Site Overlay
Komkommer invriezen

Komkommer invriezen

Komkommer invriezen kun je het beste niet doen met rauwe komkommers omdat deze heel veel vocht bevatten. Door het invriezen zou het vocht snel kristalliseren en uitzetten.

Na het ontdooien zou er dan ook een slappe hap overblijven.

Veel gerechten die komkommer bevatten, en dan vooral als de komkommers gekookt of gebakken zijn, kun je overigens ook invriezen.

Plakjes komkommer die je rauw invriest, kun je wel gebruiken om smoothies mee te maken.

Hoe Komkommer invriezen?

Komkommer invriezen kan dus wel, maar je moet of de plakjes komkommer eerst drie minuten blancheren, of eerst het vocht zoveel mogelijk aan de komkommer onttrekken. Dit laatste doen je door er zout op te strooien, en dan bedoelen we niet weinig. Spoel het daarna af en dep het droog. Dit kun je na het ontdooien gebruiken om tzatziki mee te maken. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord komkommer invriezen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 15 minuten
Porties 1 Stuk
calorieën 13 kcal

Ingrediënten

  • 1 Komkommer

Instructies

  1. De komkommer is plakjes snijden.

  2. Breng water aan de kook en voeg de plakjes komkommer toe.

  3. Blancheer de komkommer drie minuten en spoel deze dan af met stromend kook water om het kookproces te stoppen.

  4. Afdeppen met keukenpapier en in diepvrieszakjes luchtdicht verpakken.

  5. Een etiket met naam en datum op de zakjes pakken en 24 uur in de vriezer laten invriezen.

Mij Hoe ik komkommer invries?

Komkommer invriezen is iets wat ik recent heb ontdekt en ik kan niet geloven dat ik het niet eerder heb geprobeerd. Komkommers zijn zo verfrissend en knapperig, en ik gebruik ze in zoveel gerechten dat het handig is om een voorraad in de vriezer te hebben. Vooral in de zomer, wanneer komkommers overvloedig en goedkoop zijn, is het de perfecte tijd om een paar extra’s in te vriezen voor de koudere maanden.

Toen ik voor het eerst probeerde komkommers in te vriezen, was ik een beetje sceptisch. Ik was bang dat ze papperig zouden worden en hun knapperigheid zouden verliezen. Maar met de juiste voorbereiding blijven ze verrassend goed. Het belangrijkste is om de komkommers in dunne schijfjes te snijden en ze even te blancheren voordat je ze invriest. Dit helpt om hun textuur en smaak te behouden. Na het blancheren leg ik ze op een bakplaat in de vriezer, zodat ze afzonderlijk bevriezen. Als ze eenmaal bevroren zijn, doe ik ze in luchtdichte zakjes of bakjes.

Ik vind het heerlijk om bevroren komkommers te gebruiken in smoothies, waar ze een verfrissende twist aan geven. Ook in salades kunnen ze prima functioneren, vooral als ik ze even laat ontdooien en uitlekken. Het is zo handig om gewoon een handjevol bevroren komkommers te pakken wanneer ik ze nodig heb. Het bespaart tijd en zorgt ervoor dat ik altijd een voorraad verse groenten bij de hand heb, zelfs als de winkels dicht zijn of als ik een drukke dag heb.

Komkommer ontdooien en bereiden

Komkommer kun je het beste langzaam ontdooien in de koelkast.

Gebruik je de komkommer na het invriezen om smoothies mee te maken, kun je de komkommer direct vanuit de vriezer in de blender doen.

Hoelang kun je komkommer bewaren?

Ingevroren komkommer kun je 12 maanden in de vriezer bewaren.

Plakjes komkommer kun je één dag in de koelkast bewaren, daarna zullen de plakjes slap worden en uitdrogen.

Verse komkommer kun je 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaren. Is een komkommer aangesneden dek dan de snede met vershoudfolie af.

Komkommer langer bewaren met behulp van vacumeren.

Komkommer is over het algemeen niet geschikt om te vacumeren vanwege zijn hoge watergehalte en delicate structuur. Het vacumeren kan ervoor zorgen dat het te veel wordt samengedrukt en zijn textuur verliest.

De komkommer kun je het beste traditionele wijze bewaren. In de koelkast blijft het gewoonlijk tot 1 tot 2 weken goed als het wordt bewaard in een luchtdichte zak of bakje. In de vriezer is het niet aan te raden om te bewaren, omdat het watergehalte ervoor zorgt dat de komkommer zacht en papperig wordt na het ontdooien.

Om het langer te bewaren, kun je het beste kiezen voor verse komkommers, ze goed wassen en opslaan in de koelkast. Als je toch een overschot hebt, kun je komkommer ook inleggen in azijn of verwerken in salades, zodat je er langer van kunt genieten.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Voordat je de komkommer in plakjes snijdt en invriest, besprenkel je ze met een beetje citroensap. Dit helpt om de frisheid en kleur te behouden. Het voorkomt ook dat de komkommer te waterig wordt wanneer je hem ontdooit. Een vleugje citroen geeft bovendien een extra frisse smaak.
  2. Als je een vacuümmachine hebt, gebruik deze dan om de komkommers in te vriezen. Door de lucht uit de zakken te halen, voorkom je vriesbrand en blijven de komkommers langer vers. Dit is een geweldige investering als je vaak voedsel invriest.
  3. Blancheer de komkommer kort voordat je hem invriest. Dit klinkt misschien vreemd, maar een snelle onderdompeling in kokend water, gevolgd door direct afkoelen in ijswater, kan helpen om de textuur beter te behouden. Dit is vooral handig als je de komkommer later in warme gerechten wilt gebruiken.
  4. Probeer eens wat verse kruiden, zoals dille of munt, toe te voegen voordat je de komkommers invriest. Dit geeft je komkommers een heerlijke smaakboost zodra je ze ontdooit. Ideaal voor salades of als smaakmaker in drankjes.
  5. Pureer de komkommers en vries de pasta in ijsblokjesvormpjes in. Deze komkommerblokjes zijn perfect voor smoothies of koude soepen. Dit is een geweldige manier om te voorkomen dat de komkommer te papperig wordt na het ontdooien.
  6. Zorg ervoor dat je de komkommers goed schoonmaakt en droogt voordat je ze invriest. Overmatig vocht kan ijskristallen vormen en de textuur van de komkommer negatief beïnvloeden. Een droge komkommer behoudt zijn structuur beter.
  7. Snij de komkommer doormidden en verwijder de zaden met een lepel voordat je hem in plakjes snijdt. De zaden bevatten veel water, wat kan leiden tot een waterige textuur na het ontdooien. Zonder de zaden blijft de komkommer steviger.
  8. Dit is een beetje ongebruikelijk, maar je kunt komkommer ook gebruiken om een siroop te maken voordat je hem invriest. Combineer komkommersap met suiker en water, kook het mengsel kort en vries het dan in. Deze siroop kan later worden gebruikt in cocktails, limonades of desserts voor een verrassend frisse smaak.

Veelgestelde vragen

Kun je komkommer invriezen?
Ja, je kunt komkommer invriezen om ze langer te bewaren. Echter, de textuur zal na het ontdooien zachter worden, waardoor ze het meest geschikt zijn voor gerechten zoals soepen, sauzen of smoothies.

Moet ik komkommers schillen voordat ik ze invries?
Het is niet nodig om de groente te schillen voordat je ze invriest. De schil kan worden behouden, maar je kunt ze wel schillen als je dat liever hebt.

Hoe bereid ik komkommers voor op het invriezen?
Was de vruchten grondig en snij ze in plakjes of blokjes. Je kunt ervoor kiezen om de zaden te verwijderen als je dat wilt, maar het is niet noodzakelijk.

Hoe moet ik bevroren komkommers bewaren?
Bewaar ze in luchtdichte diepvrieszakken of diepvriesbakken om vriesbrand te voorkomen. Zorg ervoor dat je de zakken of bakken labelt met de datum van invriezen.

Hoelang kun je komkommers in de vriezer bewaren?
Ze kunnen tot ongeveer 3 maanden worden bewaard in de vriezer. Na verloop van tijd kunnen ze echter hun textuur en smaak verliezen, dus het is het beste om ze binnen deze periode te gebruiken voor optimale kwaliteit.

Moet ik bevroren komkommers ontdooien voordat ik ze gebruik?
Voor de meeste recepten is het niet nodig om deze groente te ontdooien voordat je ze gebruikt. Je kunt ze direct toevoegen aan warme gerechten zoals soepen of sauzen, of aan koude gerechten zoals smoothies.

Kun je bevroren komkommers gebruiken in salades?
Bevroren komkommers zijn over het algemeen niet geschikt om direct te gebruiken in salades vanwege hun zachte textuur na het ontdooien. Het is beter om ze te gebruiken in warme gerechten of gerechten waarin de textuur minder van belang is, zoals soepen of sauzen.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept