Site Overlay
Tomaten invriezen

Tomaten invriezen

Tomaten invriezen? Ja, misschien niet de methode waaraan je meteen zult denken als je het over tomaten hebt, maar het is inderdaad mogelijk.

Natuurlijk liggen er altijd verse tomaten in allerlei soorten en maten in de winkels, maar tijdens de oogst in de maanden augustus en september, kun je ineens heel veel tomaten over hebben. En dat is natuurlijk vooral het geval als je zelf tomaten kweekt in tuin of kas.

En als je er heel veel over hebt, wat moet je er dan mee. Natuurlijk een paar opeten, een paar potten chutney maken, en dan? Nog een paar flessen sap en saus misschien, maar dat wat over blijft zul je toch echt niet weggooien.

Je moet wel de zaadlijsten verwijderen. Bij zongedroogde of gewoon gedroogde tomaten kun je deze zaadlijsten niet altijd verwijderen. Toch kun je gedroogde tomaten ook op dezelfde manier invriezen.

Hoe Tomaten invriezen?

Je kunt allerlei soorten tomaten invriezen, dus ook gele bruine, of anders gekleurde soorten, maar niet als hele vrucht. Je zult er dus wel wat meer werk aan hebben. En de smaak kan lichtjes veranderen in de vriezer, maar niet veel.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord Tomaten invriezen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 15 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 18 kcal

Ingrediënten

  • 500 Gram Tomaten

Instructies

  1. Tomaten goed wassen, en droog deppen met keukenpapier.

  2. De tomaten in partjes snijden.

  3. Zaad, zaadlijsten, en sap zoveel mogelijk verwijderen.

  4. De partjes of in een diepvrieszak doen, of in een diepvriesbak. Voorzien van etiket met invriesdatum en naam, en in de vriezer plaatsen gedurende minimaal 24 uur.

Als je tomatenpuree, tomatensaus, of tomatensap wilt invriezen, dan kan dat ook. Denk eraan dat je deze beter in een diepvriesbak kunt invriezen.

 

Tomaten ontdooien en bereiden

Tomaten kun je het beste rustig laten ontdooien in de koelkast. Je kunt de partjes overigens ook direct in de pan doen om in een gerecht te verwerken.

Hoe lang kun je tomaten bewaren?

Tomaten kun je 12 maanden bewaren in de vriezer.

Tomaten kun je een paar dagen, niet erg lang, bewaren buiten de koelkast.

In de koelkast, mits niet in plastic, kun je tomaten ongeveer een week bewaren.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.