Site Overlay

Kastanjes invriezen

Kastanjes invriezen is een goed manier om deze lekkernij langer houdbaar te maken, en eigenlijk ook de enige manier. Je kunt kastanjes inwecken of drogen, maar de smaak zal bijzonder snel achteruit gaan.

Kastanjes kun je weliswaar even in de koelkast bewaren, maar ook niet lang genoeg om de hele winter te kunnen genieten. Dus invriezen is de enige optie.

In het najaar kun je vaak kastanjes zoeken in de natuur, of misschien heb je zelf een boom in de tuin staan. Dan weet je dat de kastanje in een paar weken allemaal vallen. Ineens zit je dus met heel vele kastanjes.

Er zijn twee soorten kastanje, de tamme kastanje en de wilde kastanje. Deze laatste is groter en meer rond dan je tamme kastanje, en de wilde kastanje kun je weliswaar prima invriezen, maar niet eten.

Overigens zit er ook verschil in de buitenste groene dikke schil. Je kunt hierboven op de foto zien hoe deze schil van een tamme kastanje eruit ziet. Hiervan zijn de stekels veel dunner en er zitten er veel meer. De wilde kastanje, daar zul je je niet zo snel echt aan prikken.

Voordat je de kastanjes kunt eten moet je de binnenste bruine schil nog verwijderen. Het is ook aan te bevelen deze binnenste schil te verwijderen voordat je kastanje gaat invriezen.

Moet je de binnenste schil na het ontdooien verwijderen, gaat het veel moeilijker.

Hoe kastanjes invriezen?

Wanneer je kastanje gaat zoeken of rapen moet je dus goed uitkijken dat je alleen tamme kastjes gaat invriezen.

Moet je kastanje kopen, zul je dit probleem niet hebben. De meeste groenteboeren verkopen alleen tamme kastanjes.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Overig
Keuken Internationaal
Trefwoord kastanjes invriezen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 15 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 131 kcal

Ingrediënten

  • 500 Gram Tamme kastanjes

Instructies

  1. Eerst de kastanjes uit de buitenste bruine schil halen, en met een mes de schil inkerven.

  2. Water aan de kook brengen en de kastanje 5 minuten in het kokende water houden. Je kunt nu makkelijk de bruine schil van de kastanje halen.

  3. De kastanje in diepvrieszakken verpakken en de zak voorzien van etiket met naam en invriesdatum.

  4. Gedurende minimaal 24 uur in de vriezer leggen.

Kastanjes ontdooien en bereiden

Kastanjes kun je het beste langzaam in de koelkast ontdooien.

Hoe lang kun je kastanjes bewaren?

Kastanjes kun je gedurende 3 tot 6 maanden in de vriezer bewaren.

Tamme kastanje kun je gedurende een aantal weken bewaren in de koelkast, mits droog en niet in plastic.

Buiten de koelkast kun je deze ongeveer een week goed houden.

Kastanjes langer bewaren met behulp van vacumeren.

In de koelkast kunnen vacuümverpakte kastanjes tot 1 tot 2 weken worden bewaard, terwijl ze in de vriezer tot 6 maanden tot een jaar houdbaar kunnen blijven. Zorg ervoor dat de kastanjes volledig zijn afgekoeld voordat je ze vacumeert en bewaart, en dat ze goed zijn verpakt om luchtdicht te zijn.

Als je van plan bent om de kastanjes te gebruiken voor langdurige opslag, is de vriezer de beste optie. Label de vacuümverpakte kastanjes met de datum van invriezen voor een goede traceerbaarheid.

Veelgestelde vragen

Kun je kastanjes invriezen?
Ja, ze kunnen worden ingevroren om hun versheid te behouden voor langdurige opslag.

Moet ik kastanjes voorbereiden voordat ik ze invries?
Ja, het is aan te raden om de noten eerst te pellen en te blancheren voordat je ze invriest. Dit helpt de kastanjes te beschermen tegen bederf en zorgt ervoor dat ze langer vers blijven.

Hoe blancheer ik kastanjes voor het invriezen?
Breng een pan met water aan de kook en voeg de noten toe. Laat ze ongeveer 3 tot 4 minuten koken en laat ze vervolgens onmiddellijk afkoelen in ijswater.

Moet ik kastanjes in hun geheel invriezen of kan ik ze snijden?
Je kunt ervoor kiezen om ze in hun geheel of in stukjes gesneden in te vriezen, afhankelijk van hoe je ze later wilt gebruiken.

Hoe bewaar ik ingevroren kastanjes?
Plaats de geblancheerde en afgekoelde noten in luchtdichte diepvrieszakken of bakjes. Zorg ervoor dat je alle lucht uit de zakken drukt voordat je ze afsluit om vriesbrand te voorkomen.

Hoe lang kan ik ingevroren kastanjes bewaren?
Het kan ongeveer 6 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer, maar het is het beste om ze binnen 6 maanden te consumeren voor de beste kwaliteit.

Hoe gebruik ik ingevroren kastanjes?
Je kunt ingevroren kastanjes direct toevoegen aan gerechten zoals stoofschotels, soepen of puree. Je kunt ze ontdooien door ze in de koelkast te laten liggen of ze kort te verwarmen in de magnetron of een pan met warm water.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier overstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept