Site Overlay
Kaas invriezen

Kaas invriezen

Kaas invriezen is iets wat niet altijd goed gaat. Bij zachte kaassoorten bijvoorbeeld, maar dat is van toepassing op de meeste melkproducten, kan het invriezen en het ontdooien soms leiden tot smaakverandering en schiften.

Bij harde kaassoorten, kun je de kaas wel goed invriezen. Harde kaassoorten zijn bijvoorbeeld de gele kazen zoals Edammer, Gouda, en ga zo maar door. Het is de kaassoort waarvan bijna iedereen wel vaker een plakje op het brood doet.

Hoe het komt dat dit melkproduct wel goed kan worden ingevroren? Harde kaas heeft een vaste kaasstructuur, terwijl de meeste andere producten geen vast structuur hebben. Tijdens het invriezen kan het vocht dat erin zit, kristalliseren. Daardoor kan het van smaak veranderen of gaan schiften.

Je kunt ook geraspte kaas invriezen.

Hoe harde kaas invriezen?

Het valt aan te bevelen om geen groot stuk in te vriezen, maar plakjes of stukken.Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Gang Kaas
Keuken Internationaal
Trefwoord geitenkaas invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 1 Portie
calorieën 403 kcal

Ingrediënten

  • 500 Gram Kaas

Instructies

  1. De plakken of stukken kaas verpakken in diepvrieszakken of in diepvriesbakken. Vul de zakken of de bakken niet hlemaal tot aan de rand, maar slechts voor tweederde. De kaas zal iets uitzetten door het invriezen.

  2. Luchtdicht afsluiten en voorzien van etiket met naam en datum.

  3. 24 Uur in de vriezer laten invriezen.

Harde kaas ontdooien en bereiden

Harde kaas kun je het beste in de koelkast laten ontdooien. Doordat deze ontdooimethode langzamer gaat, blijft de structuur van de kaas behouden.

Alleen als je van de kaas een kaassaus wilt maken, of wilt gebruiken in een andere saus, kun je de blokjes of plakjes kaas direct vanuit de vriezer gebruiken, zonder eerst te ontdooien.

Ook gerechten waarin dit soort kaas is verwerkt, kun je doorgaans goed invriezen.

Hoe lang kun je harde kaas bewaren?

Harde kaas kun je tot acht maanden in de vriezer bewaren. Een vrij groot bereik, maar dat ligt aan de precieze kaassoort.

Ongesneden harde kaas, verpakt in een luchtdichte plastic verpakking, kun je in de koelkast nog 4 maanden bewaren.

Een geopende verpakking, dus aangesneden kaas, of kaas in plakken, kun je maximaal 6 weken in de koelkast bewaren.

Komt er schimmel op, dan kun je de schimmel ruim van de kaas snijden. De rest is dan nog eetbaar.

Kaas langer bewaren met behulp van vacumeren.

Door kaas vacuüm te verpakken, wordt de blootstelling aan lucht verminderd, waardoor oxidatie en uitdroging worden voorkomen. Hierdoor blijft de kaas langer goed en behoudt het zijn smaak en textuur.

Zachte kazen zoals brie of camembert kunnen een beetje platter worden door het vacuümproces, maar hun smaak blijft behouden. Hardere kazen zoals cheddar of Goudse blijven over het algemeen goed in vacuümverpakking.

Zorg ervoor dat de kaas volledig is afgekoeld voordat je hem vacuüm verpakt om condensatie te voorkomen. Label de verpakking met de datum van vacumeren voor een betere traceerbaarheid.

Kun je kaas bevroren gebruiken in gerechten?


Ja, je kunt kaas invriezen en gebruiken in gerechten. Echter, de textuur en smaak van kaas kunnen veranderen na het invriezen. Zachte kazen zoals brie en camembert kunnen na het invriezen korrelig worden en hun romige textuur verliezen. Hardere kazen zoals cheddar en Goudse kunnen beter bestand zijn tegen invriezen, maar ze kunnen iets brokkeliger worden. Over het algemeen is bevroren kaas het beste te gebruiken in gerechten waarin het gesmolten wordt, zoals in ovenschotels, soepen, sauzen of op pizza’s. Het kan minder geschikt zijn voor het eten van kaasplankjes of het gebruik ervan als garnering. Voor het beste resultaat, zorg ervoor dat de kaas goed verpakt is om vriesbrand en geuroverdracht te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Kun je kaas invriezen?
Ja, je kunt het invriezen om de houdbaarheid te verlengen.

Welke soorten kaas kun je invriezen?
Harde kazen zoals cheddar, Goudse, en Parmezaanse kaas zijn het meest geschikt om in te vriezen. Zachtere kazen zoals brie en camembert zijn minder geschikt vanwege de textuurveranderingen na het invriezen.

Moet je de kaas voorbereiden voordat je hem invriest?
Het is niet strikt noodzakelijk, maar het kan helpen om het in kleinere porties te verdelen of om het stevig in te pakken om vriesbrand te voorkomen.

Hoe lang kun je kaas invriezen?
Over het algemeen kan het tot 6 maanden tot een jaar worden bewaard in de vriezer zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat.

Hoe moet ik de kaas ontdooien?
Het beste is om dit langzaam te ontdooien in de koelkast om de textuur en smaak te behouden. Het kan ook worden gebruikt terwijl het nog bevroren is voor het raspen of snijden.

Kun je bevroren kaas direct eten of moet je het eerst verwarmen?
Het kan direct worden gegeten na ontdooien, maar het kan beter zijn om het te gebruiken in gerechten waarin het wordt verwarmd, zoals pasta’s, ovenschotels, of gegrilde kaas.

Kun je kaas opnieuw invriezen nadat het eenmaal ontdooid is?
Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om melkproducten opnieuw in te vriezen nadat het eenmaal is ontdooid, omdat dit de textuur en smaak kan beïnvloeden.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.