Site Overlay
Invriezen zonder plastic, dit zijn mogelijke alternatieven

Invriezen zonder plastic, dit zijn mogelijke alternatieven

Invriezen zonder plastic. Voedsel invriezen zonder de gebruikelijke diepvrieszakken en plastic dozen te gebruiken? Is dat mogelijk? Hoe te doen zonder plastic als het gaat om “bevriezen”?

Ben jij een van die mensen die plastic uit je dagelijks leven willen bannen of op zijn minst willen verminderen (voor zover mogelijk), of het nu gaat om milieu- of gezondheidsbewustzijn? In dit artikel laten we je zien dat dit niet makkelijk is, maar het kan zeker, en we noemen we de voor- en nadelen van de verschillende alternatieven. Maar eerst een paar fundamentele opmerkingen over het onderwerp invriezen.

Het juiste verpakkingsmateriaal is cruciaal om de versheid van voedsel te behouden. Gebruik in het algemeen alleen materialen die het in voedsel aanwezige vocht vasthouden. Want wat veel mensen niet weten, is dat als de verkeerde verpakking wordt gebruikt, dit het uitdrogen van de diepvriesproducten bij lage temperaturen kan versnellen. Zogenaamde vriesbrand is het gevolg. Dus wat te doen?

Als de verpakking verkeerd is, bestaat het risico van vriesbrand

Luchtdicht verpakken zoals weckpotten is het beste. Door de lucht te verwijderen en de verpakking zorgvuldig af te sluiten, wordt het voedsel tijdens opslag beschermd tegen uitdroging (vriesbrand) en tegen oxidatie (binnendringen van zuurstof) en tegen het binnendringen van micro-organismen (microben). Het gebruik van papier, papieren zakken of karton als verpakkingsmateriaal voor diepvriesproducten, zoals op sommige “adviessites” op internet te vinden is, wordt daarom slechts in beperkte mate aanbevolen. Maar daarover later meer…

Invriezen zonder plastic, dit zijn mogelijke alternatieven.

Optimale eigenschappen van diepvriesverpakkingen

Voedselveilig

Dit wordt meestal aangegeven door het glas- en vorksymbool.

Koudebestendig

Ook bij lage temperaturen mag de verpakking niet bros of poreus worden.

Hittebestendig en vaatwasmachinebestendig

Dit is belangrijk als de verpakking meerdere keren gebruikt gaat worden.

Dicht

De verpakking moet beschermen tegen het binnendringen van zuurstof, vocht of aroma. Dus het moet luchtdicht zijn.

Reukloos of smaakloos

Verpakkingen mogen geen reuk bevatten, geen smaak afgeven, en geen reuk of smaak opnemen van levensmiddelen die erin bewaard worden.

Bestand tegen vetten, zuren en dergelijke stoffen

Dat is vooral belangrijk bij vetten, zuren en dergelijke stoffen. Verpakkingen mogen hierdoor ook niet broos worden.

Scheurbestendig

Want door scheuren kan er vriesbrand ontstaan.

Geschiktheid voor speciale ontdooiprocedures.

Kokend water, magnetron of oven. Hoewel ontdooien in de koelkast vaak het beste is.

De juiste maat en vorm.

Bij platte verpakkingen kan de kou snel tot in het midden van de inhoud van de verpakking doordringen.

De beste alternatieven voor plastic

Glas of glazen kom

Pap, compote, brij, soepen of sauzen, maar ook verse kruiden en bessen zijn zeer geschikt om in te vriezen in potten met schroefdop of glazen bakjes. Bij het invriezen van vloeistoffen mogen de glazen slechts voor ¾ worden gevuld, anders barsten ze. Glazen schalen met deksel zijn ook geschikt om voedsel in te vriezen.

Roestvrijstalen en afsluitbare bakjes, en blikken

Net als bij het invriezen in glas, mag vloeibaar voedsel niet tot de rand worden gevuld in roestvrijstalen containers. Ook hier geldt de ¾ regel. Het deksel mag pas na het invriezen goed worden gesloten. Het voordeel van RVS bakken en blikken ten opzichte van glas: ze zijn onbreekbaar.

Seizoensproducten zonder verpakking in de vriezer

Afhankelijk van de levensmiddelen kun je bij het invriezen ook helemaal zonder verpakking. Bijvoorbeeld: rabarber of bessen. Onze tip: maak het voor het invriezen gewoon schoon en zoek een geschikte plek in het vriesvak. Maar als je de spullen in het vriesgedeelte niet uit het oog wilt verliezen en niet van losse diepvriesproducten houdt, moet je deze methode niet gebruiken. Een ander nadeel, het proces is het meest geschiktst voor opslag op zeer korte termijn, omdat de goederen dan uitdrogen. Voedsel moet echter altijd goed worden verpakt als het voor langere tijd in de vriezer moet worden bewaard. Want op den duur kan het niet zonder “beschermende kleding” voor de voeding.

Deze verpakking zijn niet geschikt om in te vriezen

Kartonnen, papieren, stoffen of katoenen tassen zijn slecht geschikt als verpakkingsmateriaal, omdat ze niet voldoen aan bovenstaande criteria. Deze materialen laten vocht uit het voedsel ontsnappen en vormen ijs in de koudere delen van de vriezer. Dit gebrek aan vocht kan ervoor zorgen dat bevroren voedsel taai en droog wordt.

Alleen voor korte perioden, dus voor 1 tot 2 weken, kunnen deze materialen gebruikt worden om in te vriezen.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier overstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *