Site Overlay
Spinazie invriezen

Spinazie invriezen

Spinazie invriezen is eigenlijk de enige methode om deze verse en breekbare groente langer houdbaar te maken. Want in de koelkast kun je de groente niet lang bewaren.

En in potten kun je deze groente niet overal kopen, en wordt ook de smaak toch wat anders.

En dat terwijl nu juist deze groente erg gezond is en ook vaak erg geliefd is.

Ook als er in de supermarkt geen verse spinazie te koop is, wordt vaak spinazie uit de diepvries gekocht.

Dus waarom zou je thuis niet veel verse spinazie kopen, of misschien heb je wel een moestuin, en vriest dit in?

Hoe Spinazie invriezen?

Verse spinazie invriezen kost niet eens veel werk, en dan kun je altijd terugvallen op de voorraad in de diepvriezer.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord Spinazie invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 40 kcal

Ingrediënten

  • 1,5 Kilo Verse spinazie

Instructies

  1. Spinazie schoonmaken en takjes en dergelijke verwijderen. Afspoelen en eventueel dikke stelen verwijderen.

  2. Water in een grote pan aan de kook brengen en daarin de spinazie 2 minuten koken.

  3. Met een schuimspaan uit het water halen en direct in koud water houden zodat het kookproces stopt.

  4. Goed laten uitlekken en eventueel droop deppen met keukenpapier.

  5. In diepvriesbakken of diepvrieszakken doen, voorzien van etiket met naam en invriesdatum, en gedurende minimaal 24 uur invriezen.

Spinazie ontdooien en bereiden

Spinazie langzaam in de koelkast laten ontdooien en daarna direct in een pan met kokend water doen.

Hoe lang kun je spinazie bewaren?

Spinazie kun je 12 maanden bewaren in de vriezer.

Verse Spinazie nooit in een dichte plastic zak bewaren in de koelkast. Door het vocht in de koelkast kan de verse spinazie snel minder worden. Bij voorkeur dus in een open zak bewaren, buiten de groentelade.

Op deze manier is verse spinazie 2 dagen houdbaar in de koelkast.

Buiten de koelkast kun je verse spinazie maar een paar uur bewaren voordat dit verwerkt moet worden.

Je hoort ook vaak dat je spinazie geen tweede keer moet opwarmen. Dat klopt inderdaad. Misschien heb je er zelf geen last van maar baby’s, zwangere vrouwen, en mensen met een slechte gezondheid kunnen erg veel last krijgen. Neem dus het zekere voor het onzekere.

Datzelfde is van toepassing op het voor een tweede keer invriezen. Niet doen dus.

Spinazie langer bewaren met behulp van vacumeren.

Door de groente te vacumeren, kun je de versheid ervan langer behouden en voorkom je dat het snel bederft.

In de koelkast kun je vacuümverpakte spinazie meestal tot 1 tot 2 weken bewaren. Dit is langer dan wanneer je spinazie op traditionele wijze bewaart, omdat vacuümverpakking de groei van bacteriën vertraagt en oxidatie minimaliseert.

In de vriezer kun je vacuümverpakte spinazie tot 8 tot 12 maanden bewaren, afhankelijk van de kwaliteit van de spinazie en de temperatuur van de vriezer. Zorg ervoor dat je de groente goed verpakt om vriesbrand te voorkomen en label de verpakking met de datum van invriezen voor een goede organisatie.

Kun je spinazie bevroren gebruiken in gerechten?

Ja, je kunt bevroren spinazie gebruiken in gerechten. Het is vaak voorgewassen en snel ingevroren, waardoor het zijn smaak en voedingsstoffen behoudt. Dit maakt het een handige optie om het hele jaar door te gebruiken, zelfs als verse spinazie niet beschikbaar is.

Je kunt de bevroren groente toevoegen aan warme gerechten zoals pasta’s, ovenschotels, soepen, curry’s, en roerbakgerechten. Het kan rechtstreeks vanuit de vriezer worden toegevoegd aan de gerechten en zal tijdens het koken ontdooien en meekoken met de andere ingrediënten.

Als je de spinazie wilt ontdooien voordat je hem gebruikt, kun je hem het beste in de koelkast laten ontdooien. Hierdoor kan de spinazie gelijkmatig ontdooien terwijl hij op een veilige temperatuur blijft.

Het is een handige en voedzame toevoeging aan verschillende gerechten en kan gemakkelijk worden bewaard voor langere tijd.

Veelgestelde vragen

Kan ik spinazie invriezen?
Ja, deze bladgroente kan worden ingevroren om het langer te bewaren.

Moet ik spinazie blancheren voordat ik het invries?
Ja, het wordt aanbevolen om de groente kort te blancheren voordat je het invriest. Dit helpt om de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden.

Hoe blancheer ik spinazie voor het invriezen?
Breng een grote pan water aan de kook, voeg de bladeren toe en kook het gedurende 1 tot 2 minuten. Verwijder vervolgens de spinazie en dompel het direct onder in ijswater om het kookproces te stoppen.

Moet ik spinazie in stukken snijden voordat ik het invries?
Nee, je kunt hele spinazieblaadjes invriezen. Snijden is optioneel en hangt af van je voorkeur en hoe je van plan bent de spinazie later te gebruiken.

Hoe bewaar ik ingevroren spinazie?
Plaats de geblancheerde en afgekoelde spinazieblaadjes in luchtdichte diepvrieszakken of bakken. Zorg ervoor dat je alle lucht uit de zakken drukt voordat je ze afsluit om vriesbrand te voorkomen.

Hoe lang kan ik ingevroren spinazie bewaren?
Het kan ongeveer 10 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer, maar het is het beste om het binnen 6 maanden te consumeren voor de beste kwaliteit.

Hoe gebruik ik ingevroren spinazie?
Je kunt ingevroren spinazie rechtstreeks toevoegen aan warme gerechten zoals stoofschotels, soepen, sauzen, omeletten en pastagerechten. Het hoeft niet volledig te worden ontdooid voordat je het gebruikt, maar je kunt het rechtstreeks vanuit de vriezer toevoegen aan je gerechten.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier overstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept