Site Overlay
Palmkool invriezen

Palmkool invriezen

Palmkool invriezen is vergelijkbaar met het invriezen van boerenkool, maar waarom is dit eigenlijk zo?

De groente palmkool heeft best wel veel van de boerenkool weg, het enige verschil is eigenlijk dat de bladeren van de palmkool wat rustiger en platter zijn.

De palmkool heeft zijn naam van de bladeren, deze groeien namelijk sterk omhoog, dus net zo als de bladeren van een palmboom.

De palmkool is een groentesoort die bij ons in Nederland nog niet al te bekend is, maar dit zal zeker in de volgende jaren nog wel een keer veranderen.

Hoe Palmkool invriezen?

Palmkool invriezen is eigenlijk simpel, maar je moet natuurlijk ook wel hier op een paar dingen letten. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord Palmkool invriezen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 15 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 33 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Palmkool

Instructies

  1. Was de palmkool als eerste onder koud water uit de kraan af.
  2. Pak een stuk keukenpapier en dep de palmkoolbladeren goed af zodat deze dus niet meer nat of vochtig zijn.

  3. Je kunt nu de bladeren heel laten of deze in stukken snijden en in een diepvrieszak, afsluitbare diepvriesbak, of vacuümzak doen.

  4. Leg de diepvrieszak of diepvriesbak met de bladeren nu in de vriezer, bij voorkeur kun je deze natuurlijk ook in het vriesvak leggen.

  5. Laat de palmkool minimaal 24 uur in de vriezer.

Mij Hoe ik palmkool invries?

Palmkool invriezen is een van mijn favoriete manieren om ervoor te zorgen dat ik het hele jaar door van deze voedzame groente kan genieten. Als ik terugdenk aan de eerste keer dat ik dit deed, herinner ik me hoe verrassend eenvoudig het proces was en hoe goed de kwaliteit van de palmkool behouden bleef. Het begint allemaal met het wassen van de bladeren. Ik zorg ervoor dat ik elk blad grondig afspoel om vuil en insecten te verwijderen. Vervolgens verwijder ik de taaie stelen en snij ik de bladeren in hapklare stukken.

Nadat de bladeren schoon en gesneden zijn, is het tijd voor het blancheren. Dit is een cruciale stap die ervoor zorgt dat de kleur en smaak van de palmkool behouden blijven tijdens het invriezen. Ik breng een grote pan met water aan de kook en dompel de bladeren ongeveer twee tot drie minuten onder. Daarna haal ik de bladeren eruit en koel ze snel af in een kom met ijswater. Dit stopt het kookproces en helpt de bladeren hun heldergroene kleur te behouden. Zodra de bladeren goed zijn afgekoeld, laat ik ze uitlekken en dep ik ze droog met een schone theedoek.

Nu komt het invriezen zelf. Ik verdeel de geblancheerde palmkool in porties en leg ze in luchtdichte diepvrieszakken. Het is belangrijk om zoveel mogelijk lucht uit de zakken te verwijderen voordat ik ze afsluit. Dit helpt vriesbrand te voorkomen en zorgt ervoor dat de palmkool langer vers blijft. Vervolgens label ik de zakken met de datum van invriezen, zodat ik altijd weet hoe lang ze in de vriezer hebben gelegen. Op deze manier heb ik altijd een voorraad palmkool bij de hand, klaar om toe te voegen aan soepen, stoofschotels, of gewoon als bijgerecht. Het is een eenvoudige manier om een stukje zomer in mijn maaltijden te brengen, zelfs midden in de winter.

Palmkool ontdooien en bereiden

Als je de palmkool wilt bereiden, dan kun je deze het beste in de koelkast laten ontdooien. In de koelkast kan de kool namelijk langzaam ontdooien. Hierdoor blijft de kwaliteit en de smaak van de groente beter.

Hoelang kun je Palmkool bewaren?

Als je de palmkool in de koelkast wil bewaren, dan kun je deze maximaal 2 tot 3 dagen bewaren.

Wordt de palmkool in de vriezer bewaart, dan kun je met een houdbaarheid van maximaal 6 tot 8 maanden rekenen.

Palmkool langer bewaren met behulp van vacumeren.

  1. Spoel de groente grondig af onder koud stromend water om eventuele vuilresten te verwijderen.
  2. Snij het indien nodig in kleinere stukken of laat het in zijn geheel, afhankelijk van je voorkeur.
  3. Plaats de palmkool in geschikte vacuümzakken. Zorg ervoor dat de palmkool gelijkmatig wordt verdeeld over de verpakking en dat er niet te veel ruimte overblijft om luchtinsluiting te minimaliseren.
  4. Sluit de vacuümzakken volgens de instructies van het vacumeerapparaat.
  5. Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zakken verwijderen.
  6. Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zakken of goed af.
  7. Bewaar de vacuümverpakte palmkool in de koelkast voor een langere houdbaarheid.

Door het vacuüm verpakken van de palmkool wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor de kans op bederf wordt verminderd en de groente langer vers blijft. Let op dat de smaak en textuur van de palmkool behouden blijven na vacumeren. Verbruik de palmkool binnen een redelijke tijd na vacumeren voor de beste kwaliteit.

Mij Mijn advies en tips?

Blancheer de palmkool slechts één minuut in kokend water en koel het daarna direct af in ijswater. Dit behoudt niet alleen de kleur, maar ook de knapperige textuur. Veel mensen overschatten de tijd die nodig is voor blancheren, maar een korte behandeling is het beste voor de smaak.

Voeg een paar druppels citroensap toe aan het kokende water voordat je de palmkool blancheert. Dit helpt om de groene kleur nog levendiger te houden en voorkomt dat de bladeren donker worden tijdens het invriezen.

Leg de geblancheerde en afgekoelde palmkoolbladeren uitgespreid op een bakplaat en vries ze eerst apart in voordat je ze in een zakje of bakje doet. Zo voorkom je dat ze aan elkaar plakken en kun je precies de hoeveelheid pakken die je nodig hebt.

Verdeel de palmkool in kleine porties voordat je ze invriest. Dit maakt het makkelijker om later precies de hoeveelheid te gebruiken die je nodig hebt, zonder dat je alles hoeft te ontdooien. Gebruik bijvoorbeeld kleine ziplock zakjes voor individuele porties.

Gebruik een vacuümmachine om de palmkool in te pakken voordat je het invriest. Dit verwijdert alle lucht en voorkomt vriesbrand, waardoor de smaak en textuur veel langer behouden blijven. Als je geen vacuümmachine hebt, kun je de lucht zo goed mogelijk uit de zakjes duwen voordat je ze sluit.

Overweeg om een deel van je palmkool om te toveren in een pesto voordat je het invriest. Meng de palmkool met olijfolie, knoflook, noten en een beetje kaas. Vries dit in kleine porties in, bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm. Zo heb je altijd een smaakvolle toevoeging voor pasta’s en sauzen bij de hand.

Snij de dikke nerven van de bladeren voordat je ze blancheert. Deze nerven kunnen apart worden ingevroren en later worden gebruikt in soepen of stoofschotels, waar ze langer kunnen koken om zacht te worden. Zo verspil je niets en gebruik je de hele groente.

Voeg een paar verse kruiden zoals tijm, rozemarijn of oregano toe aan de palmkool voordat je deze invriest. Dit geeft de kool een subtiele, extra smaak wanneer je hem later gebruikt. Zorg ervoor dat de kruiden goed verdeeld zijn voor het beste resultaat.

Kun je palmkool bevroren gebruiken in gerechten?


Ja, je kunt bevroren palmkool gebruiken in gerechten. Net als andere bevroren groenten worden bevroren palmkoolbladeren meestal geoogst op hun hoogtepunt van versheid en vervolgens snel ingevroren om hun smaak en voedingsstoffen te behouden. Je kunt bevroren palmkool gebruiken in soepen, stoofschotels, roerbakgerechten en andere recepten waarin je normaal gesproken verse palmkool zou gebruiken. Houd er rekening mee dat bevroren palmkool mogelijk iets sneller gaar wordt dan verse palmkool, dus pas de kooktijd indien nodig aan. Over het algemeen zijn bevroren groenten een handige en voedzame optie voor verschillende gerechten.

Veelgestelde vragen

Kan ik palmkool invriezen?
Ja, palmkool kan worden ingevroren om de versheid te behouden voor toekomstig gebruik.

Hoe bereid ik palmkool voor op invriezen?
Was de palmkool grondig en verwijder eventuele beschadigde bladeren. Snij de palmkool indien nodig in stukken of repen.

Moet ik de palmkool blancheren voordat ik het invries?
Het wordt aanbevolen om de palmkool kort te blancheren voordat je het invriest. Dit helpt de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden.

Hoe moet ik de palmkool blancheren?
Breng een grote pan met water aan de kook en voeg de palmkool toe. Laat het een paar minuten koken tot de bladeren helder groen zijn. Haal de palmkool eruit en dompel het direct onder in ijswater om het kookproces te stoppen.

Hoe moet ik de palmkool na het blancheren invriezen?
Dep de palmkool droog en verdeel het in porties die geschikt zijn voor jouw gebruik. Plaats de porties in luchtdichte diepvrieszakjes of bakjes.

Hoelang kan ik ingevroren palmkool bewaren?
Ingevroren palmkool blijft doorgaans tot 8 tot 12 maanden goed als het correct wordt bewaard.

Hoe ontdooi ik ingevroren palmkool?
Haal de benodigde hoeveelheid palmkool uit de vriezer en laat het langzaam ontdooien in de koelkast of gebruik het direct in gekookte gerechten zonder te ontdooien.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier voorstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept