Site Overlay
Snijbonen invriezen

Snijbonen invriezen

Snijbonen invriezen is de beste en meest gebruikte methode om deze bonensoort langer houdbaar te maken. Je moet wel de bonen even kort blancheren, zodat de houdbaarheid verlengd wordt.#

Daarbij kun je vooraf de snijbonen traditioneel snijden, of in langere stukken snijden. Dat maakt voor het invriezen verder niets uit.

Ook maakt het niet echt veel uit of je de bonen verpakt in diepvrieszakjes of in diepvriesbakken. Zolang je het maar luchtdicht afsluit.

Als je dat doet, voorkom je normaliter vriesbrand, wat dat is in feite in vorm van bederven in de vriezer. Als dat gebeurt, kun je de snijbonen niet meer gebruiken.

Je kunt de bonen rauw invriezen, maar het wordt aangeraden om de snijbonen voor het invriezen te blancheren. Rauw ingevroren blijven de bonen slechts drie maanden houdbaar.

Hoe Snijbonen invriezen?

Snijbonen invriezen kan dus. Eerst schoonmaken, dus steel en staartje eraf snijden en goed wassen. Dan snijden met bijvoorbeeld een snijbonenmolen. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord snijbonen invriezen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 15 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 13 kcal

Ingrediënten

  • 600 Gram Snijbonen

Instructies

  1. Maak de snijbonen schoon en was de bonen.

  2. Snijden met mes of snijbonenmolen.

  3. Water aan de kook brengen en de snijbonen gedurende drie minuten blancheren.

  4. Afgieten en afspoelen met koud stromend water om het kookproces te stoppen.

  5. Verpakken in diepvrieszak of diepvriesbak, en voorzien van een etiket met daarop de naam van de groente en de datum.

  6. In de vriezer plaatsen en minimaal 24 uur laten invriezen.

Snijbonen ontdooien en bereiden

Snijbonen kun je het beste langzaam ontdooien in de koelkast.

Na het ontdooien haal je de blancheertijd van de kooktijd af, en kook je de bonen zoals gebruikelijk.

Hoelang kun je snijbonen bewaren?

Snijbonen kun je 12 maanden in de vriezer bewaren.

Verse snijbonen die nog niet gesneden zijn blijven in de koelkast 5 tot 7 dagen goed. Wel afdekken.

Gekookte snijbonen blijven daarentegen slechts twee dagen goed in de koelkast.

Snijbonen langer bewaren met behulp van vacumeren.

Door snijbonen te vacumeren kun je hun versheid langer behouden en voorkom je dat ze bederven.

Wanneer je deze groente vacumeert en in de koelkast bewaart, kun je ze doorgaans tot 1 tot 2 weken bewaren. In de vriezer kunnen vacuümverpakte snijbonen tot wel 8 tot 12 maanden worden bewaard, mits ze op de juiste manier zijn verpakt en ingevroren.

Het is belangrijk om te vermelden dat de uiteindelijke houdbaarheid afhangt van verschillende factoren, waaronder de versheid voordat ze werden vacuüm verpakt, de nauwkeurigheid van het vacuümproces en de temperatuur van de koelkast of vriezer waarin ze worden bewaard. Zorg ervoor dat de snijbonen goed schoongemaakt en gedroogd zijn voordat je ze vacumeert, en volg de instructies van het vacuümsysteem voor het beste resultaat.

Kun je snijbonen bevroren gebruiken in gerechten?

Ja, je kunt bevroren snijbonen gebruiken in gerechten. De bonen zijn meestal snel ingevroren nadat ze zijn geoogst, waardoor ze hun smaak en voedingsstoffen behouden. Ze zijn handig om bij de hand te hebben voor verschillende gerechten, vooral wanneer verse snijbonen niet beschikbaar zijn of buiten het seizoen zijn.

Je kunt de bonen bevroren toevoegen aan warme gerechten zoals stoofschotels, soepen, roerbakgerechten en ovenschotels. Ze hoeven meestal niet vooraf te worden ontdooid; je kunt ze rechtstreeks vanuit de vriezer aan je gerecht toevoegen en ze laten koken tot ze gaar zijn.

Voor koude gerechten zoals salades kun je bevroren snijbonen ook gebruiken door ze kort te blancheren en vervolgens af te koelen voordat je ze aan je gerecht toevoegt.

Bevroren snijbonen zijn een handige en voedzame toevoeging aan verschillende gerechten en kunnen gemakkelijk worden bewaard voor langere tijd.

Veelgestelde vragen

Kun je snijbonen invriezen?
Ja, ook deze bonen kunnen worden ingevroren om ze langer houdbaar te maken.

Hoe bereid ik snijbonen voor op invriezen?
Was de bonen grondig, verwijder de uiteinden en snijd ze in stukjes of reepjes zoals gewenst.

Moet ik snijbonen blancheren voordat ik ze invries?
Ja, het wordt aanbevolen om ze kort te blancheren voordat je ze invriest om de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden.

Hoe blancheer ik snijbonen?
Breng een grote pan water aan de kook, voeg de gesneden bonen toe en laat ze 2 tot 3 minuten koken. Haal ze vervolgens uit het kokende water en dompel ze direct onder in ijswater om het kookproces te stoppen.

Hoe bewaar ik ingevroren snijbonen?
Plaats de geblancheerde en afgekoelde bonen in luchtdichte diepvrieszakken of diepvriesbakken en zorg ervoor dat je zoveel mogelijk lucht verwijdert voordat je ze afsluit.

Hoelang zijn ingevroren snijbonen houdbaar?
Ze kunnen tot 12 maanden in de vriezer worden bewaard zonder significant kwaliteitsverlies.

Hoe ontdooi ik ingevroren snijbonen?
Je kunt ingevroren bonen het beste langzaam laten ontdooien in de koelkast voordat je ze gebruikt. Je kunt ze ook direct toevoegen aan warme gerechten zonder ze vooraf te ontdooien.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier voorstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept