Site Overlay
Munt invriezen

Munt invriezen

Munt invriezen is op twee manieren mogelijk, en we onderscheiden deze twee methoden wel in droge munt en natte munt. Natte munt invriezen, bijvoorbeeld in een ijsblokje, is korter houdbaar.

Misschien lijkt het handig om munt in wat vocht zoals water of olijfolie in een ijsblokjesvorm in te vriezen, maar onze voorkeur gaat toch echt naar de droge manier van invriezen.

Je moet weliswaar opletten dat je de hoeveelheid per portie invriest, dus genoeg voor een salade of iets dergelijks, maar het feit dat ervoor zorgt dat bij deze manier de ingevroren munt maar liefst 12 maanden houdbaar is, is toch van groot voordeel.

Bij de natte methode is munt minder dan de helft houdbaar.

Overigens kun je ook gerechten met munt meestal gewoon invriezen. Alleen bij salades kan dat soms problematisch worden.

Hoe Munt invriezen?

Munt invriezen is dus een prima mogelijkheid om deze op verantwoorde wijze langer houdbaar te maken.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Kruiden
Keuken Internationaal
Trefwoord munt invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 1 Portie
calorieën 70 kcal

Ingrediënten

  • 50 Gram Munt

Instructies

  1. Haal de blaadjes van de steel, maar gooi de stelen niet weg. Deze kun je eventueel nog gebruiken om in een smoothie te gebruiken.

  2. Was de blaadjes en dep ze daarna droog met wat keukenpapier.

  3. Snij de blaadjes eventueel klein, maar dat hoeft niet.

  4. Verpak de munt portiegewijs in diepvrieszakjes en voorzie het zakje van een etiket met datum en naam.

  5. In de vriezer leggen om de munt te laten invriezen.

Munt ontdooien en bereiden

Munt kun je het beste langzaam ontdooien in de koelkast.

Maar, eigenlijk hoef je de munt helemaal niet te ontdooien. Je kunt de blaadjes eventueel nog klein snijden en direct in het gerecht verwerken.

Hoe lang kun je munt bewaren?

Munt kun je, als je kiest voor de droge manier van invriezen, 12 maanden in de vriezer bewaren.

In olijfolie of water ingevroren slechts zes maanden houdbaar in de vriezer.

Munt waarbij de blaadjes nog aan de stel zitten, kun je het beste in een klein vaasje met wat water in de koelkast zetten. Zo blijven de blaadjes tot wel vijf dagen goed.

Munt waarvan de blaadjes al van de steel gehaald zijn blijven in de koelkast twee dagen goed.

Gehakte munt blijft ook twee dagen goed in de koelkast.

Munt langer bewaren met behulp van vacumeren.

Het vacuüm verpakken van munt helpt om de versheid en aroma langer te behouden. Hierdoor blijft het langer goed dan wanneer het op traditionele wijze wordt bewaard.

In de koelkast kan vacuümverpakte munt tot 1 tot 2 weken worden bewaard, afhankelijk van de versheid ervan voordat het werd verpakt. In de vriezer kan vacuümverpakte munt tot 6 maanden tot een jaar worden bewaard zonder significant verlies van smaak of aroma.

Zorg ervoor dat de munt volledig droog is voordat je het vacuüm verpakt om condensatie te voorkomen, wat de kwaliteit van de munt kan aantasten. Etiketteer de verpakkingen met de datum van verpakking om de houdbaarheid bij te houden.

Kun je munt bevroren gebruiken in gerechten?

Ja, je kunt bevroren munt gebruiken in gerechten. Dit kruid behoudt zijn smaak en aroma goed wanneer het wordt ingevroren, waardoor het een handige optie is om het hele jaar door te gebruiken, zelfs als het niet vers verkrijgbaar is.

Je kunt bevroren muntblaadjes rechtstreeks toevoegen aan warme gerechten zoals soepen, stoofschotels of sauzen. Voor koude gerechten zoals salades, smoothies of drankjes, kun je bevroren munt ook gebruiken door het te laten ontdooien en vervolgens fijn te hakken of te pureren.

Het is belangrijk op te merken dat de textuur van mogelijk een beetje zachter wordt wanneer het ontdooit, maar de smaak blijft behouden. Over het algemeen is bevroren munt een handige optie om bij de hand te hebben voor verschillende gerechten.

Veelgestelde vragen

Kan ik munt rechtstreeks invriezen?
Ja, je kunt dit kruid rechtstreeks invriezen zonder enige voorbereiding. Plaats gewoon de verse muntblaadjes in een luchtdichte zak of container en vries ze in.

Moet ik de muntblaadjes wassen voordat ik ze invries?
Het is een goed idee om de muntblaadjes voorzichtig te wassen en grondig te drogen voordat je ze invriest. Dit helpt eventuele vuil of residu te verwijderen en voorkomt dat ze aan elkaar plakken tijdens het invriezen.

Hoe lang kan ik bevroren munt bewaren?
Het kan tot 6 maanden tot een jaar worden bewaard in de vriezer, mits goed verpakt in een luchtdichte zak of container om vriesbrand te voorkomen.

Kan ik bevroren munt gebruiken in warme gerechten?
Ja, bevroren muntblaadjes kunnen direct worden toegevoegd aan warme gerechten zoals soepen, stoofschotels of sauzen. Ze zullen snel ontdooien en hun smaak behouden. Als je ze in een zakje invriest, kun je het zakje tussen je handen wrijven en is het kruid meteen kleiner gewreven en bruikbaar.

Kan ik bevroren munt gebruiken in koude gerechten?
Het kan ook worden gebruikt in koude gerechten zoals salades, smoothies of drankjes. Laat de muntblaadjes voor gebruik ontdooien of voeg ze direct toe, afhankelijk van je voorkeur.

Moet ik bevroren munt ontdooien voordat ik het gebruik?
Het is niet altijd nodig om bevroren muntblaadjes vooraf te ontdooien. Voor warme gerechten kunnen ze direct worden toegevoegd aan het kookproces. Voor koude gerechten kun je ze kort laten ontdooien of ze direct toevoegen.

Hoe kan ik bevroren munt het beste gebruiken?
Het kan op dezelfde manier worden gebruikt als verse munt in een breed scala aan gerechten, waaronder soepen, sauzen, salades, drankjes en meer. Pas de hoeveelheid aan naar smaak en geniet van de frisheid van de munt, zelfs wanneer deze bevroren is geweest.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.