Site Overlay
Rode biet invriezen

Rode biet invriezen

Rode biet invriezen is niet alleen goed mogelijk, het is zelfs aan te bevelen. De groente blijft op deze methode het meest vers. Er zijn natuurlijk andere methoden, zoals wecken of in het zuur, maar toch is invriezen het meest geschikt om rode bieten langer houdbaar te maken.

Je kunt de rode biet geraspt of in plakjes invriezen, en inclusief of exclusief stukjes ui. Zoals de meeste Nederlanders gekookte rode bieten eten.

Maar natuurlijk zijn er ook andere gerechten waarin de groente verwerkt kan worden, zoals bijvoorbeeld een gezonde salade.

Overigens kun je de rode biet, na koken en verwijdering van het velletje, in één stuk invriezen. Maar of dat handig is laten we maar in het midden.

Hoe Rode biet invriezen?

Voor het invriezen kun je de groente alleen blancheren. Maar omdat de groente altijd eerst gekookt moet worden, voordat het velletje eraf gehaald kan worden en de groente verwerkt kan worden, is het verstandiger om de groente volledig te koken.

Daarna kan de groente, verwerkt worden in een salade of opgewarmd met stukjes ui.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord rode biet koken
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 1 uur 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 41 kcal

Ingrediënten

 • 1 kilo Verse rode bieten

Instructies

 1. Doe plastic handschoenen aan, de rode kleur kun je soms maar moeizaam wegwassen.

 2. Het loof en de wortel van de knollen snijden.

 3. Maak de bieten schoon door deze goed te wassen en eventueel met water en een borstel van zand te ontdoen.

 4. Vul een pan met water en doe de bietjes in de pan. De bieten moeten geheel onder water staan.

 5. Kook de bieten in 40 tot 60 minuten gaar.

 6. Giet de bieten af en pel deze. Het buitenste velletjes is weliswaar eetbaar maar niet lekker om te eten.

 7. Snij de bieten in plakken of rasp de bieten.

 8. Verpak de bieten, met of zonder stukjes ui, in diepvriesbakken.

 9. Voorzie de bakken van etiket met naam en invriesdatum.

 10. Plaats de bakken gedurende minimaal 24 uur in de vriezer.

Rode biet ontdooien en bereiden

Rode bieten kun je het beste rustig ontdooien in de koelkast. Als de bieten ontdooit zijn kun je deze nog even opwarmen, niet meer laten koken, door ze kort op te warmen op een laag vuur of op te warmen in de magnetron.

Hoe lang kun je rode biet bewaren?

Ingevroren rode biet kun je 12 maanden bewaren in de vriezer.

Ontdooide rode biet kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren.

Rode bieten waaraan het loof en het worteltjes nog zit, kun je buiten de koelkast op een droge en donkere plek wel maanden goed houden. In de koelkast worden de bieten echter snel minder. Ze gaan verschrompelen en er kunnen rottende plekken komen.

De kelder is dus een betere bewaarplek.

Gekookte bieten kunnen niet nogmaals gekookt worden, en slechts één keer worden opgewarmd.

Rode bieten langer bewaren met behulp van vacumeren.

Nadat ze vacuüm zijn verpakt, kun je ze in de koelkast bewaren, waar ze tot 2 tot 3 weken goed kunnen blijven. In de vriezer kunnen vacuümverpakte rode bieten tot 10 tot 12 maanden worden bewaard zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat.

Zorg er bij het vacumeren voor dat ze goed schoongemaakt en geschild zijn voordat je ze verpakt. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen lucht in de verpakking zit om de versheid te behouden en vriesbrand te voorkomen. Label de verpakkingen met de datum van vacumeren voor referentie.

Kun je rode bieten bevroren gebruiken in gerechten?

Bevroren rode bietjes zijn meestal voorgekookt en ingevroren, waardoor ze een handige optie zijn voor snelle maaltijden.

Je kunt bevroren rode bietjes toevoegen aan salades, soepen, stoofschotels, smoothies of zelfs bakgerechten zoals muffins. Omdat ze al gekookt zijn, hoef je ze meestal alleen op te warmen of te ontdooien voordat je ze gebruikt in je gerechten.

Als je bevroren rode bietjes wilt gebruiken, kun je ze het beste laten ontdooien in de koelkast voordat je ze gaat gebruiken. Dit zorgt voor een gelijkmatige ontdooiing en behoudt de smaak en textuur van de bieten het beste.

Bevroren rode bieten zijn een handige optie om bij de hand te hebben voor snelle en gemakkelijke maaltijden, vooral als verse rode bieten niet altijd beschikbaar zijn.

Veelgestelde vragen

Kun je rode bieten invriezen?
Ja, je kunt rode bietjes invriezen om ze langer vers te houden.

Moet ik rode bieten blancheren voordat ik ze invries?
Ja, het is aan te raden om groente volledig te koken voordat je ze invriest. Dit helpt om de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden. Dit duurt overigens 40 tot 60 minuten. Daarna kunnen de bietjes in stukken gesneden worden, of geraspt worden.

Moet ik rode bieten in blokjes snijden voordat ik ze invries?
Je kunt de bietjes in blokjes, plakjes of raspen voordat je ze invriest, afhankelijk van je voorkeur en hoe je van plan bent ze te gebruiken.

Hoe bewaar ik ingevroren rode bieten?
Plaats de gekookte en afgekoelde groente in luchtdichte diepvrieszakken of bakken. Zorg ervoor dat je alle lucht uit de zakken drukt voordat je ze afsluit om vriesbrand te voorkomen.

Hoe lang kan ik ingevroren rode bieten bewaren?
Het kan ongeveer 10 tot12 maanden worden bewaard in de vriezer, maar het is het beste om ze binnen 6-8 maanden te consumeren voor de beste kwaliteit.

Hoe gebruik ik ingevroren rode bieten?
Je kunt ingevroren rode bieten rechtstreeks toevoegen aan gerechten zoals stoofschotels, soepen, salades of roerbakgerechten zonder ze eerst te ontdooien. Als je ze wilt ontdooien, laat ze dan langzaam ontdooien in de koelkast voordat je ze gebruikt.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier voorstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept