Site Overlay
Komkommer invriezen

Komkommer invriezen

Komkommer invriezen kun je het beste niet doen met rauwe komkommers omdat deze heel veel vocht bevatten. Door het invriezen zou het vocht snel kristalliseren en uitzetten.

Na het ontdooien zou er dan ook een slappe hap overblijven.

Veel gerechten die komkommer bevatten, en dan vooral als de komkommers gekookt of gebakken zijn, kun je overigens ook invriezen.

Plakjes komkommer die je rauw invriest, kun je wel gebruiken om smoothies mee te maken.

Hoe Komkommer invriezen?

Komkommer invriezen kan dus wel, maar je moet of de plakjes komkommer eerst drie minuten blancheren, of eerst het vocht zoveel mogelijk aan de komkommer onttrekken. Dit laatste doen je door er zout op te strooien, en dan bedoelen we niet weinig. Spoel het daarna af en dep het droog. Dit kun je na het ontdooien gebruiken om tzatziki mee te maken. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord komkommer invriezen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 15 minuten
Porties 1 Stuk
calorieën 13 kcal

Ingrediënten

  • 1 Komkommer

Instructies

  1. De komkommer is plakjes snijden.

  2. Breng water aan de kook en voeg de plakjes komkommer toe.

  3. Blancheer de komkommer drie minuten en spoel deze dan af met stromend kook water om het kookproces te stoppen.

  4. Afdeppen met keukenpapier en in diepvrieszakjes luchtdicht verpakken.

  5. Een etiket met naam en datum op de zakjes pakken en 24 uur in de vriezer laten invriezen.

Komkommer ontdooien en bereiden

Komkommer kun je het beste langzaam ontdooien in de koelkast.

Gebruik je de komkommer na het invriezen om smoothies mee te maken, kun je de komkommer direct vanuit de vriezer in de blender doen.

Hoelang kun je komkommer bewaren?

Ingevroren komkommer kun je 12 maanden in de vriezer bewaren.

Plakjes komkommer kun je één dag in de koelkast bewaren, daarna zullen de plakjes slap worden en uitdrogen.

Verse komkommer kun je 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaren. Is een komkommer aangesneden dek dan de snede met vershoudfolie af.

Komkommer langer bewaren met behulp van vacumeren.

Komkommer is over het algemeen niet geschikt om te vacumeren vanwege zijn hoge watergehalte en delicate structuur. Het vacumeren kan ervoor zorgen dat het te veel wordt samengedrukt en zijn textuur verliest.

De komkommer kun je het beste traditionele wijze bewaren. In de koelkast blijft het gewoonlijk tot 1 tot 2 weken goed als het wordt bewaard in een luchtdichte zak of bakje. In de vriezer is het niet aan te raden om te bewaren, omdat het watergehalte ervoor zorgt dat de komkommer zacht en papperig wordt na het ontdooien.

Om het langer te bewaren, kun je het beste kiezen voor verse komkommers, ze goed wassen en opslaan in de koelkast. Als je toch een overschot hebt, kun je komkommer ook inleggen in azijn of verwerken in salades, zodat je er langer van kunt genieten.

Veelgestelde vragen

Kun je komkommers invriezen?
Ja, je kunt ze invriezen om ze langer te bewaren. Echter, de textuur zal na het ontdooien zachter worden, waardoor ze het meest geschikt zijn voor gerechten zoals soepen, sauzen of smoothies.

Moet ik komkommers schillen voordat ik ze invries?
Het is niet nodig om de groente te schillen voordat je ze invriest. De schil kan worden behouden, maar je kunt ze wel schillen als je dat liever hebt.

Hoe bereid ik komkommers voor op het invriezen?
Was de vruchten grondig en snij ze in plakjes of blokjes. Je kunt ervoor kiezen om de zaden te verwijderen als je dat wilt, maar het is niet noodzakelijk.

Hoe moet ik bevroren komkommers bewaren?
Bewaar ze in luchtdichte diepvrieszakken of diepvriesbakken om vriesbrand te voorkomen. Zorg ervoor dat je de zakken of bakken labelt met de datum van invriezen.

Hoelang kun je komkommers in de vriezer bewaren?
Ze kunnen tot ongeveer 3 maanden worden bewaard in de vriezer. Na verloop van tijd kunnen ze echter hun textuur en smaak verliezen, dus het is het beste om ze binnen deze periode te gebruiken voor optimale kwaliteit.

Moet ik bevroren komkommers ontdooien voordat ik ze gebruik?
Voor de meeste recepten is het niet nodig om deze groente te ontdooien voordat je ze gebruikt. Je kunt ze direct toevoegen aan warme gerechten zoals soepen of sauzen, of aan koude gerechten zoals smoothies.

Kun je bevroren komkommers gebruiken in salades?
Bevroren komkommers zijn over het algemeen niet geschikt om direct te gebruiken in salades vanwege hun zachte textuur na het ontdooien. Het is beter om ze te gebruiken in warme gerechten of gerechten waarin de textuur minder van belang is, zoals soepen of sauzen.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier voorstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept