Site Overlay
Parmezaanse kaas invriezen

Parmezaanse kaas invriezen

Parmezaanse kaas invriezen is mogelijk, mits je het op de juiste methode doet. Het blijft immers kaas, en melkproducten zijn lastig in te vriezen.

Bij het invriezen van een heel stuk Parmezaanse kaas zul je na het ontdooien bemerken dat de kaas niet meer te eten is.

De smaak is weg of de kaas is zuur geworden, en de textuur heel korrelig. Niet eetbaar dus.

Toch kun je deze kaassoort op de juiste manier invriezen, en dat is geraspt. De geraspte kaas kun je ook na ontdooien prima als geraspte kaas gebruiken.

Hoe Parmezaanse kaas invriezen?

Parmezaanse kaas invriezen is dus mogelijk, maar je de kaas wel vooraf fijn raspen.

De geraspte kaas kun je dan als toevoeging tot andere gerechten gebruiken, bijvoorbeeld pasta of salades.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Kaas
Keuken Internationaal
Trefwoord Parmezaanse kaas invriezen
Voorbereidingstijd 8 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 8 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 430 kcal

Ingrediënten

 • 250 Gram Parmezaanse kaas

Instructies

 1. De kaas raspen en per portie in diepvrieszakken verpakken.

 2. De zakken voorzien van etiket met daarop naam kaas en datum.

 3. 24 uur invriezen in de vriezer.

Mij Hoe ik Parmezaanse kaas invries?

Ik vind het handig om Parmezaanse kaas in te vriezen in kleine porties. Hierdoor kan ik precies de hoeveelheid gebruiken die ik nodig heb, zonder dat de rest van de kaas uitdroogt of bederft. Ik snijd de kaas eerst in kleine blokjes of rasp deze fijn, afhankelijk van hoe ik het later wil gebruiken.

Vervolgens verdeel ik de kaas in porties en doe ik ze in kleine diepvrieszakjes of luchtdichte bakjes. Ik zorg ervoor dat er zo min mogelijk lucht in de zakjes of bakjes zit voordat ik ze sluit, zodat de kaas zo vers mogelijk blijft. Als ik later Parmezaanse kaas nodig heb voor een gerecht, kan ik eenvoudig een portie uit de vriezer halen en direct gebruiken, zonder dat ik hoef te wachten tot een grote hoeveelheid kaas ontdooid is.

Het invriezen van Parmezaanse kaas in kleine porties is voor mij een efficiënte manier om ervoor te zorgen dat ik altijd verse kaas bij de hand heb, zonder onnodig verlies.

Parmezaanse kaas ontdooien en bereiden

Parmezaanse kaas langzaam in de koelkast ontdooien.

Hoelang kun je Parmezaanse kaas bewaren?

Parmezaanse kaas kun je ongeveer 8 maanden in de vriezer bewaren.

Parmezaanse kaas kun je, mits goed afgedekt, kun je enkele weken in de koelkast bewaren.

Wordt een stukje minder mooi, of er ontwikkeld zicht schimmel, dan kun je dit er simpel afsnijden. Stukken zonder schimmel kunnen gegeten worden.

Parmezaanse kaas langer bewaren met behulp van vacumeren.

Het vacuüm verpakken van Parmezaanse kaas in een bakje kan helpen om het langer vers te houden en de houdbaarheid te verlengen. Hier zijn de stappen om dit te doen:

 1. Snij de Parmezaanse kaas in stukken die passen in het bakje dat je wilt gebruiken.
 2. Plaats de stukken Parmezaanse kaas in het bakje en zorg ervoor dat er niet te veel ruimte overblijft om luchtinsluiting te minimaliseren.
 3. Sluit het deksel van het bakje goed af om een goede afdichting te creëren.
 4. Plaats het bakje met de Parmezaanse kaas in een geschikte vacuümzak.
 5. Sluit de vacuümzak volgens de instructies van het apparaat en start het vacuümproces.
 6. Laat het apparaat de lucht uit de zak verwijderen, waarbij ook de lucht uit het bakje wordt gezogen.
 7. Zodra het vacuümproces is voltooid, verwijder je het bakje uit de vacuümzak en sluit je het goed af.
 8. Bewaar het vacuüm verpakte bakje Parmezaanse kaas in de koelkast voor een nog langere houdbaarheid.

Door het vacuüm verpakken van de Parmezaanse kaas wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor de kans op bederf wordt verminderd en de kaas langer vers blijft. Let op dat de textuur van de kaas enigszins kan veranderen na vacumeren, maar de smaak en versheid worden behouden.

Mij Mijn advies en tips?

Een van de beste manieren om Parmezaanse kaas in te vriezen, is door deze eerst te raspen. Dit zorgt ervoor dat de kaas na het ontdooien makkelijk te gebruiken is, bijvoorbeeld om over pasta te strooien of in sauzen te verwerken. Het invriezen in geraspte vorm voorkomt ook dat de kaas korrelig of droog wordt na het ontdooien.

Verdeel de geraspte Parmezaanse kaas in kleine porties voordat je deze invriest. Gebruik bijvoorbeeld ijsblokjesvormen of kleine diepvrieszakjes. Dit maakt het gemakkelijker om precies de juiste hoeveelheid kaas te ontdooien die je nodig hebt, zonder dat je steeds de hele voorraad hoeft te ontdooien.

Zorg ervoor dat je de Parmezaanse kaas in luchtdichte verpakkingen invriest. Luchtdichte verpakkingen voorkomen vriesbrand en behouden de smaak en textuur van de kaas. Vrieszakken met een dubbele sluiting of goed afgesloten plastic bakjes zijn ideaal.

Vergeet niet om de datum en inhoud op de verpakking te schrijven. Dit helpt je om bij te houden hoelang de kaas al in de vriezer ligt en zorgt ervoor dat je de oudste voorraad eerst gebruikt. Parmezaanse kaas kan tot ongeveer zes maanden in de vriezer bewaard blijven zonder dat de kwaliteit achteruitgaat.

Om de beste textuur en smaak te behouden, is het raadzaam om de Parmezaanse kaas langzaam in de koelkast te ontdooien. Dit kan een paar uur duren, maar het voorkomt dat de kaas te veel vocht verliest en korrelig wordt. Haal de benodigde portie een dag van tevoren uit de vriezer voor het beste resultaat.

Nadat je de Parmezaanse kaas hebt ontdooid, is het het beste om deze direct te gebruiken. Herhaaldelijk invriezen en ontdooien kan de textuur en smaak van de kaas negatief beïnvloeden. Gebruik de kaas binnen een paar dagen na het ontdooien voor de beste kwaliteit.

Als je de kaas liever niet raspt, kun je ook kleine brokjes maken voordat je deze invriest. Snijd de Parmezaanse kaas in blokjes van ongeveer 1 cm en vries deze in. De brokjes kunnen na het ontdooien gemakkelijk geraspt of in stukjes gesneden worden, afhankelijk van je recept.

Als je merkt dat de geraspte Parmezaanse kaas na het invriezen aan elkaar plakt, kun je een kleine hoeveelheid maïszetmeel toevoegen voordat je deze invriest. Het zetmeel helpt om de kaas droog te houden en voorkomt dat de rasp aan elkaar kleeft.

Gebruik siliconen bakvormen om geraspte kaas in handige porties in te vriezen. Deze vormen maken het gemakkelijk om de bevroren kaas eruit te halen zonder dat deze breekt. Nadat de kaas is bevroren, kun je de porties overbrengen naar een luchtdichte verpakking voor langdurige opslag.

Kun je Parmezaanse kaas bevroren gebruiken in gerechten?

Ja, je kunt Parmezaanse kaas bevroren gebruiken in gerechten. Het invriezen van Parmezaanse kaas is een handige manier om de kaas langer te bewaren. Als je bevroren Parmezaanse kaas wilt gebruiken in gerechten, kun je het eenvoudig raspen terwijl het nog bevroren is. Het kan zijn dat de textuur iets anders is dan verse Parmezaanse kaas, maar de smaak moet nog steeds goed zijn. Je kunt bevroren Parmezaanse kaas gebruiken in gerechten zoals pasta, salades, soepen en risotto’s.

Veelgestelde vragen

Kan ik Parmezaanse kaas invriezen?
Ja, je kunt Parmezaanse kaas invriezen om de houdbaarheid te verlengen.

Moet ik de Parmezaanse kaas voor het invriezen in stukken snijden?
Het is handig om de kaas in kleinere stukken te snijden voordat je hem invriest, zodat je gemakkelijk de gewenste hoeveelheid kunt gebruiken zonder de hele kaas te ontdooien.

Hoe kan ik Parmezaanse kaas het beste invriezen?
Wikkel de Parmezaanse kaas stevig in plasticfolie of vriesbestendige verpakkingen om blootstelling aan lucht te minimaliseren en vries het vervolgens in.

Hoelang kan ik Parmezaanse kaas in de vriezer bewaren?
Parmezaanse kaas kan tot 6 maanden tot een jaar in de vriezer worden bewaard zonder significant kwaliteitsverlies.

Hoe ontdooi ik bevroren Parmezaanse kaas?
Om bevroren Parmezaanse kaas te ontdooien, plaats je het in de koelkast gedurende enkele uren of ‘s nachts. Vermijd het ontdooien op kamertemperatuur om de groei van bacteriën te voorkomen.

Kan ik bevroren Parmezaanse kaas direct gebruiken in gerechten?
Ja, je kunt bevroren Parmezaanse kaas direct gebruiken in gerechten zoals pasta, soepen of salades. Het kan iets korreliger worden na het ontdooien, maar de smaak blijft over het algemeen behouden.

Kan ik bevroren Parmezaanse kaas opnieuw invriezen nadat het ontdooid is?
Het wordt niet aanbevolen om bevroren Parmezaanse kaas opnieuw in te vriezen nadat het eenmaal is ontdooid, omdat dit de kwaliteit en smaak van de kaas kan beïnvloeden.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier voorstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept