Site Overlay
Papaja invriezen

Papaja invriezen

Papaja invriezen is mogelijk, maar het beste kun je de vrucht schillen, schoonmaken, en in stukjes snijden, om vervolgens in te vriezen. Een hele papaja kun je beter niet invriezen.

Dan kan namelijk het vruchtvlees nog zachter worden als je de hele vrucht hebt ontdooit. En dat zacht worden is toch al het grootste probleem bij dit fruit.

Wil je een rijpe of overrijpe papaja invriezen, dan kan het vruchtvlees na het ontdooien ook wat zachter zijn als je verwacht.

Eventueel kun je het vruchtvlees pureren, en dit sap invriezen. Dat kun je goed gebruiken om drinken, desserts, of ijs mee te maken.

Hoe Papaja invriezen?

De rijpheid herken je aan de kleur. Groen is nog niet rijp, hoe geler hoe rijper. Tegen rood aan is de vrucht al erg rijp.Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Gang Fruit
Keuken Internationaal
Trefwoord Papaja invriezen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 15 minuten
Porties 1 Vrucht
calorieën 58 kcal

Ingrediënten

 • 1 Papaja

Instructies

 1. De vrucht schillen, zaad en zaadlijsten verwijderen.
 2. In stukjes snijden en verpakken in diepvrieszak of diepvriesbak.

 3. Label op de verpakking doen met naam en invriesdatum.

 4. Minimaal 24 uur in het invriesvak van de vriezer leggen.

Papaja ontdooien en bereiden

Papaja bij voorkeur in de koelkast langzaam laten ontdooien.

Heb je puree van het vruchtvlees gemaakt, dan hoef je niet eerst te ontdooien maar kun je de vrucht direct uit de vriezer gebruiken voor desserts of ijs.

Hoe lang kun je Papaja bewaren?

Een papaja die nog niet rijpe is, kun je beter niet in de koelkast leggen. In de koelkast wordt de vrucht namelijk niet meer rijper. Bij kamertemperatuur wel.

Daarom kun je een rijpe papaja beter wel in de koelkast leggen. Rijpe vruchten kunnen in de koelkast nog enkele dagen bewaard worden.

Ingevroren papaja blijft tot wel 12 maanden goed.

Papaja langer bewaren met behulp van vacumeren

Het vacuüm verpakken van papaja kan helpen om de versheid en smaak langer te behouden. Hier zijn enkele stappen en tips om papaja te vacumeren:

 1. Kies rijpe maar stevige vruchten zonder beschadigingen. Schil de papaja en verwijder de zaden. Snijd de papaja vervolgens in stukken of plakjes van gewenste grootte.
 2. Verdeel het in porties die geschikt zijn voor één keer gebruik. Dit maakt het gemakkelijker om alleen de hoeveelheid te ontdooien die je nodig hebt.
 3. Plaats elke portie in een vacumeerzak die geschikt is voor gebruik in de vriezer. Zorg ervoor dat de zak groot genoeg is om de papaja volledig te bedekken.
 4. Volg de instructies van de fabrikant om de vacuümzakken goed te sealen. Zorg ervoor dat alle lucht uit de zak wordt verwijderd om oxidatie te minimaliseren en de versheid te behouden.
 5. Label elke vacuümzak met de inhoud en de datum waarop deze is ingevroren. Dit helpt je bij het bijhouden van de houdbaarheid van de papaja.
 6. Plaats de vacuümzakken in de vriezer en zorg ervoor dat ze plat liggen om ruimte te besparen.
 7. Om het te gebruiken, laat je de gewenste hoeveelheid langzaam ontdooien in de koelkast. Je kunt de ontdooide papaja vervolgens toevoegen aan smoothies, fruitsalades of andere gerechten.

Door papaja vacuüm te verpakken voordat je hem invriest, behoudt hij zijn smaak en textuur beter en kun je hem langer bewaren voor toekomstig gebruik.

Veelgestelde vragen

Kan ik papaja invriezen?
Ja, papaja kan worden ingevroren om de houdbaarheid te verlengen.

Hoe bereid ik papaja voor op invriezen?
Schil het fruit, verwijder de zaden en snijd het vruchtvlees in stukken of plakjes.

Moet ik papaja behandelen voordat ik het invries?
Je kunt ervoor kiezen om citroensap over de papajastukjes te sprenkelen om verkleuring te voorkomen.

Hoe moet ik papaja bewaren in de vriezer?
Plaats de stukjes fruit op een bakplaat of dienblad en zet ze in de vriezer totdat ze bevroren zijn. Daarna kun je ze overbrengen naar luchtdichte diepvrieszakjes of -containers.

Hoelang kan ik bevroren papaja bewaren?
Bevroren papaja kan tot wel 6 maanden in de vriezer worden bewaard zonder veel kwaliteitsverlies.

Hoe kan ik bevroren papaja ontdooien?
Haal de gewenste hoeveelheid uit de vriezer en laat deze langzaam ontdooien in de koelkast of gebruik het direct in smoothies en andere gekoelde gerechten.

Kan ik bevroren papaja gebruiken in warme gerechten?
Bevroren papaja is het beste geschikt voor koude gerechten zoals smoothies, desserts en fruit salades. Het kan zijn textuur verliezen bij het ontdooien en opwarmen in warme gerechten.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.