Site Overlay
Tomaten invriezen

Tomaten invriezen

Tomaten invriezen? Ja, misschien niet de methode waaraan je meteen zult denken als je het over tomaten hebt, maar het is inderdaad mogelijk.

Natuurlijk liggen er altijd verse tomaten in allerlei soorten en maten in de winkels, maar tijdens de oogst in de maanden augustus en september, kun je ineens heel veel tomaten over hebben. En dat is natuurlijk vooral het geval als je zelf tomaten kweekt in tuin of kas.

En als je er heel veel over hebt, wat moet je er dan mee. Natuurlijk een paar opeten, een paar potten chutney maken, en dan? Nog een paar flessen sap en saus misschien, maar dat wat over blijft zul je toch echt niet weggooien.

Je moet wel de zaadlijsten verwijderen. Bij zongedroogde of gewoon gedroogde tomaten kun je deze zaadlijsten niet altijd verwijderen. Toch kun je gedroogde tomaten ook op dezelfde manier invriezen.

Hoe Tomaten invriezen?

Je kunt allerlei soorten tomaten invriezen, dus ook gele bruine, of anders gekleurde soorten, maar niet als hele vrucht. Je zult er dus wel wat meer werk aan hebben. En de smaak kan lichtjes veranderen in de vriezer, maar niet veel.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord Tomaten invriezen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 15 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 18 kcal

Ingrediënten

 • 500 Gram Tomaten

Instructies

 1. Tomaten goed wassen, en droog deppen met keukenpapier.

 2. De tomaten in partjes snijden.

 3. Zaad, zaadlijsten, en sap zoveel mogelijk verwijderen.

 4. De partjes of in een diepvrieszak doen, of in een diepvriesbak. Voorzien van etiket met invriesdatum en naam, en in de vriezer plaatsen gedurende minimaal 24 uur.

Als je tomatenpuree, tomatensaus, of tomatensap wilt invriezen, dan kan dat ook. Denk eraan dat je deze beter in een diepvriesbak kunt invriezen.

 

Tomaten ontdooien en bereiden

Tomaten kun je het beste rustig laten ontdooien in de koelkast. Je kunt de partjes overigens ook direct in de pan doen om in een gerecht te verwerken.

Hoe lang kun je tomaten bewaren?

Tomaten kun je 12 maanden bewaren in de vriezer.

Tomaten kun je een paar dagen, niet erg lang, bewaren buiten de koelkast.

In de koelkast, mits niet in plastic, kun je tomaten ongeveer een week bewaren.

Tomaten langer bewaren met behulp van vacumeren.

Het vacuüm verpakken van tomaten kan helpen om ze langer vers te houden en hun houdbaarheid te verlengen. Hier zijn de stappen om dit te doen:

 1. Was de tomaten grondig onder koud stromend water om eventueel vuil te verwijderen.
 2. Droog ze voorzichtig af met een schone keukendoek of keukenpapier om overtollig vocht te verwijderen.
 3. Snij de tomaten in plakjes, partjes of laat ze heel, afhankelijk van je voorkeur.
 4. Plaats de gesneden of hele tomaten in een geschikte vacuümzak of vacuümbak. Zorg ervoor dat de tomaten gelijkmatig worden verdeeld over de verpakking en dat er niet te veel ruimte overblijft om luchtinsluiting te minimaliseren.
 5. Sluit de vacuümzak of vacuümbak volgens de instructies van het vacumeerapparaat.
 6. Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zak of vacuümbak verwijderen.
 7. Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zak of vacuümbak goed af.
 8. Bewaar de vacuümverpakte tomaten in de koelkast voor een nog langere houdbaarheid.

Door het vacuüm verpakken van de tomaten wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor de kans op bederf wordt verminderd en de tomaten langer vers blijven. Let op dat de textuur en smaak van de tomaten behouden blijven na vacumeren. Verwerk de tomaten binnen een redelijke tijd na vacumeren voor de beste kwaliteit.

Kun je tomaten bevroren gebruiken?

Ja, je kunt bevroren tomaten gebruiken in gerechten. Bevroren tomaten kunnen worden toegevoegd aan soepen, sauzen, stoofschotels en andere gerechten waarin tomaten worden gebruikt. Ze zullen wel een andere textuur hebben dan verse tomaten en kunnen meer vocht afgeven tijdens het koken, dus houd daar rekening mee bij het aanpassen van het recept. Over het algemeen kunnen bevroren tomaten een handige optie zijn als je geen verse tomaten bij de hand hebt.

Veelgestelde vragen

Kun je hele tomaten invriezen?
Ja, je kunt hele tomaten invriezen. Was ze eerst goed, dep ze droog en leg ze vervolgens in een enkele laag op een bakplaat om ze voor te vriezen voordat je ze in een diepvrieszak of -container doet.

Moet ik tomaten ontvellen voordat ik ze invries?
Het ontvellen van tomaten is optioneel, maar het kan helpen bij het behouden van de textuur en het voorkomen van het vrijkomen van overtollig vocht tijdens het ontdooien. Je kunt ze blancheren en dan ontvellen voordat je ze invriest.

Kun je tomatenpuree invriezen?
Ja, je kunt tomatenpuree invriezen. Verdeel het in kleine porties en doe het in ijsblokjesvormen of vries het in in diepvrieszakken of -containers.

Hoe lang kun je tomaten invriezen voordat ze bederven?
Tomaten kunnen tot ongeveer 8-12 maanden in de vriezer worden bewaard voordat de kwaliteit achteruitgaat. Zorg ervoor dat ze goed zijn verpakt om vriesbrand te voorkomen.

Moet ik tomaten voorbereiden voordat ik ze invries?
Het voorbereiden van tomaten voor het invriezen kan helpen bij het behouden van hun kwaliteit. Was ze grondig, snijd eventuele slechte plekken weg en dep ze droog voordat je ze invriest.

Kun je tomaten invriezen voor sauzen en soepen?
Ja, tomaten zijn geweldig voor het maken van sauzen, soepen en stoofschotels. Je kunt ze invriezen en later gebruiken als basis voor verschillende gerechten.

Kun je ingeblikte tomaten invriezen?
Ingeblikte tomaten hebben al een hittebehandeling ondergaan, dus ze zijn over het algemeen niet geschikt om opnieuw in te vriezen. Het is beter om ingeblikte tomaten direct uit de blik te gebruiken voor optimale smaak en textuur.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.