijn invriezen

Rozemarijn invriezen

Rozemarijn invriezen, misschien een kruid waarvan je het niet zou verwachten, maar het is een prima bewaarmethode voor de langere termijn.

Daarbij moet je wel het blad van de houterige steel afhalen, en het hout vriezen we niet ook in.

Je kunt verder zelf bepalen of je het blad wilt fijn hakken, grof wilt snijden of in het geheel wilt invriezen.

We moeten er wel bij zeggen dat het drogen van dit kruid eigenlijk beter is, want door het invriezen verlies je wel ietwat aan smaak.

Hoe Rozemarijn invriezen?

Rozemarijn invriezen kun je door eerst de blaadjes te snijden of fijn te hakken. Daardoor blijft de smaak beter bewaard in de vriezer en kan de smaak na het ontdooien beter in het gerecht komen dat je wilt maken. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Kruiden
Keuken Internationaal
Trefwoord Rozemarijn invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 1 Portie
calorieën 374 kcal

Ingrediënten

  • 100 Gram Rozemarijn

Instructies

  1. Haal de blaadjes van de steel, en was de blaadjes.
  2. Met keukenpapier afdeppen en vervolgens fijn hakken of snijden

  3. Daarna gewoon in zakjes invriezen, maar dan wel per portie. Want ontdooide rozemarijn kun je niet nogmaals invriezen.

  4. De zakjes voorzien van label met naam en datum, en minimaal 24 uur invriezen.

Mij Hoe ik rozemarijn invries?

Rozemarijn invriezen is een fantastische manier om de smaak en geur van deze heerlijke kruid te behouden. Ik gebruik rozemarijn in veel van mijn gerechten, van geroosterde aardappelen tot stoofschotels, en ik wil altijd een voorraadje bij de hand hebben. Daarom ben ik begonnen met het invriezen van rozemarijn, zodat ik altijd verse kruiden heb, zelfs buiten het seizoen.

Wanneer ik rozemarijn invries, zorg ik ervoor dat de takjes goed schoon en droog zijn. Ik spoel ze af onder koud water en dep ze voorzichtig droog met een schone doek. Vervolgens verdeel ik de takjes in kleine porties, afhankelijk van hoe ik ze later wil gebruiken. Meestal leg ik ze in een enkele laag op een bakplaat en vries ze zo in, zodat ze niet aan elkaar plakken. Zodra ze bevroren zijn, doe ik ze in luchtdichte zakjes of bakjes. Op deze manier blijven de takjes individueel bevroren en kan ik er gemakkelijk een paar uithalen wanneer ik ze nodig heb.

Het fijne aan ingevroren rozemarijn is dat de smaak en geur bijna volledig behouden blijven. Het is niet precies hetzelfde als verse rozemarijn, maar het komt erg dichtbij. Bovendien is het ontzettend handig om altijd een voorraadje in de vriezer te hebben. Of ik nu een snelle pasta wil maken of een uitgebreide zondagse maaltijd, mijn ingevroren rozemarijn staat altijd klaar om mijn gerechten naar een hoger niveau te tillen.

Rozemarijn ontdooien en bereiden

Omdat we de smaak zoveel mogelijk goed in het kruid willen houden, laten we het langzaam ontdooien in de koelkast.

Zodra het ontdooid is direct gebruiken in het gerecht dat je wilt bereiden. Laat dus de ontdooide rozemarijn niet te lang liggen.

Hoelang kun je Rozemarijn bewaren?

Rozemarijn is wat langer houdbaar dan andere kruiden, want de stelen en bladeren zijn wat stugger.

Zit het blad nog aan de steel, dan kun je dit kruid 4 dagen in de koelkast bewaren. Zonder steel kunnen de blaadjes maximaal 3 dagen bewaard worden.

In de vriezer kan rozemarijn 8 tot 10 maanden bewaard worden.

Rozemarijn langer bewaren met behulp van vacumeren.

Het vacumeren van rozemarijn kan helpen om de versheid en aroma’s langer te behouden. Je kunt de rozemarijnblaadjes van de takjes ritsen en ze vervolgens in een luchtdichte zak of vacuümzak plaatsen voordat je ze vacumeert. Op deze manier blijft de rozemarijn langer goed en behoudt het zijn smaak en aroma’s.

Mij Mijn advies en tips?

Veel mensen weten niet dat je rozemarijn kort kunt blancheren voordat je het invriest. Blancheer de takjes 30 seconden in kokend water en dompel ze dan direct in ijswater. Dit helpt om de kleur en smaak beter te behouden tijdens het invriezen.

Een handige manier om rozemarijn in te vriezen is in ijsblokjesvormen. Hak de rozemarijn fijn, doe het in de vormen en vul ze met olijfolie of water. Zo heb je altijd kant-en-klare porties voor je gerechten.

Als je een vacuümmachine hebt, gebruik deze dan! Door rozemarijn vacuüm te verpakken voordat je het invriest, voorkom je vriesbrand en blijft de smaak langer behouden. Dit is vooral handig als je grote hoeveelheden wilt bewaren.

In plaats van de blaadjes los te halen, kun je hele takjes invriezen. Dit maakt het makkelijker om de rozemarijn later te gebruiken; je kunt simpelweg een takje uit de vriezer pakken en de blaadjes eraf ritsen wanneer je ze nodig hebt.

Zorg ervoor dat je vriezer echt koud genoeg is, bij voorkeur -18 °C of kouder. Hoe kouder de vriezer, hoe beter de rozemarijn zijn smaak en textuur behoudt. Dit geldt trouwens voor alle kruiden!

Dit klinkt misschien simpel, maar het labelen en dateren van je ingevroren rozemarijn is essentieel. Zo weet je precies hoelang het al in de vriezer ligt en voorkom je dat je oude kruiden gebruikt die hun smaak hebben verloren.

Verdeel je rozemarijn in kleine porties voordat je het invriest. Zo hoef je niet telkens een grote hoeveelheid te ontdooien als je maar een beetje nodig hebt. Dit is niet alleen praktisch, maar helpt ook om verspilling te voorkomen.

Haal de rozemarijn direct uit de vriezer en gebruik het in je warme gerechten. Door de bevroren blaadjes meteen te gebruiken, behouden ze beter hun smaak en structuur. Dit is ideaal voor soepen, stoofschotels en sauzen.

Kun je rozemarijn bevroren gebruiken in gerechten?


Ja, je kunt bevroren rozemarijn gebruiken in gerechten. Het invriezen is een handige manier om de smaak en aroma ervan te behouden, vooral als je een overvloed aan verse rozemarijn hebt.

Om dit kruid in te vriezen, kun je de blaadjes van de takjes ritsen en ze in een luchtdichte diepvrieszak of bakje doen. Bevroren rozemarijn kan vervolgens direct worden gebruikt in gerechten zonder dat het eerst hoeft te worden ontdooid.

Je kunt het toevoegen aan stoofschotels, soepen, sauzen, marinades, en meer. De smaak en aroma van rozemarijn zullen nog steeds goed worden behouden, waardoor je gerechten worden verrijkt met deze heerlijke kruiden.

Veelgestelde vragen

Kan ik rozemarijn invriezen?
Ja, dit kruid kan worden ingevroren om de versheid ervan te behouden voor langdurig gebruik.

Hoe moet ik rozemarijn invriezen?
Pluk de rozemarijnblaadjes van de takjes en doe ze in een luchtdichte diepvrieszak of bakje voordat je ze in de vriezer plaatst.

Moet ik de rozemarijn eerst wassen voordat ik het invries?
Ja, het is een goed idee om de rozemarijnblaadjes eerst voorzichtig te wassen en ze grondig te laten drogen voordat je ze invriest.

Hoelang blijft ingevroren rozemarijn goed?
Ingevroren rozemarijn kan tot 6 maanden tot een jaar worden bewaard in de vriezer zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat.

Moet ik bevroren rozemarijn ontdooien voordat ik het gebruik in gerechten?
Nee, bevroren rozemarijnblaadjes kunnen direct worden gebruikt in gerechten zonder dat het eerst hoeft te worden ontdooid.

Kan ik bevroren rozemarijn gebruiken in warme gerechten?
Ja, het kan worden toegevoegd aan warme gerechten zoals stoofschotels, soepen en sauzen tijdens het kookproces.

Kan ik bevroren rozemarijn gebruiken als garnering?
Hoewel het nog steeds zijn smaak behoudt, kan de textuur wat zachter zijn na het invriezen, waardoor het minder geschikt is als garnering. Het wordt echter nog steeds aanbevolen voor het op smaak brengen van gerechten.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept