Site Overlay
Uien invriezen

Uien invriezen

Hoe kun je uien invriezen? Dat is een methode om langer houdbaar te maken waarbij je bij deze groente misschien niet zo snel aan zult denken. Maar het is goed mogelijk.

Uien zijn immers niet zo geschikt om in de koelkast te bewaren, waar een ui al snel zacht en papperig kan worden. En niet iedereen heeft een kelder waar je gerust een paar weken uien vers kunt houden.

Bovendien is het ook makkelijk om andere soorten uien zoals rode ui of witte ui, te scheiden van normale uien. Alles soorten uien, dus ook bosui, bieslook. sjalotjes, en lente-ui, kunnen worden ingevroren.

Hoe Uien invriezen?

Om uien goed te kunnen invriezen moeten deze wel eerst gekookt worden. De smaak is dus wel anders als bij verse uien. Maar dat is soms bij erg scherpe uien juist een goed idee.

Waarom koken? Je kunt rauwe uien weliswaar invriezen, maar de uien zullen sterk veranderen in smaak en textuur. Bij voorkeur niet rauw invriezen.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord uien invriezen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 20 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 40 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Uien

Instructies

  1. Controleer of er rottende uien tussen zitten, en gooi deze weg.

  2. Maak de uien schoon en snij de uien in stukjes.

  3. Breng water in een pan aan de kook.

  4. Als het water kookt, doe je voorzichtig de stukjes ui in het kokende water.

  5. Laat de uien 15 minuten koken, giet ze af en hou de uien onder stomend koud water om het kookproces te stopen.

  6. Verpak de stukjes ui zoveel mogelijk per portie in diepvriesbakken of diepvrieszakjes.

  7. Voorzien van etiket met daarop naam en invriesdatum, en leg of plaats de uien voor minimaal 24 uur in de vriezer.

Uien ontdooien en bereiden

Uien kun je het beste rustig in de koelkast laten ontdooien. Wil je de uien meteen in bijvoorbeeld hutspot gebruiken, of in een pan bakken, dan hoef je niet eerst te ontdooien.

Hoe lang kun je uien bewaren?

Uien kun je 3 tot 6 maanden bewaren in de diepvriezer.

Ongepelde uien kun je tot 4 weken goed houden, mits droog bewaard, en niet te warm. Zodra er vocht of damp bij de uien komt gaan deze snel rotten.

Uien dus nooit in de koelkast bewaren en nooit in een plastic zak.

Uien langer bewaren met behulp van vacumeren.

In de koelkast kunnen vacuümverpakte uien tot wel 2 tot 3 keer langer worden bewaard dan niet-verpakte uien. Dit kan variëren, maar over het algemeen blijven ze tot 2 tot 3 maanden goed in de koelkast.

In de vriezer kunnen vacuümverpakte uien tot wel 6 tot 12 maanden worden bewaard, afhankelijk van de kwaliteit van de verpakking en de opslagomstandigheden.

Het is belangrijk om op te merken dat de smaak en textuur van uien kunnen veranderen na het invriezen. Bij het ontdooien kunnen ze een wat zachtere textuur krijgen, maar ze zijn nog steeds prima te gebruiken in gekookte gerechten zoals soepen, stoofschotels en sauzen.

Kun je uien bevroren gebruiken in gerechten?

Je kunt bevroren uien gebruiken in gerechten. Ze zijn vaak voorgesneden en snel ingevroren, waardoor ze handig zijn om bij de hand te hebben voor het koken, vooral als je snel een gerecht wilt bereiden.

Je kunt ze bevroren rechtstreeks toevoegen aan gerechten zoals stoofschotels, soepen, sauzen, roerbakgerechten en ovenschotels zonder ze eerst te ontdooien. De uien zullen tijdens het koken of bakken ontdooien en hun smaak aan het gerecht toevoegen.

Als je het wilt ontdooien voordat je ze gebruikt, kun je ze in de koelkast laten ontdooien of ze kort op kamertemperatuur laten komen. Dit kan handig zijn als je de uien wilt gebruiken in rauwe toepassingen zoals salades of sandwiches.

Kortom, bevroren uien zijn een handige optie om bij de hand te hebben voor het koken en kunnen gemakkelijk worden bewaard voor langere tijd.

Veelgestelde vragen

Kun je uien invriezen?
Ja, de meeste soorten (wit, geel, rood) kunnen worden ingevroren om hun versheid te behouden voor langdurige opslag.

Moet ik uien vooraf bereiden voordat ik ze invries?
Ja, het wordt aanbevolen om ze te schillen, te snijden en te portioneren voordat je ze invriest. Dit maakt ze gemakkelijker te gebruiken wanneer je ze later nodig hebt.

Hoe bereid ik uien voor op invriezen?
Schil de groente, snij ze in plakjes of blokjes en verdeel ze in porties volgens je voorkeur. Het is handig om de uien eerst te bevriezen op een bakplaat voordat je ze overbrengt naar luchtdichte diepvrieszakken of containers om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken.

Moet ik uien blancheren voordat ik ze invries?
Nee, ze hoeven meestal niet te worden geblancheerd voordat je ze invriest. Het is voldoende om ze gewoon te snijden en in te vriezen.

Hoe lang kan ik ingevroren uien bewaren?
Ze kunnen tot ongeveer 8 maanden worden bewaard in de vriezer, maar het is het beste om ze binnen 3-4 maanden te gebruiken voor de beste kwaliteit.

Hoe gebruik ik ingevroren uien?
Je kunt ze bevroren toevoegen aan warme gerechten zoals stoofschotels, soepen, sauzen en roerbakgerechten zonder ze eerst te ontdooien. Voor rauwe toepassingen zoals salades is het beter om ze eerst te ontdooien voordat je ze gebruikt.

Kun je uien invriezen als ze al zijn gekookt?
Ja, je kunt gekookte uien invriezen voor later gebruik. Zorg ervoor dat ze volledig zijn afgekoeld voordat je ze invriest, en bewaar ze in luchtdichte containers of zakken in de vriezer.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier voorstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept