Site Overlay
Kersen invriezen

Kersen invriezen

Kersen invriezen is mogelijk. Je kunt ook gerechten met verse kersen invriezen zoals kersentaart of kersen saus. Maar er is wel één klein dingetje, en dat is de pit die normaliter in een kers zit.

Als je kersen in de diepvriezer wilt bewaren, en meestal zullen de kersen dan in dessert of bijvoorbeeld op een taart gebruikt worden, is het handiger om de vrucht vooraf te ontpitten.

Dat doen de meeste mensen toch al wel voordat er met kersen wat lekkers gemaakt wordt.

Het verwijderen van de pitten is makkelijker, omdat door het invriezen de kersen wel wat slapper dan voor het invriezen worden. Daardoor kan het ontpitten moeilijk gaan.

Ontpit dus beter vooraf.

Hoe Kersen invriezen?

Kersen invriezen is een goede bewaarmethode, maar neem allen kersen die er helemaal goed uitzien.

Soms kunnen vroege kersen wat verandering in smaak en textuur krijgen na het invriezen.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Fruit
Keuken Internationaal
Trefwoord kersen invriezen
Voorbereidingstijd 25 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 25 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 50 kcal

Ingrediënten

 • 1 Kilo Kersen

Instructies

 1. Verwijder kersen met rotte of beurse plekken

 2. Was de kersen en ontpit deze bij voorkeur voor het invriezen.

 3. Verpak de kersen luchtdicht in een diepvrieszak of diepvriesbak.

 4. Voorzie de verpakking van een etiket datgene dat er in zit, en de datum.

 5. In de vriezer plaatsen en gedurende minimaal 24 uur invriezen.

Mij Hoe ik kersen invries?

Ik hou ervan om verse kersen in te vriezen. Het proces begint meestal wanneer ik de kersen net heb geplukt of gekocht, nog fris en sappig. Het is een waar genoegen om te weten dat ik deze heerlijke vruchten het hele jaar door kan bewaren, klaar om te gebruiken wanneer ik maar wil.

Ik begin met het zorgvuldig wassen van de kersen, zodat al het vuil en eventuele resten van pesticiden worden verwijderd. Daarna dep ik ze voorzichtig droog met een schone doek. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de kersen volledig droog zijn voordat ik ze invries, om te voorkomen dat er ijsvorming ontstaat.

Vervolgens verwijder ik de steeltjes en ontpit ik de kersen. Dit is een beetje een arbeidsintensief proces, maar het loont de moeite. Het is belangrijk om de kersen in hun geheel te bewaren als ik van plan ben ze later te gebruiken in desserts of gewoon als snack. Soms snijd ik ze doormidden als ik weet dat ik ze voor jam of smoothies ga gebruiken.

Nadat de kersen zijn voorbereid, leg ik ze in een enkele laag op een bakplaat, zodat ze elkaar niet raken. Dit helpt om te voorkomen dat de kersen aan elkaar vastvriezen en zorgt ervoor dat ze mooi afzonderlijk blijven. Ik plaats de bakplaat in de vriezer en laat de kersen enkele uren invriezen, meestal een nacht.

Wanneer de kersen volledig bevroren zijn, haal ik ze uit de vriezer en doe ik ze over in luchtdichte zakjes of bakjes. Ik label elk zakje met de datum, zodat ik altijd weet hoe lang ze in de vriezer hebben gelegen. Op deze manier kan ik bijhouden welke kersen het eerst moeten worden gebruikt.

Het gevoel van voldoening dat ik krijg wanneer ik mijn vriezer open en de zakjes met perfect bevroren kersen zie, is onbeschrijfelijk. Ik weet dat ik altijd toegang heb tot deze zoete traktaties, of het nu midden in de winter is of hartje zomer. Het invriezen van kersen is voor mij een manier om een stukje van de zomer te bewaren en op elk moment van het jaar te kunnen genieten van de smaak van vers fruit.

Kersen ontdooien en bereiden

Ontdooi de kersen bij voorkeur in de koelkast, zodat het ontdooien langzaam verloopt.

Hoelang kun je kersen bewaren?

Kersen kun je 12 maanden bewaren in de vriezer.

Kersen kun je één tot twee dagen buiten de koelkast bewaren, afhankelijk van de versheid.

In de koelkast kun je kersen tot wel 5 dagen bewaren maar niet in een plastic verpakking of in de groentelade. Haal de kersen dus uit de plastic verpakking, niet wassen, en in een diep bord in de koelkast.

Wel wassen natuurlijk als je de kersen wilt eten of gebruiken.

Kersen langer bewaren met behulp van vacumeren.

Het vacuüm verpakken van kersen kan helpen om ze langer vers te houden en hun houdbaarheid te verlengen. Hier zijn de stappen om dit te doen:

 1. Was de kersen grondig onder koud stromend water en laat ze drogen op een schone handdoek.
 2. Verwijder de steeltjes en eventuele beschadigde of verkleurde kersen.
 3. Verdeel de kersen in gelijke porties en plaats ze in een geschikte vacuümzak. Zorg ervoor dat de kersen gelijkmatig worden verdeeld over de verpakking en dat er niet te veel ruimte overblijft om luchtinsluiting te minimaliseren.
 4. Sluit de vacuümzak volgens de instructies van het vacumeerapparaat.
 5. Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zak verwijderen.
 6. Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zak goed af. Als jouw apparaat dit niet automatisch doet.
 7. Bewaar de vacuümverpakte kersen in de koelkast voor een nog langere houdbaarheid.

Door het vacuüm verpakken van de kersen wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor de kans op bederf wordt verminderd en de kersen langer vers blijven. Let op dat de textuur en smaak van de kersen behouden blijven na vacumeren. Verwerk de kersen binnen een redelijke tijd na vacumeren voor de beste kwaliteit.

Mij Mijn advies en tips?

Hoewel dit bij groenten gebruikelijk is, kan blancheren ook voor kersen nuttig zijn. Dompel de kersen gedurende 1 minuut in kokend water en daarna direct in ijswater. Dit helpt de smaak en textuur te behouden tijdens het invriezen.

Besprenkel de kersen licht met citroensap voordat je ze invriest. Dit helpt om de kleur te behouden en voorkomt dat ze bruin worden. Het citroenzuur fungeert als een natuurlijke antioxidant.

Spreid de kersen in een enkele laag uit op een bakplaat voordat je ze in een zakje of containerbakje doet. Dit voorkomt dat ze aan elkaar plakken, waardoor je later precies de hoeveelheid kunt pakken die je nodig hebt.

Gebruik een vacuümmachine om de kersen in te vriezen. Door de lucht uit de zakken te verwijderen, blijft de smaak en textuur langer behouden en voorkom je vriesbrand.

Als je zoete kersen hebt, overweeg dan om ze in te vriezen in een lichte suikerstroop. Maak een mengsel van suiker en water, dompel de kersen erin en vries ze daarna in. Dit zorgt voor een langere houdbaarheid en een heerlijk zoete smaak bij ontdooien.

Leg bakpapier op de bakplaat voordat je de kersen in een enkele laag invriest. Dit maakt het gemakkelijker om de kersen van de plaat te halen zonder dat ze aan het oppervlak vastplakken.

Zorg ervoor dat je de zakken of bakken met de kersen goed etiketteert met de datum van invriezen. Dit helpt je bij te houden hoe lang ze in de vriezer liggen en zorgt ervoor dat je ze binnen de optimale periode van ongeveer 8-12 maanden gebruikt.

Verwijder de pitten van de kersen voordat je ze invriest. Dit bespaart je tijd bij het later gebruiken en voorkomt dat de kersen bij ontdooien beschadigd raken. Gebruik een kersenontpitter voor een snelle en efficiënte manier om de pitten te verwijderen.

Ontdooi kersen langzaam in de koelkast in plaats van bij kamertemperatuur. Dit helpt de structuur en smaak beter te behouden en voorkomt dat de kersen papperig worden.

Veelgestelde vragen

Kun je kersen invriezen?
Ja, kersen invriezen is een goede methode om het fruit langer houdbaar te maken.

Moet je kersen wassen voordat je ze invriest?
Ja, het is een goed idee om kersen voor het invriezen te wassen om eventueel vuil of residu te verwijderen.

Moet je de pitten verwijderen voordat je kersen invriest?
Het is niet noodzakelijk om de pitten te verwijderen voordat je kersen invriest, maar sommige mensen geven er de voorkeur aan om dit te doen voor gemakkelijker gebruik later.

Hoe kun je kersen het beste invriezen?
Je kunt kersen heel invriezen door ze op een bakplaat te verspreiden en ze vervolgens in de vriezer te plaatsen totdat ze volledig bevroren zijn. Daarna kun je ze overbrengen naar luchtdichte zakken of bakken om ruimte te besparen.

Hoelang kun je ingevroren kersen bewaren?
Ingevroren kersen kunnen tot 10 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer, maar ze zijn het beste wanneer ze binnen 6 maanden worden geconsumeerd om de beste smaak en textuur te behouden.

Moet je suiker toevoegen aan kersen voordat je ze invriest?
Het toevoegen van suiker aan kersen voordat je ze invriest, is optioneel en hangt af van je persoonlijke voorkeur en het beoogde gebruik van de kersen.

Kun je ingevroren kersen rechtstreeks gebruiken in recepten?
Ja, je kunt ingevroren kersen rechtstreeks gebruiken in recepten zoals taarten, smoothies, jam en sauzen, hoewel ze mogelijk iets langer moeten koken of ontdooid moeten worden, afhankelijk van het recept.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier voorstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept