Lavas invriezen, is net als bij de meeste andere kruiden, heel goed mogelijk. Lavas wordt overigens ook wel maggiplant genoemd, want inderdaad is dit de plant die we allemaal in de soep doen als er wat smaak bij moet.
De plant heeft vers of ingevroren hetzelfde effect, en wordt daardoor vaak gebruikt om stoofschotels, soep, of bijvoorbeeld macaroni wat meer smaak te geven.
Door dit kruid in te vriezen, en als je dat doet per portie, kun je met één plant het gehele jaar door meer smaak aan je gerechten geven.
Hoe Lavas invriezen?
Lavas invriezen kun je door de blaadjes gewoon in zakjes in te vriezen, of, zoals wij doen, toch eerst wat fijner te snijden. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Ingrediënten
- 400 Gram Lavas
Instructies
- Haal de blaadjes van de steel, die we overigens niet gebruiken, was de bladeren en snij deze fijn.
Verpakken in diepvrieszakjes, maar dan wel per hoeveelheid die je nodig hebt.
De zakjes afsluiten en voorzien van label met naam en datum.
Bij minimaal min 18 graden gedurende 24 uur invriezen.
Hoe ik lavas invries?
Lavas invriezen is een van mijn favoriete manieren om deze aromatische kruid te bewaren. Ik gebruik lavas vaak in mijn keuken, vooral omdat het zo’n rijke, complexe smaak toevoegt aan allerlei gerechten. De eerste keer dat ik besloot lavas in te vriezen, was ik wat nerveus of het zijn smaak en textuur wel zou behouden, maar ik was aangenaam verrast door hoe goed het werkte.
Als ik lavas invries, zorg ik er altijd voor dat het zo vers mogelijk is. Direct uit mijn tuin geplukt of vers gekocht van de markt, het moet echt op zijn best zijn voordat ik het in de vriezer stop. Ik spoel de blaadjes grondig af om vuil en insecten te verwijderen, en laat ze dan goed drogen. Dit is belangrijk omdat overtollig water kan leiden tot ijskristallen, die de kwaliteit van de lavas kunnen aantasten.
Eenmaal schoon en droog, hak ik de lavas grof en verdeel ik het in kleine porties. Ik gebruik vaak kleine, hersluitbare plastic zakjes of siliconen ijsblokjesvormen voor deze porties. Op deze manier kan ik precies de hoeveelheid nemen die ik nodig heb zonder de rest van de voorraad te verstoren. Het is altijd een plezier om een zakje bevroren lavas te pakken en het toe te voegen aan een sudderpot of een soep. De smaak is net zo levendig als vers geplukte bladeren, en het brengt een heerlijke, frisse noot in mijn gerechten, zelfs in de winter.
Lavas invriezen is een eenvoudige, maar effectieve manier om ervoor te zorgen dat ik dit geliefde kruid het hele jaar door bij de hand heb. Het brengt me terug naar de zomerdagen in de tuin, zelfs als het buiten koud en guur is. Bovendien is het een geweldige manier om voedselverspilling tegen te gaan, omdat ik nooit lavas hoef weg te gooien die ik niet meteen kan gebruiken. Het is een kleine stap, maar een die een groot verschil maakt in mijn keuken en mijn culinaire avonturen.
Lavas ontdooien en bereiden
Omdat wij de blaadjes voor het invriezen fijn gesneden hebben hoef je de lavas niet eerst te ontdooien. Je kunt het kruid bevroren bij alle gerechten doen.
Ben je het snijden vergeten kun je het zakje nog tussen de handen wrijven, zodat de bevroren blaadjes klein worden.
Hoelang kun je lavas bewaren?
Lavas kun je in de koelkast, mits vers, nog 1 tot 2 dagen bewaren. Niet in een plastic zak, en bij voorkeur de blaadjes nog aan de stelen laten.
In de vriezer kun je dit kruid 8 tot 10 maanden bewaren.
Kun je lavas bevroren gebruiken in gerechten?
Ja, je kunt lavas bevroren gebruiken in gerechten. Het is ook bekend als maggiplant of lavaswortel, en behoudt zijn smaak en aroma goed wanneer het wordt ingevroren. Als je het invriest, kun je het later gemakkelijk gebruiken in soepen, stoofschotels, sauzen en andere gerechten waarvoor het wordt gebruikt als smaakmaker. Het kan wel iets zachter worden na het ontdooien, dus je wilt het misschien niet gebruiken als garnering, maar het is nog steeds prima voor het toevoegen van smaak aan je gerechten.
Lavas langer bewaren met behulp van vacumeren.
Door lavas vacuüm te verpakken, kun je de houdbaarheid ervan verlengen en de versheid behouden.
In de koelkast kun je vacuümverpakte maggiplant meestal tot 1 tot 2 weken bewaren. In de vriezer kan vacuümverpakte maggiplant tot 6 maanden tot een jaar worden bewaard. Zorg ervoor dat de lavas goed is verpakt om vriesbrand te voorkomen en label de verpakkingen met de datum van verpakking voor referentie.
Mijn advies en tips?
- Wacht niet te lang met oogsten. De beste tijd om lavas te oogsten is in de vroege ochtend, wanneer de oliën in de bladeren op hun hoogtepunt zijn. Hierdoor blijft de smaak beter behouden na het invriezen.
- Voordat je lavas invriest, was de bladeren grondig om vuil en insecten te verwijderen. Laat ze daarna goed drogen op een schone doek. Als er nog vocht op de bladeren zit, kan dit ijskristallen vormen die de smaak en textuur beïnvloeden.
- Blancheren kan helpen om de kleur en smaak van lavas te behouden. Dompel de bladeren kort onder in kokend water, ongeveer 30 seconden, en koel ze dan snel af in ijswater. Dep ze droog voordat je ze invriest.
- Leg de bladeren losjes op een bakplaat en vries ze eerst apart in. Zodra ze bevroren zijn, kun je ze in een zak of bak doen. Dit voorkomt dat de bladeren aan elkaar plakken, waardoor je ze makkelijker kunt gebruiken.
- Hak de lavas fijn en verdeel het in ijsblokjesvormen. Vul de vormen met een beetje water of olijfolie en vries ze in. Zo heb je altijd handige porties klaar om in soepen, sauzen of stoofschotels te gooien.
- Voeg een klein beetje zout toe aan de gehakte lavas voordat je het invriest. Zout helpt om de textuur en smaak te behouden. Let wel op bij het koken dat je niet te veel extra zout toevoegt.
- Als je een vacuümmachine hebt, gebruik deze dan om de lavas vacuüm te verpakken. Door de lucht te verwijderen, blijft de smaak langer behouden en voorkom je vriesbrand.
- Vergeet niet om de zakken of bakken goed te etiketteren met de inhoud en de datum. Lavas blijft tot wel zes maanden goed in de vriezer, maar het is handig om te weten hoelang het er al in zit voor de beste smaakervaring.
Veelgestelde vragen
Kun je lavas invriezen?
Ja, dit kruid kan worden ingevroren om het langer vers te houden.
Hoe moet ik lavas invriezen?
Je kunt het invriezen door het te wassen, droog te deppen, in kleine stukjes te snijden en vervolgens in luchtdichte zakjes of bakjes te doen voordat je het in de vriezer plaatst.
Hoelang kan ik lavas in de vriezer bewaren?
Het kan tot ongeveer zes maanden in de vriezer worden bewaard zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat.
Moet ik lavas vooraf blancheren voordat ik het invries?
Het is niet nodig om het kruid vooraf te blancheren voordat je het invriest, maar sommige mensen geven er de voorkeur aan om dit te doen om de kleur en smaak te behouden.
Kan ik bevroren lavas direct gebruiken in gerechten?
Ja, bevroren maggiplant kan direct worden toegevoegd aan warme gerechten tijdens het koken. Het kan iets zachter zijn na het ontdooien, maar behoudt nog steeds zijn smaak.
Hoe kan ik bevroren lavas ontdooien?
Je kunt bevroren maggiplant gewoon toevoegen aan gerechten tijdens het koken zonder het eerst te ontdooien. Als je het wilt ontdooien voordat je het gebruikt, laat het dan langzaam ontdooien in de koelkast.
Kun je bevroren lavas gebruiken als garnering?
Het kan iets zachter worden na het ontdooien, dus het is misschien niet ideaal voor gebruik als garnering, maar het is nog steeds perfect voor het toevoegen van smaak aan gerechten.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.