Site Overlay
Kaas invriezen

Kaas invriezen

Kaas invriezen is iets wat niet altijd goed gaat. Bij zachte kaassoorten bijvoorbeeld, maar dat is van toepassing op de meeste melkproducten, kan het invriezen en het ontdooien soms leiden tot smaakverandering en schiften.

Bij harde kaassoorten, kun je de kaas wel goed invriezen. Harde kaassoorten zijn bijvoorbeeld de gele kazen zoals Edammer, Gouda, en ga zo maar door. Het is de kaassoort waarvan bijna iedereen wel vaker een plakje op het brood doet.

Hoe het komt dat dit melkproduct wel goed kan worden ingevroren? Harde kaas heeft een vaste kaasstructuur, terwijl de meeste andere producten geen vast structuur hebben. Tijdens het invriezen kan het vocht dat erin zit, kristalliseren. Daardoor kan het van smaak veranderen of gaan schiften.

Je kunt ook geraspte kaas invriezen.

Hoe harde kaas invriezen?

Bij kaas invriezen valt het te bevelen om geen groot stuk in te vriezen, maar plakjes of stukken. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Kaas
Keuken Internationaal
Trefwoord geitenkaas invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 1 Portie
calorieën 403 kcal

Ingrediënten

  • 500 Gram Kaas

Instructies

  1. De plakken of stukken kaas verpakken in diepvrieszakken of in diepvriesbakken. Vul de zakken of de bakken niet helemaal tot aan de rand, maar slechts voor twee derde. De kaas zal iets uitzetten door het invriezen.

  2. Luchtdicht afsluiten en voorzien van etiket met naam en datum.

  3. 24 Uur in de vriezer laten invriezen.

Mij Hoe ik kaas invries?

Kaas invriezen is iets waar ik echt plezier aan beleef. De gedachte dat ik mijn favoriete kazen altijd binnen handbereik heb, zelfs als ik een tijdje niet naar de winkel kan, maakt me blij. Vooral omdat ik een echte kaasliefhebber ben en ik geniet van de verschillende smaken en texturen die kaas te bieden heeft. Het invriezen van kaas geeft me de vrijheid om altijd een goede selectie in huis te hebben zonder me zorgen te maken dat het bederft.

Wanneer ik kaas invries, kies ik meestal voor harde kazen zoals cheddar, Gouda of Parmezaan. Deze kazen behouden hun structuur en smaak goed tijdens het invriezen en ontdooien. Het is altijd een fijn gevoel om te weten dat ik een stukje heerlijke kaas kan pakken wanneer ik daar zin in heb, of het nu voor een snelle snack is, om over een gerecht te raspen, of om op een kaasplankje te serveren. Het is een eenvoudige manier om mijn voorraad op peil te houden en voedselverspilling te voorkomen.

Wat ik ook fijn vind aan kaas invriezen, is de veelzijdigheid die het me biedt. Ik kan kleine porties invriezen voor specifieke gerechten of grotere stukken voor als ik gasten ontvang. Het gemak waarmee ik bevroren kaas kan gebruiken, maakt koken een stuk gemakkelijker en aangenamer. Bovendien is het een geweldige manier om speciale aanbiedingen en kortingen te benutten zonder me zorgen te maken over de houdbaarheid. Dus elke keer als ik de vriezer open en mijn voorraad kazen zie, voel ik me voorbereid en tevreden.

Harde kaas ontdooien en bereiden

Harde kaas kun je het beste in de koelkast laten ontdooien. Doordat deze ontdooimethode langzamer gaat, blijft de structuur van de kaas behouden.

Alleen als je van de kaas een kaassaus wilt maken, of wilt gebruiken in een andere saus, kun je de blokjes of plakjes kaas direct vanuit de vriezer gebruiken, zonder eerst te ontdooien.

Ook gerechten waarin dit soort kaas is verwerkt, kun je doorgaans goed invriezen.

Hoelang kun je harde kaas bewaren?

Harde kaas kun je tot acht maanden in de vriezer bewaren. Een vrij groot bereik, maar dat ligt aan de precieze kaassoort.

Ongesneden harde kaas, verpakt in een luchtdichte plastic verpakking, kun je in de koelkast nog 4 maanden bewaren.

Een geopende verpakking, dus aangesneden kaas, of kaas in plakken, kun je maximaal 6 weken in de koelkast bewaren.

Komt er schimmel op, dan kun je de schimmel ruim van de kaas snijden. De rest is dan nog eetbaar.

Kaas langer bewaren met behulp van vacumeren.

Door kaas vacuüm te verpakken, wordt de blootstelling aan lucht verminderd, waardoor oxidatie en uitdroging worden voorkomen. Hierdoor blijft de kaas langer goed en behoudt het zijn smaak en textuur.

Zachte kazen zoals brie of camembert kunnen een beetje platter worden door het vacuümproces, maar hun smaak blijft behouden. Hardere kazen zoals cheddar of Goudse blijven over het algemeen goed in vacuümverpakking.

Zorg ervoor dat de kaas volledig is afgekoeld voordat je hem vacuüm verpakt om condensatie te voorkomen. Label de verpakking met de datum van vacumeren voor een betere traceerbaarheid.

Mij Mijn advies en tips?

Veel mensen slaan kaas in bulk op en verpakken het allemaal samen in plastic. Dit kan leiden tot smaakvermenging en textuurverlies. Door elke kaas in vetvrij papier te wikkelen, behoud je de originele smaak en structuur van elke kaas, waardoor je altijd kunt genieten van de unieke smaakervaring die elke kaas biedt.

Na het inwikkelen van de kaas in vetvrij papier, plaats deze in een luchtdichte bakjes. Dit voorkomt dat de kaas uitdroogt en beschermt tegen vriesbrand. Luchtdichte bakjes helpen ook om geuren van andere producten in de vriezer weg te houden van je kaas.

Voor harde kazen zoals Parmezaan of Cheddar, kan het handig zijn om ze eerst te raspen voordat je ze invriest. Dit maakt het niet alleen gemakkelijker om later te gebruiken, maar zorgt er ook voor dat de kaas gelijkmatiger ontdooit en minder kans heeft om korrelig te worden.

Zachte kazen zoals Brie of Camembert kunnen na het invriezen wat structuur verliezen. Door ze in kleine porties in te vriezen, minimaliseer je de kans op textuurverlies en kun je precies de hoeveelheid ontdooien die je nodig hebt, zonder restjes te verspillen.

Als je geraspte kaas invriest, voeg dan een beetje bloem toe voordat je het in een zakje doet. Dit helpt om te voorkomen dat de kaas aan elkaar klontert en maakt het gemakkelijker om de kaas later te gebruiken, bijvoorbeeld voor het besprenkelen van ovenschotels of pizza.

Het is belangrijk om je kazen duidelijk te labelen met de naam en de datum van invriezen. Dit helpt je om bij te houden welke kazen je hebt en hoelang ze al in de vriezer liggen. Zo kun je altijd de oudste kazen eerst gebruiken en voorkom je verspilling.

Wanneer je kaas wilt gebruiken, is het beste om deze langzaam in de koelkast te laten ontdooien. Dit helpt om de textuur en smaak zoveel mogelijk te behouden. Snelle temperatuurveranderingen kunnen de structuur van de kaas negatief beïnvloeden.

Zodra kaas ontdooid is, moet deze binnen een paar dagen gebruikt worden. De textuur en smaak kunnen snel achteruitgaan als het te lang blijft liggen na het ontdooien. Probeer een maaltijd of recept te plannen waarin je de ontdooide kaas kunt gebruiken, zodat je kunt genieten van de beste kwaliteit.

Kun je kaas bevroren gebruiken in gerechten?


Ja, je kunt kaas invriezen en gebruiken in gerechten. Echter, de textuur en smaak van kaas kunnen veranderen na het invriezen. Zachte kazen zoals brie en camembert kunnen na het invriezen korrelig worden en hun romige textuur verliezen. Hardere kazen zoals cheddar en Goudse kunnen beter bestand zijn tegen invriezen, maar ze kunnen iets brokkeliger worden. Over het algemeen is bevroren kaas het beste te gebruiken in gerechten waarin het gesmolten wordt, zoals in ovenschotels, soepen, sauzen of op pizza’s. Het kan minder geschikt zijn voor het eten van kaasplankjes of het gebruik ervan als garnering. Voor het beste resultaat, zorg ervoor dat de kaas goed verpakt is om vriesbrand en geuroverdracht te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Kun je kaas invriezen?
Ja, je kunt het invriezen om de houdbaarheid te verlengen.

Welke soorten kaas kun je invriezen?
Harde kazen zoals cheddar, Goudse, en Parmezaanse kaas zijn het meest geschikt om in te vriezen. Zachtere kazen zoals brie en camembert zijn minder geschikt vanwege de textuurveranderingen na het invriezen.

Moet je de kaas voorbereiden voordat je hem invriest?
Het is niet strikt noodzakelijk, maar het kan helpen om het in kleinere porties te verdelen of om het stevig in te pakken om vriesbrand te voorkomen.

Hoelang kun je kaas invriezen?
Over het algemeen kan het tot 6 maanden tot een jaar worden bewaard in de vriezer zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat.

Hoe moet ik de kaas ontdooien?
Het beste is om dit langzaam te ontdooien in de koelkast om de textuur en smaak te behouden. Het kan ook worden gebruikt terwijl het nog bevroren is voor het raspen of snijden.

Kun je bevroren kaas direct eten of moet je het eerst verwarmen?
Het kan direct worden gegeten na ontdooien, maar het kan beter zijn om het te gebruiken in gerechten waarin het wordt verwarmd, zoals pasta’s, ovenschotels, of gegrilde kaas.

Kun je kaas opnieuw invriezen nadat het eenmaal ontdooid is?
Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om melkproducten opnieuw in te vriezen nadat het eenmaal is ontdooid, omdat dit de textuur en smaak kan beïnvloeden.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept