Site Overlay
Peultjes invriezen

Peultjes invriezen

Peultjes invriezen kun je, na kort blancheren, goed invriezen. Het is zelfs een hele goede bewaarmethode. Wel moet je alleen verse peultjes invriezen, oudere peultjes zijn minder knapperig en snel slap.

Vanzelfsprekend moet je de peultjes voordat je deze kunt invriezen wel schoonmaken. Dus het steeltje en het staartje eraf snijden.

Doe bij het blancheren overigens geen zout in het kokende water, alleen de peultjes. We eten met ons allen immers al genoeg zout.

Hoe Peultjes invriezen?

Peultjes invriezen is dus een goede mogelijkheid om deze, wat vaak gezien wordt als luxe, groente langer houdbaar te maken. Bovendien heeft het invriezen nog een groot voordeel.

Peultjes zijn immers doorgaans slechts beperkt te verkrijgen. Zo kun je deze groente ook eten als er geen verse aanvoer is.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord peultjes invriezen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 15 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 38 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Peultjes

Instructies

  1. De peultjes schoonmaken.

  2. Water zonder zout aan de kook brengen en voorzichtig de peultjes in het kokende water doen.

  3. Eén tot twee minuten laten koken en dan direct onder de koud stromend kraan houden om het kookproces te stoppen.

  4. In diepvrieszakken of diepvriesbakken luchtdicht verpakken.

  5. Etiket erop doen met naam en datum.

  6. Gedurende 24 uur in de vriezer in laten vriezen.

Peultjes ontdooien en bereiden

Peultjes kun je het beste langzaam ontdooien in de koelkast.

Zijn de peultjes ontdooit kun je ze afkoken.

Hoe lang kun je peultjes bewaren?

Peultjes kun je ongeveer zes maanden in de vriezer bewaren.

Verse peultjes kun je nog een dag of drie tot vier in de koelkast bewaren. Bij voorkeur niet in plastic en niet in de groentelade.

Gekookte peultjes kun je nog één tot twee dagen in de koelkast bewaren.

Peultjes langer bewaren met behulp van vacumeren.

Peultjes zijn geschikt om te vacumeren. Door ze vacuüm te verpakken, blijven ze langer vers en behouden ze hun smaak en voedingswaarde beter. Wanneer ze vacuüm verpakt zijn, kunnen ze in de koelkast tot 1 tot 2 weken worden bewaard, afhankelijk van hun versheid voordat ze werden verpakt.

In de vriezer kunnen vacuümverpakte peultjes tot 8 tot 12 maanden worden bewaard, mits ze op de juiste manier zijn verpakt. Zorg ervoor dat de peultjes volledig droog zijn voordat je ze vacuüm verpakt om condensatie te voorkomen, wat de kwaliteit van de peultjes kan beïnvloeden. Label de verpakking met de datum van invriezen, zodat je weet hoelang ze al in de vriezer liggen.

Kun je peultjes bevroren gebruiken in gerechten?

Ja, je kunt bevroren peultjes gebruiken in gerechten. Ze zijn vaak al geblancheerd voordat ze worden ingevroren, wat betekent dat ze kort gekookt zijn en vervolgens snel zijn afgekoeld om hun kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden.

Je kunt de peultjes direct bevroren toevoegen aan gerechten zoals roerbakgerechten, soepen, stoofschotels, en zelfs salades. Je hoeft ze meestal niet vooraf te ontdooien, maar je kunt ze direct vanuit de vriezer aan je gerechten toevoegen en ze laten koken tot ze gaar zijn.

Het gebruik van bevroren peultjes kan handig zijn, vooral als verse peultjes niet in het seizoen zijn of niet beschikbaar zijn. Ze behouden over het algemeen hun smaak en voedingswaarde goed, waardoor ze een handige optie zijn voor verschillende gerechten.

Veelgestelde vragen

Kun je peultjes invriezen?
Ja, deze groente kunnen worden ingevroren om ze langer vers te houden.

Moet ik peultjes vooraf blancheren voordat ik ze invries?
Ja, het wordt aanbevolen om de groente kort te blancheren voordat je ze invriest. Dit helpt om de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden.

Hoe blancheer je peultjes?
Breng een pan met water aan de kook, voeg ze toe en blancheer ze gedurende ongeveer 2 tot 3 minuten. Haal ze dan uit het kokende water en dompel ze meteen onder in ijswater om het kookproces te stoppen.

Kun je bevroren peultjes direct gebruiken?
Ja, ze kunnen direct worden gebruikt in verschillende gerechten, zoals roerbakgerechten, soepen en stoofschotels. Ze hoeven niet vooraf te worden ontdooid.

Hoe lang kun je bevroren peultjes bewaren?
Het kan tot ongeveer 8 tot 12 maanden in de vriezer worden bewaard voordat de kwaliteit begint achteruit te gaan.

Moet ik peultjes vooraf wassen voordat ik ze invries?
Ja, het is belangrijk om de groente grondig te wassen en te drogen voordat je ze blancheert en invriest.

Kun je peultjes invriezen zonder ze te blancheren?
Hoewel blancheren wordt aanbevolen om de kwaliteit te behouden, kun je peultjes invriezen zonder ze te blancheren. Houd er echter rekening mee dat de kwaliteit van de peultjes mogelijk sneller achteruitgaat en dat ze een kortere houdbaarheid hebben in de vriezer.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.