Site Overlay
Kaas invriezen

Kaas invriezen

Kaas invriezen is iets wat niet altijd goed gaat. Bij zachte kaassoorten bijvoorbeeld, maar dat is van toepassing op de meeste melkproducten, kan het invriezen en het ontdooien soms leiden tot smaakverandering en schiften.

Bij harde kaassoorten, kun je de kaas wel goed invriezen. Harde kaassoorten zijn bijvoorbeeld de gele kazen zoals Edammer, Gouda, en ga zo maar door. Het is de kaassoort waarvan bijna iedereen wel vaker een plakje op het brood doet.

Hoe het komt dat dit melkproduct wel goed kan worden ingevroren? Harde kaas heeft een vaste kaasstructuur, terwijl de meeste andere producten geen vast structuur hebben. Tijdens het invriezen kan het vocht dat erin zit, kristalliseren. Daardoor kan het van smaak veranderen of gaan schiften.

Je kunt ook geraspte kaas invriezen.

Hoe harde kaas invriezen?

Het valt aan te bevelen om geen groot stuk in te vriezen, maar plakjes of stukken.Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Gang Kaas
Keuken Internationaal
Trefwoord geitenkaas invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 1 Portie
calorieën 403 kcal

Ingrediënten

  • 500 Gram Kaas

Instructies

  1. De plakken of stukken kaas verpakken in diepvrieszakken of in diepvriesbakken. Vul de zakken of de bakken niet hlemaal tot aan de rand, maar slechts voor tweederde. De kaas zal iets uitzetten door het invriezen.

  2. Luchtdicht afsluiten en voorzien van etiket met naam en datum.

  3. 24 Uur in de vriezer laten invriezen.

Harde kaas ontdooien en bereiden

Harde kaas kun je het beste in de koelkast laten ontdooien. Doordat deze ontdooimethode langzamer gaat, blijft de structuur van de kaas behouden.

Alleen als je van de kaas een kaassaus wilt maken, of wilt gebruiken in een andere saus, kun je de blokjes of plakjes kaas direct vanuit de vriezer gebruiken, zonder eerst te ontdooien.

Ook gerechten waarin dit soort kaas is verwerkt, kun je doorgaans goed invriezen.

Hoe lang kun je harde kaas bewaren?

Harde kaas kun je tot acht maanden in de vriezer bewaren. Een vrij groot bereik, maar dat ligt aan de precieze kaassoort.

Ongesneden harde kaas, verpakt in een luchtdichte plastic verpakking, kun je in de koelkast nog 4 maanden bewaren.

Een geopende verpakking, dus aangesneden kaas, of kaas in plakken, kun je maximaal 6 weken in de koelkast bewaren.

Komt er schimmel op, dan kun je de schimmel ruim van de kaas snijden. De rest is dan nog eetbaar.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.