Site Overlay
Rabarber invriezen

Rabarber invriezen

Rabarber invriezen is eigenlijk gewoon nodig. De groente, ja het is geen fruitsoort, is slechts een korte periode in het jaar vers verkrijgbaar. Of je het nu moet kopen in de winkel, of één of meerdere planten in de tuin hebt staan.

Verse rabarber is dus bijvoorbeeld in de winter niet verkrijgbaar. Terwijl je vanzelfsprekend ook dan zin kunt hebben in dit bijgerecht, of misschien wel in een rabarbertaart.

Hoe Rabarber invriezen?

Bij rabarber invriezen kun je natuurlijk zelf beslissen of je veel en minder water wilt gebruiken. Of misschien wil je de rabarber invriezen om er een rabarbertaart van wilt maken, en dus met weinig water.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord rabarber invriezen
Voorbereidingstijd 45 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 45 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 21 kcal

Ingrediënten

 • 250 Gram Rabarber

Instructies

 1. De stelen goed schoonmaken, en zowel de bovenkant eraf snijden als de onderkant eraf snijden.

 2. Haal eventueel de draderige schil van de rabarber, door met een mesje de draden van de hele schil te trekken.

 3. Snij de stelen in stukken van 2 tot 3 centimeter.

 4. Nu kun je ervoor kiezen om de rabarber als bijgerecht te maken of slechts te blancheren.

 5. In dat laatste geval kook je de stukken gedurende 3 minuten om deze vervolgens af te spoelen met koud water.

 6. In het tweede geval doe je de rabarber in een pan met ruim water. Doe per 750 gram rabarber ongeveer 50 tot 100 gram suiker erbij. Laat dit gedurende 10 tot 15 minuten zachtjes koken. Goed laten afkoelen voor het invriezen.

 7. In beide gevallen de afgekoelde rabarber in diepvriesbakken doen. Daarom een etiket met naam en datum.

 8. Gedurende 24 uur in de diepvries laten.

Mij Hoe ik rabarber invries?

Wanneer ik rabarber vers in handen heb, bereid ik deze graag voor om in te vriezen, zodat ik er later van kan genieten. Het proces begint met het zorgvuldig wassen van de stelen om vuil en eventuele resten van bestrijdingsmiddelen te verwijderen. Vervolgens snijd ik de uiteinden van de stelen af en pel ik eventuele taaie draden weg. Hierna snijd ik de rabarber in gelijke stukken, meestal ongeveer twee tot drie centimeter lang, zodat ze makkelijk te hanteren zijn wanneer ik ze later wil gebruiken.

Om te zorgen dat de rabarber niet als een grote klomp bevriest, leg ik de stukken eerst op een bakplaat die ik in de vriezer schuif. Nadat de stukken goed bevroren zijn, doe ik ze over in diepvrieszakken of diepvriesbakken. Ik zorg ervoor dat ik zoveel mogelijk lucht uit de zakken verwijder voordat ik ze goed afsluit, zodat de rabarber langer vers blijft en vriesbrand voorkomen wordt. Vervolgens label ik de zakken met de datum van invriezen, zodat ik altijd weet hoelang ze al in de vriezer liggen.

Op deze manier heb ik het hele jaar door verse rabarber bij de hand, klaar om gebruikt te worden in mijn favoriete recepten zoals compotes, taarten of gewoon als toevoeging aan yoghurt. Het invriezen van rabarber stelt me in staat om te profiteren van de beste kwaliteit rabarber, zelfs buiten het seizoen, en het geeft me de voldoening dat ik weet dat ik een stukje zomer heb bewaard voor de koudere maanden.

Rabarber ontdooien en bereiden

Afhankelijk van de ingevroren methode kun je de rabarber het beste op het aanrecht ontdooien.

Eventueel kun je bij de eerste methode, dus bij de geblancheerde rabarber, de stukjes in kokend water ontdooien om deze in een rabarbertaart te verwerken.

Hoelang kun je rabarber bewaren?

Rabarber kun je ongeveer 10 maanden bewaren in de vriezer.

Verse rabarber kun je 3 tot 5 dagen bewaren in de koelkast, maar ook hier weer bij voorkeur niet in plastic of folie. Dat voorkomt rotting door condens dat vaak in de koelkast voorkomt.

Rabarber als bij gerecht, of rabarbertaart kun je ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast.

Rabarber langer bewaren met behulp van vacumeren.

Het vacuüm verpakken van rabarber kan helpen om het langer vers te houden en de houdbaarheid te verlengen. Hier zijn de stappen om dit te doen:

 1. Was de rabarberstelen grondig onder koud stromend water om vuil en eventuele resten te verwijderen.
 2. Snij de rabarberstelen in stukken van de gewenste grootte.
 3. Plaats de gesneden rabarber in een geschikte vacuümzak. Zorg ervoor dat de stukken rabarber gelijkmatig worden verdeeld over de verpakking en dat er niet te veel ruimte overblijft om luchtinsluiting te minimaliseren.
 4. Sluit de vacuümzak volgens de instructies van het vacumeerapparaat.
 5. Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zak of vacuümbakje verwijderen.
 6. Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zak goed af.
 7. Bewaar de vacuümverpakte rabarber in de koelkast of vriezer voor een nog langere houdbaarheid.

Door het vacuüm verpakken van de rabarber wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor de kans op bederf wordt verminderd en de rabarber langer vers blijft. Let op dat de textuur en smaak van de rabarber behouden blijven na vacumeren. Verwerk de rabarber binnen een redelijke tijd na vacumeren voor de beste kwaliteit.

Mij Mijn advies en tips?

Voordat je de rabarber invriest, blancheer de stengels kort in kokend water met een scheutje citroensap. Dit helpt niet alleen de kleur te behouden, maar het citroenzuur voorkomt ook dat de rabarber zijn smaak verliest tijdens het invriezen.

Snij de rabarber in stukjes en plaats deze in een bakje met een lichte suikerwateroplossing (siroop). De siroop zorgt ervoor dat de rabarber niet uitdroogt en zijn textuur behoudt. Dit is vooral handig als je de rabarber later wilt gebruiken voor desserts of compotes.

In plaats van gewone diepvrieszakjes, gebruik vacuümverpakkingen om rabarber in te vriezen. Door de lucht volledig te verwijderen, voorkom je vriesbrand en blijft de rabarber langer vers en smaakvol.

Maak een puree van de rabarber door deze te koken en te pureren. Giet de puree in ijsblokjesvormen en vries deze in. Zodra de blokjes bevroren zijn, kun je ze in een zakje of bakje doen. Dit is handig voor het toevoegen van rabarbersmaak aan smoothies of sauzen.

Voeg voor het invriezen een klein beetje kaneel, gember of vanille toe aan de rabarber. Dit zorgt ervoor dat de rabarber bij het ontdooien al een heerlijke smaak heeft, perfect voor direct gebruik in baksels of desserts.

Verdeel de rabarber in kleine porties voordat je ze invriest. Dit maakt het gemakkelijker om alleen de hoeveelheid te ontdooien die je nodig hebt, wat voedselverspilling vermindert en tijd bespaart.

Plaats de rabarberstukjes eerst op een bakplaat bedekt met bakpapier en vries ze in. Zodra de stukjes bevroren zijn, kun je ze in een zakje of bakje doen. Dit voorkomt dat de stukjes aan elkaar plakken en maakt het makkelijker om precies te pakken wat je nodig hebt.

Bestrooi de rabarber met een beetje suiker voordat je deze invriest. De suiker helpt om de textuur van de rabarber te behouden en voorkomt dat deze te waterig wordt bij het ontdooien, wat vooral handig is voor het maken van taartvullingen of jam.

Droog de rabarber grondig af na het wassen en snijden, en vries deze droog in. Dit vermindert de kans op ijskristallen die de textuur van de rabarber kunnen aantasten. Gebruik luchtdichte zakjes of bakjes om vocht buiten te houden.

Veelgestelde vragen

Kan ik rabarber invriezen?
Ja, rabarber kan worden ingevroren om langer vers te blijven.

Hoe bereid ik rabarber voor op invriezen?
Was de rabarber grondig en snijd de stelen in stukjes van gewenste grootte.

Moet ik de rabarber blancheren voordat ik het invries?
Het is niet strikt noodzakelijk om rabarber te blancheren voordat je het invriest, maar sommige mensen vinden dat blancheren helpt om de kleur en textuur te behouden.

Welke verpakking moet ik gebruiken voor het invriezen van rabarber?
Gebruik luchtdichte diepvrieszakken of diepvriesbakjes om de rabarber in te bewaren. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk lucht uit de verpakkingen haalt om vriesbrand te voorkomen.

Hoelang kan ik ingevroren rabarber bewaren?
Ingevroren rabarber kan tot ongeveer 9 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer. Na verloop van tijd kan de kwaliteit echter achteruitgaan.

Hoe ontdooi ik ingevroren rabarber?
Je kunt ingevroren rabarber in de koelkast laten ontdooien of direct gebruiken in gekookte gerechten zonder vooraf te ontdooien.

Kan ik ingevroren rabarber gebruiken in gebak en desserts?
Ja, ingevroren rabarber kan worden gebruikt in gebak, desserts en andere gekookte gerechten. Het kan iets meer vocht afgeven tijdens het koken, dus houd hier rekening mee bij het aanpassen van je recepten.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier overstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept