Site Overlay
Rode kool invriezen

Rode kool invriezen

Rode kool invriezen kan op twee verschillende manieren gebeuren. Als eerste op de manier waarop wij Nederlanders graag rode kool eten, dus inclusief onder andere stukjes appel, en eventueel ui en kruidnagel.

Maar je kunt ook alleen rode kool invriezen, want deze kool kun je natuurlijk ook in andere gerechten verwerken. Kies je voor methode één kun je de rode kool vaak niet in een ander gerecht gebruiken.

Hoe Rode kool invriezen?

Je moet dus vooraf goed bepalen hoe je de rode kool wilt invriezen, maar het is wel een groente die vaak goedkoop te koop is in grote hoeveelheden.

Daardoor is het ook wel een dankbare groente om in te vriezen, hoewel je deze groente bijvoorbeeld net als zuurkool ook in een vat of ingeweckt kunt bewaren.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord rode kool invriezen
Voorbereidingstijd 8 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 8 minuten
Porties 4 personen
calorieën 31 kcal

Ingrediënten

  • 1 rode kool

Instructies

  1. De rode kool ontdoen van bruine en minder vers ogende bladeren.

  2. Het harde gedeelte uit de kool snijden, daartoe kun je het beste de kool eerst halveren.

  3. De kool in slierten of reepjes snijden.

  4. Water in een grote pan aan de kook brengen, en de kool gedurende 2 minuten koken.

  5. Meteen afgieten en onder de koud stromende kraan houden. Daardoor stopt het kookproces.

  6. Goed laten uitlekken en zoveel mogelijk ontdoen van resten water of vocht.

  7. Wil je andere ingrediënten zoals kruidnagel, gesneden ui, of stukjes appel toevoegen, dan kun je dat nu doen. In dat geval de andere ingrediënten goed door de kool mengen.

  8. De rode kool portiegewijs in diepvrieszakken of bakken doen. Voorzien van etiket met naam en invriesdatum.

  9. De kool gedurende minimaal 24 uur invriezen.

Rode kool ontdooien en bereiden

Rode kool kun je het beste rustig ontdooien in de koelkast, heb je diepvrieszakken gebruikt doe er dan een diep bord onder.

Je kunt de kool eventueel ook meteen toevoegen aan kokend water om de rode kool gewoon te koken.

Stukjes of slierten rode kool kun je ook meteen in een koekenpan of wok bakken.

Hoe lang kun je rode kool bewaren?

Ingevroren rode kool kun je minimaal 3 tot 4 maanden bewaren in de vriezer.

Ontdooide rode kool kun je gedurende 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren, maar beter is het om de kool meteen te verwarmen of te breiden.

Is de rode kool een keer gekookt is het niet aan te bevelen dit nog eens op te warmen.

Een hele rode kool, dus nog niet aangesneden kun je het beste donker en koel bewaren. De koelkast kan snel rotting veroorzaken, dus deze plek is niet aan te bevelen.

Een reeds aangesneden rode kool kun je nog een paar dagen in rauwe toestand in de koelkast bewaren in een plastic bak. Afgedekt en zoveel mogelijk luchtdicht.

Rode kool langer bewaren met behulp van vacumeren.

In de koelkast kan vacuüm verpakte kool tot 2 tot 3 weken worden bewaard, afhankelijk van de versheid van de kool op het moment van vacumeren. Zorg ervoor dat de koelkast op de juiste temperatuur is ingesteld (rond de 4°C) om bederf te voorkomen.

In de vriezer kan vacuüm verpakte rode kool tot 8 maanden tot een jaar worden bewaard. Dit geldt voor kool die op het hoogtepunt van versheid is ingevroren en op de juiste manier is verpakt om vriesbrand te voorkomen.

Het vacuüm verpakken van rode kool helpt ook om de smaak en textuur beter te behouden in vergelijking met traditionele opslagmethoden.

Kun je rode kool bevroren gebruiken in gerechten?

Deze groente behoudt over het algemeen zijn smaak en textuur goed wanneer het wordt ingevroren, waardoor het een handige optie is om het hele jaar door te gebruiken, zelfs wanneer verse rode kool niet beschikbaar is.

Je kunt bevroren rode kool toevoegen aan warme gerechten zoals stoofschotels, soepen, ovenschotels en braadstukken. Het kan direct vanuit de vriezer aan de gerechten worden toegevoegd en tijdens het koken ontdooien en opwarmen.

Veelgestelde vragen

Kan ik rode kool invriezen?
Ja, het kan worden ingevroren om het langer te bewaren.

Moet ik rode kool blancheren voordat ik het invries?
Ja, het wordt aanbevolen om deze groente kort te blancheren voordat je het invriest. Dit helpt om de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden.

Hoe blancheer ik rode kool voor het invriezen?
Breng een grote pan water aan de kook, voeg de gesneden groente toe en blancheer het gedurende 1 tot 2 minuten. Verwijder vervolgens de kool en dompel het direct onder in ijswater om het kookproces te stoppen.

Moet ik rode kool in stukjes snijden voordat ik het invries?
Ja, het is raadzaam om de groente in stukjes of reepjes te snijden voordat je het invriest. Dit vergemakkelijkt het portioneren en gebruik later.

Hoe bewaar ik ingevroren rode kool?
Plaats de geblancheerde en afgekoelde kool in luchtdichte diepvrieszakken of bakken. Zorg ervoor dat je alle lucht uit de zakken drukt voordat je ze afsluit om vriesbrand te voorkomen.

Hoe lang kan ik ingevroren rode kool bewaren?
Het kan ongeveer 8 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer, maar het is het beste om het binnen 6 maanden te consumeren voor de beste kwaliteit.

Hoe gebruik ik ingevroren rode kool?
Je kunt de ingevroren kool rechtstreeks toevoegen aan gerechten zoals stoofschotels, soepen of roerbakgerechten zonder het eerst te ontdooien. Als je het wilt ontdooien, laat het dan langzaam in de koelkast ontdooien voordat je het gebruikt.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.