Site Overlay
Spek invriezen

Spek invriezen

Spek invriezen zal misschien sommigen verbazen, maar het is inderdaad mogelijk. Zowel in gebakken als in gekookte vorm, en zelfs rauwe spek invriezen is mogelijk.

In gekookte en gebakken vorm wel met een minder lange houdbaarheid als bij rauw spek.

Daarom is het mischien verstandiger om het spek rauw in te vriezen, tenzij het spek natuurlijk in een gerecht zit dat je wilt invriezen.

Het is wel een ideale manier om langer te kunnen genieten van een voorraadje spek, want buiten de vriezer is de houdbaarheid natuurlijk erg beperkt.

Overigens is het invriezen mogelijk bij alle soorten spek.

Voor alle duidelijkheid, het opnieuw invriezen van reeds ontdooit spek wordt afgeraden.

Hoe Spek invriezen?

Spek invriezen kan dus, maar het wordt wel aangeraden om dit rauw te doen, en reeds in de vorm gesneden die je vaker kunt gebruiken.

Dat is vooral bij het ontdooien van voordeel.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Vlees
Keuken Internationaal
Trefwoord spek invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 540 kcal

Ingrediënten

  • 200 Gram Rauw spek

Instructies

  1. Snij het rauwe spek in handzame stukken of in blokjes.

  2. Dep het droog met keukenpapier.

  3. In diepvrieszakje of diepvriesbakken verpakken en luchtdicht afsluiten.

  4. Voorzien van etiket met naam en datum.

  5. Leg het spek in de vriezer en laat het minimaal 24 uur invriezen.

Spek ontdooien en bereiden

Spek dat al in de juiste stukken of stukjes is gesneden kan direct in een gerecht verwerkt worden, zonder eerst te hoeven ontdooien.

Plakken of grote stukken spek kun je het beste eerst in de koelkast laten ontdooien.

Hoe lang kun je spek bewaren?

Spek kun je ongeveer drie maanden in de vriezer bewaren.

Rauw, gebakken, of gekookte spek kun je doorgans twee dagen in de koelkast bewaren.

Is het spek wittig uitgeslagen, gooi het dan weg. De kans is groot dat het bedorven is.

Spek langer bewaren met behulp van vacumeren.

Het vacuüm verpakken kan helpen om het langer vers te houden en vriesbrand te voorkomen.

In de koelkast kun je vacuümverpakt spek tot 1 tot 2 weken bewaren. In de vriezer 6 maanden tot een jaar worden bewaard zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat, mits het op de juiste manier is verpakt en opgeslagen.

Zorg ervoor dat je het spek goed verpakt in vacuümzakken of -rollen en de lucht eruit zuigt voordat je het vacuümsealt. Label de verpakkingen met de datum van verpakking voor een optimale organisatie en om bij te houden hoe lang het spek al in de vriezer ligt.

Kun je spek bevroren gebruiken in gerechten?

Ja, je kunt bevroren spek gebruiken in gerechten. Het kan rechtstreeks vanuit de vriezer worden toegevoegd aan warme gerechten zoals soepen, stoofschotels, roerbakgerechten en omeletten. Het kan ook worden ontdooid in de koelkast voordat het wordt gebruikt, hoewel dit meer tijd kost.

Als je het bevroren wilt gebruiken, kun je het het beste vooraf in dunne plakjes snijden terwijl het nog bevroren is. Dit maakt het gemakkelijker om te portioneren en toe te voegen aan je gerechten.

Houd er rekening mee dat bevroren spek iets langer kan duren om te koken dan verse spek, dus pas de kooktijd dienovereenkomstig aan. Over het algemeen behoudt bevroren spek zijn smaak en textuur goed, waardoor het een handige optie is om bij de hand te hebben voor verschillende gerechten.

Veelgestelde vragen

Kan spek worden ingevroren?
Ja, het kan worden ingevroren om de houdbaarheid te verlengen.

Hoe bewaar je spek in de vriezer?
Je kunt het het beste in luchtdichte verpakkingen of diepvrieszakken bewaren om vriesbrand en smaakverlies te voorkomen.

Hoe lang kun je spek in de vriezer bewaren?
Dit vlees kan in de vriezer worden bewaard gedurende ongeveer 1 tot 2 maanden zonder merkbare kwaliteitsvermindering. Voor langere houdbaarheid kun je overwegen het vacuüm te verpakken.

Moet je spek voor het invriezen voorbereiden?
Als je van plan bent het binnen een paar weken te gebruiken, is voorbereiden niet noodzakelijk. Als je het langer wilt bewaren, kun je het spek het beste in dunne plakjes snijden voordat je het invriest om het gemakkelijker te kunnen portioneren.

Moet bevroren spek worden ontdooid voordat je het bakt?
Het kan direct worden toegevoegd aan warme gerechten zoals soepen en stoofschotels zonder vooraf te ontdooien. Voor het bakken of braden kun je ervoor kiezen om het spek eerst te ontdooien voor gelijkmatige garing.

Kan bevroren spek worden gebruikt voor het bakken?
Ja, het kan rechtstreeks vanuit de vriezer worden toegevoegd aan de koekenpan voor het bakken. Het kan iets langer duren om te koken in vergelijking met verse spek.

Kun je bevroren spek opnieuw invriezen nadat het ontdooid is?
Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om vlees opnieuw in te vriezen nadat het eenmaal is ontdooid, omdat dit de kwaliteit van het spek kan verminderen en het risico op bederf kan verhogen. Het is het beste om alleen de hoeveelheid spek te ontdooien die je van plan bent te gebruiken.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.