Site Overlay
Okra invriezen

Okra invriezen

Okra invriezen, een vrij nieuwe groente, kun je invriezen zolang je de groente maar vooraf wel kort laat blancheren.

Het is natuurlijk geen nieuwe groente, maar een groente die in Nederland nog niet echt bekend is. Door de specifieke smaak van de groente, begint de okra wel steeds populairder te worden.

Belangrijk is ook dat je okra allen invriest als de groente vers is. Want als de okra niet meer goed is, kan de groente slijmerig en zacht worden na het ontdooien.

Hoe Okra invriezen?

Okra invriezen doe je vanzelfsprekend door eerst de groente schoon te maken, en daarna kort te blancheren. Dat is eigenlijk niets anders dan kort koken, waardoor de groente langer houdbaar blijft als wanneer je de groente niet kort zou koken. Belangrijk is het ook om de hoeveelheid per portie in te vriezen, dus de hoeveelheid die je nodig hebt voor de maaltijd. Deze groente kun je namelijk niet nogmaals invriezen, als de groente ontdooid is. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord Okra invriezen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 3 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 18 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 33 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Okra

Instructies

  1. Was de okra, en snij aan bovenkant een stukje van de groente. Snij ook de steel eraf, maar laat het hoedje zitten. Zou je dit eraf snijden kan de groente uit elkaar vallen bij het blancheren.
  2. Doe water in een grote pan en breng het water aan de kook.
  3. Maak ondertussen ook een pan of schaal klaar met ijskoud water, of nog beter met koud water en blokjes ijs.
  4. Doe de okra in het kokende water en blancheer het gedurende 3 minuten.
  5. Voorzichtig afgieten, want deze groente is kwetsbaar, en de groente meteen in het koude water of in het ijswater doen. Zo stopt het kookproces. Dit doen we niet onder de stromende kraan omdat de groente erg kwetsbaar is. Laat de groente 3 tot 4 minuten in het koude water staan.
  6. Met keukenpapier droog deppen.

  7. Verpakken in diepvrieszakken of diepvriesbakken, en luchtdicht afsluiten.

  8. Voorzien van etiket met naam van de groente en de datum, en minimaal 24 uur in de vriezer invriezen.

Okra ontdooien en bereiden

Okra kun je het beste in de koelkast ontdooien, zodat de textuur zoveel mogelijk behouden blijft.

Bij kamertemperatuur ontdooien zou voor deze kwetsbare groente te snel gaan.

Hoelang kun je Okra bewaren?

In de vriezer kan deze groente tot wel 12 maanden bewaard worden, mits natuurlijk luchtdicht verpakt. Anders zou het slechts een maand bewaard kunnen worden.

In de koelkast kan verse okra nog 3 dagen bewaard worden.

Ontdooide okra kan het beste dezelfde dag gegeten worden.

Okra langer bewaren met behulp van vacumeren.

Okra is geschikt om te vacumeren. Door okra vacuüm te verpakken, wordt de lucht verwijderd en wordt de houdbaarheid verlengd. In de koelkast blijft vacuümverpakte okra doorgaans tot 1 tot 2 weken houdbaar. In de vriezer kan vacuümverpakte okra tot 8 tot 12 maanden worden bewaard zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat, mits op de juiste manier verpakt en opgeslagen. Zorg ervoor dat de okra volledig droog is voordat je het vacuüm verpakt om te voorkomen dat vocht de kwaliteit aantast.

Kun je okra bevroren gebruiken in gerechten?


Ja, je kunt bevroren okra gebruiken in gerechten. Bevroren okra is meestal al kort na de oogst ingevroren, waardoor de versheid behouden blijft. Om bevroren okra te gebruiken, hoef je het alleen maar te ontdooien volgens de instructies op de verpakking. Vervolgens kun je het toevoegen aan verschillende gerechten zoals stoofschotels, soepen, curry’s en roerbakgerechten. Zorg ervoor dat je de okra grondig verhit voordat je hem consumeert om eventuele bacteriën te doden en de veiligheid te waarborgen.

Veelgestelde vragen

Kan ik okra invriezen zonder hem te blancheren?
Ja, je kunt de groente invriezen zonder hem te blancheren. Het is echter aan te raden om okra kort te blancheren voordat je hem invriest om de kwaliteit te behouden.

Moet ik de okra in stukjes snijden voordat ik hem invries?
Het is niet noodzakelijk om het in stukjes te snijden voordat je hem invriest, maar het kan handiger zijn bij het bereiden van gerechten later. Het hangt af van je voorkeur.

Hoe moet ik okra voorbereiden voordat ik hem invries?
Was de groente grondig en droog hem goed af. Snijd de uiteinden af en snijd de okra eventueel in stukjes of laat ze heel, afhankelijk van je voorkeur.

Kan ik okra invriezen nadat ik hem gebakken of gekookt heb?
Het wordt niet aanbevolen om reeds gebakken of gekookte okra in te vriezen, omdat dit de textuur kan beïnvloeden. Het is beter om verse okra te invriezen en hem later te bakken, koken of roerbakken.

Hoelang kan ik bevroren okra bewaren?
Bevroren okra kan tot 8 maanden tot 1 jaar worden bewaard in de vriezer bij een constante temperatuur van -18 °C of lager.

Moet ik de okra blancheren voordat ik hem invries?
Het wordt aanbevolen om de groente kort te blancheren voordat je hem invriest. Dit helpt om de kleur, textuur en voedingsstoffen beter te behouden.

Kan ik okra direct vanuit de vriezer gebruiken in gerechten?
Ja, je kunt bevroren okra direct gebruiken in gerechten zoals soepen, stoofschotels, roerbakgerechten en curry’s. Er is geen ontdooitijd nodig.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier voorstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept