Site Overlay
Sopropo invriezen

Sopropo invriezen

Sopropo invriezen, ook wel bekend onder de namen foekwa, karella of pareh, is eigenlijk niet goed mogelijk. En daarmee is deze groensoort een van de weinige groenten die je beter misschien niet kunt invriezen.

Na het ontdooien zal de vrucht bij het verwarmen snel in een melige en slappen iets veranderen. En dat is niet lekker in je mond.

De Engelse naam van deze groente is overigen bitter lemon, en zo smaakt de verse vrucht dan ook. Beetje limoen en een beetje bitter.

Wil je de vrucht na het invriezen gebruiken om een smoothie te maken, kan dat op zich wel. Maar voor andere doeleinden wordt het invriezen niet aanbevolen.

Hoe Sopropo invriezen?

Sopropo invriezen, kan na kort blancheren, in een diepvrieszak of diepvriesbak invriezen. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord sopropo invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 38 kcal

Ingrediënten

  • 4 Sopropo's

Instructies

  1. Sopropo een halve minuut in kokend water houden en daarna onder de koude kraan afspoelen.

  2. Luchtdicht verpakken in diepvrieszakje of diepvriesbak. Vergeet niet een label met naam en datum.

  3. 24 Uur in de vriezer invriezen.

Mij Hoe ik sopropo invries?

Sopropo invriezen is een geweldige manier om deze bittere groente langer te kunnen bewaren en altijd bij de hand te hebben. Ik ben dol op sopropo, vooral vanwege de unieke smaak en de gezondheidsvoordelen die het biedt. Vaak koop ik een paar verse sopropo’s op de markt en als ik ze niet meteen gebruik, wil ik zeker weten dat ze niet verloren gaan. Daarom besloot ik om ze in te vriezen.

Voordat ik de sopropo invries, zorg ik ervoor dat ik ze grondig was. Vervolgens snijd ik ze in dunne plakjes, zodat ze later makkelijk te gebruiken zijn in verschillende gerechten. Het is een beetje werk, maar het is absoluut de moeite waard. De plakjes leg ik even in kokend water, een proces dat blancheren heet, om de enzymen die de sopropo kunnen laten bederven te inactiveren. Daarna koel ik ze snel af in ijswater. Dit houdt de textuur en smaak beter intact.

Het invriezen zelf is vrij eenvoudig. Ik verdeel de plakjes op een bakplaat en leg ze in de vriezer. Zodra ze bevroren zijn, doe ik ze over in luchtdichte zakjes of bakjes. Op deze manier kan ik precies de hoeveelheid pakken die ik nodig heb zonder dat de rest ontdooit. Als ik dan zin heb in een gerecht met sopropo, zoals een heerlijke roerbak of een curry, haal ik gewoon een zakje uit de vriezer. Het is zo handig en ik hoef nooit meer zonder mijn favoriete groente te zitten.

Op deze manier heb ik altijd sopropo bij de hand, ongeacht het seizoen. Het is een kleine moeite om te doen, maar het maakt koken zoveel makkelijker en aangenamer. De smaak van de ingevroren sopropo is bijna net zo goed als die van verse, en ik geniet ervan om te weten dat ik altijd een voorraadje klaar heb liggen. Dus ja, invriezen is voor mij de perfecte oplossing om altijd te kunnen genieten van sopropo.

Sopropo ontdooien en bereiden

Sopropo kun je na het vriezen eigenlijk alleen gebruiken in een smoothie, daarvoor hoef je de vrucht niet te ontdooien.

Doe de nog niet ontdooide groente daartoe meteen in de blender.

Hoelang kun je sopropo bewaren?

Sopropo kun je één tot twee maanden in de vriezer bewaren.

Sopropo kun je, mits vers gekocht, 5 tot 7 dagen in de koelkast bewaren.

Heb je de groente aangesneden wordt een bewaartijd van slechts één dag aanbevolen.

Sopropo langer bewaren met behulp van vacumeren.

Door sopropo vacuüm te verpakken, kun je de houdbaarheid ervan verlengen.

In de koelkast blijft vacuümverpakte sopropo doorgaans tot 1 tot 2 weken goed. In de vriezer kan vacuümverpakte sopropo tot 6 maanden tot een jaar worden bewaard zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat, mits het op de juiste manier is verpakt en opgeslagen.

Zorg ervoor dat de groente goed is schoongemaakt en in stukjes of plakjes is gesneden voordat je het vacuüm verpakt. Op deze manier kun je het gemakkelijk gebruiken wanneer je het nodig hebt, terwijl je tegelijkertijd de versheid behoudt.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Voordat je de sopropo invriest, bak het even kort voor. Dit helpt om de textuur te behouden en voorkomt dat het te waterig wordt na het ontdooien. Een paar minuten in een hete pan is voldoende.
  2. Denk na over hoe je de sopropo later wilt gebruiken. Snijd het in de vorm die je meestal gebruikt voor je gerechten, of dat nu dunne plakjes of blokjes zijn. Dit maakt het makkelijker om direct uit de vriezer in de pan te gaan.
  3. Blancheren (kort koken in kokend water en dan snel afkoelen in ijswater) helpt de kleur en voedingsstoffen van de sopropo te behouden. Plus, het maakt de smaak net wat milder.
  4. Om te voorkomen dat je sopropo uitdroogt of vreemde geuren opneemt, gebruik je het beste luchtdichte diepvrieszakjes. Zorg ervoor dat je alle lucht eruit perst voordat je ze verzegelt.
  5. Schrijf op elk zakje wat erin zit en de datum van invriezen. Dit helpt je om overzicht te houden en zorgt ervoor dat je niet iets eeuwig in de vriezer laat liggen.
  6. Als je sopropo in handige porties invriest, hoef je niet steeds de hele hoeveelheid te ontdooien. Dit is superhandig en je voorkomt voedselverspilling.
  7. Een constante temperatuur van -18 °C of lager is ideaal voor het invriezen van groenten zoals sopropo. Dit vertraagt het bederf en houdt je sopropo langer goed.
  8. Bevroren sopropo hoeft niet eerst ontdooid te worden. Je kunt het direct uit de vriezer halen en in de pan doen. Dit behoudt de beste textuur en smaak.

Kun je sopropo bevroren gebruiken in gerechten?

Ja, je kunt bevroren sopropo gebruiken in gerechten. Ook bekend als bittere meloen of bittere komkommer, kan worden ingevroren om de versheid te behouden voor langdurige opslag.

Voor gebruik kun je de groente direct toevoegen aan gerechten zoals stoofschotels, soepen, curry’s of roerbakgerechten zonder het eerst te ontdooien. Het kan ook worden ontdooid en vervolgens gebruikt worden in rauwe toepassingen zoals salades.

Het is belangrijk op te merken dat bevroren sopropo mogelijk een iets zachtere textuur heeft dan verse sopropo, maar de smaak blijft behouden. Over het algemeen is het een handige optie om bij de hand te hebben voor verschillende gerechten, vooral als verse sopropo niet beschikbaar is.

Veelgestelde vragen

Kan ik sopropo invriezen?
Ja, je kunt sopropo invriezen om het langer vers te houden voor toekomstig gebruik.

Moet ik sopropo blancheren voordat ik het invries?
Ja, het wordt aanbevolen om de groente kort te blancheren voordat je het invriest. Dit helpt om de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden.

Hoe blancheer ik sopropo voor het invriezen?
Breng een grote pan water aan de kook, voeg de in plakjes gesneden sopropo toe en kook het gedurende 2 tot 3 minuten. Verwijder vervolgens de sopropo en dompel het direct onder in ijswater om het kookproces te stoppen.

Moet ik sopropo in plakjes snijden voordat ik het invries?
Ja, het is raadzaam om deze groente in plakjes of stukjes te snijden voordat je het invriest. Dit vergemakkelijkt het portioneren en gebruik later.

Hoe bewaar ik ingevroren sopropo?
Plaats de geblancheerde en afgekoelde groente in luchtdichte diepvrieszakken of bakken. Zorg ervoor dat je alle lucht uit de zakken drukt voordat je ze afsluit om vriesbrand te voorkomen.

Hoelang kan ik ingevroren sopropo bewaren?
Het kan tot ongeveer 8 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer, maar het is het beste om het binnen 6 maanden te consumeren voor de beste kwaliteit.

Hoe gebruik ik ingevroren sopropo?
Je kunt de ingevroren groente rechtstreeks toevoegen aan gerechten zoals stoofschotels, soepen of roerbakgerechten zonder het eerst te ontdooien. Als je het wilt ontdooien, laat het dan langzaam in de koelkast ontdooien voordat je het gebruikt.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept