Site Overlay
Lavas invriezen

Lavas invriezen

Lavas invriezen, is net als bij de meeste andere kruiden, heel goed mogelijk. Lavas wordt overigens ook wel maggiplant genoemd, want inderdaad is dit de plant die we allemaal in de soep doen als er wat smaak bij moet.

De plant heeft vers of ingevroren hetzelfde effect, en wordt daardoor vaak gebruikt om stoofschotels, soep, of bijvoorbeeld macaroni wat meer smaak te geven.

Door dit kruid in te vriezen, en als je dat doet per portie, kun je met één plant het gehele jaar door meer smaak aan je gerechten geven.

Hoe Lavas invriezen?

Lavas invriezen kun je door de blaadjes gewoon in zakjes in te vriezen, of zoals wij doen, toch eerst wat fijner te snijden.Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Gang Kruiden
Keuken Internationaal
Trefwoord Lavas invriezen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 15 minuten
Porties 8 Porties
calorieën 242 kcal

Ingrediënten

  • 400 Gram Lavas

Instructies

  1. Haal de blaadjes van de steel, die we overigens niet gebruiken, was de bladeren en snij deze fijn.
  2. Verpakken in diepvrieszakjes, maar dan wel per hoeveelheid die je nodig hebt.

  3. De zakjes afsluiten en voorzien van label met naam en invriesdatum.

  4. Bij minimaal min 18 graden gedurende 24 uur invriezen.

Lavas ontdooien en bereiden

Omdat wij de blaadjes voor het invriezen fijn gesneden hebben hoef je de lavas niet eerst te ontdooien. Je kunt het kruid bevroren bij alle gerechten doen.

Ben je het snijden vergeten kun je het zakje nog tussen de handen wrijven, zodat de bevroren blaadjes klein worden.

Hoe lang kun je lavas bewaren?

Lavas kun je in de koelkast, mits vers, nog 1 tot 2 dagen bewaren. Niet in een plastic zak, en bij voorkeur de blaadjes nog aan de stelen laten.

In de vriezer kun je dit kruid 8 tot 10 maanden bewaren.

Kun je lavas bevroren gebruiken in gerechten?


Ja, je kunt lavas bevroren gebruiken in gerechten. Het is ook bekend als maggiplant of lavaswortel, en behoudt zijn smaak en aroma goed wanneer het wordt ingevroren. Als je het invriest, kun je het later gemakkelijk gebruiken in soepen, stoofschotels, sauzen en andere gerechten waarvoor het wordt gebruikt als smaakmaker. Het kan wel iets zachter worden na het ontdooien, dus je wilt het misschien niet gebruiken als garnering, maar het is nog steeds prima voor het toevoegen van smaak aan je gerechten.

Lavas langer bewaren met behulp van vacumeren.

Door lavas vacuüm te verpakken, kun je de houdbaarheid ervan verlengen en de versheid behouden.

In de koelkast kun je vacuümverpakte maggiplant meestal tot 1 tot 2 weken bewaren. In de vriezer kan vacuümverpakte maggiplant tot 6 maanden tot een jaar worden bewaard. Zorg ervoor dat de lavas goed is verpakt om vriesbrand te voorkomen en label de verpakkingen met de datum van verpakking voor referentie.

Veelgestelde vragen

Kun je lavas invriezen?
Ja, dit kruid kan worden ingevroren om het langer vers te houden.

Hoe moet ik lavas invriezen?
Je kunt het invriezen door het te wassen, droog te deppen, in kleine stukjes te snijden en vervolgens in luchtdichte zakjes of containers te doen voordat je het in de vriezer plaatst.

Hoelang kan ik lavas in de vriezer bewaren?
Het kan tot ongeveer zes maanden in de vriezer worden bewaard zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat.

Moet ik lavas vooraf blancheren voordat ik het invries?
Het is niet nodig om het kruid vooraf te blancheren voordat je het invriest, maar sommige mensen geven er de voorkeur aan om dit te doen om de kleur en smaak te behouden.

Kan ik bevroren lavas direct gebruiken in gerechten?
Ja, bevroren maggiplant kan direct worden toegevoegd aan warme gerechten tijdens het koken. Het kan iets zachter zijn na het ontdooien, maar behoudt nog steeds zijn smaak.

Hoe kan ik bevroren lavas ontdooien?
Je kunt bevroren maggiplant gewoon toevoegen aan gerechten tijdens het koken zonder het eerst te ontdooien. Als je het wilt ontdooien voordat je het gebruikt, laat het dan langzaam ontdooien in de koelkast.

Kun je bevroren lavas gebruiken als garnering?
Het kan iets zachter worden na het ontdooien, dus het is misschien niet ideaal voor gebruik als garnering, maar het is nog steeds perfect voor het toevoegen van smaak aan gerechten.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.