Site Overlay
Spitskool invriezen

Spitskool invriezen

Spitskool invriezen is één van de methoden die gebruikelijk is om deze groente langer houdbaar te maken. Je kunt spitskool ook inwecken in glazen poten, of er zuurkool van maken.

Normaliter wordt zuurkool gemaakt van witte kool, maar spitskool is eigenlijk een soort jonge witte kool. Dat kan dus prima. Maar als spitskool opbakken of wokken, of spitskool koken, is dan natuurlijk niet meer mogelijk.

Dus met het invriezen van deze groente heb je wat meer mogelijkheden.

Hoe Spitskool invriezen?

Spitskool invriezen is dus goed mogelijk, alhoewel je er wel wat voor moet doen. Meestal zijn het immers grote kolen en die kunnen niet in één stuk worden ingevroren.

Bovendien moet de kool, om langer houdbaar te maken en de smaak goed vast te houden, wel worden geblancheerd.

Overigens kun je ook heel makkelijk gerechten met spitskool invriezen, en zelfs spitskoolpuree of spitskoolsoep.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord spitskool invriezen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 15 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 34 kcal

Ingrediënten

  • 1 Spitskool

Instructies

  1. Rotte en bruine bladeren verwijderen.

  2. Kool in de lengte doormidden snijden en de stronk aan de onderkant, en het harde gedeelte, er uit snijden.

  3. De kool in repen of stukjes snijden, en goed wassen.

  4. Grote pan met ruim water aan de kook brengen.

  5. De kool voorzichtig toevoegen en gedurende 3 minuten laten koken.

  6. Afgieten en onder stromend koud water houden.

  7. Goed laten uitlekken en eventueel met keukenpapier afdeppen.

  8. In diepvrieszakken of diepvriesbakken verpakken en goed afsluiten.

  9. Voorzie de zak of bak van etiket met invriesdatum en naam, en vries de groente gedurende minimaal 24 uur in.

Spitskool ontdooien en bereiden

Je kunt spitskool rustig in de koelkast laten ontdooien, maar je kunt de kool ook direct vanuit de vriezer gebruiken om te koken, te wokken, of te bakken.

Hoe lang kun je spitskool bewaren?

Spitskool kun je 12 maanden bewaren in de vriezer.

Spitskool kun je het beste droog en donker bewaren, net als bij witte kool. Dan blijft de kool ongeveer een week goed.

In de koelkast is het vooral een probleem dat de koolvaak wat groter is. Eventueel doormidden snijden, maar daardoor wordt de kool wel wat minder lang houdbaar.

In de koelkast is de kool zeven tot 10 dagen houdbaar. Worden de bladeren minder mooi, dan haal je deze er heel simpel vanaf.

Spitskool langer bewaren met behulp van vacumeren.

Het vacuümverpakken van deze koolsoort kan helpen om de versheid ervan langer te behouden en het kan ook handig zijn om het langer in de koelkast of vriezer te bewaren.

In de koelkast kan vacuümverpakte spitskool tot 1 tot 2 weken worden bewaard, terwijl niet-verpakte spitskool meestal maar ongeveer 1 week goed blijft.

In de vriezer kan vacuümverpakte spitskool tot 8 maanden tot een jaar worden bewaard, terwijl niet-verpakte spitskool meestal maar ongeveer 2 tot 3 maanden goed blijft in de vriezer.

Het is belangrijk om op te merken dat de exacte houdbaarheid kan variëren afhankelijk van factoren zoals de kwaliteit van de kool en de juiste opslagomstandigheden. Zorg ervoor dat je de spitskool grondig wast en droogt voordat je het vacuüm verpakt, en label de verpakking met de datum van verpakken voor een goede opvolging van de houdbaarheid.

Kun je spitskool bevroren gebruiken in gerechten?

Ja, je kunt spitskool bevroren gebruiken in gerechten. Het behoudt over het algemeen zijn smaak en voedingsstoffen goed, waardoor het een handige optie is om het hele jaar door te gebruiken, zelfs als verse spitskool niet beschikbaar is.

Je kunt de bevroren groente direct toevoegen aan warme gerechten zoals roerbakgerechten, soepen, stoofschotels, en ovenschotels. Ze kunnen rechtstreeks vanuit de vriezer aan de gerechten worden toegevoegd en tijdens het koken ontdooien en gaar worden.

Als je de spitskool wilt ontdooien voordat je hem gebruikt, kun je hem het beste langzaam laten ontdooien in de koelkast. Hierdoor kunnen ze gelijkmatig ontdooien en behouden ze hun textuur beter.

Bevroren spitskool is een handige en voedzame toevoeging aan verschillende gerechten en kan gemakkelijk worden bewaard voor langere tijd.

Veelgestelde vragen

Kan ik spitskool invriezen?
Ja, je kunt de groente invriezen om de versheid te behouden voor langdurige opslag.

Moet ik spitskool blancheren voordat ik het invries?
Ja, het wordt aanbevolen om deze groente kort te blancheren voordat je het invriest. Dit helpt om de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden.

Hoe blancheer ik spitskool voor het invriezen?
Breng een grote pan water aan de kook, voeg de in reepjes gesneden spitskool toe en kook het gedurende 1 tot 2 minuten. Verwijder vervolgens de spitskool en dompel het direct onder in ijswater om het kookproces te stoppen.

Moet ik spitskool in reepjes snijden voordat ik het invries?
Ja, het is raadzaam om de groente in reepjes of stukjes te snijden voordat je het invriest. Dit vergemakkelijkt het portioneren en gebruik later.

Hoe bewaar ik ingevroren spitskool?
Plaats de geblancheerde en afgekoelde groente in luchtdichte diepvrieszakken of diepvriesbakken. Zorg ervoor dat je alle lucht uit de zakken drukt voordat je ze afsluit om vriesbrand te voorkomen.

Hoe lang kan ik ingevroren spitskool bewaren?
Het kan ongeveer 8 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer, maar het is het beste om het binnen 6 maanden te consumeren voor de beste kwaliteit.

Hoe gebruik ik ingevroren spitskool?
Je kunt de ingevroren groente rechtstreeks toevoegen aan gerechten zoals roerbakgerechten, stoofschotels of soepen zonder het eerst te ontdooien. Als je het wilt ontdooien, laat het dan langzaam in de koelkast ontdooien voordat je het gebruikt.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier overstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept