Site Overlay
Kikkererwten invriezen

Kikkererwten invriezen

Kikkererwten invriezen is net als bij de meeste soorten peulvruchten mogelijk, en ook kikkererwten uit blik kun je invriezen.

Natuurlijk komt dan bij veel mensen de vraag waarom je dat zou doen, aangezien kikkererwten of in blik verkrijgbaar zijn, om in gedroogde vorm.

En dat klopt natuurlijk. De gedroogde vorm is misschien wel een goede oplossing om deze peulvruchten lang te bewaren, maar wat nu als je een restje gekookte kikkererwten over hebt, die al wel gekookt zijn?

Juist, meer dan twee dagen in de koelkast bewaren gaat niet, dus invriezen is de enige manier als je het overblijfsel niet weg wilt gooien.

Hoe Kikkererwten invriezen?

Kikkererwten kun je invriezen maar moeten wel gekookt zijn of eerste geblancheerd worden om de houdbaarheid te verlengen.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord kikkererwten invriezen
Voorbereidingstijd 12 uur 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 12 uur 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 365 kcal

Ingrediënten

 • 250 Gram Kikkererwten

Instructies

 1. Eventueel de droge kikkererwten laten wellen gedurende 12 uur.

 2. Laat een restje kikkererwten goed afkoelen, of blancheer de kikkererwten gedurende drie minuten en houd deze onder koud stromend water.

 3. Verpak de kikkererwten in een diepvrieszak of in een diepvriesbak.

 4. Voorzien van een etiket met daarop naam en invriesdatum.

 5. 24 Uur in de vriezer om het invriesproces af te ronden.

Kikkererwten uit blik hoeven niet geblancheerd te worden maar kunnen meteen zonder vocht worden ingevroren.

Kikkererwten ontdooien en bereiden

Kikkererwten hoeven niet eerst ontdooit te worden maar kunnen meteen vanuit de vriezer afgekookt worden.

Aangezien de ingevroren kikkererwten slechts drie minuten geblancheerd zijn moeten deze nog een periode gekookte worden voordat je deze in gerechten kunt verwerken.

Hoe lang kun je kikkererwten bewaren?

Kikkererwten kun je 10 tot 12 maanden in de vriezer bewaren.

Voor gedroogde kikkererwten of kikkererwten uit blik, zie de tenminste houdbaar tot datum op de verpakking.

Gekookte kikkererwten kun je doorgaans twee dagen in de koelkast goedhouden.

Kikkererwten langer bewaren met behulp van vacumeren.

Het vacuüm verpakken van kikkererwten kan helpen om ze langer vers te houden en hun houdbaarheid te verlengen. Hier zijn de stappen om dit te doen:

 1. Kook de kikkererwten volgens de aanwijzingen op de verpakking, of gebruik kikkererwten uit blik die al zijn gekookt en afgespoeld.
 2. Laat de gekookte kikkererwten volledig afkoelen tot kamertemperatuur.
 3. Plaats de gekookte kikkererwten in een geschikte vacuümzak. Zorg ervoor dat de kikkererwten gelijkmatig worden verdeeld over de verpakking en dat er niet te veel ruimte overblijft om luchtinsluiting te minimaliseren.
 4. Sluit de vacuümzak volgens de instructies van het apparaat.
 5. Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zak verwijderen.
 6. Bewaar de vacuümverpakte kikkererwten op een koele, droge plaats zoals een voorraadkast voor een nog langere houdbaarheid.

Door het vacuüm verpakken van de kikkererwten wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor de kans op bederf wordt verminderd en de kikkererwten langer vers blijven. Let op dat de textuur van de kikkererwten enigszins kan veranderen na vacumeren, maar de smaak en voedingswaarde blijven behouden.

Kun je kikkererwten bevroren gebruiken?


Ja, je kunt bevroren kikkererwten gebruiken in gerechten. Bevroren kikkererwten zijn meestal voorgekookt voordat ze worden ingevroren, wat betekent dat ze al gaar zijn en klaar zijn om te worden toegevoegd aan gerechten zoals soepen, stoofschotels, salades en curry’s. Je kunt ze rechtstreeks uit de vriezer gebruiken zonder ze eerst te ontdooien. Net als bij bevroren groenten kan het zijn dat je de kooktijd iets moet aanpassen in vergelijking met het gebruik van verse kikkererwten. Over het algemeen zijn bevroren kikkererwten een handige optie om bij de hand te hebben voor verschillende gerechten.

Veelgestelde vragen

Kun je kikkererwten invriezen?
Ja, je kunt kikkererwten invriezen om ze langer vers te houden en ze later te gebruiken in recepten.

Moet je kikkererwten eerst koken voordat je ze invriest?
Ja, het is het beste om kikkererwten eerst te koken voordat je ze invriest. Dit helpt bij het behouden van hun textuur en smaak.

Hoe bereid je kikkererwten voor op invriezen?
Kook de kikkererwten volgens de instructies op de verpakking. Laat ze daarna goed uitlekken en afkoelen tot kamertemperatuur voordat je ze invriest.

Hoe moet je kikkererwten verpakken voor het invriezen?
Je kunt de gekookte en afgekoelde kikkererwten in luchtdichte diepvrieszakken of -containers doen. Zorg ervoor dat je overtollige lucht verwijdert om vriesbrand te voorkomen.

Hoe lang kun je kikkererwten in de vriezer bewaren?
Goed ingevroren kikkererwten kunnen tot ongeveer 3 maanden in de vriezer worden bewaard zonder significant verlies van kwaliteit.

Hoe ontdooi je bevroren kikkererwten?
Je kunt bevroren kikkererwten het beste langzaam in de koelkast laten ontdooien. Als je haast hebt, kun je ze ook in een kom met koud water laten ontdooien, waarbij je het water regelmatig ververst.

Kun je bevroren kikkererwten direct in gerechten gebruiken?
Ja, je kunt bevroren kikkererwten direct toevoegen aan warme gerechten zoals stoofschotels, soepen of curry’s. Ze hebben meestal geen extra kooktijd nodig, maar zorg ervoor dat ze volledig doorwarmen.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.