Kiwi’s invriezen is een goede methode om de vruchten langer houdbaar te maken, hoewel tegenwoordig de kiwi eigenlijk het hele jaar door vers verkrijgbaar is.
Maar het kan soms voorkomen dat je natuurlijk veel kiwi’s hebt liggen en deze wel wilt bewaren.
Dat gaat eigenlijk op geen enkele andere wijze, want deze vruchten kunnen ook niet echt erg lang in de koelkast bewaard worden.
Het makkelijkste gaat het invriezen als je de kiwi in blokjes of lakken hebt gesneden of helemaal pureert.
Hoe Kiwi invriezen?
Kiwi invriezen kan, maar je moet wel alleen verse en rijpe kiwi's gebruiken om in te vriezen.
De textuur kan door het invriezen wel ietwat veranderen, maar de vrucht is prima te gebruiken in smoothies, in ijs, en ga zo maar door.
Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Ingrediënten
- 4 Kiwi's
Instructies
Verwijder minder rijpe en kiwi's met rottende of beurse plekken.
Kiwi's in stukken of plakken snijden. Of de kiwi's pureren.
Plaats de gesneden kiwi's in een enkele laag op een bakplaat en vries ze gedurende enkele uren in.
In een diepvriesbak doen. Een diepvrieszak is door het vocht minder geschikt.
Luchtdicht afsluiten en voorzien van etiket met naam en datum.
Minimaal 24 uur in de vriezer invriezen.
Hoe ik kiwi invries?
Als ik kiwi invries, zorg ik ervoor dat ze perfect rijp zijn, maar niet overrijp. Te zachte kiwi’s zullen na het ontdooien papperig worden en hun textuur verliezen. Het invriezen begint altijd met het zorgvuldig pellen van de kiwi. Met een scherp mesje schil ik de dunne huid van de kiwi af, zonder te veel van het vruchtvlees mee te nemen. Het is belangrijk om elke vezelige rand netjes weg te snijden, zodat de smaak en textuur na het invriezen behouden blijven.
Vervolgens snijd ik de kiwi in dunne schijfjes, meestal zo’n halve centimeter dik. Dit zorgt ervoor dat ze snel en gelijkmatig bevriezen, wat de smaak optimaliseert. In de professionele keuken noemen we dit ‘blancheren’, niet in de klassieke zin van het woord, maar in de context van het minimaliseren van ijsvorming in het fruit door het snel in te vriezen. Een van de sleutels tot succes bij het invriezen van fruit zoals kiwi, is het gebruik van een bakplaat of iets vergelijkbaars. Ik verspreid de schijfjes in een enkele laag op bakpapier, zodat ze niet aan elkaar plakken tijdens het bevriezen.
Na een paar uur in de vriezer, zodra de kiwi’s volledig bevroren zijn, haal ik ze van de bakplaat en doe ze in luchtdichte zakjes of bakken. Ik gebruik vaak vacuümzakken om zoveel mogelijk lucht eruit te halen, omdat lucht de grootste vijand is bij het invriezen: het veroorzaakt vriesbrand en tast de kwaliteit van de kiwi aan. Zo weet ik zeker dat wanneer ik de kiwi’s later gebruik, hun smaak en textuur nog steeds bijna perfect zijn, ideaal voor smoothies of als topping op yoghurt. Het hele proces vraagt precisie en geduld, maar het resultaat is het zeker waard.
Kiwi ontdooien en bereiden
Kiwi kun je het beste rustig in de koelkast ontdooien.
De kiwi’s kunnen daarna in een smoothie, in ijs, of in een saus worden verwerkt.
Hoe lang kun je kiwi bewaren?
Kiwi kun je 12 maanden bewaren in de vriezer.
Rijpe kiwi’s kun je tot 10 dagen bewaren in de koelkast. Nog niet rijpe vruchten zelfs langer. Vaak is het wenselijk om niet rijpe vruchten een dag te laten rijpen in een warme kamer.
Buiten de koelkast kun je rijpe kiwi’s een paar dagen bewaren, maar controleer wel regelmatig op beurse plekken. Deze kunnen snel gaan rotten.
Kiwi langer bewaren met behulp van vacumeren.
Kiwi’s zijn niet ideaal om te vacumeren vanwege hun sappige textuur en het risico op pletten tijdens het vacuümproces. Bovendien kan het vacuümproces de kiwi’s doen barsten vanwege het hoge watergehalte. In plaats daarvan kun je kiwi’s beter op andere manieren bewaren.
In de koelkast blijven verse, ongesneden kiwi’s meestal ongeveer 1 tot 2 weken goed. Als je ze schilt en in plakjes snijdt, kun je ze in een luchtdichte verpakking in de koelkast bewaren, waarbij ze meestal nog 3 tot 4 dagen goed blijven.
Als je ze wilt bewaren voor een langere periode, kun je ze invriezen. Gesneden kiwi’s kunnen goed worden ingevroren en bewaard voor maximaal 10 tot 12 maanden in de vriezer. Zorg ervoor dat je ze eerst schilt en in plakjes of blokjes snijdt voordat je ze invriest. Plaats ze vervolgens in een luchtdichte verpakking of diepvrieszakje voordat je ze in de vriezer plaatst.
Mijn advies en tips?
- Kies kiwi’s die net rijp zijn, dus niet te zacht. Kiwi’s die te rijp zijn, kunnen na het ontdooien een papperige textuur krijgen. Door rijpe, maar stevige kiwi’s te kiezen, behoud je de beste smaak en structuur na het invriezen.
- Het is slim om kiwi’s van tevoren te schillen en in plakjes te snijden. Dit maakt het later makkelijk om ze te gebruiken, bijvoorbeeld in smoothies of als tussendoortje. Niemand wil bevroren schil proberen te verwijderen! Door ze alvast te snijden, ben je voorbereid en hoef je na het ontdooien geen extra werk te doen.
- Leg de plakjes kiwi eerst op een bakplaat voordat je ze in een zakje stopt. Door ze eerst los van elkaar in te vriezen, voorkom je dat de plakjes aan elkaar plakken. Zo kun je later precies de hoeveelheid kiwi pakken die je nodig hebt, zonder dat je een bevroren klont moet ontdooien.
- Dit is een tip die niet veel mensen kennen! Als je kiwi’s extra zoet en smaakvol wilt houden, kun je ze invriezen in een suikeroplossing. Meng simpelweg suiker en water en dompel de kiwi’s erin onder voordat je ze invriest. Dit beschermt de kiwi’s ook tegen verkleuring.
- Wil je je kiwi’s gebruiken na het invriezen? Ontdooi ze dan langzaam in de koelkast. Dit voorkomt dat de kiwi’s te slap worden. Haal ze de avond voor gebruik uit de vriezer en laat ze rustig op temperatuur komen. Snelle ontdooiing kan namelijk de structuur van de vrucht verpesten.
- Als je kiwi’s invriest voor smoothies, hoef je je niet druk te maken over de perfecte textuur na ontdooien. De vriezer is hier juist je vriend! Kiwi’s worden een heerlijke toevoeging aan je smoothie en geven een verfrissende smaak, zonder dat je bang hoeft te zijn voor hun zachtheid.
- Net als bij appels, kan kiwi wat verkleuren nadat je hem hebt gesneden. Om dit te voorkomen, kun je wat citroensap over de stukjes kiwi sprenkelen voordat je ze invriest. Dit zorgt ervoor dat de mooie, heldere kleur van de kiwi behouden blijft, zelfs na weken in de vriezer.
- Hoewel kiwi’s technisch gezien langer in de vriezer kunnen blijven, is het slim om ze binnen zes maanden te gebruiken. Na die tijd kunnen ze wat smaak en voedingsstoffen verliezen. Maak dus van je ingevroren kiwi’s heerlijke smoothies, desserts of snacks, zolang ze nog op hun best zijn.
Veelgestelde vragen
Kan ik kiwi’s invriezen?
Ja, dez vruchten kunnen worden ingevroren voor langdurige opslag.
Moet ik kiwi’s schillen voordat ik ze invries?
Het is niet nodig om de vruchten te schillen voordat je ze invriest. Je kunt ze in hun schil invriezen.
Hoe bereid ik kiwi’s voor op invriezen?
Was het fruit grondig en snij ze in plakjes of blokjes. Verwijder eventuele bruine plekken of slechte delen.
Kan ik kiwi’s in hun geheel invriezen?
Ja, je kunt de vruchten in hun geheel invriezen, maar het is handiger om ze eerst in plakjes of blokjes te snijden voor gemakkelijker gebruik later.
Hoe bewaar ik ingevroren kiwi’s?
Plaats het gesneden fruit in een enkele laag op een bakplaat en vries ze gedurende enkele uren in voordat je ze overbrengt naar luchtdichte diepvrieszakken of diepvriesbakken.
Hoe lang kan ik ingevroren kiwi’s bewaren?
Ze kunnen ongeveer 8 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer, maar het is het beste om ze binnen 6 maanden te consumeren voor de beste kwaliteit.
Hoe gebruik ik ingevroren kiwi’s?
Je kunt ingevroren kiwi’s gebruiken in smoothies, sorbets, fruitsalades en andere koude gerechten. Laat ze voor gebruik kort ontdooien in de koelkast of gebruik ze bevroren voor een verfrissende traktatie.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.