Site Overlay
Kumquats invriezen

Kumquats Invriezen

Kumquats Invriezen is niet iets waarvan je zult verwachten dat het mogelijk is, maar de textuur van de vruchten wordt wel wat minder door het invriezen.

Je kunt na het ontdooien de kumquats nog gebruiken om ijs of smoothie te maken. De meeste mensen vinden de vruchten in geheel niet meer lekker na het ontdooien.

Wil je er overigens ijs van maken, en dat is bijzonder lekker, dan kun je beter verse vruchten gebruiken om ijs te maken, en het ijs dan invriezen.

Bij smoothies of milkshake is dat natuurlijk niet mogelijk.

Eventueel kun je de vruchten uit de diepvries, dus nog niet ontdooit, gebruiken om te wokken in verschillende andere gerechten. Door het niet ontdooien blijft de textuur redelijk goed.

Hoe Kumquats invriezen?

Hoe kun je kumquats invriezen? Op deze manier ingevroren kumquats kun je gebruiken om te wokken of roerbakken. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Fruit
Keuken Internationaal
Trefwoord Kumquats invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Vriestijd 1 dag
Porties 4 Personen
calorieën 71 kcal

Ingrediënten

  • 250 Gram Kumquats

Instructies

  1. Was de kumquats, of nog beter, boen de vruchten met een zacht borsteltje schoon.

  2. Verpak de vruchten in diepvriesbak of diepvrieszak, en sluit het luchtdicht af.

  3. Voorzien van label en minimaal 24 uur invriezen.

Mij Hoe ik kumquats invries?

Kumquats invriezen is iets waar ik de laatste tijd echt in ben gedoken. Omdat ik een enorme fan ben van deze kleine, citrusachtige vruchten, besloot ik dat ik ze langer houdbaar wilde maken. Wat me vooral aanspreekt aan kumquats is hun unieke combinatie van zoet en zuur, en ik vind het geweldig om ze gewoon uit de hand te eten. Maar om te zorgen dat ik het hele jaar door van deze lekkernij kan genieten, wilde ik een manier vinden om ze goed te bewaren.

Het invriezen bleek eenvoudiger dan ik had gedacht. Eerst spoel ik de kumquats goed af en dep ze droog. Vervolgens verdeel ik ze in porties die ik gemakkelijk kan gebruiken. Wat ik vooral handig vind, is dat ik de kumquats in een enkele laag op een bakplaat leg en ze eerst invries. Dit zorgt ervoor dat ze niet aan elkaar kleven. Daarna doe ik ze in diepvrieszakken, waarbij ik de lucht zoveel mogelijk verwijder. Zo blijven de vruchten langer vers en behoudt elke kumquat zijn vorm en textuur.

Wat ik ook fijn vind, is dat ingevroren kumquats net zo veelzijdig zijn als verse. Ik gebruik ze in allerlei recepten, van salades tot desserts, en zelfs in cocktails. Het is een geweldige manier om die frisse, citrusachtige smaak aan gerechten toe te voegen, vooral tijdens de wintermaanden wanneer vers fruit minder beschikbaar is. Het invriezen van kumquats heeft echt mijn manier van koken en eten verrijkt, en ik kan het iedereen aanraden die van deze heerlijke vrucht houdt.

Kumquats ontdooien en bereiden

Heb je hele kumquats ingevroren, dan hoef je deze niet te ontdooien om te wokken of te roerbakken. Je kunt de bevroren vruchten direct in de pan doen.

Ook om ijs te maken of een smoothie, hoef je de vruchten niet te ontdooien.

Hoelang kun je Kumquats bewaren?

Ingevroren kumquats kun je maximaal 12 tot 13 weken in de vriezer bewaren.

Verse kumquats kun je drie tot vier dagen bewaren op de fruitschaal, of 2 weken in de koelkast.

Kumquats langer bewaren met behulp van vacumeren.

Door kumquats te vacumeren, kun je hun versheid verlengen en ze langer bewaren. Het vacuümproces helpt om lucht uit de verpakking te verwijderen, waardoor oxidatie en bederf worden verminderd.

Voordat je deze vruchten vacumeert, is het belangrijk om ze grondig te wassen en te drogen. Vervolgens kun je ze in een vacuümzak plaatsen en vacuüm trekken volgens de instructies van de vacumeermachine.

Vacuümverpakte kumquats kunnen in de koelkast worden bewaard en blijven over het algemeen langer vers dan niet verpakte kumquats. Je kunt ze dan gebruiken voor verschillende doeleinden, zoals het toevoegen aan salades, het maken van jam, het inmaken of het gebruiken als smaakvolle toevoeging aan gerechten.

Mij Mijn advies en tips?

Het is belangrijk om de kumquats goed te wassen voordat je ze invriest. Gebruik koud water en wrijf de schil zachtjes schoon. Dit verwijdert vuil en pesticiden. Het is beter om geen harde borstels te gebruiken, omdat de schil van kumquats dun en kwetsbaar is.

Een suikeroplossing kan helpen om de smaak en textuur van de kumquats beter te behouden tijdens het invriezen. Los 1 kopje suiker op in 2 kopjes water en laat het afkoelen. Dompel de kumquats in deze oplossing voordat je ze invriest. Dit helpt om de vruchten zoet en sappig te houden.

Om te voorkomen dat de kumquats barsten tijdens het invriezen, kun je ze lichtjes inprikken met een tandenstoker. Maak een paar gaatjes rondom de vrucht. Dit helpt de lucht en het vocht gelijkmatig te verdelen, wat voorkomt dat ze barsten of hun vorm verliezen.

Als je niet van plan bent om de hele kumquats te gebruiken, kun je ze doormidden snijden voordat je ze invriest. Dit maakt het later makkelijker om precies de hoeveelheid te gebruiken die je nodig hebt. Bovendien helpt het de vruchten sneller te ontdooien.

Leg de kumquats eerst op een bakplaat bedekt met bakpapier en vries ze in. Zodra ze stevig bevroren zijn, kun je ze in een diepvrieszak of diepvriesbak doen. Dit voorkomt dat ze aan elkaar plakken en maakt het makkelijker om ze in porties te gebruiken.

Als je van plan bent de kumquats te gebruiken in desserts of cocktails, kun je ze invriezen in een lichte suikersiroop. Dit kan helpen om de zoetheid en de textuur van de vruchten te verbeteren. Maak een lichte siroop door 1 deel suiker op te lossen in 3 delen water en gebruik dit om de vruchten te bedekken voordat je ze invriest.

Het is altijd een goed idee om de diepvrieszakken of diepvriesbakken te labelen en te dateren. Schrijf de datum en de inhoud op de verpakking. Zo weet je precies hoelang de kumquats al in de vriezer liggen en kun je ze op tijd gebruiken om te voorkomen dat ze te lang liggen en smaak verliezen.

Gebruik altijd luchtdichte diepvrieszakken of diepvriesbakken om de kumquats in te vriezen. Dit helpt om vriesbrand te voorkomen, wat kan gebeuren als de vruchten worden blootgesteld aan lucht in de vriezer. Luchtdichte verpakkingen helpen ook om de smaak en textuur van de kumquats beter te behouden.

Veelgestelde vragen

Kun je kumquats invriezen?
Ja, je kunt kumquats invriezen om ze langer vers te houden en te gebruiken in gerechten.

Moet ik kumquats voorbereiden voordat ik ze invries?
Ja, het is het beste om ze te wassen en droog te deppen voordat je ze invriest. Verwijder eventuele zaden of ongewenste delen.

Hoe moet ik kumquats verpakken voor het invriezen?
Je kunt ze heel invriezen of in plakjes snijden voordat je ze in luchtdichte diepvrieszakken of bakken doet. Zorg ervoor dat je overtollige lucht uit de verpakkingen verwijdert om vriesbrand te voorkomen.

Hoelang kun je kumquats in de vriezer bewaren?
Ze kunnen tot ongeveer 6 tot 12 maanden in de vriezer worden bewaard terwijl ze hun smaak en textuur behouden.

Kun je bevroren kumquats direct gebruiken of moeten ze eerst worden ontdooid?
Je kunt deze bevroren vruchten direct gebruiken in gerechten waarbij het niet erg is dat ze nog bevroren zijn, zoals smoothies. Voor gebruik in salades of desserts kun je ze eerst kort laten ontdooien.

Kun je bevroren kumquats ontdooien en dan weer invriezen?
Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om voedsel te ontdooien en vervolgens opnieuw in te vriezen, omdat dit de kwaliteit kan verminderen en het risico op bederf kan verhogen.

Hoe kun je bevroren kumquats het beste gebruiken?
Bevroren kumquats kunnen worden gebruikt in diverse gerechten, zoals jams, sauzen, dressings, gebak, en meer. Ze kunnen ook worden toegevoegd aan drankjes voor een verfrissende smaak.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept