Site Overlay
IJskoffie Invriezen

IJskoffie invriezen

IJskoffie invriezen is misschien iets waarvan je niet verwacht had dat je het kunt invriezen, maar ijskoffie kun je inderdaad gewoon invriezen.

Het rare is eigenlijk de naam, want er zit meestal helemaal geen ijs in de ijskoffie. En als er wel ijs inzit zijn dat of ijsblokjes, of een witte roomijs. Zeg maar vanille-ijs zonder vanille.

Verder maakt het ook helemaal niet uit of je de ijskoffie zelf maakt, of dat je de ijskoffie kant en klaar in de winkel koopt.

In beide gevallen kan het drankje gewoon worden ingevroren.

Hoe IJskoffie invriezen?

Maak de ijskoffie volgens een willekeurig recept, of koop het kant en klaar in de winkel.Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Gang Overig
Keuken Internationaal
Trefwoord IJskoffie invriezen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 5 minuten
Porties 1 Portie
calorieën 0.5 kcal

Ingrediënten

 • 1 Beker IJskoffie

Instructies

 1. IJskoffie uit de winkel kun je in de beker laten waarin het zit, zelf gemaakte ijskoffie moet je in een diepvriesbakje doen. Het bakje overigens vullen tot een paar centimeters onder de deksel.

 2. De beker met de deksel luchtdicht afsluiten.
 3. Eventueel een etiket erop met naam en datum.

 4. Minimaal 24 uur in het invriesvak van de vriezer leggen.

IJskoffie ontdooien en bereiden

IJskoffie kun je zowel bij kamertemperatuur als in de koelkast ontdooien.

In de koelkast blijft het drankje mooi op kamertemperatuur, want warme ijskoffie is minder lekker.

Voordat je de koffie gaat drinken even met een lepel doorroeren.

Hoe lang kun je IJskoffie bewaren?

In de vriezer kan de ijskoffie 2 tot 3 maanden bewaard worden, en in de koelkast afgedekt nog een week.

Na een week zal de koffie slapper worden, en dat is ook de reden dat dit drankje niet al te lang in de vriezer bewaard kan worden.

IJskoffie langer bewaren met behulp van vacumeren

Het vacuüm verpakken van ijskoffie kan helpen om de versheid en smaak langer te behouden. Hier zijn enkele stappen en tips om ijskoffie te vacumeren:

 1. Laat de zelfgemaakte ijskoffie volledig afkoelen voordat je begint met vacumeren. Dit helpt condensatie te voorkomen en zorgt ervoor dat de koffie langer vers blijft.
 2. Verdeel het in porties die geschikt zijn voor één keer gebruik. Dit maakt het gemakkelijker om alleen de hoeveelheid te ontdooien die je nodig hebt.
 3. Giet elke portie in een geschikte vacumeerzak of vacumeerbak voor vloeistoffen. Zorg ervoor dat de zakken geschikt zijn voor gebruik in de vriezer.
 4. Volg de instructies van de fabrikant om de vacumeerzakken goed te sealen. Zorg ervoor dat alle lucht uit de zakken wordt verwijderd om oxidatie te minimaliseren en de smaak te behouden.
 5. Label elke vacumeerzak met de inhoud en de datum waarop deze is ingevroren. Dit helpt je bij het bijhouden van de houdbaarheid van de koffie.
 6. Plaats de vacumeerzakken in de vriezer en zorg ervoor dat ze plat liggen om ruimte te besparen.
 7. Om de het te gebruiken, laat je het langzaam ontdooien in de koelkast. Zodra het ontdooid is, schud je de zak voorzichtig om de ingrediënten weer te mengen. Serveer de ijskoffie gekoeld over ijsblokjes en voeg naar smaak melk, room of siroop toe.

Door ijskoffie vacuüm te verpakken voordat je het invriest, behoudt het zijn smaak en textuur beter en kun je het langer bewaren voor toekomstig gebruik.

Veelgestelde vragen

Kan ik ijskoffie invriezen?
Ja, je kunt het om later te gebruiken.

Hoe moet ik ijskoffie invriezen?
Giet de ijskoffie in een luchtdicht bakje of ijsblokjeshouder en zorg ervoor dat er wat ruimte is voor uitzetting tijdens het bevriezen.

Hoe lang kan ik ijskoffie bewaren in de vriezer?
Het kan tot 1-2 maanden in de vriezer worden bewaard voordat de kwaliteit achteruitgaat.

Hoe kan ik bevroren ijskoffie ontdooien?
Laat bevroren koffie langzaam ontdooien in de koelkast of dompel de container kort onder in warm water.

Kan ik bevroren ijskoffie direct drinken na het ontdooien?
Ja, maar het kan zijn dat je het even moet roeren of mengen omdat de ingrediënten zich mogelijk hebben gescheiden tijdens het bevriezen.

Kan ik bevroren ijskoffie gebruiken voor andere recepten?
Ja, je kunt bevroren ijskoffie gebruiken als basis voor ijskoffie-milkshakes, ijskoffie-smoothies of als toevoeging aan dessertrecepten.

Hoe kan ik de smaak van bevroren ijskoffie behouden?
Zorg ervoor dat de koffie goed is afgedekt om te voorkomen dat er vriesbrand ontstaat, wat de smaak kan aantasten. Gebruik ook verse ingrediënten van goede kwaliteit voor de beste smaak.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.